Meest functionele/vooruitstrevende uniformen van WOII

Plaats een reactie

Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :frownno: _/-\o_ :+ :shocked: :yes: :zapped: :bonk: :/ :r :full:
Bekijk meer smilies

BBCode staat AAN
[img] staat AAN
[url] staat AAN
Smilies staan AAN

Voorafgaande berichten
   

Weergave uitklappen Voorafgaande berichten: Meest functionele/vooruitstrevende uniformen van WOII

door Daan » 15 feb 2004, 21:08

Afbeelding

Afbeelding

Zoals eerder al gezegd, dit is DE voorloper van de huidige camo. Veruit het beste getest in de jaren 80-90, maar toch weer eens te "duits" om een jaar of 40 na de oorlog aan te kopen :?

Het huidige duitse camo lijkt er idd nog wel wat op. Alleen die zijn het oorlog voeren weer een beetje verleerd :wink:

door Arjen » 02 feb 2004, 18:20

maar wel kicke hoor!

door Peter M » 02 feb 2004, 18:03

erg vooruitstrevend vind ik dat niet, eerder teruggrijpend....

door Arjen » 02 feb 2004, 17:50

jammer dat ik geen plaatje van het uniform kan vinden dat george S. Patton heeft ontworpen kan vinden zeg .

door Wilco Vermeer » 02 feb 2004, 16:37

Even terugkomend op het topic onderwerp
Zelf vind ik het USMC uniform, het amerikaanse mariniers uniform uit de strijd in de pacific het meest functioneel. Niet te zwaar, niet te veel extra's, precies bedoeld waar het voor was.

door Ernst-H » 14 jan 2004, 12:04

Ook bij vliegtuigen zit er wel degelijk een plan achter.

Bij de eerste vliegtuigen (WO1) nog niet echt.............maar stealthy aan komen vliegen was er in die jaren nog niet echt bij. Je verfde dan je vliegtuig in individuele kleuren zodat je herkenbaar was.

Tweede wereld oorlog had je in het begin natuurlijk al wel camoflage.....maar de herkenningstekens (van welk land je was) waren nog zeer goed zichtbaar. Dit voor zowel je medevliegers (dat ze je herkennen in het heetst van de strijd) als voor de luchtafweer van de grond.

In WO2 gaan ze experienteren met camouflage..........Mooi voorbeeld daarvan is de Hurrican. in de vroege jaren was deze aan de onderkant voor de helft zwart en voor de helft wit geverfd. Van onderen omhoog kijkend naar de lucht zie je dan dus maar een half vliegtuig.........=kan niet goed zijn; is waarschijnlijk al aangeschoten

De duitsers zijn druk aan het experienteren geweest met camouflage........de meest rare vormen en kleuren hebben ze gebruikt. Nachtjagers werden in een vaal grijs met iets donkerder vlekken geschilderd..........herkenningstekens in een andere tint grijs zodat het wel herkenbaar is maar niet teveel opvalt.

Basis van een vliegtuig is echter altijd gelijk.................wanneer je een vliegtuig nadert van boven moet het vliegtuig de kleur hebben van de grond (bij marine vliegtuigen dus grijsblauwig=zee)................als je een vliegtuig nadert van onderen moet het de kleur hebben van de lucht erboven.


Dit soort patronen zijn verder door trial& error ontdekt. Dan werd nieuwe kleding met een nieuw patroon uitgereikt aan een eenheid.........en later werd de mening van die eenheid gevraagd en desgewenst het ontwerp gewijzigd.

door YPPY » 14 jan 2004, 11:55

Als je in een bos loopt (als soldaat) en je ziet een berg rare vlekken, dan weet je toch juist dat het een mens is? Is het onderzocht of je dan 3 groene, 2 gele en 4 bruine vlekken moet hebben of juist een verhouding van 4:2:3?

Ik wist niet dat er zo'n idee achter verf op boten zat. :D Weer wat geleerd. Waarom maakten ze een schietschijf op vliegtuigen? Wat dat op een onderdeel dat kapot mocht?

door Ernst-H » 14 jan 2004, 11:32

Er is wel degelijk nagedacht over het patroon op zulke jassen.

Wat is uiteindelijk de bedoeling van een camo-jas.............dat je niet opvalt (in het bos, sneeuw...of waar dan ook)

Wat je dan nodig hebt is niet zozeer een patroon dat een perfecte immitatie is van een hoop boomblaadjes................maar een patroon dat ervoor zorgt dat de menselijke vorm niet meer als zodanig is te herkennen.


Mooi voorbeeld (op een iets ander vlak) zijn schepen. Zoals je waarschijnlijk wel weet van filmbeelden of foto's uit boeken hebben Marineschepen (in de oorlog) vaak de kaarsrechte lijnen in zwart, grijs en wit over de hele romp, opbouw, scheepsgeschut etc.
Nu zijn golven natuurlijk niet recht ne hoekig...........maar het idee hiervan is om de herkenbare vorm van een slagschip te doorbreken. Zolang het schip van een afstand niet meer goed herkenbaar is als een groot slagschip........dan is het veiliger. (trouwens.......sommige scheepscamo's hadden als doel het erop doen lijken dat een schip doormidden was gebroken)

door YPPY » 14 jan 2004, 11:29

:D Dat bedoel ik niet. Ik snap wel dat ze niet elke dag streken in de oorlog, maar een paar keer per week. :P Ik bedoel de 'motiefjes' die op de uniformen staan. Soms zijn dat ware kunstwerken van creatieve lijntjes. Ik neem aan dat de kleding werd/wordt ontworpen door iemand die daar verstand van heeft. Het moet tenslotte goed zitten. Maar ontwerpt die professionele ontwerper ook de vorm van de groene vlekken of bedenkt iemand anders dat? Of doet iemand in de 'stof-verf-vlek-fabriek' dat?

door Proos » 14 jan 2004, 11:22

Misschien is 't gewoon niet gestreken? :P Dat deden ze toen volgens mij ook al niet elke dag - en de kledij moet natuurlijk met ren-enactment enzo wel écht lijken kan ik me zo voorstellen.

Voor de rest zit er in de kleuren wel een systeem. Het zal rond WOII wat minder geweest zijn (denk meer aan de speciale troepen), dus zo evident was het niet, meer tegenwoordig ontwerpen ze voor elke omgeving aparte kleuren en patronen in de kleding.

door YPPY » 14 jan 2004, 11:02

Wat ik me nu afvraag: is er iemand die de 'bobbelige' lijntjes op zo'n uniform echt gaat zitten tekenen? Of is het een ideetje en zien ze wel hoe dat uitvalt? Zit er nog een idee achter het aantal lichtgroene, middelgroene, donkergroene en bruine vlekken en op welke plaats die zitten?

door Devilmorfose » 08 jan 2004, 15:57

Adrian schreef:De Britse denison smock was ook zo'n camouflage vest.
Je weet wel die engelse para vesten (bekend van ondere andere de slag om arnhem)


Adrian.
ik re-enact britse airborne, ik weet waar je t over hebt ;)

Afbeelding

ps.. dit is een repro

door Jurrie » 05 jan 2004, 23:16

Ja, ik denk ook dat die camouflage uniformen van de Waffen SS het meest functioneel waren.

Ook zie je bijvoorbeeld in BoB dat de Duitsers in de sneeuw ook compleet witte uniformen hadden(of een wit iets er overheen in elk geval), en dat is natuurlijk ook erg functioneel!

Jurrie

door Martijn » 08 dec 2003, 17:42

Verplaatst naar WO II algemeen, gaat namelijk over uniformen in de tweede wereldoorlog.

Martijn

door Thomas » 08 dec 2003, 11:01

Bij talrijke beelden van oefeningen in NAVO-verband liepen Belgische soldaten in hetzelfde Bundeswehr Tarnjacke rond; namelijk dit hier;

Afbeelding

Dat is rechtstreeks afkomstig van de Waffen-SS camouflage. Amerika heeft ook wel een zeer breed schale van patronen, maar ik heb de indruk dat die amper nog gebruikt worden. Wat wél nog veel gebruikt wordt is dat blauw-witte stadsuniform, bekendste voorbeeld is Spetsnaz. Of voor wie de actualiteit wat volgt, de officiele Palestijnse politie draagt ze ook.

Omhoog