'Dood aan de moordenaar!'

Plaats een reactie

Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :frownno: _/-\o_ :+ :shocked: :yes: :zapped: :bonk: :/ :r :full:
Bekijk meer smilies

BBCode staat AAN
[img] staat AAN
[url] staat AAN
Smilies staan AAN

Voorafgaande berichten
   

Weergave uitklappen Voorafgaande berichten: 'Dood aan de moordenaar!'

door Arjen » 07 aug 2005, 23:44

Misschien wel. Laten we het er over eens zijn dat ik blij ben dat ik dit soort dingen niet hoef te beslissen ofzo.

door Proos » 07 aug 2005, 19:26

Ik heb juist het gevoel dat we aardig tot een consensus gekomen zijn.

door Arjen » 07 aug 2005, 18:36

Om de puntjes op de i te zetten: Ik heb (volgens mij nooit gezegd dat er mensen zijn die niet vergeven kunnen worden. Wel dat er mensen zijn die niet meer zullen genezen. Daden kunnen wel onvergeeflijk zijn wat mij betreft trouwens.

Maar goed..we kennen elkaars standpunten en worden het niet eens.
Laat ik mijzelf uit deze discussie terugtrekken dan maar

Arjen

door Proos » 07 aug 2005, 18:11

Ik dacht dat we 't er al over eens waren dat sommige daden niet vergeven kunnen worden, omdat anders weer een of meerdere mensen van het leven beroofd worden door die dader.

Of je op persoonlijke titel vergeeft is voor je eigen geestestoestand.

door Arjen » 07 aug 2005, 18:00

Mag ik vragen of jij dat stukje dat ik geschrevenheb getitelt slaap zacht gelezen hebt? Misschien dat daarmee verduidelijkt wordt waarom vergeving zo belangrijk is.

door Proos » 07 aug 2005, 16:18

Arjen schreef:Wie bepaalt dat dan Proos; jij?
Ja, voor mezelf. Iedereen bepaalt dat voor zichzelf.
Arjen schreef:Wat als iemand die beslissing verkeerd maakt?
Dan zijn de gevolgen voor die persoon. Al doende leert men, door schade en schande wordt men wijs. Men is zelf verantwoordelijk voor wat men doet.

door Arjen » 07 aug 2005, 16:16

Hoe kun je dat nou zeggen Martijn?

door Martijn » 07 aug 2005, 13:35

Dat is dan de pech van degene die heeft besloten om een moord te plegen.

Er bestaat wel degelijk verschil tussen moord uit zelfverdediging en moord uit wellust of zonder aantoonbaar gevoel. De eerste groep die ik noem die hoort er zo ie zo zeer waarschijnlijk niet bij de tbs'ers en de tweede groep die kan dan zomaar een keer pech hebben. Maar dan is het een foutje in het voordeel van de maatschappij...

door Arjen » 07 aug 2005, 12:21

Wie bepaalt dat dan Proos; jij?
Wat als iemand die beslissing verkeerd maakt?

door Proos » 07 aug 2005, 03:54

Volgens mij is er ook een middenweg, dat is goed opletten en iets selectiever zijn, zoals in dit topic door het onderscheid te maken tussen moordenaars waar nog wat mee aan te vangen is en degenen die beyond saving zijn.

door Arjen » 07 aug 2005, 00:52

Teleurstellingen zul je altijd blijven houden. Maar ik laat mijn hart liever beetje bij beetje sterven dan in 1 keer door op te houden lief te hebben.

Maar zoals ik al zei kan ik dat ook niet altijd hoor. Maar ik probeer het wel.

door Proos » 07 aug 2005, 00:42

Misschien dat jij zo'n ervaring 1000 keer kunt hebben en nog steeds vrolijk doorgaat. Maar het merendeel van de populatie wordt liever niet gekwetst en schermt zich daar dan voor af.

Het is bewonderenswaardig als jij je ten alle tijden liefdevol kunt opstellen en je hart beetje-bij-beetje laat sterven, maar kom je jezelf dan niet een keer tegen door je streven?

Maak je niet teveel teleurstellingen mee op deze manier?

door Arjen » 07 aug 2005, 00:39

Mag ik jou wat zeggen Proos?
Gewoon tussen ons he.
Als ik jou nou met volledige openheid en liefde tegemoet treed en jij mij niet, dan ben jij toch degen die mij pijn doet?
Waar is dat voor nodig dan?
Het enige dat er dan kan gebeuren is dat ik mezelf net zo als jou op ga stellen en dan ga ik anderen weer op precies dezelfde manier pijn doen en dat wil ik helemaal niet.
Want dan heb ik mijn hart al een beetje laten sterven door jou. En dan is er alweer een negatieve spiraal ingezet.
:(
Het enige wat ik dus kan is die pijn slikken, verwerken en wer loslaten zodat ik dat een ander niet aan zal doen.

Want waarom zou ik mijn eigen gevoel boven dat van een ander plaatsen?

p.s.
Het is overigens niet zo dat ik dit alles in de practijk allemaal altijd maar kan hoor. Maar het is mijn streven.

door Proos » 07 aug 2005, 00:29

Als je telkens even onbevangen in een situatie stapt doe je jezelf pijn. Je doet jezelf pijn omdat je merkt dat de wereld niet zo is als je had gehoopt. Je ondervindt dat mensen niet allemaal even eerlijk zijn of dezelfde 'liefde' uitstralen als je omschrijft. Inderdaad, wanneer iedereen ware liefde zou geven dan was alles opgelost en leefden we in een perfecte wereld.

God, ik zou willen dat het zo was.

Het is niet voor niets dat mensen zich een tweede keer anders opstellen. Daar heb je gelijk in. In mijn optiek is de mens dat vermaledijde wezen met slechts een flinterdun laagje beschaving. Voorbeelden van oorlogen en genocide te over. We leren de negatieve kanten van de mensheid kennen, mensen kunnen enorm sadistisch en hatelijk zijn. Het mooie is wel dat als je dan warmte vindt, dat die warmte intenser is in je beleving. Het zijn kleinere dingen die me kunnen raken.

Omdat je door schade en schande weet hoe kostbaar sommige dingen zijn.

Wel denk ik dat de ervaringen (hier gezien als de basis van realisme) door iedereen anders gebruikt worden. Afhankelijk van je mensenkennis, gemoedstoestand, emotie, instelling en noem maar op. Soms doen we dingen waar we niet bij stil staan of niet van onszelf hadden verwacht. Als je van jezelf weet dat je naief bent, dan zul je voorzichtiger moeten zijn dan een ander.

Daarnaast laten mensen zich liever niet in een psychologisch model vangen, want we maken tenslotte eigen keuzen. Denken we.
Arjen schreef:Maar ik weet 100% zeker dat wanneer iedereen in zijn leven meer liefde geeft dan dat hij of zij nu doet er veel minder problemen zouden zijn en er zeker minder mensen zulke rare dingen zouden doen.
Ook weet ik 100% zeker dat je met liefde meer mensen geneest dan dat nu het geval is.
Mee eens. Er zouden minder problemen zijn en ook meer mensen genezen. Maar zoals je hier ook toegeeft, niet alle mensen genezen en niet alle problemen worden opgelost.

Waarmee we terug zijn bij de moordenaars. Waarvan een deel misschien geholpen kan worden, maar een ander deel hopeloos verloren is. Wat mij betreft hoeft zo'n laatste deel geen TBS te krijgen (dat is tenslotte bedoelt om er nog wat van te maken). Dergelijke lieden moeten opgesloten worden, zonder kans vervroegd vrij te komen of op proefverlof te mogen.

door dvaupell » 07 aug 2005, 00:26

Arjen:
Maar ik weet 100% zeker dat wanneer iedereen in zijn leven meer liefde geeft dan dat hij of zij nu doet er veel minder problemen zouden zijn en er zeker minder mensen zulke rare dingen zouden doen.
Is al eerder genoemd in deze discussie en ik ben het dáármee volledig eens. Het zal zeker helpen, maar helaas maar gedeeltelijk. Waarmee ik zeker niet wil zeggen dat je daarom maar cynisch moet worden en iedereen (zeker ook mensen die iets verkeerds gedaan hebben) maar koud en hard tegemoed moet treden. Zo ver ben ik het met je eens Arjen.

Omhoog