Hulp Duitse krijgsgevangenen

Plaats een reactie

Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :frownno: _/-\o_ :+ :shocked: :yes: :zapped: :bonk: :/ :r :full:
Bekijk meer smilies

BBCode staat AAN
[img] staat AAN
[url] staat AAN
Smilies staan AAN

Voorafgaande berichten
   

Weergave uitklappen Voorafgaande berichten: Hulp Duitse krijgsgevangenen

Re: Hulp Duitse krijgsgevangenen

door asjemenou » 17 sep 2012, 23:23

Jim schreef:Wat sommigen niet weten is dat geallieerd personeel dat naar Zwitserland, Spanje ontkwam ook niet altijd terugkeerde naar huis. In die landen bestonden kampen voor buitenlands militair personeel. Waar vele werden vastgehouden tot de oorlog eindigde. Het was zaak om de eigen of bevriende ambassade / consulaat te bereiken. Dan wist je zeker dat je terugkwam.
Misschien niet helemaal in lijn met de vraag van Charley maar zo heb ik ooit eens onderzoek gedaan naar een Poolse militair. Deze was na de capitulatie van Polen in 1939 in Frankrijk terecht gekomen. In Frankrijk werd hij ingedeeld bij de 2e Poolse infanterie divisie (Dywizja Strzelcow Pieszych) welke aan de Franse Maginotlinie was gelegerd. Gedurende de Duitse inval van Frankrijk in 1940 raakte de Poolse divisie na hevige gevechten geïsoleerd aan de Frans-Zwitserse grens. De Poolse militairen wilde in geen geval in Duitse krijgsgevangenschap raken en staken zodoende de grens met Zwitserland over. Hier werden zij geïnterneerd.
Uit verslagen heb ik begrepen dat de geïnterneerde Poolse militairen een redelijke bewegingsvrijheid hadden in Zwitserland. Het was voor de bewuste Poolse militair zelfs mogelijk om een verhouding te hebben met een Zwitserse vrouw.
Het Poolse leger welke aan het westelijke front streed had ook behoefte aan nieuwe rekruten. Deze konden ze uiteraard niet uit Polen zelf halen. Het Poolse moederland was immers bezet door de Duitsers. Zodoende kocht de Poolse regering in ballingschap Poolse geïnterneerde militairen uit Zwitserland vrij. In Zwitserland verbleef immers een geïnterneerde Poolse divisie. Niet alle Poolse militairen zijn vrijgekocht. Er zijn er die de gehele oorlog in Zwitserland hebben doorgebracht en zelfs de rest van hun leven daar zijn gebleven. Na de oorlog konden zij immers niet naar Polen terug. Zwitserland heeft zodoende ook een Poolse gemeenschap.
De Poolse militair waar naar ik onderzoek heb gedaan is later in de oorlog bij het Poolse 2e korps van Lt. Generaal Wladyslaw Anders in Italië terecht gekomen. Hoe hij daar terecht is gekomen weet ik niet. Mogelijk is hij vrijgekocht of ontsnapt uit Zwitserland.

Re: Hulp Duitse krijgsgevangenen

door Charly1975 » 17 sep 2012, 18:30

Jim nogmaals mijn hartelijke dank voor de vele informatie gebaseerd op feiten. Met betrekking tot Amerika en Canada wist ik ook niets m.b.t. ontsnappingen. Daar had ik nog niet over nagedacht. Dit omdat, zoals ik al aangaf, mijn vraag voortkwam door het lezen van een boek. (zie 1e post)

M.b.t. tot de laatste alinea over het Ierse kamp te Curragh, dit was toevallig een aantal weken geleden op de BBC 1 bij Dig WW2 with Dan Snow. Waar hij het verhaal vertelde van de Amerikaanse piloot Bud Wolfe (1918 - 1994) die was neergestort in Ierland en naar dat kamp was gebracht. Hij is daar, ook al had ie vrijheden, toch weer ontsnapt naar zijn eigen basis in Noord-Ierland. Echter tot zijn grote verbazing werd ie weer opgepakt en teruggestuurd !

Re: Hulp Duitse krijgsgevangenen

door Jim » 17 sep 2012, 14:53

Vanuit Canada en de USA zijn wel een groot aantal Duitse gevangenen ontsnapt. Ook soms in grote aantallen tegelijk. (Maar gezien de totale hoeveelheid aan gevangenen verbazend weinig) Echter de meesten werden weer opnieuw opgepakt en enkelen werden gedood.
Op een ontsnapping vanuit Canada is een speelfilm gebaseerd. : The McKenzie Break (1970) Deze speelt zich in de film af in Schotland. Een aantal marine officieren ontsnappen via een tunnel uit gevangenschap om daarna met behulp van buitenaf op weg te gaan naar de kust waar een U-boot ze oppikt. Waar gebeurd.

Echter de Canadezen hadden het plan in de gaten. In werkelijkeid slaagde 1 marine officier (niet via de tunnel!) naar het ontmoetingspunt te komen waar hij werd gevangengenomen. De Canadezen wilden de echte buit een U-boot. En wachtte tot deze opdook. Maar deze slaagde erin te ontkomen ondanks dat er een destroyer nog de achtervolging in had gezet.

In de US zijn een aantal ontsnapte Duitsers geholpen door Amerikaanse burger sympatisanten. Zeer waarschijnlijk kregen deze Duitsers de namen en adressen via buitenaf van de Abwehr. Een ik meen 6 -tal Duitsers bleef echter ondergedoken in Amerika soms tot jaren na de oorlog De laatste die zich bekend maakte deed dat (in 1985 meen ik) op TV! Allen Engels sprekend en de meesten uiteindelijk getrouwd met een Amerikaanse.

Vanuit de US zijn er 1 a 2 via Mexico naar Duitsland gekomen. Von Werra was vanuit Canada (als eerste/enigste) naar Duitsland gekomen. De US was nog "neutraal". Omdat Von Werra echter illegaal de US was ingekomen bestond de dreiging dat hij naar Canada uitgeleverd zou worden. Amerika had al eerder Duitsers terug gebracht naar Canada meen ik.

Wat sommigen niet weten is dat geallieerd personeel dat naar Zwitserland, Spanje ontkwam ook niet altijd terugkeerde naar huis. In die landen bestonden kampen voor buitenlands militair personeel. Waar vele werden vastgehouden tot de oorlog eindigde. Het was zaak om de eigen of bevriende ambassade / consulaat te bereiken. Dan wist je zeker dat je terugkwam.

In Ierland was een kamp gedeeltelijk bestaande uit Duitsers en de andere helft uit gealieerden. Veelal piloten en marine mensen. Deze verbleven hier totdat de oorlog voorbij was. Zo wilde Ierland laten zien dat ze strikt neutraal waren. Uit dit kamp waren een aantal gealieerde piloten naar Noord-Ierland ontsnapt. Of er Duitsers ontsnapt zijn is niet bekend.
Op dit gegeven is een film gemaakt in 1998: The Brylcreem Boys
Officieren die hun woord gaven niet te ontsnappen mochten buiten het kamp komen en deden ook boodschappen in de nabij gelegen dorpen! Het verhaal in de film gaat over dat een Canadese piloot en een Duitse piloot zo op dezelfde Ierse vrouw verliefd worden. Tja emmertje :r
Het is wel een feit dat verschillende Britten met Ierse vrouwen zijn getrouwd.

Re: Hulp Duitse krijgsgevangenen

door Charly1975 » 17 sep 2012, 12:03

Jim schreef: Uit Engeland is tijdens wo2 geen enkele Duitse krijgsgevangene succesvol naar Duitsland ontsnapt.
Dank voor het zeer verhelderende antwoord !!

Oswald Mosely is de vader van Max Mosely voormalig voorzitter van de FIA. Dit geheel terzijde.

Nogmaals dank voor het heldere antwoord Jim, het onderwerp kan nu echt op slot.

Re: Hulp Duitse krijgsgevangenen

door Jim » 17 sep 2012, 01:25

Een hulplijn voor Duitse piloten zal zeer waarschijnlijk niet bestaan hebben. Er waren genoeg Britten die nazi-sympatieën hadden. Maar veel van hen waren lid geweest facistische groepen British Union of Fascists, British Fascisti, National Fascists, Imperial Fascist League, National Socialist League voor de oorlog.
Toen de oorlog echter uitbrak toonden ze zich vaak loyaal Brits, en nam de populariteit van de groepen af.
De leider van grootse vereniging Oswald Mosely had voor de oorlog al verklaard dat als Britanië aangevallen wordt ze het zullen verdedigen.

Daarnaast veranderde MI5 van werkwijze. Duitse spionnen werden niet standaard voor het gerecht gebracht maar kregen kans om voor de Britten te werken. (Mits hun arrestatie niet publiekelijk bekend was.) De arrestatie van een Duitse spion (Owens) ,die aan het begin van de oorlog was opgepakt, zorgde ervoor dat andere Duitse agenten al vroeg voordat ze zich ergens konden vestigen opgepakt werden. De meeste gingen daarna voor de Britten gingen werken, om een doodstraf te ontlopen.
Nadat men toegang had tot Duitse archieven bleek, dat alle Duitse agenten die men had geprobeerd te laten infiltreren (115) gepakt waren. Hoewel een daarvan,voordat men hem kon arresteren, zelfmoord had gepleegd.
Daarbij waren de meeste Abwehr agenten geen fanatieke nazi's.

Uit Engeland is tijdens wo2 geen enkele Duitse krijgsgevangene succesvol naar Duitsland ontsnapt.
Geen enkel verhaal is bekend van een Duitse luchtmachtman die nadat neergeschoten te zijn naar Duitsland ontkwam. Was anders een geweldige propaganda verhaal geweest. Zoals ze ook flink met Frans Von Werra hadden uitgepakt toen deze terugkeerde naar Duitsland.

Re: Hulp Duitse krijgsgevangenen

door yente » 15 sep 2012, 11:41

Kort na de oorlog, ook lang erna. Kijk maar naar 'onze collaborateurs'. Komen zij er vandaag de dag dan wel graag voor uit?..

Re: Hulp Duitse krijgsgevangenen

door Charly1975 » 15 sep 2012, 10:35

Zoals ik al aangaf, kort na de oorlog kan ik het me voorstellen.

Ik kan denk ik hieruit concluderen dat hier in ieder geval niemand zit die het zeker weet, wat mij betreft mag het topic op slot.

Re: Hulp Duitse krijgsgevangenen

door Jan Klaassen » 14 sep 2012, 22:27

Dat stond niet echt goed op je blaadje natuurlijk, in 't land van de overwinnaar. Snap wel wat Yente hier bedoelt.

Re: Hulp Duitse krijgsgevangenen

door yente » 14 sep 2012, 20:41

Ik denk dat het antwoord daarop wel duidelijk is. Moest je na de oorlog toegeven dat je collaboreerde, dan zou men u zowieso vervolgd hebben. De doodstraf bestond ook nog he. Ook wou men er niet voor uitkomen omdat Duitsland verloren heeft en het dus geen enkel nut had jezelf te uitten als land verrader.
Mvg Yente

Re: Hulp Duitse krijgsgevangenen

door Charly1975 » 14 sep 2012, 20:37

yente schreef:Ik meen dat ooit eens gelezen te hebben. Zoals Martinus zegt kunnen dat duitsers geweest zijn maar volgens mij ook britten.
Maar er zal wel zeer weinig over te vinden zijn want die mensen verzwegen dat braaf na de oorlog.
Mvg Yente
Waarom zouden ze daar over zwijgen ? Kort na de oorlog kan ik me nog wel voorstellen, maar in de loop der jaren is er toch veel openheid. En het helpen van Duitsers toen, kan hen nu niet meer aangerekend worden.

In ieder geval al bedankt voor jullie gedachten voor zover.

Re: Hulp Duitse krijgsgevangenen

door yente » 13 sep 2012, 18:44

Ik meen dat ooit eens gelezen te hebben. Zoals Martinus zegt kunnen dat duitsers geweest zijn maar volgens mij ook britten.
Maar er zal wel zeer weinig over te vinden zijn want die mensen verzwegen dat braaf na de oorlog.
Mvg Yente

Re: Hulp Duitse krijgsgevangenen

door martinus » 13 sep 2012, 17:38

Het enigste wat ik weet was dat er een hoop Duitse agenten in GB rondliepen. Het zou dus best mogelijk zijn geweest. Heb er alleen nooit iets van gelezen.

Hulp Duitse krijgsgevangenen

door Charly1975 » 13 sep 2012, 17:30

Na een hele lange tijd afwezig te zijn geweest toch maar weer eens een bericht op dit forum. Dit vanwege een vraag die ik heb.

Wellicht dat ik niet goed op Google heb gezocht (voor de potentieel 'google-roeper' ) maar ik kon het niet vinden.

De vraag van mij is, naar aanleiding van het lezen van het boek The Battle of Britain then and now (Winston G Ramsey) of er in Groot-Brittannië ook een "hulplijn" was voor in Groot-Brittannië neergestorte Duitse piloten.

De geallieerde piloten hadden de kans dat als men was neergeschoten bij het verzet terecht konden komen en via hen via via weer terug in de GB konden komen. De vraag is dus...was er omgekeerd ook een mogelijkheid voor Duitse piloten ? Was er een soort van 'verzet' in GB die Duitse piloten hielp ontsnappen richting Duitsland (c.q. bezet gebied) ?

Vriendelijke groet,

Charly1975

Omhoog