Groot-Nederlandse stromingen in Nederland?

Plaats een reactie

Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :frownno: _/-\o_ :+ :shocked: :yes: :zapped: :bonk: :/ :r :full:
Bekijk meer smilies

BBCode staat AAN
[img] staat AAN
[url] staat AAN
Smilies staan AAN

Voorafgaande berichten
   

Weergave uitklappen Voorafgaande berichten: Groot-Nederlandse stromingen in Nederland?

door Seyffardt » 11 feb 2006, 00:53

PanzerMeister schreef:
Seyffardt schreef:Zinnen met een zinsbouw als: "ik heb die boek gezien waar een vet lauwe pic instaat van die meisje" zijn helaas gemeengoed geworden. Het verschijnsel MSN maakt het nog erger!
Jezus...
Seyffardt schreef:Het zou mooi zijn als er een taalstrijd op brede schaal gevoerd gaat worden voor het behoud van onze taal en het verregaand hervormen van het onderwijs, waar je gewoon weer een onvoldoende krijgt voor schrijffouten en waar je het gebruik van d,t en dt weer ingehamerd krijgt!
Aha: zeer Vlaamsgezind aan het worden, mijn beste? :wink:
Welkom.
Ik ben niet Vlaamsgezind aan het worden, maar altijd al geweest. :lol:
Mijn tante en overgrootmoeder (beiden volbloed Noord-Nederlands) woonden ver voor de oorlog in Antwerpen en in de Sinjorenstad kom ik nog altijd graag, zij het veel te weinig. Uiteraard is Vlaanderen meer dan Antwerpen alleen; Limburg en in Westvlaanderen was ik ook al meer dan eens. Vlaanderen boven! :wink:

door Reca » 10 feb 2006, 22:49

Een positief iets van mijn school,
We hebben als lerares Nederlands een vlaamse gekregen. Leren we eindelijk eens fatsoenlijk praten :o , alleen zonde dat men haar nu ging na-apen door woorden die ze gebruikte en die Nederlanders vreemd is:
houdt op met praten-houdt op met babbelen enz.
Helaas is ze nu door een aanstelling elders (Genk meen ik) vertrokken.
Ik vraag me trouwens af hoe mensen van wat ooit een volk was (officieel dan) toch zo'n gigantisch verschil aan uitspraak van het Nederlands kan hebben

door PanzerMeister » 09 feb 2006, 10:10

Seyffardt schreef:Zinnen met een zinsbouw als: "ik heb die boek gezien waar een vet lauwe pic instaat van die meisje" zijn helaas gemeengoed geworden. Het verschijnsel MSN maakt het nog erger!
Jezus...
Seyffardt schreef:Het zou mooi zijn als er een taalstrijd op brede schaal gevoerd gaat worden voor het behoud van onze taal en het verregaand hervormen van het onderwijs, waar je gewoon weer een onvoldoende krijgt voor schrijffouten en waar je het gebruik van d,t en dt weer ingehamerd krijgt!
Aha: zeer Vlaamsgezind aan het worden, mijn beste? :wink:
Welkom.

door PanzerMeister » 09 feb 2006, 10:07

Fijn. Als ik in Hasselt ben heb ik dat ook... Dan heb je zoiets van: hé, hier lijkt in feite alles wat naast Limburg ligt West-Vlaanderen. :lol:

Wel, maak daar maar van: alles wat naast Antwerpen ligt... 8)

door Seyffardt » 08 feb 2006, 15:32

Ik ben het volledig met je eens dat Limburg het buitenbeentje van Nederland is. Tegelijkertijd is dat ook de charme van deze provincie, denk ik. Alhoewel ik zelf uit het westen kom ken ik Limburg, met name de mijnstreek, redelijk goed. Het Katholicisme heeft natuurlijk de nodige invloed verloren, maar in de tijd van Koning Willem I (en nog lang daarna) had de kerk een aanzienlijke macht.

Zeker, als "boven hollander"voel je je in Mestreech als in het buitenland :)

door Reca » 08 feb 2006, 15:20

Nou wat dat geloof betreft, Limburg is ook overwegend Katholiek, maar helaas moest koning Willem1 zonodig vanaf vesting Maastricht naar het Noorden toe ook een deel van Limburg toevoegen aan het huidige Nederland. Dus ik denk niet dat het geloof niet het grootste probleem zal zijn. Al vind ik ook dat Limburg een beetje het buitenbeentje van Nederland is. Wij weten tenminste het bourgondische leven nog een beetje op waarde te schatten :lol: . En zeg eens eerlijk Maastricht bijvoorbeeld heeft meer weg van Belgische steden dan van Hollandse.
Oftewel nog beter dan Vlaanderen bij Nederland voegen vind ik het om weer een (Belgisch) Limburg ervan te maken.
mvg
Rémy

door Seyffardt » 08 feb 2006, 14:31

Dat wat zich in Nederland beroepsmatig taalkundige pleegt te noemen, zou ik eens duchtig de oren willen wassen. Binnenkort wordt hier de nieuwe spelling nummer zoveel ingevoerd. Dit is zo onlogisch en zo onoverzichtelijk dat eenieder zich dient te voorzien van het "groene boekje" waarin alle wijzigingen zijn opgeslagen.

De Nederlandse taal verloedert bij ons zienderogen.
Ik weet dat sommigen mij dit niet in dank afnemen, maar de oorzaak daarvan ligt deels bij de allochtone jeugd van diverse pluimage, die er een Nederlands op na houdt, dat kant nog wal raakt en dat overgenomen wordt door de rest. Zinnen met een zinsbouw als: "ik heb die boek gezien waar een vet lauwe pic instaat van die meisje" zijn helaas gemeengoed geworden. Het verschijnsel MSN maakt het nog erger!

Het zou mooi zijn als er een taalstrijd op brede schaal gevoerd gaat worden voor het behoud van onze taal en het verregaand hervormen van het onderwijs, waar je gewoon weer een onvoldoende krijgt voor schrijffouten en waar je het gebruik van d,t en dt weer ingehamerd krijgt!

Over het koningshuis gesproken; ik weet dat menig Vlaamsnationalist een Oranje op de troon wenst, hoewel dat door de Belgische Grondwet onmogelijk is gemaakt. Overigens is het Nederlandse koningshuis meer verduitst dan verfranst sedert 1880. Van Koning Willem III zou ik het niet durven zeggen, maar Wilhelmina bediende zich niet van het Frans, al heeft zij dat ongetwijfeld net zo grondig geleerd als Engels en Duits.

door PanzerMeister » 08 feb 2006, 13:46

Kunnen jullie misschien lekker hier komen wonen en de Vlamingen in Nederland. Men zal het algemeen gebruik van Franse woorden hier sterk naar waarde weten te schatten. :lol:
Ik neem aan dat taalkundigen en/of taalstrijders bij jullie dat ook niet zomaar goedkeuren?

Het feit dat het Oranje-koningshuis sterk verfransd was tot vrij recent is misschien weer een aanknopingspunt met de Vlaamse voorgeschiedenis, he? 8)

door Seyffardt » 08 feb 2006, 11:57

Ik durf het nog anders te stellen; bepaalde elementen en gebeurtenissen hebben in de loop der jaren '30 het oorspronkelijke uitgangspunt der NSB besmet en dientengevolge dus ook de groot-nederlandse gedachte, die vrijwel alleen door de NSB grootschalig werd uitgedragen.

Je hebt natuurlijk gelijk dat er zo veel soorten Vlaams bestaan en dat wat jullie Nederlands noemen (wat natuurlijk ook zo is) ons door de tongval en de inderdaad onvolprezen woordenschat als muziek in de oren klinkt.
Hetzelfde geldt voor mij trouwens ook voor het Afrikaans.
Vanwege het feit dat de Franse invloed, qua overgenomen woorden bij ons groter is dan bij jullie (trottoir, paraplu, portemonnee) komt jullie Nederlands oorspronkelijker op ons over. :)

door PanzerMeister » 08 feb 2006, 09:00

Ach zo, dus kan ik stellen dat Mussert en z'n NSB de groot-nederlandse gedachte besmet heeft? Ik baseer mij immers op taal, economie en wat voorgeschiedenis. Het is wel zo dat ik inderdaad met een Vlaams oogpunt tot mijn visie kom, wat volstrekt logisch is. Als je kijkt in het verleden, zie je dat Vlaanderen zeer welvarend was in periodes dat het ofwel zeer autonoom was of verenigd was in de Nederlanden.

Dat "Vlaams" (ik begrijp wel waarom jullie dit vanuit Ned. kijk zo noemen) mooier is, komt misschien omdat wij juist algemeen Nederlands spreken als officiële taal en juist niet Vlaams. "Vlaams" (of zoals mijn grootvader zegt "Vlohms") is bij ons eerder een verzamelnaam voor allerlei dialecten (mijn vlaams, jouw vlaams,...), maar meestal geen negatief omkadert woord door de verdedigers ervan. Er heerst hier een balans tussen aanvaarding van het AN als openbare taal en het hanteren van lokale accenten voor het dagdagelijkse. Ik steek niet weg dat ik op die voorbeeldige instelling vrij trots ben.

Tenslotte toch nog dit: een Nederlander die goed AN spreekt klinkt echt niet "lelijk". Limburgers die AN spreken klinken ook niet "lelijk", maar hebben enkel een wat andere klankverhouding. Wat Vlamingen het grappigst vinden aan Nederlanders is trouwens hetzelfde als wat Nederlanders grappig vinden aan Vlamingen: woordenschat.

door Seyffardt » 08 feb 2006, 00:22

De 'Vlaamse zaak', om het even zo uit te drukken, is ouder dan de NSB e.d. Dat Mussert en de zijnen dit item hebben 'opgepikt' is overigens logisch en vanuit hun optiek bezien, niet onterecht, maar dat terzijde.
Dat Vlaanderen zich ooit afscheidde van Nederland is een betreurenswaardige zaak geweest, naar mijn mening.
De geloofsopvattingen tussen het katholieke zuiden en het hervormde noorden aangestookt door de geestelijke leiders dreven beide landsdelen uit elkaar. Ook de spanningen in Frankrijk oefende op de Zuiderlijke Nederlanden haar invloed uit. Er ontstond in het zuiden een zeer rumoerige Frans gezinde partij die met de Parijse clubs enge betrekkingen onderhield en in werkelijkheid op revolutie aanstuurde. De gematigden die elk denkbeeld van opstand verwierpen, bleven nochthans de overhand behouden. Een onbelangrijk incident zou echter opeens een opstandige beweging uitlokken. Op 25 augustus 1830 gaf de opvoering van "La muette de Portici" te Brussel aanleiding tot een volksoploop, die het vooral gemunt had op de minister van Justitie en op de uitgevers van regeringsgezinde dagbladen, waarna zich weldra de volksbeweging over geheel het zuiden verspreidde. Niemand dacht nog aan een zelfstandig bestaan van het zuiden, men verlangde slechts opheffing der grieven, zodat uit verschillende steden deputaties naar de koning werden gezonden, die deze ten andere op bijna hartelijke wijze ontving en aanhoorde, en daardoor zelfs de opening van de Staten-Generaal op 13 september 1830 door de meeste zuidelijke afgevaardigden werd bijgewoond. Men zou er beraadslagen over een wijziging der grondwet, maar toen de onderhandelingen door tegenstand van de noordelijke afgevaardigden, en vooral van de koning, schipbreuk leden, en de regering bovendien een aanzienlijke krijgsmacht naar Brussel liet oprukken, ontstond er een volledige scheuring.

Het feit dat Vlaanderen volkenkundig en taalkundig decennia lang onderworpen is geweest aan de Walen is de bakermat geweest voor politiek activisme, taalstrijd, collaboratie met Duitsland (dat al in '14 - '18 plaatsvond) en Vlaamsnationalisme (dat overigens beslist niet alleen in extreem-rechtse vorm bestond en bestaat; laat daar geen misverstand over zijn!). Het is ook daarom dat de motivatie m.b.t. Vlaamse militaire collaboratie tijdens WO II in vrijwel niets te vergelijken is met die van Nederlandse collaborateurs.

Het is correct te stellen dat de aanhechting van Vlaanderen met Nederland bij ons Nederlanders niet of nauwelijks interesse gewekt heeft.
De NSB, die hier, zoals gezegd, wel belang in stelde, werd in Vlaanderen echter op haar beurt niet serieus genomen omdat men meende dat Mussert op absolute macht in Nederland én Vlaanderen uit was. Er waren zeker liaisons tussen NSB en VNV maar veel verder is het nooit gekomen.

door Reca » 07 feb 2006, 21:32

nou als het aan mij zou liggen (maar dat ligt het helaas niet :x ) dan zou ik het wel weten hoor, gaan ze misschien in Nederland eindelijk eens fatsoenlijk praten. Want geef toe het vlaams is gewoon stukken mooier als het Nederlands, al is het (Nederlands-)Limburgse dialect ook niet fout :lol:
En daarbij zoals al vermeld is het belastingsklimaat en het openbaar vervoer stukken beter. Dus dat bied alleen maar voordelen!!
mvg
Rémy

door jacob » 07 feb 2006, 20:25

Nou je bent te laat hoor..ben namelijk net bezig Drenthe af te scheiden van de rest....pff ben bekaf ..ga morgen weer verder met spitten 8)

door Peter M » 07 feb 2006, 12:50

PanzerMeister schreef:
Over welke verschillen heb ik juist gesproken?
->
(in mijn ogen liggen Vlaanderen en Nederland buiten de gemeenschappelijke taal minstens zo ver uiteen als Vlaanderen en Wallonië)
In welke zin is dat juist voorbijgestreefd? Ik voel mij bijvoorbeeld nog eerder Belg dan groot-Nederlander, en Belg voel ik mij alleen omdat dat nu eenmaal op mijn identiteitskaart staat.
"Dietsland" lijkt mij niet de juiste benaming. Dat is iets te unitair (zelfs totalitair) en ideologisch (ras enzo...) ipv econo-pragmatisch-taalkundig. Ik doel eerder op een
samenwerking die politiek beantwoord wordt. Denk aan (con)Federatie der Nederlanden of Nederlandse Unie, met sterke regionale bevoegdheden (waarbij bv. ook Friesland ontstaat).
De benaming Dietsland heb ik maar gemakkelijkheidshalve gebruikt, het is sneller getikt.
Kan ik je streefdoel eigenlijk vergelijken met wat de Europese Unie aan het worden is? Ga je je dan niet nutteloos vastketenen aan een andere regio terwijl dat helemaal niet hoeft in Europese context? Loskoppelen lijkt mij veel logischer.

door PanzerMeister » 07 feb 2006, 12:21

Verplaatsing naar discussiëren lijkt mij intussen correct.
Over welke verschillen heb ik juist gesproken?
->
(in mijn ogen liggen Vlaanderen en Nederland buiten de gemeenschappelijke taal minstens zo ver uiteen als Vlaanderen en Wallonië)
"Dietsland" lijkt mij niet de juiste benaming. Dat is iets te unitair (zelfs totalitair) en ideologisch (ras enzo...) ipv econo-pragmatisch-taalkundig. Ik doel eerder op een
samenwerking die politiek beantwoord wordt. Denk aan (con)Federatie der Nederlanden of Nederlandse Unie, met sterke regionale bevoegdheden (waarbij bv. ook Friesland ontstaat).

Ik kon het toch niet laten:

Afbeelding

Omhoog