Duitse veteranen tijdens herdenking Slag Om Arnhem?

Plaats een reactie

Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :frownno: _/-\o_ :+ :shocked: :yes: :zapped: :bonk: :/ :r :full:
Bekijk meer smilies

BBCode staat AAN
[img] staat AAN
[url] staat AAN
Smilies staan AAN

Voorafgaande berichten
   

Weergave uitklappen Voorafgaande berichten: Duitse veteranen tijdens herdenking Slag Om Arnhem?

door Yorick » 11 mei 2004, 17:29

Lord_Vetinari: zou je dan zo vriendelijk willen zijn om het stuk dat over de SS gaat te willen verplaatsen? vind het namelijk best een goede en best inhoudelijke discussie ;)



en over het onderwerp zelf:
ik vind dat ze toegelaten mogen worden, redenen:
-het was een eerlijke slag, waar beide partijen eervol en respectvol voor elkander gevochten hebben
-redenen als het zijn SSers en ze hebben JOden enzo vermoord, vind ik niet van toepassing: het gaat om een SLAG en niet de hele OORLOG!! je mag pas zeggen dat bepaalde soldaten niet welkom zijn als je ook daadwerkelijk aan kan tonen dat ze in het verleden voor de slag MEERDERE oorlogsmisdaden begaan hebben!!

door Lord_Vetinari » 11 mei 2004, 16:29

Stijn schreef:Een goede discussie is ook wat waard......kom nou niet telkens als het even niet meer over het onderwerp gaat zeggen dat dit niet on-topic is!
Jawel. Dat is namelijk mijn functie. En 'even' niet over het onderwerp is niet erg. 3 pagina's lang off topic wel.

door Stijn » 11 mei 2004, 15:34

Een goede discussie is ook wat waard......kom nou niet telkens als het even niet meer over het onderwerp gaat zeggen dat dit niet on-topic is!

Robin, niemand weet wat hij gedaan zou hebben. Mensen denken dat ze al heel snel de juiste beslissing zouden hebben genomen, maar dat is allemaal lekker praten achteraf. Jij zal ook wel spijt hebben van dingen die je hebt meegemaakt. Maar wat is nou eigenlijk de juiste beslissing. Iedereen komt met indianenverhalen van wat hij wel niet gedaan zou hebben als dit en als dat.
Maar goed, ik vind dat Duitse soldaten over het algemeen even veel respect verdienen als geallieerde omdat ze ook gedwongen moesten vechten!

door Lord_Vetinari » 11 mei 2004, 08:31

Um, zullen we de discussie on-topic houden? Er loopt al een SS-discussie. Deze discussie gaat over de vraag of Duitse oud-militairen bij de herdenking van Market Garden welkom moeten zijn.

door robin.h » 10 mei 2004, 21:14

Stijn schreef: Ik vind trouwens best dat wij mogen praten over iets waar wij niet zelf bij geweest zijn. Hoe kan ik anders een mening vormen!
Dat vind ik ook,dat zeg ik ook niet in mijn vorige post.Maar om nou te gaan zeggen bijv: "In de tweede wereldoorlog had ik wel verzet gepleegd en onderduikers geholpen etc" dat kun je nu niet zeggen.

door Yorick » 10 mei 2004, 20:30

er zijn gewoonduizend en een redenen te bedenken om bij de SS te gaan... ieder had wel zo zijn eigen!

sommige gingen vanwege Hilter en Joden haat, anderen gingen vanwege de uitstraling ervan.. anderen hoopten zo het beste voor hun vaderlandte kunnen vechten....

door Stijn » 10 mei 2004, 19:58

Ik zie dit niet als bullshit, maar je was toendertijd waarrschijnlijk niet eens op het idee gekomen om de toetreding tot de Waffen SS te weigeren (als Duitser in iedergeval).
Ik vind trouwens best dat wij mogen praten over iets waar wij niet zelf bij geweest zijn. Hoe kan ik anders een mening vormen! Als je boeken leest en achter de waarheid wil komen dan moet je ooggetuigenverslagen lezen waarin staat hoe die persoon zich voelde en hoe hij tot zijn daden kwam.
Als jij van kinds af aan, en dan letterlijk vanaf je geboorte, opgroeid in een land dat een systeem uitoefend waarbij je vanaf een jaar of 8 naar de Hitler Jugend gaat, heb je geen eigen mening. Je neemt alles zoals het is omdat iedereen het doet en omdat het je zo gezegd wordt.
Als jouw kleinkinderen jouw later iets kwalijk nemen van iets wat jij nu volkomen normaal vind, dan snap jij dat ook niet.
Trouwens, velen deden het ook uit verveling. Ik ken iemand wiens overgrootvader erbij ging omdat hij het een mooi uniform vond!
Neem nou maar van mij aan dat de jongeren in die tijd dachten dat ze iets goeds deden als ze toetraden tot de Waffen SS.
Nu waren er ook lieden die er gedwongen bij gingen. Het kon namelijk ook dat men gewoon werd ingedeelt bij de Waffen SS.

door Peter M » 10 mei 2004, 19:47

Misschien is het een idee voor jou om met mensen te gaan praten die de oorlog hebben meegemaakt. Dan zul je zien dat er ook veel tussen zaten die zichzelf dachten te kennen. Dan zul je zien wat oorlog met een mens doet.

door ironmarc » 10 mei 2004, 19:42

ik zeg alleen dit nog, ik ken mijzelf goed genoeg en weet wat ik zou verkiezen. En het interesseert me verder echt niet of jullie dit nu geloven of als bullshit zien

door Peter M » 10 mei 2004, 19:38

robin.h schreef:Om nu te gaan discussiëren wat je wel of niet zou hebben gedaan in die tijd heeft naar mijn mening toch geen nut.Want voor hetzelfde geld zou je het toch gedaan hebben,maar dat kun je nu niet zeggen.Dat moet je hebben meegemaakt.
Driedubbel en dik gelijk Robin!


Op voorhand zeggen wat je in die en die situatie zou doen, is hetzelfde als voorspellen waar de volgende regendruppel gaat vallen bij een lichte bui. Geheel onbetrouwbare voorspelling dus.

door robin.h » 10 mei 2004, 19:36

Om nu te gaan discussiëren wat je wel of niet zou hebben gedaan in die tijd heeft naar mijn mening toch geen nut.Want voor hetzelfde geld zou je het toch gedaan hebben,maar dat kun je nu niet zeggen.Dat moet je hebben meegemaakt.

door ironmarc » 10 mei 2004, 19:36

wat mijzelf betreft weet ik dat ik me niet zou verleiden tot het aansluiten bij een partij die haat tegen andere mensen rechtvaardigd! Hiervoor ken ik mijzelf goed genoeg!

door Peter M » 10 mei 2004, 19:32

Denk je dat de mensen die zich bij de SS aansloten niet sterk gelovig waren voor het derde rijk? Of weet jij ook al op voorhand dat je geloof stand zou houden als je opgroeit in een propagandistische samenleving?

PS, als je die glazen bol zou willen verkopen, ik ben geïnteresseerd!

door ironmarc » 10 mei 2004, 19:28

Tim schreef:Tja ... tegen het eind van de oorlog werden jongens zelfs verplícht om in de SS te gaan ...
Is iedereen hier er zeker van dat hij als 18-jarige, verblind door de macht en de uniformen, onder druk gezet door je omgeving, zich niet zou hebben aangesloten bij een dergelijke eenheid ? Ik denk het niet ...
Ik denk het wel! Temiste ik zou er echt niet bij willen horen, misschien komt het wel omdat ik zelf gelovig ben en mijn geloof niet staat voor haat en vervolging van mensen.

door Tim » 10 mei 2004, 19:28

ironmarc schreef:Tuurlijk weet ik niet wat die gasten dachten toen ze erbij kwamen, maar ze wisten donders goed dat ze vochten voor een leider die joden en andere mensengroepen haatte en wilde vervolgen en uitroeien. Dan kan de poster en de foto erop nog zo mooi zijn, toch zou ik er dan niet bij willen horen!
===>
Tim schreef:Tja ... tegen het eind van de oorlog werden jongens zelfs verplícht om in de SS te gaan ...
Is iedereen hier er zeker van dat hij als 18-jarige, verblind door de macht en de uniformen, onder druk gezet door je omgeving, zich niet zou hebben aangesloten bij een dergelijke eenheid ? Ik denk het niet ...

Omhoog