Politie en ambtenaren tijdens WOII

Plaats een reactie

Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :frownno: _/-\o_ :+ :shocked: :yes: :zapped: :bonk: :/ :r :full:
Bekijk meer smilies

BBCode staat AAN
[img] staat AAN
[url] staat AAN
Smilies staan AAN

Voorafgaande berichten
   

Weergave uitklappen Voorafgaande berichten: Politie en ambtenaren tijdens WOII

door Roel R. » 30 mar 2005, 17:36

" Tweede wereldoorlog

Aan het begin van de oorlog kwam er een 'Reichskommissar für die Niederlande'. De politietroepen werden verdeeld over de Marechaussee, de Rijksveldwacht en de gemeentepolitie. De volledige politiemacht bestond eind 1943 uit ongeveer 20.000 personen. "

http://www.politie.nl/Overige/Jeugd/Wer ... edenis.asp

door Roel R. » 30 mar 2005, 17:35

"
Tot 5 juli 1940, was het korps een respectabele organisatie die zichzelf onderscheidde door samen te werken met verscheidene politieafdelingen binnen Nederland, alsmede door nauw samen te werken met het leger. Na die datum verloor het korps de titel 'Koninklijke' tijdens de Duitse bezetting van Nederland. Op datzelfde moment verloor het ook haar status van Militair Detachement. Het werd een normaal politiekorps, die supervisie hield over de dagelijkse politiewerkzaamheden, onder de supervisie natuurlijk van de bezettende macht. Ze werden nu simpelweg Het Marechaussee Politiekorps genoemd. Het is onnodig te zeggen dat vanaf dat moment het imago en het karakter van de Marechaussee in Nederland een dramatische wijziging heeft gekend. Het oorspronkelijke leiderschap van deze politie macht werd vervangen door collaborerende personen. De meeste politiemensen die dienst deden waren nu sympathisanten van de nazi's. Het moet wel gezegd worden dat een aantal politieagenten goede mensen waren, die onder moeilijke omstandigheden erg hard probeerden de pijn en de intolerantie te verzachten die de Nederlandse Joden was opgelegd. Dat deden zij vaak met gevaar voor hun eigen veiligheid. Helaas, was dit in het algemeen niet het geval. "

Over de Marechaussee in oorlogstijd,

http://www.cympm.com/politie.html

Politie en ambtenaren tijdens WOII

door Wezz » 30 mar 2005, 16:41

Ik moet een P.O. maken over politie en ambtenaren tijdens WOII,
weet iemand hier een goed boek of een goede site van?
Of kan iemand me er wat over vertellen?

Omhoog