frankrijk

Plaats een reactie

Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :frownno: _/-\o_ :+ :shocked: :yes: :zapped: :bonk: :/ :r :full:
Bekijk meer smilies

BBCode staat AAN
[img] staat AAN
[url] staat AAN
Smilies staan AAN

Voorafgaande berichten
   

Weergave uitklappen Voorafgaande berichten: frankrijk

door gast » 21 jun 2004, 23:12

De "vrij fransen" stelde niet veel voor. De Vichy strijdkrachten waren veel groter. Na de wapenstilstand kiezen de meeste in Engeland verblijvende fransen voor Vichy. Ze worden dan ook teruggebracht naar Frankrijk. Hetzelfde gebeurt na de verovering van Syrie. De Vichy troepen krijgen het aanbod om over te gaan naar de vrije fransen. Maar de meesten kiezen voor Vichy. Ze worden vervolgens naar Noord Afrika gebracht.

Na de invasie door de geallieerden in Noord Afrika (eind 1942) kiezen de daar gelegerde troepen de kant van de geallieerden. Overigens na eerst tegenstand geboden te hebben. Uit deze troepen worden een aantal divisies gevormd, ze krijgen amerikaans materiaal. Deze divisies vechten eerst in Noord Afrika, later in Italie en landen tenslotte in Zuid-Frankrijk. Aan het einde van de oorlog zijn ze tot in Beieren doorgedrongen.

door Wilco Vermeer » 20 jun 2004, 16:05

Akkoord, Antwerpx, terechte opmerking. De L en I zitten bij mijn toetsenbord heel dicht bij elkaar. :wink:

door Peter M » 19 jun 2004, 19:36

Sneevliet schreef:Ten tweede waren er de naar Groot-Brittannie gevluchte Fransen die zich onde de Gaulle verenigden in de Vrije Fransen (FFI),
Daar moet ik even een kleine correctie op aanbrengen. De FFI of Forces Françaises de l'Intérieur waren de gewapende verzetsgroepringen in Frankrijk zelf. De Vrije fransen heetten FFL of Forces Francaises Libres.

door Wilco Vermeer » 19 jun 2004, 19:23

Allereerst kennen we drie soorten Fransen vanaf het moment dat de wapenstilstand werd getekend tussen Vichy-Frankkrijk en de Duitsers. Een deel van het Franse leger (in door de Duitsers bezet Frankrijk,) ging enige tijd in krijgsgevangenschap en mocht terugkeren naar huis als men verklaarde geen vijandige acties tegen Duitsland te ondernemen.

Ten tweede waren er de naar Groot-Brittannie gevluchte Fransen die zich onde de Gaulle verenigden in de Vrije Fransen (FFI),

Ten slotte waren er de legereenheden die onder de Vichy regering vielen. Volgens de afspreken mochten de Vichy hun leger eenheden in stand houden, zij het in afgeslankte vorm. Dit Vichy-Franse leger ging niet in krijgsgevangenschap tot Duitsland de rest van Frankrijk in 1941 bezette. Vooral in haar kolonien behielden de Vichy een groot leger. Dit heeft in onder andere Syrie nog tegen de Geallieerden gevochten.

door Peter M » 18 jun 2004, 20:56

Daar werd gewoonweg omheen gegaan door de Duitse troepen via de Ardennen.

door alejandro » 18 jun 2004, 20:55

en nu terug naar 1940 wat gebeurde er met de maginotlinie

door Peter M » 18 jun 2004, 20:23

Er was wel sprake van toch een vrij grote troepenmacht, velen uit Vichy Frankrijk voegden zich ook bij de geallieerden vanaf 1943. Een aantal Franse commando's is geland in Normandië de 6de juni 1944, maar het merendeel van de Franse troepen landde in Zuid-Frankrijk in augustus 1944 tijdens operatie Anvil / Dragoon. Toen Frankrijk geheel bevrijd was begin 1945, was de strijdlust van de Fransen opmerkzaam lager geworden. Generaal Leclerc wou alleen nog maar wat mùakkelijke prestige-opdrachten en probeerte met zijn pantersdivisie zo weinig mogelijk letsels op te doen tijdens de laatste oorlogsmaanden.

door alejandro » 18 jun 2004, 20:17

hadden de vrije fransen een grote rol voor de bevrijding van frankrijk en europa

door Peter M » 18 jun 2004, 20:13

Frankrijk gaf zich eerder over dan een wapenstilstand af te sluiten. Eigelijk wel ongeveer hetzelfde, maar goed :)

Het Franse leger had zich dus overgegeven en ging dus in zijn geheel in krijgsgevangenschap. Dit belette echter niet dat nog een deeltje van het Franse leger naar Groot-Brittanië kon vluchten en daar de Vrije Franse troepen vormde.

door alejandro » 18 jun 2004, 20:07

op 22 juni 1940

door Peter M » 18 jun 2004, 20:05

Een wapenstilstand sluiten met een land betekent geen ontbinding van een leger. Over welke periode heb je het juist?

frankrijk

door alejandro » 18 jun 2004, 20:00

Frankrijk sloot een wapenstilstand met duitsland betekende dat er geen franse leger mee was?

Omhoog