De waarheid achter Afghanistan

Plaats een reactie

Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :frownno: _/-\o_ :+ :shocked: :yes: :zapped: :bonk: :/ :r :full:
Bekijk meer smilies

BBCode staat AAN
[img] staat AAN
[url] staat AAN
Smilies staan AAN

Voorafgaande berichten
   

Weergave uitklappen Voorafgaande berichten: De waarheid achter Afghanistan

door Arjen » 06 feb 2006, 08:48

Heel stiekum ben ik wel een beetje trots op de naam die "we" dan op hebben weten te bouwen. Die dutch approach is best cool denk ik dan.... maar nu ga ik vlug weer verder met een anarchist zijn..
:P

door Proos » 06 feb 2006, 02:15

Tja, dat mannetje staan.....de koude oorlog werd dus eigenlijk gewoon in dat land gevochten, over de ruggen van de inwoners daar. Dat ging net ook zo in o.a. Korea, Vietnam, Iran-Irak, en een heleboel Afrikaanse landen. Wij Westerlingen voelden alleen die constante atoomdreiging, met als hoogtepunt de Cubacrisis, maar hebben verder niet in de loop van een geweer hoeven kijken. Ook werden onze huizen niet kapot geschoten, vrouwen verkacht of kinderen vermoord.

En dat verzoek, dat komt van de VN, op aandringen van de Afghaanse overheid. Dezelfde overheid die al een paar keer bezorgd bij onze regering informeerde hoe dat zat met al die twijfel; en of Nederland wel asjeblieft die militairen zou gaan sturen.

De Nederlanders staan trouwens erg goed bekend, mede dankzij de professionele aanpak, die internationaal bekend staat als 'the Dutch-approach'. Er zitten in het gebied waar 'we' deze keer heen gaan helaas een aantal figuren die niet meer logisch kunnen denken, wat niks afdoet aan het leiden van de bevolking, wat op haar beurt ook weer geheel los staat voor ons vuiltje aan de spreekwoordelijke lucht; maar wel een goede daad op intermenselijk niveau betreft.

door LEO » 05 feb 2006, 23:42

Van wie is de vraag om hulp in feite afkomstig.

Van de VS ? Van de VN ?......Of van de Afghanen zelf ?

Willen deze mensen wel van de middeleeuwen naar de 21ste eeuw gekatapulteerd worden. Ze konden toch hun mannetje staan tegenover de SU. En toen was er voor ons geen vuiltje aan de lucht. Talban of geen Taliban.

Leo

door Arjen » 05 feb 2006, 21:58

Silence is golden moet je maar denken.
:)

door Harro » 05 feb 2006, 21:19

Een hoop gedoe over dat ik mijn mening niet geef en als ik hem dan geef blijft het stil :?

door Arjen » 05 feb 2006, 00:37

Dank je wel voor de correctie Zhukov, ik ben blij dat het de VS is en niet de VN. Wel vraag ik me af waarom de VN dit dan allemaal laat gebeuren. Sowieso vraag ik mij af of alle hulpdie wij ooit willen gaan bieden opweegt tegen de oorlog die daar gevoerd wordt.

Sowieso denk ik dat alle geduld en goodwill van de wereld de afghanen er niet van zal kunnen overtuigen dat wij iets anders zijn dan een werktuig van de amerikanen. Dit voornamelijk omdat dit in dit geval ook zo is. (Gezien de brave meewerking van ons kabinet na de dreiging met economische sancties).

Ik vind eigenlijk dat wij degenen zijn die hulpnodig hebben. We worden immers onderdrukt en gedwongen mee te werken door de amerikanen.

door Zhukov » 05 feb 2006, 00:16

Arjen schreef:Ik vraag me af waarom jullie in deze discussie een paar punten achterwege laten:

1) De ware reden van deze oorlog: de olie.
Omdat dat in principe niet van belang is bij de afweging of wij (als zijnde Nederland) nú op dit moment troepen moeten sturen naar Afghanistan. De olie-oorog is gevoerd, wordt gevoerd, maar daar kunnen wij niets meer aan veranderen. De vraag of we al dan niet mee moeten doen aan de olie-oorlog ligt al ver achter ons. De centrale vraag is nu of we Afghanistan willen helpen met de wederopbouw en zo ja, wat de mogelijkheden daartoe zijn.
2) Het feit dat wij (de vn), die geschapen is om vrede op de wereld te brengen en liefde enzo, weer een nieuwe oorlog gaan beginnen.
Dat is ook niet helemaal juist, de oorlog wordt niet gevoerd door de VN. De oorlog wordt gevoerd door de VS, zonder mandaat van de VN (dacht ik iig, verbeter me als het niet zo is). De hulpverlening aan Afghanistan (zeg maar een soort slachtofferhulp) wordt door de VN gecoördineerd en staat los van de anti-terrorisme-acties van de VS. Bovendien, al zou de oorlog door de VN gevoerd worden, er wordt niet nóg een oorlog gestart, hoogstens een huidige voortgezet.
3) Het feit dat amerika alle westerse landen gebruikt om de wereld te terroriseren en wij ons in deze rol laten dwingen omdat we anders een paar euri minder in de staatskas hebben.

4) Wij door mee te doen aan deze terreur alle sancties en acties die deze landen bedenken om ons mee te straffen gewoonweg verdienen.

5) Waarom we niet gewoon kunnen proberen met elkaar te praten en tof te doen.
Deze drie punten slaan eigenlijk allemaal op wat ik eerder al probeerde aan te duiden, namelijk de moeilijke grens die er is tussen de vredesmissie voor de wederopbouw van Afghanistan en de oorlog tegen het terrorisme die daar ter plaatse nog door de VS wordt gevoerd. Er is theoretisch gezien gewoon een duidelijk verschil tussen de twee, maar in de praktijk zal daar weinig van terecht komen. Wij willen 'tof' doen door de Afghanen te helpen met hun land, maar tegelijkertijd doet Amerika iets minder 'tof' wat weer negatief op ons af kan stralen.

De belangrijkste doelstelling voor Nederland zou moeten zijn om aan het Afghaanse volk (en de rest van het Midden-Oosten) duidelijk te maken dat wij daar niet zitten om de VS te steunen, maar dat we daar zijn om de Afghanen zelf te helpen.

door Arjen » 05 feb 2006, 00:01

Ik vraag me af waarom jullie in deze discussie een paar punten achterwege laten:

1) De ware reden van deze oorlog: de olie.

2) Het feit dat wij (de vn), die geschapen is om vrede op de wereld te brengen en liefde enzo, weer een nieuwe oorlog gaan beginnen.

3) Het feit dat amerika alle westerse landen gebruikt om de wereld te terroriseren en wij ons in deze rol laten dwingen omdat we anders een paar euri minder in de staatskas hebben.

4) Wij door mee te doen aan deze terreur alle sancties en acties die deze landen bedenken om ons mee te straffen gewoonweg verdienen.

5) Waarom we niet gewoon kunnen proberen met elkaar te praten en tof te doen.

door Seyffardt » 04 feb 2006, 22:53

Zeker weten, al ligt dat natuurlijk niet aan de inzet van onze militairen, maar aan het falende hielenlikkersbeleid van figuren als Balkenellende en Jeep the Hoep Sjeefer :P

door Drs. S. » 04 feb 2006, 22:25

Zhukov schreef:Volgens mij is het grootste probleem in Aghanistan dat er twee zaken door elkaar gaan lopen; 1) de vredesmissie waar nederland onderdeel van uit gaat maken en 2) de oorlog tegen het terrorisme die Amerika nog steeds in Afghanistan voert.

Een vredesmissie die het land op moet bouwen kan nooit tegelijk uitgevoerd worden wanneer er tegelijkertijd een missie bezig is die dorpen vernietigd, mensen vermoord en het land afstroopt op zoek naar de vijand. Voor Nederland is het uitermate moeilijk om aan te geven dat 'onze jongens' daar zijn om de bevolking steun te bieden bij de wederopbouw, in plaats van steun te bieden aan de VS in het opsporen van Taliban. Voor die mensen is het onderscheid tussen een Nederlander en een Amerikaan net zo groot als voor ons het verschil tussen een Syriër en een Iraniër. Alles wordt op één grote hoop gegooid, wat uiteindelijk alleen maar ellende op kan leveren.

Beter zou het zijn de oorlog tegen de Taliban te staken, temeer daar deze toch niet te winnen valt (zie bijvoorbeeld de Sovjet-Afghaanse oorlog). Wanneer de legers zich ten volle richten op de wederopbouw van scholen, ziekenhuizen en infrastructuur en daardoor de steun van de bevolking weten te krijgen, dan hebben we kans dat we Afghanistan daadwerkelijk helpen. Nu is dat er gewoonweg niet, omdat we daar worden gezien (door een groot deel van de bevolking) als een bezettingsmacht, in plaats van een vredesmacht.
Je hebt gelijk, maar dan krijgt Nederland weer een militaire mislukking op zijn naam.

door Harro » 04 feb 2006, 22:21

Je wil mijn mening weten? Waarom vraag je daar dan niet naar ipv naar mijn politieke voorkeur?
Harro schreef:Kijk ik gun het de Afghanen absoluut dat ze onder het juk van fundamentalisten en terroristen vandaan komen en weer een normaal bestaan opbouwen - maar doe dan ook echt wat. Interessant is bijvoorbeeld: bieden we een serieus alternatief voor de papaver?
Natuurlijk moet je onderdrukte mensen helpen maar het is treurig dat we daarin zo selectief zijn. En als we dan toch de Afghanen gaan helpen: hebben we een idee van wat we daar kunnen doen? Allerlei journalisten en hulpverleners die daar zijn geweest vragen zich dit af. De Nederlanders moeten daar voor een veilige situatie gaan zorgen waardoor werkzame omstandigheden ontstaan voor hulpverleners en het lokale bestuur. Maar dat is onmogelijk. Want hoe goed wij het ook bedoelen, de Amerikanen hebben het daar verziekt bij de bevolking. Dat is geen anti-amerikaans sentiment maar gewoon de realiteit. Om hulp te kunnen bieden moet er een stabiele veiligheid zijn. Die veiligheid is er niet een om die te krijgen moeten de hulpprogramma's goed draaien. Maar die hulpprogramma's draaien niet omdat er geen stabiele veiligheid is. You get the point. Daar komen we dus niet uit en dat gaat ellende brengen. Nu wijzen we nog naar Amerika en het steigende aantal bodybags. Binnenkort gaan wij tellen. Ik denk dat de Nederlandse soldaten daar in een moeras terecht komen waarbij Screbrenica niets is en dat is mijn voornaamste reden om tegen deze missie tezijn.

door Seyffardt » 04 feb 2006, 22:17

Zhukov schreef:Volgens mij is het grootste probleem in Aghanistan dat er twee zaken door elkaar gaan lopen; 1) de vredesmissie waar nederland onderdeel van uit gaat maken en 2) de oorlog tegen het terrorisme die Amerika nog steeds in Afghanistan voert.

Een vredesmissie die het land op moet bouwen kan nooit tegelijk uitgevoerd worden wanneer er tegelijkertijd een missie bezig is die dorpen vernietigd, mensen vermoord en het land afstroopt op zoek naar de vijand. Voor Nederland is het uitermate moeilijk om aan te geven dat 'onze jongens' daar zijn om de bevolking steun te bieden bij de wederopbouw, in plaats van steun te bieden aan de VS in het opsporen van Taliban. Voor die mensen is het onderscheid tussen een Nederlander en een Amerikaan net zo groot als voor ons het verschil tussen een Syriër en een Iraniër. Alles wordt op één grote hoop gegooid, wat uiteindelijk alleen maar ellende op kan leveren.

Beter zou het zijn de oorlog tegen de Taliban te staken, temeer daar deze toch niet te winnen valt (zie bijvoorbeeld de Sovjet-Afghaanse oorlog). Wanneer de legers zich ten volle richten op de wederopbouw van scholen, ziekenhuizen en infrastructuur en daardoor de steun van de bevolking weten te krijgen, dan hebben we kans dat we Afghanistan daadwerkelijk helpen. Nu is dat er gewoonweg niet, omdat we daar worden gezien (door een groot deel van de bevolking) als een bezettingsmacht, in plaats van een vredesmacht.
Ik denk dat je daar wel eens groot gelijk in zou kunnen hebben.

door Zhukov » 04 feb 2006, 22:13

Volgens mij is het grootste probleem in Aghanistan dat er twee zaken door elkaar gaan lopen; 1) de vredesmissie waar nederland onderdeel van uit gaat maken en 2) de oorlog tegen het terrorisme die Amerika nog steeds in Afghanistan voert.

Een vredesmissie die het land op moet bouwen kan nooit tegelijk uitgevoerd worden wanneer er tegelijkertijd een missie bezig is die dorpen vernietigd, mensen vermoord en het land afstroopt op zoek naar de vijand. Voor Nederland is het uitermate moeilijk om aan te geven dat 'onze jongens' daar zijn om de bevolking steun te bieden bij de wederopbouw, in plaats van steun te bieden aan de VS in het opsporen van Taliban. Voor die mensen is het onderscheid tussen een Nederlander en een Amerikaan net zo groot als voor ons het verschil tussen een Syriër en een Iraniër. Alles wordt op één grote hoop gegooid, wat uiteindelijk alleen maar ellende op kan leveren.

Beter zou het zijn de oorlog tegen de Taliban te staken, temeer daar deze toch niet te winnen valt (zie bijvoorbeeld de Sovjet-Afghaanse oorlog). Wanneer de legers zich ten volle richten op de wederopbouw van scholen, ziekenhuizen en infrastructuur en daardoor de steun van de bevolking weten te krijgen, dan hebben we kans dat we Afghanistan daadwerkelijk helpen. Nu is dat er gewoonweg niet, omdat we daar worden gezien (door een groot deel van de bevolking) als een bezettingsmacht, in plaats van een vredesmacht.

door 779 » 04 feb 2006, 21:58

Nu maak je het wel heel erg... iedereen mag van mij een (afwijkende) mening hebben. Maar jij bekritiseert mijn mening. Wil jouw mening horen, heb hem zeker gemist dan..

779

door Harro » 04 feb 2006, 21:56

Maarschalk, ik denk dat je de vinger op de zere plek legt. Bob doet elke mening die niet overeenkomt met de zijne af als "geen mening".

Omhoog