Informatie

Plaats een reactie

Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :frownno: _/-\o_ :+ :shocked: :yes: :zapped: :bonk: :/ :r :full:
Bekijk meer smilies

BBCode staat AAN
[img] staat AAN
[url] staat AAN
Smilies staan AAN

Voorafgaande berichten
   

Weergave uitklappen Voorafgaande berichten: Informatie

Re: Informatie

door Dennis1979 » 09 mei 2016, 15:08

Beste forumleden,


inmiddels zijn we 2 maanden verder en ben ik ook weer wat verder met mijn zoektocht. De afspraak met Peter Uyttenbogaerdt heeft op zich laten wachten maar inmiddels zijn we 2 afspraken verder en ben ik heel wat meer te weten te komen over de rol van mijn grootvader tijdens de bezetting.

waar ik nu achter ben is dat mijn grootvader betrokken is geweest bij een kleine groep uit het "ongewapende verzet". Hun taak was het opzetten en onderhouden van een communicatielijn tussen Rotterdam-Zuid Hollandse eilanden-Zeeland. De groep van mijn grootvader was een schakel in een ketting en het einddoel van deze ketting was om "prominente" verzetsmensen en andere mensen die gevaar liepen vanuit Zeeland richting Engeland te krijgen en Britse verkenners (lees; spionnen) Nederland in te krijgen.

mijn grootvader blijkt de man in het veld te zijn geweest van iemand binnen de Rotterdamse gemeente die relatief makkelijk aan financieren kon komen, nodig om bijv. logistieke problemen op te kunnen lossen (lees; waarschijnlijk omkoping of betaling voor vervoer). vandaar ook dat hij bekent stond als "de man die het geld regelde".

voor zo ver we (inmiddels zijn we met 4 man aan het spitten) nu kunnen vinden zijn er geen succesverhalen te achterhalen, ook is er geen spoor naar de identiteit van de persoon binnen de Rotterdamse gemeente die in werkelijkheid echt het geld regelde.

zowel het OVM Rotterdam als het Bevrijdingsmuseum Zeeland hebben positief gereageerd op een oriëntatiegesprek. Volgens het OVM Rotterdam zijn er veel vergelijkbare verzetsgroepen zoals die waar mijn grootvader deel van uitmaakte waarvan de personen en hun verhalen nog onbeschreven zijn. veelal omdat, zoals bij mijn grootvader het geval was, de direct betrokken personen er bij leven niet over wilden of konden praten.

wordt vervolgd.

Re: Informatie

door Dennis1979 » 24 mar 2016, 11:35

Beste Laurens,

dank voor je reactie. mijn grootvader zat niet in militaire dienst tijdens de oorlog. Hij werkte voor het Rotterdamse gemeentelijk vervoersbedrijf RET.

Voor de mensen die het interessant vinden om te lezen wil ik jullie graag op de hoogte brengen van de vorderingen die ik inmiddels maak;

Ik ben in contact met iemand die (mede) de archieven van de RET onder zijn beheer heeft. Mijn grootvader heeft 40 jaar voor de RET gewerkt en hij duikt regelmatig op in de archieven, vooral met onderwerpen die betrekking hebben op jubilea e.d. De mensen van het RET archief zijn al enige tijd bezig met het verder in kaart brengen van de periode 40-45 en de personeelsleden en de rollen die deze gespeeld hebben. Ze zijn om die rede zeer geïnteresseerd in mijn verhaal en er nu volop mee bezig.

Ook heb ik via familie in Zeeland contact met iemand die de kleinzoon blijkt te zijn van Jurre Uyttenbogaerdt. (Zeeuwse Jurre). Hij is al langer bezig met het in kaart brengen van het pad van zijn grootvader tijdens de oorlog en heeft in zijn notities letterlijk iets staan over “De man die het geld regelde”. Ene Siem uit Rotterdam. Mijn grootvader werd door familie en vrienden liefkozend Siem genoemd. A.s. zaterdag gaan we een kop koffie drinken.

Ik weet nog niet welke kant het opgaat maar ik lijk een spoor te hebben.

Ik wil jullie op dit forum graag blijven informeren over de voortgang als hier behoefte aan en interesse voor is.

Re: Informatie

door laurens jan » 22 mar 2016, 21:12

Nogal een behoorlijke opgave, persoonlijk denk ik dat je het beste bij die arrestatie aan het begin van de oorlog kan beginnen, zat hij niet in militaire dienst of iets dergelijks?
Als je hierover meer te weten kan komen heb je een begin en kun je nagaan wat er verder is gebeurd.
Ondanks dat je een vrij duidelijk verhaal verteld kan ik je gelijk vertellen dat de kans dat op deze manier iets concreets naar voren komt vrij klein is.

Cheers laurens

Re: Informatie

door Dennis1979 » 16 mar 2016, 12:00

Goedemiddag,

Ik probeer te achterhalen wat mijn grootvader Simon van der Waal (Rotterdam 1909 – Rotterdam 2003) is overkomen tijdens de oorlog en wellicht weet iemand op dit forum hoe ik aan meer info kan komen. Ik wil zijn/mijn verhaal wel even toelichten;
Bij leven heeft hij nooit willen praten over wat hem is overkomen tijdens de oorlog en de bezette periode. Wat ik weet van mijn grootmoeder is dat hij na de capitulatie op het “postkantoor” aan de Coolsingel in Rotterdam vast heeft gezeten. Voor zover ze het zich goed kan herinneren zegt mijn grootmoeder dat dit ongeveer 5 a 6 dagen heeft geduurd. Na zijn vrijlating is hij in de periode na het vastzitten nog een aantal maal voor korte periodes meegenomen. Mijn grootmoeder denkt dat hij onderdeel was van een verzetsgroep of dat hij informatie uitwisselde met een verzetsgroep, maar hij heeft dit zelf nooit zo uitgesproken. Ze kan zich nog vaag gesprekken herinneren die hij voerde met mensen in hun huis. Mijn grootvader heeft dit altijd verkocht aan mijn oma als ware deze mensen werkzaam voor de RET, waar hij zelf ook werkzaam was als kassier. Sommige van deze gesprekken waren volgens mijn grootmoeder in het Engels.

Uiteindelijk is mijn grootvader tijdens zijn werk op de Straatweg in Rotterdam opgepakt en tewerkgesteld in de omgeving Zwolle. Dit moet volgens mijn grootmoeder zo rond het voorjaar van 1941 zijn geweest. Hij is in het najaar van 1941 verlost van de tewerkstelling en is liftend en lopend naar Rotterdam teruggekeerd.

Rond de kerstperiode van 1942 is mijn grootvader wederom door de Duitsers opgepakt, thuis. Volgens mijn grootmoeder was dit voor ondervraging. Hij is tijdens deze ondervragingen zwaar mishandeld. Hij is na de ondervragingen thuisgekomen met verwondingen aan zijn hals, polsen en enkels. Ik kan mij nog goed herinneren dat mijn grootvader aan beide kanten van zijn hals putten had zitten zo groot als een euromunt, alsof hij met iets scherps was gestoken. Hier mocht ik niet naar vragen als kind zijnde.

Mijn grootvader blijkt op de hoogte te zijn geweest van de razzia van Rotterdam. Rond 10 en 11 november heeft hij mijn grootmoeder meegenomen en zijn ze een aantal dagen naar Goes geweest. Mijn grootmoeder mocht hier met niemand over mocht praten. Na de razzia van Rotterdam heeft de bezetter mijn grootvader nooit meer opgepakt of aangesproken zover mijn grootmoeder weet.

Heeft iemand een idee wat mijn grootvader tijdens de oorlog heeft meegemaakt of wat voor een rol hij gehad zou kunnen hebben? Mijn grootmoeder kan zich namen herinneren van mensen waar mijn grootvader mee of over sprak. Het betreft de namen; Lou, Gerrit de Grijze en Zeeuwse Jurre. De laatste twee zijn zeer waarschijnlijk bij/schuilnamen. Ik heb geen idee waar ik moet beginnen met zoeken, maar wil graag meer te weten komen over wat er met mijn grootvader is gebeurd in deze periode.

Re: Informatie

door Timmers » 29 jan 2016, 18:30

Dank je wel Jim, ik ga hier even mee aan de slag.

Re: Informatie

door Jim » 29 jan 2016, 14:50

Als hij in militaire dienst heeft gezeten kan je dat hier informatie aanvragen.
https://www.defensie.nl/onderwerpen/arc ... onsarchief

Het is natuurlijk mogelijk dat je opa iemand kende (familie, vriend, bekende) die daar gezeten heeft. En dat heeft mogelijk een impact achtergelaten.

Informatie

door Wasbeer1968 » 29 jan 2016, 09:24

Ik ben op zoek naar informatie of een opening om die info ergens te kunnen vinden.
Mijn opa is inmiddels al een poosje overleden maar op zijn sterfbed bleef hij halucineren mbt zijn rol in de oorlog met name de grebbeberg. Mijn oma heeft altijd volgehouden dat hij daar nooit geweest is maar toch blijft dit verhaal regelmatig terugkomen.
Nu heb ik het een en ander gegoogled maar kom daar niet verder mee, ik begrijp wel dat het in die tijd zo onoverzichtelijk was dat niet helemaal duidelijk is welke eenheden waar ingezet zijn, maar ik weet bv niet eens in welke eenheid mijn opa heeft gediend.
Is deze info ergens terug te vinden zodat ik verder kan zoeken?
Gr. Frank

Omhoog