Grootste Nederlandse doofpot affaire...

Plaats een reactie

Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :frownno: _/-\o_ :+ :shocked: :yes: :zapped: :bonk: :/ :r :full:
Bekijk meer smilies

BBCode staat AAN
[img] staat AAN
[url] staat AAN
Smilies staan AAN

Voorafgaande berichten
   

Weergave uitklappen Voorafgaande berichten: Grootste Nederlandse doofpot affaire...

door Arjen » 04 okt 2006, 22:40

De grootste Nederlandse doofpot affaire. Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik het onderwerp ontzettend interessant vind. Ik vraag me af wat een doofpot affaire precies maakt eigenlijk. Oftewel: wanneer qualificeert iets zichzelf om doofpot affaire te zijn?

door Cas » 04 okt 2006, 20:55

De rol van de overheid bij het vallen van Sebrenica ?

De Bijlmerramp ?

door Motorway » 03 okt 2006, 16:14

De affaire Lancee? De rol van het NFI bij de Schiedamse Parkmoord?

door Harro » 03 okt 2006, 15:47

Nee, überhaupt de grootste bewezen affaire.

(Ik schrijf bewezen, want anders voel ik de adem van IJsbrand al in mijn nek ;))

door E.T » 03 okt 2006, 15:23

Uhm, doofpot affaires genoeg. Wat zijn de criteria die jij hanteert, moet het puur politiek zijn, moet het uit de recente geschiedenis zijn?

Grootste Nederlandse doofpot affaire...

door Harro » 03 okt 2006, 14:33

Ik vraag mij af wat de grootste Nederlandse doofpot affaire allertijden is. Voor het moment denk ik aan de zaak Fred Spijkers. Heef iemand een andere suggestie?

Wikipedia...
Spijkers werkte als bedrijfsmaatschappelijk werker bij Defensie. Toen de mijnexpert Rob Oova in 1984 bij een ongeluk met een Nederlandse AP-23 mijn omkwam, kreeg Spijkers opdracht de weduwe, Marjolein Oova, te vertellen dat haar man door eigen nalatigheid was omgekomen. Spijkers vermoedde echter dat mijnen van dat type ondeugdelijk waren omdat er al eerder een dodelijk ongeluk mee was gebeurd waarbij zes dienstplichtigen waren omgekomen. Tijdens het gesprek met de weduwe op 14 september 1984 maakte Spijkers duidelijk dat hij was gestuurd en niet achter zijn boodschap stond. Vervolgens begon hij een onderzoek. Spijkers ontdekte dat de ondeugdelijkheid van de door Eurometaal geproduceerde mijnen van dit type al sinds 1970 bekend was. Hierop liet zijn chef door de inlichtingendiensten Marid en Lamid een onderzoek uitvoeren naar Spijkers. Op 13 mei 1986 gaf de Lamid Spijkers de kwalificatie "politiek crimineel" mee. Het jaar daarop werd Spijkers psychiatrisch onderzocht. Hij werd als paranoïde en schizofreen omschreven, en kwam in de WAO terecht. In 1989 werd Spijkers door twee militairen beschoten; het duo kwam er met een disciplinaire straf vanaf. Per 1 september 1998 werd betaling van zijn inkomen en zijn pensioenvoorziening gestaakt.

Na jarenlange strijd volgde bemiddeling door de Nationale Ombudsman en een onderzoek door KPMG. In een zogeheten vaststellingsoverenkomst erkende het ministerie van Defensie op 29 november 2002 dat het Spijkers, de Tweede Kamer, de media en de samenleving achttien jaar lang systematisch had misleid. Spijkers werd een schadevergoeding toegezegd, plus een vergoeding van juridische en medische kosten. Spijkers zou worden gerehabiliteerd en zijn dossiers zouden worden geschoond van kwalificaties als "politiek crimineel" en "politiek psychiatrisch geval". Ook Marjolein Oova en haar twee kinderen kregen een schadevergoeding. Spijkers en Oova zouden beiden koninklijk worden onderscheiden. Ook zou Spijkers wachtgeld ontvangen over de periode 1993 - 2011.

Spijkers ontving in 2003 een onbelaste schadevergoeding van 1,6 miljoen euro. Na kamervragen door het Kamerlid Krista van Velzen zorgde staatssecretaris van Defensie Van der Knaap er alsnog voor dat Spijkers op 27 november 2003 werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Op 29 augustus 2005 liet Van der Knaap de Tweede Kamer weten dat de archiefstukken over Fred Spijkers pas 50 tot 70 jaar na diens dood openbaar zullen worden. Ook meldde Van der Knaap dat hij de juridische en medische kosten van Spijkers niet zou vergoeden. In september van dat jaar kreeg Spijkers in strijd met de gemaakte afspraken toch een belastingaanslag van 900 duizend euro opgelegd over de toegekende schadevergoeding. Op 18 oktober maakte Spijkers in het programma Nova bekend dat hij enkele jaren eerder door toenmalig staatssecretaris van Defensie Henk van Hoof was gedreigd met "een dodelijk wapen" als hij de stukken waarover hij beschikte naar buiten zou brengen.

Omhoog