Russiche wreedheden

Plaats een reactie

Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :frownno: _/-\o_ :+ :shocked: :yes: :zapped: :bonk: :/ :r :full:
Bekijk meer smilies

BBCode staat AAN
[img] staat AAN
[url] staat AAN
Smilies staan AAN

Voorafgaande berichten
   

Weergave uitklappen Voorafgaande berichten: Russiche wreedheden

door vincent » 23 dec 2005, 19:19

koos24 schreef:
Sbf.Koch schreef:Kun je je mening wat verder onderbouwen, Akera?
Ben geen expert op het gebied van Stalin e.d. maar als ik het me goed herinner waren, Litouwen, Letland enz. niet geheel vrijwillig van de USSR.
Ze wouden hun onafhankelijkheid goed genoeg om 3 SS divisies te vormen. Vandaar ook het Russische geflame op de baltische staten tijdens de 60 jaar-feesten mei dit jaar.

door koos24 » 16 dec 2005, 20:33

Sbf.Koch schreef:Kun je je mening wat verder onderbouwen, Akera?
Ben geen expert op het gebied van Stalin e.d. maar als ik het me goed herinner waren, Litouwen, Letland enz. niet geheel vrijwillig van de USSR.

door Mike Hazeleger » 16 dec 2005, 11:42

Letland, Litouwen, estland daar werden de Duitsers als bevrijders van - ik denk- Stalin's regime binnen gehaald en ik denk ook dat daarom er zoveel vrijwilligers waren daar...

door Opgeheven account 1427 » 16 dec 2005, 11:37

Kun je je mening wat verder onderbouwen, Akera?

door akera » 16 dec 2005, 05:03

Dat de Duitse soldaten in sommige gebieden als "bevrijders" binnen werden gehaald is deels begrijpelijk, zeker als het gaat om de Baltische staten.

door Mike Hazeleger » 15 dec 2005, 15:10

Stalin; 1 man's dood is een tragedie... 1 miljoen mensen's leven is maar een statistiek...

door lexiebabe » 15 dec 2005, 09:52

Nu de hamvraag; Is de Sovjet Unie barbaars omdat het commissarissen inzette om de troepen aan te zetten tot vechten terwijl westerse landen dit niet deden?? En telt dan niet meer mee dat deze westerse landen die geen commissarissen hadden door de vijand zijn bezet, waar de Sovjet Unie heeft stand gehouden??
Zo stel ik het niet. Laat ik deze vraag anders formuleren: Wreedheden van Russische troepen werden onder leiding van commissarissen begaan. Is dat een terechte manier om überhaupt een oorlog te voeren?
Laat ik daar twee dingen over zeggen;
1. Als dat zo was, dan zijn de Duitsers écht een stelletje prutsers, die hun eigen ruiten hebben ingegooid in de Sovjet Unie.
De spijker op zijn kop. Het hoofd van de Inlichtingendienst van het leger, Reinhardt Gehlen, heeft dit al snel duidelijk gemaakt. Hitler (en met hem Himmler) had iets andere ideeën: het uiteindelijk uitroeien van de totale bevolking in het Oosten. En Zhukov, mbt tot je 2e punt: mooi verwoord, ga ik helemaal in mee.
Wil je ons laten zien dat er Russen blij waren met de Duitsers?? Dat is zoals ik heb aangegeven logisch, maar niet per definitie de meerderheid van de bevolking. De meerderheid wilde gewoon leven, met of zonder Communisten, met of zonder Nazi's. Wanneer deze groep gedwongen werd te kiezen, dan zullen ze meestal kiezen voor de Communisten, aangezien dit Russen (Slaven) zijn en mensen geneigd zijn voor hun eigen volk te kiezen. Daar doen die springende Russen die wél blij met de Duitsers waren niks aan af.
Dank je voor deze nuance. Zo blijkt toch weer dat we het over mensen hebben. Dat soldaten na verloop van tijd afstompen, neemt niet weg dat het mensen zijn, met ideeën over samenleven, politiek, enz.
Zinloze aanvallen van Russen op Duitse soldaten??
Herstel: ik schreef zinloze wreedheden. Haape haalt een paar keer aanvallen aan van een tiental Russen die zijn bataljon aanvallen. Ik zal de laatste zijn die wreedheden van Duitsers tov Russen probeert te ontkennen, maar het beeld van een Djenghiz Khan-achtige bende is ook een uitvergroting van slechts een deel van de oorlog. Volgens mij is de oorlog in het Oosten langzamer steeds harder geworden. Anders gesteld: in de eerste weken waren de wreedheden van beide kanten bij de fronttroepen (Einsatzgruppen dus even daar gelaten) eerder uitzondering dan regel. Vanaf de aanval op Moskou neemt dat juist toe.

Een laatste opmerking over Haape: het boek verscheen in 1957, dus 13 jaar na de beschreven geburtenissen. Ongetwijfeld heeft hij (bewust of onbewust) dingen niet op geschreven. En zo heb ik ook een boek over het Infanterie-Regiment 497 (onderdeel van de 267. Infanteriedivisie), waar ook gezwegen wordt over wreedheden tov Russen. Concludeer ik hier uit (op basis van twee (2!) boeken) dat de Duitse soldaten leuk & lief waren en alleen maar het beste met de Russen voor hadden? Natuurlijk niet! Nogmaals, de plannen met de Russen (en de Oekraïners, Wit-Russen, Moldaviërs, enzovoort) waren natuurlijk verschrikkelijk...
De moraal van dit verhaal;
Aan beide kanten heb je goed en slecht, beide kanten hadden uitwassen, beide kanten hadden ook 'eerlijke' soldaten. Beide kanten hadden een misdadig regime, beiden riepen op tot misdaden tegen de ander. Beiden draaiden hun hand niet om voor een dode meer of minder.
Conclusie? Er is géén onderscheid te maken tussen Sovjet-misdaden en Nazi-misdaden. Elke moord was er één te veel, of dit gedaan werd door een Duitser of door een Rus maakt in deze niet uit.
Dank je Zhukov! :) Zitten we opeens weer op een lijn!

door Opgeheven account 1427 » 14 dec 2005, 23:08

Ik zal op een later tijdstip nog eens wat uitgebreider mee discussieren, maar ik wil nu even dit toevoegen om Zhukov's verhaal te ondersteunen:

Er was eens een Russische soldaat, die op de aan hem gestelde vraag waarom hij in het Rode leger, en daarmee in principe 'voor' de communisten, vocht, antwoordde:

"We hadden destijds de keus tussen twee maniakken, twee dictators. Wij kozen voor degene die Russisch sprak."

door Zhukov » 14 dec 2005, 19:38

lexiebabe schreef:Ik bedoelde het volgende: volgens Haape druppelde het bevel pas na enkele dagen bij de fronttroepen binnen. De aanval werd al al ver voor 1941 voorbereid, maar de meeste soldaten wisten pas op de dag zelf wat er ging gebeuren, officieren pas enkele dagen van te voren.
Oké, daar kan ik mee leven.
Waarschijnlijk hadden de Duitsers het in de eerste maand(en) van de oorlog toch ook veel te druk met oorlg voeren, om zich om de bevolking druk te maken.
Het geeft duidelijk aan dat de Russen weinig zin hadden in vechten. Blijkbaar waren commissarissen nodig om het moreel kunstmatig hoog te houden: Terreur om de terreur te bestrijden. Ter vergelijking: in Nederland, Frankrijk, Noorwegen, Griekenland en andere landen die voor 'Barbarossa' werden aangevallen, waren dit soort excessen er (vrijwel) niet.
Mag ik dan aanwijzen dat in jouw visie ook de Nederlanders, de Fransen, de Noren, de Grieken en andere landen geen zin hadden om te vechten?? En dat door een gebrek aan vechtlust deze landen wél ten prooi aan Nazi-Duitsland zijn gevallen??

Ik denk dat geen één land dat wordt aangevallen 'zin' heeft om te vechten en dat wanneer je dan ook nog wordt overrompeld je moraal inderdaad tot een dieptepunt kan zinken.

Nu de hamvraag; Is de Sovjet Unie barbaars omdat het commissarissen inzette om de troepen aan te zetten tot vechten terwijl westerse landen dit niet deden?? En telt dan niet meer mee dat deze westerse landen die geen commissarissen hadden door de vijand zijn bezet, waar de Sovjet Unie heeft stand gehouden??
In de Oekraïne, Wit-Rusland, de Baltische staten, enzovoort werden de soldaten meer dan eens verwelkomd als bevrijders. Dit afdoen als propaganda is onzin. Veel Russen (ja, die ook!) hadden, onterecht naar later bleek, hooggespannen verwachtingen van de Duitse legers. Ze werden meer dan eens binnengehaald als bevrijders.
Tja, dat is ook een veel gebruikte uitspraak. "Ze waren er in de Sovjet Unie zo blij mee, met die Duitsers".

Laat ik daar twee dingen over zeggen;
1. Als dat zo was, dan zijn de Duitsers écht een stelletje prutsers, die hun eigen ruiten hebben ingegooid in de Sovjet Unie.

2. De bevolking in de Sovjet Unie was (net als in alle landen) politiek niet één kleur. Er zijn vast (extreem-)rechtse groeperingen geweest die niet op de Communisten zaten te wachten (Koelakken, oude adel, monarchisten; zeg maar de Witten uit de burgeroorlog). Dat deze groepen de kant van de Duitsers zouden kunnen kiezen is vrij logisch, daar ze in de Russische Burgeroorlog door de Communisten van vrijwel al hun privileges en rijkdommen zijn beroofd. Ik ontken dus niet dat er mensen in Rusland woonden die een hekel aan de Communisten hadden.
Maar dan; evenzoveel als er 'Witten' in de Sovjet Unie woonden (die dus voor de Duitsers zouden kiezen) waren er ook Communisten. Boeren die wél nog in het Communistische ideaal geloofden, die Lenin op een voetstuk hadden staan en die de fascisten niet konden luchten of zien.

Ik snap dus niet wat je met dit argument wilt?? Wil je ons laten zien dat er Russen blij waren met de Duitsers?? Dat is zoals ik heb aangegeven logisch, maar niet per definitie de meerderheid van de bevolking. De meerderheid wilde gewoon leven, met of zonder Communisten, met of zonder Nazi's. Wanneer deze groep gedwongen werd te kiezen, dan zullen ze meestal kiezen voor de Communisten, aangezien dit Russen (Slaven) zijn en mensen geneigd zijn voor hun eigen volk te kiezen. Daar doen die springende Russen die wél blij met de Duitsers waren niks aan af.
Klopt. En dus mogen we straffeloos de Duitse soldaten afzeiken en weghonen. Maar het Rode leger is wel heilig verklaard. Objectiviteit als norm mag overboord gegooid worden: Hitler begon de oorlog tegen Rusland, zette Einsatzgruppen in, enz., dus alle oorlogsmisdaden van de Russen zijn rechtvaardig geweest? :?
Stel je niet aan, het Rode Leger is helemaal niet heilig verklaard, al helemaal niet in het Westen. Het Rode Leger is eerder doodgezwegen dan vereerd. Dát is het gevolg van de Koude Oorlog.

Is het je al eens opgevallen dat bij topic op internet met 'de beste bevelhebber uit WOII', dat er vrijwel alleen Amerikanen, Engelsen en Duitsers worden genoemd?!? Is het verwonderlijk dat de meerderheid van de 'gewone mensen' die zich niet buitengewoon in WOII interesseren wél weten wie Patton, Montgomery, Rommel en Eisenhower zijn, maar zelden of nooit hebben gehoord van Zhukov, Konev of Rokossovsky?!?

Alstublieft; geschiedenis door de overwinnaar.
Ik probeer al langere tijd uit te vinden waar de wreedheden van beide kanten vandaan komen. Een opdracht krijgen wil nog niet zeggen dat zoiets werkelijk wordt uitgevoerd. Maar wel opvallend is het dat de Russen vanaf de eerste dag zich te buiten gaan aan zinloze (!) wreedheden. Dat lijkt me op geen enkele manier gerechtvaardigd. Mij maak je niet wijs dat de Duitsers als een bende wrede beesten te keer gingen, rovend en plunderend Rusland binnenvielen.
Luister nou toch eens naar wat je schrijft. Zinloze aanvallen van Russen op Duitse soldaten?? Laten we hier even niet vergeten wie welk land is binnengevallen en in dit verhaal dus de agressor is!!

Je gaat ervan uit dat de Duitsers niet als beesten tekeer zijn gegaan, maar waarop baseer je dat dan?? Er zijn talloze verslagen (en heus niet allemaal propaganda) van misdaden van Duitsers tegen Russen. Het door jou aangedragen Kommissarbefehl is toch al een teken aan de wand voor het Duitse gedrag in de Sovjet Unie, vind je zelf ook niet? Dan hoeft de helft zich er niet aan te houden, dan is er nog een helft die zich er wél aan houdt en dus misdaden begaat.
Aan de andere kant, hetzelfde geloof ik niet van de Russen. Zelfs nadat ze de Duitse grens overstaken, wist een groot deel zich nog te gedragen. Zie bijvoorbeeld Anoniem, Een vrouw in Berlijn (uit 2004), een dagboek van een anonieme Duitse in Berlijn tijdens en na de inname van Berlijn.

Alex
Kijk, zinvolle opmerking.

De moraal van dit verhaal;
Aan beide kanten heb je goed en slecht, beide kanten hadden uitwassen, beide kanten hadden ook 'eerlijke' soldaten. Beide kanten hadden een misdadig regime, beiden riepen op tot misdaden tegen de ander. Beiden draaiden hun hand niet om voor een dode meer of minder.
Conclusie? Er is géén onderscheid te maken tussen Sovjet-misdaden en Nazi-misdaden. Elke moord was er één te veel, of dit gedaan werd door een Duitser of door een Rus maakt in deze niet uit.

door lexiebabe » 14 dec 2005, 10:49

Enkele dagen waarna?? Na het begin van Barbarossa?? Dat dacht ik namelijk niet.

Het Kommissarbefehl is namelijk op 6 juni 1941 van kracht geworden, terwijl de Duitsers pas op 22 juni de Sovjet Unie aanvielen.
Ik bedoelde het volgende: volgens Haape druppelde het bevel pas na enkele dagen bij de fronttroepen binnen. De aanval werd al al ver voor 1941 voorbereid, maar de meeste soldaten wisten pas op de dag zelf wat er ging gebeuren, officieren pas enkele dagen van te voren.
Quote:
De Russen begingen vrijwel alle misdaden onder leiding van een commissaris.

Nou en?

Quote:
Deze werd door terugtrekkende Russen domweg vermoord, omdat ze anders gedwongen waren om door te vechten.

Nogmaals; nou en?? Wat voegt dit toe aan de discussie??
Het geeft duidelijk aan dat de Russen weinig zin hadden in vechten. Blijkbaar waren commissarissen nodig om het moreel kunstmatig hoog te houden: Terreur om de terreur te bestrijden. Ter vergelijking: in Nederland, Frankrijk, Noorwegen, Griekenland en andere landen die voor 'Barbarossa' werden aangevallen, waren dit soort excessen er (vrijwel) niet.
Quote:
Gevolg: verdere verharding van de oorlog. Nu was vrijwel iedere Rus een gevaar geworden.

Fout. Op 22 juni 1941; toen was iedere Duitser een gevaar geworden!! Waar wil je naar toe met zulke loze uitspraken??
In de Oekraïne, Wit-Rusland, de Baltische staten, enzovoort werden de soldaten meer dan eens verwelkomd als bevrijders. Dit afdoen als propaganda is onzin. Veel Russen (ja, die ook!) hadden, onterecht naar later bleek, hooggespannen verwachtingen van de Duitse legers. Ze werden meer dan eens binnengehaald als bevrijders.
Quote:
Maar zoals altijd: geschiedenis word geschreven door de overwinnaar...

Ach ach, het is weer eens zo ver. De Sovjets hebben de oorlog gewonnen.
Klopt. En dus mogen we straffeloos de Duitse soldaten afzeiken en weghonen. Maar het Rode leger is wel heilig verklaard. Objectiviteit als norm mag overboord gegooid worden: Hitler begon de oorlog tegen Rusland, zette Einsatzgruppen in, enz., dus alle oorlogsmisdaden van de Russen zijn rechtvaardig geweest? :?

Ik probeer al langere tijd uit te vinden waar de wreedheden van beide kanten vandaan komen. Een opdracht krijgen wil nog niet zeggen dat zoiets werkelijk wordt uitgevoerd. Maar wel opvallend is het dat de Russen vanaf de eerste dag zich te buiten gaan aan zinloze (!) wreedheden. Dat lijkt me op geen enkele manier gerechtvaardigd. Mij maak je niet wijs dat de Duitsers als een bende wrede beesten te keer gingen, rovend en plunderend Rusland binnenvielen.

Aan de andere kant, hetzelfde geloof ik niet van de Russen. Zelfs nadat ze de Duitse grens overstaken, wist een groot deel zich nog te gedragen. Zie bijvoorbeeld Anoniem, Een vrouw in Berlijn (uit 2004), een dagboek van een anonieme Duitse in Berlijn tijdens en na de inname van Berlijn.

Alex[/quote]

door koos24 » 13 dec 2005, 23:57

Zhukov schreef:
koos24 schreef:Zhukov, ik kan een heel eind met je mee maar om het land onder diktator Stalin "arme proletariers" te noemen?!
Misschien is het communisme in zijn oorspronkelijke vorm politiek correct, de uitvoering die Stalin er aan gaf rammelde nogal.
Ik bedoelde het meer in de zin van 'boeren met weinig geld' in plaats van 'zielige Communisten', dus los staand van het politieke aspect. :)
Oke :)

door Zhukov » 13 dec 2005, 20:28

koos24 schreef:Zhukov, ik kan een heel eind met je mee maar om het land onder diktator Stalin "arme proletariers" te noemen?!
Misschien is het communisme in zijn oorspronkelijke vorm politiek correct, de uitvoering die Stalin er aan gaf rammelde nogal.
Ik bedoelde het meer in de zin van 'boeren met weinig geld' in plaats van 'zielige Communisten', dus los staand van het politieke aspect. :)

door koos24 » 13 dec 2005, 19:47

Zhukov schreef:Sjonge, ze waren zelfs Ridderlijk... Dat het niet allemaal criminelen waren wist ik, maar ridderlijk... Enige jammere van die edele ridders was natuurlijk wel dat ze in naam van een fout gedachtengoed het land van een stel arme proletariërs aanvielen... :roll:
Zhukov, ik kan een heel eind met je mee maar om het land onder diktator Stalin "arme proletariers" te noemen?!
Misschien is het communisme in zijn oorspronkelijke vorm politiek correct, de uitvoering die Stalin er aan gaf rammelde nogal.

door Zhukov » 13 dec 2005, 19:32

lexiebabe schreef:Heinrich Haape, Endstation Moskau 1941-1942 (Haape was een arts en trok vlak achter zijn divisie aan). Een kleine greep:

Vanaf dag 1 werden Duitse troepen door kleine groepen Russen aangevallen, onder leiding van een commissaris (blz. 16 en blz. 18). Wreedheden (het verminken van Duitse soldaten bv): blz. 32, doodschieten van Poolse vrouwen en kinderen door de Russen: blz. 61, aanvallen van Rode Kruissoldaten( door de Russen): blz. 92. Beroven na doodschieten van gevangen genomen Duitsers: blz. 38. Doodschieten van een Duitse arts met een Rode Kruisvlag: blz. 23.
Nou wil ik niet bagatelliseren, maar ik zie hier nou niet echt schokkende feiten tussen staan. Rode Kruis-mensen neerschieten is natuurlijk verre van netjes, maar ik denk dat er wel ergere dingen gebeurd zijn, ook door Duitse zijde.
Let op: het commissarisbevel kwam pas na enkele dagen, net als het bevel van Hitler aan zijn troepen dat ze zich niet aan de Geneefse Conventie mochten houden.
Enkele dagen waarna?? Na het begin van Barbarossa?? Dat dacht ik namelijk niet.

Het Kommissarbefehl is namelijk op 6 juni 1941 van kracht geworden, terwijl de Duitsers pas op 22 juni de Sovjet Unie aanvielen.

Bron
De Russen begingen vrijwel alle misdaden onder leiding van een commissaris.
Nou en?
Deze werd door terugtrekkende Russen domweg vermoord, omdat ze anders gedwongen waren om door te vechten.
Nogmaals; nou en?? Wat voegt dit toe aan de discussie??
Rusland was in chaos, er was geen lijn in de verdediging, het hele Rode Leger werd overrompeld. Excessen vind je overal.
Terwijl de Duitse soldaten zeker in het eerste jaar zich nog een klein beetje ridderlijk opstelden, werd dat al snel ongedaan gemaakt door de Einsatzgruppen en de bezettingspolitiek (=Russen zijn Untermenschen, dus rechtenloos).
Sjonge, ze waren zelfs Ridderlijk... Dat het niet allemaal criminelen waren wist ik, maar ridderlijk... Enige jammere van die edele ridders was natuurlijk wel dat ze in naam van een fout gedachtengoed het land van een stel arme proletariërs aanvielen... :roll:
Stalin liet al snel para's ver achter de linies droppen die een partizanenoorlog begonnen.
Genau
Gevolg: verdere verharding van de oorlog. Nu was vrijwel iedere Rus een gevaar geworden.
Fout. Op 22 juni 1941; toen was iedere Duitser een gevaar geworden!! Waar wil je naar toe met zulke loze uitspraken??
Maar zoals altijd: geschiedenis word geschreven door de overwinnaar...
Ach ach, het is weer eens zo ver. De Sovjets hebben de oorlog gewonnen.

Nee, de Sovjets hebben echt de geschiedenis geschreven... Niemand praat tegenwoordig over Sovjet-misdaden, want niemand weet ervan af!! Sterker nog; hebben we op school niet geleerd dat het Amerikaanse ingrijpen eigenlijk niet nodig was?? Want dan hadden de Russen ons gewoon bevrijd en waren we nu allemaal vrolijke Communisten!! Genoten heb ik van de voorlichtingsfilms die we allemaal hebben gezien, waarin de nobele Rus strijdend voor een vrij Europa het fascistische beest versloeg, vechtend voor dat wat goed was!!

Neee, de Sovjets hebben echt onze geschiedenis geschreven.... :roll:

door lexiebabe » 13 dec 2005, 14:38

Heinrich Haape, Endstation Moskau 1941-1942 (Haape was een arts en trok vlak achter zijn divisie aan). Een kleine greep:

Vanaf dag 1 werden Duitse troepen door kleine groepen Russen aangevallen, onder leiding van een commissaris (blz. 16 en blz. 18). Wreedheden (het verminken van Duitse soldaten bv): blz. 32, doodschieten van Poolse vrouwen en kinderen door de Russen: blz. 61, aanvallen van Rode Kruissoldaten( door de Russen): blz. 92. Beroven na doodschieten van gevangen genomen Duitsers: blz. 38. Doodschieten van een Duitse arts met een Rode Kruisvlag: blz. 23.

Let op: het commissarisbevel kwam pas na enkele dagen, net als het bevel van Hitler aan zijn troepen dat ze zich niet aan de Geneefse Conventie mochten houden. De Russen begingen vrijwel alle misdaden onder leiding van een commissaris. Deze werd door terugtrekkende Russen domweg vermoord, omdat ze anders gedwongen waren om door te vechten. Terwijl de Duitse soldaten zeker in het eerste jaar zich nog een klein beetje ridderlijk opstelden, werd dat al snel ongedaan gemaakt door de Einsatzgruppen en de bezettingspolitiek (=Russen zijn Untermenschen, dus rechtenloos). Stalin liet al snel para's ver achter de linies droppen die een partizanenoorlog begonnen.

Gevolg: verdere verharding van de oorlog. Nu was vrijwel iedere Rus een gevaar geworden.

Maar zoals altijd: geschiedenis word geschreven door de overwinnaar...

Omhoog