joden vernierigingskamp

Plaats een reactie

Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :frownno: _/-\o_ :+ :shocked: :yes: :zapped: :bonk: :/ :r :full:
Bekijk meer smilies

BBCode staat AAN
[img] staat AAN
[url] staat AAN
Smilies staan AAN

Voorafgaande berichten
   

Weergave uitklappen Voorafgaande berichten: joden vernierigingskamp

door Harro » 07 jun 2005, 17:38

Perfect. Daar staat wat ik wilde weten over wel een gaskamer maar toch geen VL.

door KevinP » 07 jun 2005, 17:35

Deze tekst van de Duitse Wikipedia geeft ook een afbakening tussen concentratie- en vernietigingskampen.
Unterscheidung Konzentrations-/Vernichtungslager
Die Vernichtungslager unterscheiden sich von den gleichfalls staatlichen Konzentrationslagern durch eine historisch einzigartige nationalsozialistische Neuerung: Hier galt nicht mehr das mörderische Prinzip "Vernichtung durch Arbeit", wobei Häftlinge im Verlauf von Wochen oder Monaten an Zwangsarbeit, Unterernährung und Krankheiten starben. Die Vernichtungslager wurden nur für einen einzigen Zweck erdacht und errichtet: die sofortige Ermordung aller dorthin transportierten Juden mit Hilfe von Giftgasen, ungeachtet des Alters, Geschlechts oder so genannter Arbeitsfähigkeit, die für Konzentrationslager ausschlaggebend war. Aus ankommenden Transporten wurden verschiedentlich Menschen selektiert, um unter fürchterlichsten Bedingungen und entsetzlichen Qualen das Funktionieren der Vernichtungslager mit aufrecht zu erhalten, etwa als Totengräber, Leichenverbrenner, in Sortier- und Reparaturwerkstätten und als sonstige Hilfskräfte. Auch sie waren, wieder im Gegensatz zu Konzentrationslagerhäftlingen allgemein, ausnahmslos dem Tode geweiht. Die Unterscheidung lässt sich beispielhaft an der Trennung des KZ-Komplex Auschwitz in die Hauptlager Auschwitz I und Auschwitz III sowie mehrere Nebenlager und das Vernichtungslager Auschwitz-Birkenau (Auschwitz II) nachvollziehen.

Auch einige Konzentrationslager im Reichsgebiet verfügten über eigene kleine Gaskammern, wie zum Beispiel Mauthausen, Sachsenhausen, das Frauenlager Ravensbrück, Neuengamme, Stutthof und Natzweiler. Diese Gaskammern wurden jedoch nicht zum ausschließlichen Zweck der Ermordung der europäischen Juden errichtet, sondern dienten überwiegend der Vernichtung von als "arbeitsunfähig" erklärten KZ-Häftlingen, unter denen sich auch Juden befanden, und sowjetischen Kriegsgefangenen. Die Zahl aller in regulären Konzentrationslagern mit Gas Ermordeten erreicht nicht einmal annähernd die Zahl der im kleinsten Vernichtungslager ermordeten Juden. Ohne Vernichtungslager wäre der Holocaust nicht in diesem Ausmaße durchführbar gewesen. Um den untrennbaren Zusammenhang der Vernichtungslager mit der Endlösung der Judenfrage hervorzuheben, haben Historiker bereits vor Jahrzehnten den spezielleren Begriff Vernichtungslager eingeführt.

Link

door Harro » 07 jun 2005, 17:32

Thanks

door KevinP » 07 jun 2005, 17:29

Ontzettend lastig om een steekhoudende definitie te formuleren van de term vernietigingskamp/Vernichtungslager. Ik denk echter dat in bovenstaande tekst een duidelijke en juist afbakening gemaakt wordt.

door Gertos45 » 07 jun 2005, 17:22

Maar de vernietigingskampen daarentegen werden maar voor één doel gebouwd en dat was om op industriële schaal enorme aantallen mensen zo snel en zo efficiënt mogelijk te vermoorden. Het waren dus echte moordfabrieken!


Het Euthanasieprogramma »T4«

De vernietigingskampen, of ook wel De Vergeten Kampen genoemd, waren in feite een voortzetting of een »verbeterde versie« van wat voorheen reeds bestond, namelijk het beruchte euthanasieprogramma, »T4« genoemd, dat in september 1939 van start ging.

De geheime codenaam »T4«, verwees naar de hoofdzetel op het adres in Berlijn: Tiergartenstrasse nr 4, en was jarenlang de meest geheime operatie in het Derde Rijk met als aanvankelijk doel: de euthanasie op lichamelijk en geestelijk gehandicapten in Duitsland en Oostenrijk, en later in de bezette gebieden Posen, het Generalgouvernement en de Sovjet-Unie. Sommigen leden aan ziekten die met later ontwikkelde medicijnen genezen hadden kunnen worden.

Alhoewel het euthanasieprogramma op 24 augustus 1941 onder druk van de Kerk en de publieke opinie officieël werd stilgelegd door Adolf Hitler, werd er toch nog zes maanden lang »doorgewerkt«, en kwamen daar nog eens duizenden gevangenen uit de concentratiekampen, politieke gevangenen, criminelen, zigeuners en joden, die ongeneeslijk krankzinnig werden verklaard en eveneens vermoord.

Balans: 60 000 vermoorde kinderen en 80 000 vermoorde volwassenen.

Van de »crew« van de 400 medewerkers aan »T4« zullen er wat later bijna honderd naar Polen verkassen toen op 7 december 1941 in Chelmno het eerste vernietigingskamp werd geopend.


De vernietigingskampen

Vernietigingskampen Op 20 januari 1942 tijdens de Conferentie van Wannsee, georganiseerd door Adolf Eichmann en voorgezeten door Reinhard Heydrich (SS), wordt het officiële startsein gegeven voor de Endlösung - d.w.z.: het algehele vernietigingsprogramma van de Europese joden. Heydrich zal enkele maanden later -op 27 mei '42- in een hinderlaag vallen en acht dagen later overlijden aan de opgelopen verwondingen. Zie ook De Tragedie van Lidice.

De benaming Aktion Reinhard verwijst oorspronkelijk naar de staatssecretaris van Financiën Fritz Reinhardt, wat wijst op het financiële belang van het regime bij de moord op de joden. (zie onderaan de nota met het financiële verslag van Odilo Globocnik aan de Reichsführer van de SS, Heinrich Himmler, van 4 november 1943). De bij de actie betrokken SS'rs schreven de naam ten onrechte toe aan Reinhard Heydrich.

Heydrich werd in januari 1943 opgevolgd door SS-Obergruppenführer Dr Ernst Kaltenbrunner, die chef werd van het Reichssicherheitshauptamt (RSHA), die in wreedheid niet moest onderdoen voor Reinhard Heydrich. Voor dit doel, de eliminatie van de joden, werden vier speciale kampen opgericht, die zich allemaal bevonden binnen een straal van 300 km rondom Warschau (de hoofdstad van Polen):

> - het eerste vernietigingskamp werd op 7 december 1941 in CHELMNO (Külmhof) geopend, en werd oorspronkelijk opgericht als piloot project voor de ontwikkeling van de volgende drie vernietigingskampen: Belzec, Sobibor en Treblinka.
> - in maart 1942 werd het tweede vernietigingskamp in BELZEC opgezet.
> - in mei 1942 het derde in SOBIBOR.
> - en op 23 juli 1942 TREBLINKA

Gitta Sereny: "Het besluit om deze kampen allemaal op Pools grondgebied te bouwen, wordt meestal toegeschreven aan het alom bekende antisemitisme van grote delen van de Poolse bevolking. Ofschoon dat misschien een bijkomende rol heeft gespeeld, ligt het meer voor de hand dat het besluit vooral werd genomen om tactische redenen. Behalve over een dicht spoorwegnet, met treinstations zelfs in de kleinste dorpjes, beschikte Polen over uitgestrekte dunbevolkte bosgebieden, die isolement mogelijk maakten. In die zin -en alleen in die zin- maakte de oorlog deze gigantische en sinistere onderneming mogelijk. Het is immers niet goed denkbaar dat zij in enige andere Europese regio had kunnen worden uitgevoerd."

De vernietigingskampen waren vrij klein compact gebouwd en ook erg beperkt in oppervlakte. Een kamp zoals dat van Treblinka bvb, was nauwelijks meer dan 400 meter bij 600 meter groot, natuurlijk in de eerste plaats omdat er geen opvang voor de gevangenen moest worden voorzien(!), en ook omdat het grootste gedeelte van het terrein dan nog uit groen en bos bestond, kwestie om de ganse moordmachine te camoufleren.

Ook de gebruikte methoden die in deze bijzondere moordkampen werden aangewend waren eenmalig - nooit gezien- en ongehoord berekenend. De hele procedure was doelbewust opgezet om de slachtoffers zo veel mogelijk te vernederen en te ontmenselijken voordat zij stierven. Tussen aankomst en vergassing lagen gemiddeld nauwelijks meer dan twee uren verschil.


De rest met men zelf maar lezen op de site, want misschien heeft de auteur het niet zo graag dat er zomaar gekopieerd wordt ervan.

door Gertos45 » 07 jun 2005, 17:20

ik neem letterlijk over:

"De concentratiekampen (of KZ=konzentrationslager)werden oorspronkelijk opgericht als een soort van »uitgebreide« gevangenissen met het doel er mensen in op te sluiten die zich tegen het Derde Rijk van Adolf Hitler verzetten, dit door hen te trachten te 'heropvoeden' en als dat onmogelijk bleek, ze te 'elimineren' als 'verrader' of 'spion'.

Al kort na de machtsovername in januari 1933 werden de eerste concentratiekampen (Oranienburg en Dacchau) o.l.v. Heinrich Himmler opgezet. De zgn. 'Schutzhaft' werd spoedig ingesteld en kon elke Duitser treffen. Dat hield in dat iemand die »verdacht« werd (en waarvan je verdacht werd daar had je meestal het raden naar,) de verdachte in verzekerde bewaring kon opgesloten worden zonder aanhoudingsbevel, zonder aanklacht of enige vorm van proces en voor onbepaalde tijd dit zogezegd "om hem/haar te beschermen tegen de volkswoede" (om het de schijn van een juridisch tintje mee te geven.)

Er in komen was veel makkelijker dan er weer uit te geraken. De juridische onzekerheid was troef, totdat Himmler -op bevel van Hitler op 6 nov 1935- bekend maakte dat het alle advokaten de toegang, tot iedereen die zich in een of ander concentratiekamp in 'Schutzhaft' bevond, te ontzeggen(!)

Vanaf 1933 werden daar aanvankelijk Jehova's Getuigen, communisten, socialisten, zigeuners, asocialen zoals bedelaars en zwervers, antinazi's, Oost-Europeanen e.a. in onder gebracht. Het Duitse volk was nog niet helemaal klaar voor het harde antisemitisme, dat wisten de nazibonzen sinds de mislukte jodenboycot van 1 april 33. Maar dat zou spoedig allemaal veranderen. Met de Kristallnacht van 9/10 november 1938 was het Duitse Volk er duidelijk wèl klaar voor en werden de concentratiekampen vanaf 1941 reusachtige slavenmarkten.

Maar ook toen bestonden er nog verschillen in strengheid en behandeling die vooral afhing van de nationaliteit of origine van de gevangene. Ook in de ergste kampen zoals Buchenwald, Theresiënstadt en Bergen Belsen, werden mensen doodgeschoten, kregen zij dodelijke injecties en moesten soms gruwelijke experimenten doorstaan, dikwijls tot de dood er op volgde. Honderdduizenden stierven door »uitroeiïng door arbeid«, door honger, ziekte en ontbering. Maar hoe gruwelijk de omstandigheden er ook waren, bestond er nog altijd een kans op overleving.

Zelfs in het concentratiekamp van Auschwitz-Birkenau, dat vanaf april 1942 werd omgebouwd naar een vernietigingskamp, was er nog altijd een overlevingskans, hoe klein die ook was. Je kon geselecteerd worden omdat je jong en mooi was (meisjes, jonge vrouwen), of omdat je sterk en gezond leek (werkjoden, kapo's, Totenjoden), omdat je speciale vaardigheden bezat (bvb 'goudjoden' konden -gestolen- goud omsmelten en bewerken naar juwelen), bakkers, koks, muzikanten en zangers leefden ook eens wat langer. 'Niet opvallen' en gezond blijven was dikwijls nog het beste, als je je overlevingskans maximaal wilde benutten. In de vernietigingskampen bestond die overlevingskans helemaal niet. "

door Harro » 07 jun 2005, 17:16

Nee, ik ken hem niet maar ik geef ook helemaal geen waardeoordeel aan die site. Ik wil alleen graag weten wat de definitie is van een vernietigingskamp aangezien van verschillende kampen die niet op de lijst staan bekend is dat er gaskamers waren en systematisch gemoord werd anders dan door uitputting.

door Gertos45 » 07 jun 2005, 17:12

Ik heb de link erbij geplaatst.

Als je de tekst leest en het fotomateriaal leest, dan kun je niet anders dan besluiten dat deze site een zeer goede site is. Ze bestaat al redelijk lang hoor. Ik geloof dat de maker ervan soms eens langs dit forum passeert, maar zijn nickname ken ik niet.

Ook steeds goede bronvermelding.

Ken je deze site niet??

door Harro » 07 jun 2005, 17:06

Welke site is dat dan?

Ik ga voor betrouwbare gedetailleerde informatie naar http://www.nizkor.com

door Gertos45 » 07 jun 2005, 17:05

Ik denkd at velen de vernietigingskampen en concentratiekampen door elkaar halen. Alhoewel in beide afschuwelijke gebeurtenissen plaatsvonden en vele miljoenen stierven dank ik dat deze auteur het goed heeft

Afbeelding

http://users.pandora.be/amarcord/selys/holoca01.html

Deze site geldt als betrouwbaar hoor.

Gertos.[/url]

door Harro » 07 jun 2005, 16:47

Buchenwald? Wat zijn dan de definities van een Vernichtungslager?

door KevinP » 07 jun 2005, 14:41

Chelmno, Auschwitz-Birkenau, Belzec, Sobibor, Treblinka, Majdanek en Maly Trostinez is de complete lijst.

door Gertos45 » 07 jun 2005, 14:29

Chelmo, Maidanek, Sobibor, Birkenau waren volgens mij echte vernietigingskampen.

door KevinP » 07 jun 2005, 13:53

Sbf.Koch schreef:In Bergen Belsen zijn echter, naar schatting, 80.000 joden en andere gevangenen vergast.
Dat maakt het nog geen vernietigingskamp (Vernichtungslager).

Op de officiële website van het Gedenkstätte Bergen-Belsen geeft men aan dat Bergen Belsen een KRIEGSGEFANGENENLAGER was van 1941 - 1945 en een KONZENTRATIONSLAGER van 1943 - 1945. Het klopt inderdaad ook dat het krijgsgevangenenkamp deels was opgezet als uitwisselingskamp van gevangenen tegen Duitsers in geallieerde gevangenschap. Het kamp is echter nooit opgezet of gebruikt als vernietigingskamp, zoals Auschwitz, Sobibor of Majdanek. Het kamp wordt in overzichten van vernietigingskampen ook nooit genoemd.

Het aantal van 80.000 gevangenen dat werd omgebracht klopt volgens de officiële website van Bergen Belsen. Maar dat deze allemaal omkwamen door vergassing lijkt mij niet juist. Het merendeel zal omgekomen zijn door de onmenselijke leef- en werkomstandigheden.

Over vergassingen in Bergen Belsen heb ik nog even snel geen informatie kunnen vinden.

door Opgeheven account 1427 » 07 jun 2005, 13:25

KevinP schreef:En Bergen Belsen is ook geen vernietigingskamp.
Toch wel...
"In Lueneburg, Germany, a Jewish physician, testifying at the trial of 45 men and women for war crimes at the Belsen and Oswiecim [Auschwitz] concentration camps, said that 80,000 Jews, representing the entire ghetto of Lodz, Poland, had been gassed or burned to death in one night at the Belsen camp." Associated Press story, 1945
Oorspronkelijk was het kamp een 'Aufenthaltslager', kort samengevat een ruil-kamp waar gevangenen (ook joden) met een buitenlands paspoort werden geruild tegen Duitse gevangenen in het buitenland. In Bergen Belsen zijn echter, naar schatting, 80.000 joden en andere gevangenen vergast.

Omhoog