vraag (begin wo2)

Plaats een reactie

Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :frownno: _/-\o_ :+ :shocked: :yes: :zapped: :bonk: :/ :r :full:
Bekijk meer smilies

BBCode staat AAN
[img] staat AAN
[url] staat AAN
Smilies staan AAN

Voorafgaande berichten
   

Weergave uitklappen Voorafgaande berichten: vraag (begin wo2)

door okke » 12 jan 2005, 20:31

Ik denk dat de inval van Italië in Albanië ook als een begin gezien kan worden. En zo kunnen verschillende oorlogsacties als het begin gezien worden van de oorlogshandelingen. De eerste oorlogsverklaring van meerdere naties niet direct in oorlogshandelingen met elkaar was de oorlogsverklaring van Frankrijk en Groot Britannië na de aanval van Duitsland op Polen.

door Rambo » 12 jan 2005, 20:00

Grammatikaal bedoel je?? :lol:

Als ik het goed heb begon de oorlog al met de actie van Duitsland om Oostenrijk en Hongarije in te nemen. Dit was dan wel zonder veel geweld, maar hier begon het toch mee...

door Flak 8,8 » 12 jan 2005, 18:09

Beste blue,
je hebt nog steeds een typefout in je zin staan.

door eagle » 12 jan 2005, 18:06

"Op 3 september breekt na de Duitse inval in Polen op 1 september de Tweede Wereldoorlog uit, nadat Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk Duitsland de oorlog verklaren. Nederland handhaaft zijn strikte neutraliteit.
aldus http://www.parlement.com/9291000/modulesf/g5nax4gk

In de Nederlandse grondwet staat, ook al geldig in 1940:
1. Het Koninkrijk wordt niet in oorlog verklaard dan na voorafgaande toestemming van de Staten-Generaal.
2. De toestemming is niet vereist, wanneer het overleg met de Staten-Generaal ten gevolge van een feitelijk bestaande oorlogstoestand niet mogelijk is gebleken.
3. De Staten-Generaal beraadslagen en besluiten ter zake in verenigde vergadering.
4. Het bepaalde in het eerste en het derde lid is van overeenkomstige toepassing voor een verklaring dat een oorlog beëindigd is.

Toen Nederland op 10 mei werd binnengevallen beschouwde het zich in oorlog met Duitsland. De proclamatie van koningin Wilhelmina geeft hiervan uiting. Ik weet niet hoe het Internationaal recht op dit gebied is, maar "een feitelijk bestaande oorlogstoestand" houdt oorlog in. Dus ik denk dat er een oorlog ontstond tussen Duitsland en Polen, op 1 september 1939, want Polen verzette zich, in tegenstelling tot Oostenrijk en Tjecho-Slowakije. Sprake van een grootschalige oorlog was er toen Engeland en Frankrijk meededen. Voor Nederland was de start op 10 mei en de Duitsers begonnen.
Er zijn nog meer data te noemen: 22 juni 1941: de Sowjet-Unie wordt binnengevallen (of was die eigenlijk ook met de oorlog begonnen in september 1939???) en 7 december 1941 de V.S. worden aangevallen door Japan. Dan is de wereldoorlog compleet, hoewel de Sowjet-Unie verklaart Japan de oorlog op 8 augustus 1945.
Kernvragen zijn: wanneer spreek je van een "staat van oorlog" en wanneer noem je een gewapend conflict een wereldoorlog? Kies uit de mogelijkheden, maar het begin in Europa was Duitsland (en Rusland???)

door Proos » 12 jan 2005, 01:53

Ik wil de discussie nog wel wat verder op scherp zetten :)

Wat mij betreft werd 't pas een wereldoorlog met de aanval op Pearl Harbor, en is met terugwerkendekracht het moment van de oorlogsverklaring van Frankrijk en Engeland het officiele begin van de Tweede Wereldoorlog.

De oorlogsverklaring is echter een direct gevolg van de anexatie van Polen (Polen had een verdrag met Frankrijk en Engeland) daarom kun je gewoon zeggen dat de inval in Polen het begin is van de Tweede Wereldoorlog, maar het heeft wel degelijk te maken met de oorlogsverklaring: anders had de aansluiting van Oostenrijk, of de verovering van de Techo-slowakije ook gerekend kunnen worden als het begin van de Tweede Wereldoorlog, en dat is absoluut niet het geval, het maakt uit of Frankrijk en Engeland meedoen.

Er zit een verschil tussen het werken met zinnen of met datums. Harro bedoelt denk ik dat de zin: "Frankrijk en Engeland verklaarden de oorlog", niet aangeeft wie de agressor is geweest in deze Wereldoorlog. In zinnen zou ik zeggen "Duitsland viel Polen binnen" en met datums zou ik 3 september 1939 kiezen. Toch vind ik 1 of 3 september 1939 beiden prima datums, er is voor beiden iets te zeggen.

Op 1-9-1939 valt Duitsland Polen binnen, met een list, want gedaan wordt alsof Duitsland aangevallen werd. Hitler roept daarbij op de radio dat er "teruggeschoten" wordt, om twijfel te zaaien.

Frankrijk en Engeland stellen een ultimatum aan Duitsland dat ze op moeten houden met die flauwekul, maar daar wordt geen gehoor aan gegeven, waardoor beide landen op 3-9-1939, zoals in afgesproken in het verdrag, de oorlog verklaren aan Duitsland.

Een dag later verklaren ook Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika en Canada de oorlog aan Duitsland. Amerika doet dan nog niet mee. Japan is dan al jaren (sinds 1931) in oorlog met China (Mantsjoerije), maar ook die strijd wordt niet gezien als het begin van de Tweede Wereldoorlog.

In veel boeken staat 1 of 3 september als 't daadwerkelijke begin van de oorlog. Volgens mij zijn beide data in orde. Er is voor beide data wat te zeggen. Mijn voorkeur gaat echter uit naar 3 september, om eerder genoemde reden.

Het datumtechnische verhaal van de Tweede Wereldoorlog is wat anders dan wie de Tweede Wereldoorlog begon. Ik denk dat je dan de twee partijen van elkaar moet onderscheiden: en wel de geallieerden en de as-mogendheden (de as-mogendheden zijn Duitsland, Italië en Japan). De as-mogendheden waren de agressors zoals dat heet, deze landen wilden namelijk land erbij hebben. Japan begon al in 1931 en ook Duitsland heeft kleine landjes aangevallen. Dat waren steeds oorlogen tussen twee landen. Het kreeg pas gevolgen met meerdere landen toen Polen aangevallen werd. Daarom is Duitsland de Tweede Wereldoorlog begonnen en deden andere landen pas later mee.

Op de vraag van de topicstarter wil ik antwoorden: Duitsland.

door eagle » 11 jan 2005, 23:10

toen de Polen terug begonnen te schieten was er toch oorlog? of hadden de Polen dit schriftelijk moeten verklaren? Overigens ook de Russen vielen Polen binnen...
Dat Engeland en Frankrijk mee gingen doen maakte de oorlog alleen maar uitgebreider.
Ter vergelijking: ook Nederland is binnengevallen zonder oorlogsverklaring, wanneer begon voor Nederland dan de oorlog, als er eerst een verklaring nodig is? Dus ik denk dat de Duitsers (misschien niet alleen ...) begonnen.

door okke » 11 jan 2005, 23:10

Een daad van grensoverschreiding wordt ook gezien als een oorlogsdaad. Dat klopt. Dan zou Italië in Ethyopië in de jaren '30 al de oorlog begonnen zijn...

door blue » 11 jan 2005, 23:10

:oops: :oops: :oops:
Jep idd als je het helder bekijkt heeft harro bekijkt, maar officieel zou je toch moeten zeggen dat het duitsland is.
big typ fout van mij zelf, nu de correctie :P

Jep idd als je het helder bekijkt heeft harro bekijkt, maar officieel zou je toch moeten zeggen dat het FR en GB zijn.

door verellen » 11 jan 2005, 23:05

Okke schreef:
Volgens mij begint een oorlog met een oorlogsverklaring.
Dat vindt ik niet juist. Ik denk niet dat duitsland een oorlogsverklaring aan Polen heeft gegeven. Ik dacht dat ze zomaar Polen zijn binnengevallen.

Als men een land binnenvalt om het te veroveren kan je - volgens mij - toch ook over oorlog spreken

door okke » 11 jan 2005, 23:02

Harro schreef:En waarom is het dan niet: nazi-Duitsland begon de oorlog door haar inval in Polen? :?
Omdat oorlog een afspraak is van betrekkingen tussen landen. En Frankrijk en Groot Brittanië hebben de oorlog uitgeroepen om de acties van Duitsland. Volgens mij begint een oorlog met een oorlogsverklaring.

Duitsland is bijvoorbeeld wel de oorlog met de Verenigde Staten begonnen, omdat Duitsland de oorlog verklaard heeft aan de Verenigde Staten na de aanval op Pearl Harbor door de Japanners.

door blue » 11 jan 2005, 22:33

Jep idd als je het helder bekijkt heeft harro bekijkt, maar officieel zou je toch moeten zeggen dat het duitsland is.

door Harro » 11 jan 2005, 22:14

okke schreef:Frankrijk en Groot Brittanië begonnen de oorlog door in september 1939 de oorlog te verklaren aan nazi-Duitsland als reactie op de inval van Duitsland in Polen.
En waarom is het dan niet: nazi-Duitsland begon de oorlog door haar inval in Polen? :?

door okke » 11 jan 2005, 21:06

Frankrijk en Groot Brittanië begonnen de oorlog door in september 1939 de oorlog te verklaren aan nazi-Duitsland als reactie op de inval van Duitsland in Polen.

door verellen » 11 jan 2005, 20:39

Op de site van dit forum staat het al uitgelegd.
Ook als je bij google intikt vindt je massa's informatie.
Wo2 is niet begonnen door zomaar 1 land: het is het resultaat bekomen van een reeks gebeurtenissen doorheen de geschiedenis.

door ironmarc » 11 jan 2005, 20:36

Hitler misschien?? ;)

Omhoog