Stakingen WO2

Plaats een reactie

Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :frownno: _/-\o_ :+ :shocked: :yes: :zapped: :bonk: :/ :r :full:
Bekijk meer smilies

BBCode staat AAN
[img] staat AAN
[url] staat AAN
Smilies staan AAN

Voorafgaande berichten
   

Weergave uitklappen Voorafgaande berichten: Stakingen WO2

door lexiebabe » 17 jan 2006, 12:30

En een zeer onbekende (niet terecht als je het mij vraagt): de April-Mei Staking van 1943, ook bekend als de Melkstaking. De Februaristaking werd neergeslagen, maar daarna hield Amsterdam zich behoorlijk rustig de rest van de oorlog. Juist daarom werden er zoveel Amsterdamse joden weggehaald. Amsterdam had het wel gehad blijkbaar (en misschien dat er daarom ieder jaar een herdenking is, als compensatie voor het niets of te weinig doen tijdens de oorlog. De Melkstaking had meer directe en indirecte slachtoffers, maar die wordt nooit zo massaal herdacht).

De Melkstaking is duidelijk een breekpunt: pas daarna begon het verzet op te komen. Tijdens deze staking werden er mensen opgepakt en doodgeschoten, als voorbeeld voor andere stakers. Tijdens de Februaristaking hadden Duitse eenheden hard opgetreden, maar na de Melkstaking begon de terreur. Vandaar ook dat mensen steeds vaker in het verzet gingen: tot 1943 enkele honderden max., daarna groeide het tot 5000 max.

Overigens had het Duitse leger het minste last van de Spoorwegstaking. Juist omdat het leger zijn aanvoer kon regelen. De bevolking in het westen werd door deze staking de hongerwinter in gestuurd. Er werden geen kolen meer aangevoerd, maar ook geen voedsel kwam meer.

door Veltro » 11 jan 2006, 23:43

Tijdens de laatste dagen van Het Salo regiem in Noord Italie kwamen de arbeiders massaal in actie. Deze stakingen hadden een dubbele achtergrond. De eerste was een startsein voor een communistische machtsovername waarbij de arbeiders samenwerkten met de partizanen om Mussolini en de Duitsers te verdrijven / verslaan. De tweede reden voor de arbeiders om in actie te komen was dat de Duitsers de machines en fabrieksinstallaties in beslag namen om naar Duitsland te transporteren om daar de productie van Duits oorlogsmaterieel te starten.
De arbeiders en de italiaanse industrielen zaten hier niet op te wachten.

Er is betrekkelijk licht gereageerd op deze stakingen omdat de vredesonderhandelingen (Duits/geallieerd/partizanen) in het geheim al aan de gang waren en Mussolini wilde ook niet dat de industrie naar Duitsland werd verscheept. De Fascisten lieten daarom acties openlijk toe, ook voor hun eigen welzijn, want dat de oorlog al bijna voorbij was, dat was duidelijk. Uitzonderingen zijn er natuurlijk geweest met executies als gevolg. Dit kwam in 1945 (dit geval) echter minder voor dan in 1943/44 omdat toen de oorlog nog niet definitief verloren was.

Veltro

door the_king88 » 11 jan 2006, 16:55

Volgens mij mogen buitenlandse stakingen ook genoemd worden hoor.
Want er word niet over gesproken het het nederlandse of buitenlandse stakingen moeten zijn.

door Veltro » 11 jan 2006, 12:10

Gaat het hier alleen over Nederlandse stakingen?

Veltro

door the_king88 » 11 jan 2006, 07:40

Wilco Vermeer schreef:En uiteraard de Spoorwegstaking in 1944
Jah! hadden de duitser wel last van dat alle spoorwegen die er waren op de kont lagen. :)

door Wilco Vermeer » 10 jan 2006, 22:14

En uiteraard de Spoorwegstaking in 1944

door Mike.H » 10 jan 2006, 22:06

Mich schreef:Mike zit redelijk dicht in de buurt. Een van de meest bekende stakingen is inderdaad de Februaristaking. In 1941 staakten arbeiders uit de omgeving van Amsterdam, 't Gooi en Utrecht (oa.). De stakers vonden dat de Duitsers te hard optraden tegen de 'joodse medeburgers.'
Op deze site http://www.februaristaking.nl kun je meer over deze staking lezen.
bedankt voor de aanvulling Mich:)! dat bedoelde ik dus :)

door Mich » 10 jan 2006, 22:05

Mike zit redelijk dicht in de buurt. Een van de meest bekende stakingen is inderdaad de Februaristaking. In 1941 staakten arbeiders uit de omgeving van Amsterdam, 't Gooi en Utrecht (oa.). De stakers vonden dat de Duitsers te hard optraden tegen de 'joodse medeburgers.'
Op deze site http://www.februaristaking.nl kun je meer over deze staking lezen.

door Mike.H » 10 jan 2006, 21:40

Er was de februari staking ofzo toch?... ik weet niet precies wanneer meer, maar toen gingen de arbeiders/ dokwerkers in Rotterdam protesteren tegen de bezetter...

Stakingen WO2

door wytze » 10 jan 2006, 19:46

Beste mensen welke stakingen waren er in WO2 en wanneer

Welke gevolgen had het verzet voor de verzetsmensen?
(psychische en lichamelijke)

m.v.g Leerling van Da Vinci genaamd Wytze :roll:

Omhoog