messersmitt me163b komet 2 seater

Plaats een reactie

Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :frownno: _/-\o_ :+ :shocked: :yes: :zapped: :bonk: :/ :r :full:
Bekijk meer smilies

BBCode staat AAN
[img] staat AAN
[url] staat AAN
Smilies staan AAN

Voorafgaande berichten
   

Weergave uitklappen Voorafgaande berichten: messersmitt me163b komet 2 seater

door frenkie » 19 dec 2003, 17:33

dit is trouwens het vliegtuigje waar het mij allemaal om gaat Afbeelding
De Messersmidt ME 163b komet 2seater

door frenkie » 19 dec 2003, 17:30

Ja, misschien. Er heeft al een artikkel in de krant gestaan, vandaar dat ik ook geïntresseerd ben geraakt. En ik hoorde dat ze nu wel bezig gaan omde grachten uit te baggeren, wie weet wat ze daar nog aan treffen. Maar zo fannatiek ben ik ook weer niet en de gemeente doet wel meer dingen waar ikhet niet mee eens ben,maar da's een ander verhaal. Waar het mij gewoon om gaat is of ik er nog meer van te weten kan komen. Ik heb al mooie sites ontdekt, maar die gaan natuurlijk allemaal over Peenemunde en niet over dat kleine onbelangrijke vliegveldje hier.

door Proos » 19 dec 2003, 17:24

frenkie schreef:Alleen weet ik niet wat de Gemeente Enschede doet.
Misschien een idee om dat eens na te vragen? Ze hebben een e-mailadres:

postbus20 @ enschede.nl

(wel spaties voor én na de @ weghalen).

Misschien onder het mailtje er nog bijzetten "Wo2.nl - De Tweede Wereldoorlog op Internet" om sneller een serieuze reactie van ze los te krijgen :d

door frenkie » 19 dec 2003, 17:21

vliegtuigjes werden ook wel het vliegende ei genoemd

door frenkie » 19 dec 2003, 17:18

Het lijkt inderdaad eerder wat op een clubhuis, maar dan wel met een dak van 60 centimeter dik gewapend beton. De gebouwtjes zien er op het eerste gezicht allemaal hetzelfde uit. Ze hebben allen een trapje aan de voor zijde en een halletje in het midden. Aan weerszijden van de hal bevind zich een soort balkonnetje zonder hekwerk en een halfronde uitsparing, ook op de grond is een betonnen ronde plaat zichtbaar en in het schuine dak zit een gat. Waarschijnlijk hebben hier opslag tanks in gestaan. De bunkers zijn dus gebruikt om zeer explosieve brandstof voor die raket vliegtuigen over te pompen. Naast de gebouwtjes is dan ook een gracht met bluswater om tijdens het overpompen de boel nat te houden. Het ging geloof ik om waterstofperoxide en nog wat. Onder de gebouwtjes zit nog een kleine ruimte voor onderhoud ofzo of om dekking te zoeken. De gebouwen zijn in de oorlog goed gecamoufleerd geweest. En netjes langs de bosrand gebouwd. Ze zijn gelukkig gemeld door het verzet, wat ook de bom in de vijver verklaard. Het gebied is zwaar gebombardeerd. Ook vanwege het vliegveld natuurlijk! De vliegtuigjes die de V1en V2 als hetware opvolgden zijn nooit naar Enschede gekomen omdat Peenemunde ook door de geallieerden zwaar gebombardeerd is en de techniek op dat moment stil lag. De vliegtuigen waren bemand en werden met een soort raket motor afgeschoten waarna ze in zweefvlucht de zware bommenwerpers konden aanvallen. Na hun vlucht konden ze landen op de vliegvelden die lans de nederlandse grens lagen, althans dat was de bedoeling. Alleen in Venlo zijn ze ooit gestattioneerd. En naar ik gelezen heb zijn dit de enige gebouwtjes die nog over zijn van dit soort. In Duitsland zijn ze ooit nog eens als noodwoningtjes gebruikt, maar daarna gesloopt. Dus wel iets om zuinig op te zijn. Alleen weet ik niet wat de Gemeente Enschede doet.

door Proos » 19 dec 2003, 16:59

Op foto 2 ziet het gebouw er wel redelijk "modern" (goed) uit. Is het niet meer een hangar in plaats van een bunker ?

(tja, ik ben een leek op dit gebied, sorry)

Ik hoop dat er andere forumgebruikers zijn die er meer van weten.

door frenkie » 19 dec 2003, 16:54

Het zijn alle 3 foto's van 1 en hetzelfde gebouw. Alleen het zijn 5 gebouwen en het middelste gebouw is iets groter en daar zijn de fotos van genomen

door Proos » 19 dec 2003, 16:51

Die laatste foto is artistiek mooi gelukt trouwens.

De middelste foto is een scoutingclubgebouw?

En de eerste is hetzelfde bouwwerk als foto 3, maar dan aan de linkerkant?

door frenkie » 19 dec 2003, 16:50

Ik hoop dat deze foto's wat meer reactie uitlokt.

door frenkie » 19 dec 2003, 16:44

Hier een aantal foto's van de bunkers nabij het vliegveld Twenthe (oostzijde) bij visvijvers waar laatst nog een vliegtuigbom ontplofte. Wel handig als je slecht in vissen bent! Ik heb de foto's wat bewerkt omdat het om de feiten gaat en niet om de personen die er op staan.
Afbeelding
Afbeelding

Afbeelding

door frenkie » 19 dec 2003, 14:56

Ik heb inderdaad aan de noord zijde van het vliegveld wel een hoefijzer vormige wal ontdekt maar in hof espelo ben ik nog niet wezen kijken. Ik heb ook iets gehoord over een spoorlijn die in de oorlog van de oldenzaalse straat nabij die bunkers naar het vliegveld gelopen zou hebben, maar er is geen enkel spoor meer van te zien. Zijn er misschien ook mensen die iets weten van luchtfoto's van het gebied tijdens de oorlog? Misschien zijn er ook wel mensen die iets willen weten over die raketvliegtuigen. En de bunkers die er nog steeds staan en vrij te bezichtigen zijn, omdat ze buiten de basis staan, we hebben er zelfs overnacht met de scouting!

groet'n Frenkie

enschede

door tomNL » 12 nov 2003, 20:04

Hallo froank, ik woon zelf in enschede, en weet opzich ook niet veel over de gebeurtenissen hier in de buurt. Maar ik zoek weet wel dat bij de synagoge in de prinsenstraat de duitsers gestationeerd zaten. Verder zaten ze in het schoolgebouw van de stadsweide. Toen ze laatst het schoolplein hebben opengebroken heb ik daar gezocht en veel leuke dingen gevonden, zowel van de duitsers als de amerikanen. Veel nog in goede staat, magazijn van een p38, veel garand clips, minutietasjes, en ook gewone dingen zoals een spiegeltje, potjes scheercreme, veel voedselblikken met etiket, en dat soort dingen. Wat het vliegveld betreft... op het gebied van hof espelo heb je nog de hoefijzervormige wallen waar de duitsers hun vliegtuigen stalden voor onderhoud.

Hoop dat je hier iets aan hebt!

Groeten, Tom

messersmitt me163b komet 2 seater

door froank » 07 nov 2003, 15:20

Hallo, ik zou graag alles willen weten over het gebruik van de messersmitt raket vliegtuigjes en over het vliegveld twenthe waar deze vliegtuigjes tijdens de oorlog gestattioneerd zouden worden. Ook ben ik geintresseerd in andere gebeurtenissen in enschede.

Omhoog