Jodenvervolging

Plaats een reactie

Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :frownno: _/-\o_ :+ :shocked: :yes: :zapped: :bonk: :/ :r :full:
Bekijk meer smilies

BBCode staat AAN
[img] staat AAN
[url] staat AAN
Smilies staan AAN

Voorafgaande berichten
   

Weergave uitklappen Voorafgaande berichten: Jodenvervolging

joden in nederland

door paulstolk » 05 nov 2003, 23:07

Om te zeggen dat de nederlanders over het algemeen vrolijk toekeken hoe de joden werden weggevoerd is een nogal ongenuanceerde stelling. Een oorzaak voor de passiviteit van de Nederlanders is terug te vinden in de Verzuiling. Nederlanders zijn opgevoed met het idee dat men zich zoveel mogelijk niet moet bemoeien met andere bevolkingsgroepen, zeker wanneer het een andere religie betreft. Zeker in het begin van de oorlog was er sprake van passiviteit, maar op het moment dat de Nederlanders zien dat er geen ontkomen is aan de Duitsers verandert dit beeld. Vergeet niet dat er tijdens de eerste oorlogsdagen al verzetsgroepen opdoken. Voornamelijk in Rotterdam en omgeving werd de verzetsgroep "de Geuzen" opgericht.

door Roel R. » 02 nov 2003, 16:43

door Glenn Janssens » 02 nov 2003, 16:05

door okke » 02 nov 2003, 16:02

gaskamers

door kirsten » 02 nov 2003, 15:48

hoe zagen concentratiekampen eruit :o :o :o :o :o :o :o

door Willem ter Haar » 01 nov 2003, 09:00

Waarschijnlijk was het in de grens gebieden groter omdat al die mensen die weg moesten van uit het binnenland naar de zijkant werden weggewerkt en goed aan de buurlanden overgedragen moesten worden.

door Roel R. » 01 nov 2003, 02:02

Als ik de verhalen van mijn oma hoor over het verzet dan lijkt het me of het verzet in de grensgebieden groter is geweest dan in de rest van nederland, wat denken jullie hier van?

door okke » 31 okt 2003, 23:24

Grijs Verleden van Chris van der Heijden kan ik aanraden.
(beschrijving)

door Peter » 31 okt 2003, 23:16

Lord_vetinari schreef:
Ik kan je L. de Jong aanraden hierover. Gaat tamelijk diep in op de mate van medewerking van het ambtelijk apparaat.
Ik kan verder De Ondergang van J. Presser aanraden, dit boek is speciaal op dit onderwerp gericht, en ook Kopgeld van A. van Liempt kan ik wat dat betreft aanraden! :)

door okke » 31 okt 2003, 18:31

Een groot verschil tussen Beldië en Nederland is de kultuur. Nederlanders zijn niet geneigd zich tegen het gezag te verzetten; voor de gemiddelde Nederlander was het tijdens de oorlog een teken van grote vaderlandsliefde en verzet tegen de Duitsers om voornamelijk oranje bloemen in de voortuin te hebben staan.

Dat je buurman die een Jood was niet meer naar de bioscoop mocht, of niet meer naar school mocht, of ontslagen werd, was iets waar je als eenvoudig burger niets aan kon doen.

De maatregelen die ingesteld werden tegen overtreding van regels - en het daadwerkelijk uitvoeren van die maatregelen - was voor vrijwel iedereen reden genoeg om te zorgen dat hun eigen leven niet teveel risico liep in de moeilijke tijden. Wat voor zin had het te protesteren tegen de regel dat Joden al het kapitaal dat zij hadden boven fl.10.000,= in moesten leveren bij de bank? Protesteren is strafbaar en als het al niet strafbaar is trek je wel de aandacht, wat alleen maar negatieve gevolgen kan hebben.

De maatregelen tegen verzet en protest waren vrijwel altijd erger dan het kwaad waartegen geprotesteerd of verzet kon worden. Naderhand blijkt dat protest of verzet wel nodig was geweest, maar het kwaad is dan niet meer ongedaan te maken.

Het verhuizen naar getto's gaf de veiligheid van het kunnen delen van leed en bovendien was het Joden niet verboden met andere Joden om te gaan, dus in een Joodse gemeenschap wonen had ook zijn voordelen. Dat je vervolgens het getto niet meer uit kan en vervolgens eenvoudig gedeporteerd kan worden, werd door de meesten niet voorzien toen ze naar een getto toegingen.

door Glenn Janssens » 31 okt 2003, 17:40

okke schreef:Wat een belangrijke oorzaak is is de grote bevolkingsdichtheid in Nederland.
Nee vind ik geen excuus.
Belgie heeft ook een grote bevolkingsdichtheid en daar zijn veel joden gered.
En weinig joden aangegeven in vergelijking met andere landen.

Adrian

door okke » 31 okt 2003, 17:26

Wat een belangrijke oorzaak is is de grote bevolkingsdichtheid in Nederland.

door Sjoerd » 31 okt 2003, 17:14

Kan het feit dat er vlak voor het uitbreken van de oorlog nog Joden naar Nederland zijn gevlucht, omdat ze dachten dat NL wel weer Neutraal zou blijven, een rol gespeeld hebben in het feit dat er zoveel Joden zijn opgepakt in NL? Simpelweg omdat er hier relatief veel zaten oid's? Ik heb ooit eens zoiets gelezen, maar weet niet meer in hoeverre de bron betrouwbaar was.

door Martijn » 30 okt 2003, 17:35

Excuses, ik weet niet waarom daar Finland staat, maar ik bedoel Denemarken :oops: :oops:

Ik zal er niet helemaal met mijn hoofd bij zijn geweest.

door Lord_Vetinari » 30 okt 2003, 08:59

Martijn schreef:In Finland ging dat wel anders. Daar kregen de Duitsers geen medewerking in het uitzoeken wie wel en wie geen Jood was. En als de Joden een ster moesten dragen zou de koning er ook een gaan dragen. Plan ging niet door.
De koning van Finland? Goh, waren de Finnen stiekem toch een monarchie dan?

Omhoog