Splitsing België?

Plaats een reactie

Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :frownno: _/-\o_ :+ :shocked: :yes: :zapped: :bonk: :/ :r :full:
Bekijk meer smilies

BBCode staat AAN
[img] staat AAN
[url] staat AAN
Smilies staan AAN

Voorafgaande berichten
   

Weergave uitklappen Voorafgaande berichten: Splitsing België?

door PanzerMeister » 26 apr 2006, 20:08

@max:

Nederlands/Vlaams is duidelijk een Germaanse taal, waarmee de omzetting weg van het Keltische zeer duidelijk wordt. Ik herinner mij dat onlangs zelfs genetisch onderzoek is gehouden naar onze oorsprong die duidelijk ook Germaans uitdraaide en in Walonië Romaans. En hier en daar een duidelijke invloed van de een op de ander, maar duidelijk geen Keltisch meer.

De eerste gestructureerde gemeenschappelijke cultuur (zowel op cultureel, sociaal als economisch vlak) is toch te vinden in het graafschap Vlaanderen, dat inderdaad een grens had aan de Schelde met het Duitse Rijk. Dus zonder Brabant, Antwerpen en Limburg. Vandaar de nog steeds bestaande namen Zeeuws- , Frans- , West- en Oost-Vlaanderen. Ik denk dat vele West- en Oost-Vlamingen zullen beamen dat dit ook in realiteit meer gemeen heeft dan met de andere provincies. Er is geen plotseling voelbare en hoorbare grens tussen West en Oost-Vl.

De "Belgae" waren trouwens niet een eenduidig volkje (toen al vrij kunstmatig door Romeinen geclassificeerd).

door max » 26 apr 2006, 16:42

Wel héél lang geleden hé

Dat was toen ik nog zeer jong was hahaha

door Gertos45 » 25 apr 2006, 16:11

Mooie brok geschiedenis

door max » 24 apr 2006, 20:21

PanzerMeister schreef:Ik ben ook tegenstander van het huidige België
Wel kijk dan eens naar het Belgie van 2000 jaar geleden
Afbeelding
PanzerMeister schreef:zulke gebieden "annexeren" is hetzelfde als wat niemand minder dan Hitler voorstond, resulterend in een wereldoorlog
Hitler wou alles wat hij zag, ik wil enkel alles terug dat ooit van ons was.
en dat is een beetje meer dan jullie denken

De Belgae woonden vroeger in een gebied tussen de Seine en de Rijn zie tekening hierboven
er woonden zelfs Belgae over het zilte water in wat nu Groot Brittanië is

http://www.roman-britain.org/tribes/_belgae.gif
Hierboven vind je de kaart
De Belgae woonden in het grijze gebied op de kaart

http://www.roman-britain.org/places/venta_belgarum.htm

In 51 v.Ch. Werd het gebied van de Belgae bij het romeinse rijk ingelijfd, zoals met Gallië ten zuiden van de Seine al eerder gebeurd was.

Keizer Tiberius gaf het de naam ‘Gallia Belgica’, vaak verkort tot Belgica.

Later werd Belgica ingedeeld in Belgica prima (hoofdstad Trier) en Belgica secunda (hoofdstad Reims) en de Germania secunda (hoofdstad Keulen).

Met de ondergang van het romeinse rijk verdwenen alle romeinse namen zoals het romeinse Belgium en Belgica, de namen van romeinse provincies, ook de namen Belgica prima en Belgica secunda, uit de geschiedenisboeken!

De franken, de nieuwe bewoners, die geen Latijn kenden, brachten nieuwe Frankische namen mee: Neustrië en Austratië.
Later bij de verdeling van het Frankenrijk van Karel de grote (Carolus Magnus, Charlemagne) waren het West Francië, Lotharingen en Oost Francië.
West-Francië zou Frankrijk worden, Oost-Francië Duitsland. Het gebied ten westen van de schelde kwam bij West-Francië, het gebied ten oosten bij het Duitse rijk.

Belgica, Belgae bestonden niet meer. De bevolking was trouwens grondig veranderd.
De Germaanse franken hadden de Keltische stammen verdreven of opgenomen. (waar hebben we dit nog gezien)

Het oudste Vlaanderen omvatte alleen het smalle poldergebied tussen Calais en Knokke, plus een zandzoom daarachter. Pas later dekt de naam Vlaanderen een gebied dat veel dieper land­inwaarts reikt. Oud taalmateriaal uit ons omringende taalgroepen levert woorden die duidelijk dezelfde stam hebben. Zo zijn er het Oudnoorse 'flaumr', het Deense 'flom', de Engelse dialectvorm 'flam', allemaal woorden die 'overstroming' of 'vloed' betekenen. Vlaanderen zou dus kunnen betekenen: het gebied dat vaak over­stroomt. (Tussen de derde en de achtste eeuw overstroomde het twee keer per dag.)

Er werd dus al veel langer over Belgae gesproken dan over Vlaanderen
Vlaanderen was een smalle strook aan de kust oorspronkelijk

door PanzerMeister » 24 apr 2006, 16:49

LEO schreef:I.v.m. Brussel : Gehoord in een nieuwsitem op de radio.

58% van de Brusselse allochtonen wil zich niet laten registreren aangaande de komende verkiezingen op 8 oktober.

Van integratie gesproken !!

Leo.

Hebben ze een rondvraag gehouden dan?
Denk je niet dat er een verschil is tussen "bewust niet willen laten registreren" en "onbewust niet laten registreren"?

Dus 42% heeft zich laten registreren. In Antwerpen zou dat één a twee procent kunnen kosten aan Dewinter. :P

door LEO » 24 apr 2006, 12:13

I.v.m. Brussel : Gehoord in een nieuwsitem op de radio.

58% van de Brusselse allochtonen wil zich niet laten registreren aangaande de komende verkiezingen op 8 oktober.

Van integratie gesproken !!

Leo.

door PanzerMeister » 24 apr 2006, 10:29

Ik ben ook tegenstander van het huidige België --- maar wel opletten he jonges: zulke gebieden "annexeren" is hetzelfde als wat niemand minder dan Hitler voorstond, resulterend in een wereldoorlog en dan nog wel verloren ook. Dus: Frans-Vlaanderen enzo: dik ok, maar niet via annexeren bitte. Ze spreken daar net op het nippertje nog wat Nederlands enzo... Als we nog eens overkomen als "bezetter" ook...

Als we Limburg willen afstaan afgaande op historische kaarten, zou provincie Antwerpen ook wel eens weg mogen... is ook nooit onderdeel geweest van graafschap Vlaanderen hoor! Als je zelf in Antwerpen woont en zoiets zegt... :roll:
Graafschap Vlaanderen was wat jullie zo "mooi" de Vlaanders noemen, met Brugge jawel als hoofdstad. De grens Oost-Vlaanderen / Antwerpen is nog steeds een mooi relikwie.

I.v.m. Brussel: ligt temidden Vlaanderen ja, maar is niet Vlaanderen.
Ik behoor sterk tot de strekking: "let it go". Als je onafhankelijheid wil zal die des te vlugger bereikt worden. Brussel zou in Vlaanderen trouwens een zoveelste geïmporteerd probleem zijn.

Geef mij maar een Unie met Nederland, dan kan je gerust het oude graafschap (Vlaanders, incl Zeeuws-Vl) als één geheel zijn binnen de Unie, de "Brabanten" en de "Limburgen" weer verenigen enzo...

door max » 22 apr 2006, 21:55

Wanneer beginnen we eraan ?

door Reca » 22 apr 2006, 21:04

nee, niet B-Limburg weggeven!!!! Juist NL- Limburg annexeren!! :D
mvg
rémy

door max » 22 apr 2006, 15:41

bollebekboerke schreef:"Voor schild en vriend." -> dat was er toen al ,om ons van de waalse (franse) overheersing te bevrijden.
In feite was het niet schild en vriend, maar de gildenleden die toen tegen de Franse waren vroegen steeds:"Des Gildens Vriend ?" door het verschil in spelling nu en vroeger is het verbasterd tot 'schild en vriend'

Men zou ook niet tegen de Walen vechten maar tegen het leger van de Franse koning en er vochten zelfs Walen mee om van de Flip vanaf te geraken. (en andere nationaliteiten)
11 juli 1302 - De Guldensporenslag

Jan van Renesse vocht met de Vlamingen in de Gulden Sporenslag. Terwijl de zonen van de Vlaamse graaf te voet tussen de manschappen gingen vechten kreeg Jan van Renesse het opperbevel over het Vlaamse leger. Jan II van Avesnes stuurt een contingent Henegouwse ridders om de Fransen te helpen. (twee zoons Jan II van Henegouwen waren in de Gulden Sporenslag gesneuveld) Dat Jan van Renesse, die in de Gulden Sporenslag de kant van de Vlamingen had gekozen en in ballingschap verbleef, samen met andere uitgeweken Zeeuwse edelen met de Vlamingen streed is niet verwonderlijk.

Nadat de Vlamingen de Fransen hadden verslagen ondernamen zij enkele acties in Henegouwen en trokken zij op naar het noorden om Zeeland definitief onder Vlaamse invloed te brengen. Jan II van Henegouwen had de verdediging van Zeeland aan zijn 17-jarige zoon Willem van Oostervant toevertrouwd. (twee oudere zoons Jan II van Henegouwen waren in de Gulden Sporenslag gesneuveld)

Kadeeke schreef:België is inderdaad een kunstmatig land in leven geblazen door de katholieken. In theorie zijn wij geen 'natie'. Vlaanderen daarentegen wel. Een gebied dat vroeger groter was: Zeeuws-Vlaanderen in Nederland en Frans-Vlaanderen in Frankrijk. Van mijn part mogen ze beginnen met Europese provincies, waarvan Vlaanderen en Wallonië er dan alvast twee zijn. Brussel wordt dan 'European Capital District' of zoiets.
Ok als we Frans vlaanderen en Zeeuws Vlaanderen terugkrijgen (misschien verwisselen voor een stukske Limburg)
bollebekboerke schreef:Harro, als niet-vlaming,kan je moeilijk beseffen hoe het zit tussen vlamingen en walen, hoe we ons zo weinig verbonden voelen met Wallonie, hoe we al vele decenia, ja zelfs eeuwen door de franstaligen onderdrukt en misbruikt worden, (tot het straffeloos dynamiteren van de Ijzertoren toe) hoe het koningshuis en waalse politiek met de "melkkoe" vlaanderen omgaan,..........En gaat er iets fout, nu bvb in het voetbalwereldje, dan proberen vele walen (zoals Kadeeke aanhaalt) de druk te verleggen door aan te halen dat de vlamingen weer uit zijn op een rel.
Ik ben zelf (zelfs als vlaming) , hevig Anderlecht supporter, maar eenmaal over de taalgrens zien we maar al te goed welk een maffiawereldje het is in het Waalse voetbal, net zoals in de politiek, waar zelfs vlaamse partijen die als rechts zouden moeten doorgaan, hiel-likkend de walen volgen met als enig doel, zolang mogelijk hun ministerposten te handhaven.
En als we ons roeren, of een vuil potje open trekken, o wee, wij nietige vlamingen.
Ik voel me wel op mijn gemak als ik naar de Ardennen ga, de mensen zijn daar vriendelijk en doen zelfs moeite om Vlaams te praten, iets anders is Brussel, maar mag ik u er op attent maken dat Brussel volledig in Vlaanderen ligt.


Als Europa een land (zoals de USA, maar dan de ESA) word kan Vlaanderen wel een staat worden en Wallonie ook, rond Brussel een muur van 10 meter en vol beton en het kan dienen als parkeerplaats.

door Jefke* » 14 apr 2006, 17:46

Ik ben allesinds voorstander voor Vlaanderen onafhankelijk ( splitsing België dus). Voor zover ik weet heeft Wallonië nog niets (of niet veel) voor Vlaanderen gedaan. Vlaanderen echter...
Vlaanderen zou dan wel een republiek moeten worden. Maar ja ik ben dan ook maar een VB-lid, dus voorspelbaar dat is voor Vlaanderen onafh. kies :p


Greetz Jefke*

door Kadeeke » 23 feb 2006, 19:16

LEO schreef:Zulke zaken worden in de bar van het parlement opgelost, tussen pot en pint.

Leo
Dat moet wel zijn, kan me er iets bij voorstellen. Al zou ik voor 'tussen vat en ton' gaan in Flahaut z'n geval :P

door LEO » 23 feb 2006, 18:34

Zulke zaken worden in de bar van het parlement opgelost, tussen pot en pint.

Leo

door Kadeeke » 23 feb 2006, 17:44

Inderdaad, had vandaag een dagje vrij. Heb het vragenuurtje in het federaal parlement gevolgd, geen Flahaut gezien. Vroeg aan mijn moeder of ziij hem al ooit zien zitten heeft daar. "Nog nooit sinds ik het volg" zei ze. Toch maar een rare kwestie.

door Peter M » 23 feb 2006, 17:28

Kadeeke schreef:Ah dan toch. De NVA doet dan toch z'n werk. Tegenkanting van de meerderheid moet je natuurlijk niet verwachten. Heeft hij zelf die vraag beantwoord?
Daar heb ik geen informatie over. Jammer, ik had ook wel graag de repliek geweten.

Omhoog