Operatie Geel

Plaats een reactie

Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :frownno: _/-\o_ :+ :shocked: :yes: :zapped: :bonk: :/ :r :full:
Bekijk meer smilies

BBCode staat AAN
[img] staat AAN
[url] staat AAN
Smilies staan AAN

Voorafgaande berichten
   

Weergave uitklappen Voorafgaande berichten: Operatie Geel

door Brodie » 25 mar 2004, 08:54

nee klopt
ik heb ook niets kunne vinden hier over

door monmax » 25 mar 2004, 00:21

Sorry heren.

Fall Gelb was niet een kopie van het plan van von Schlieffen. Dit plan ging uit van een grote zwaai tegen de klok in met als middelpunt grofweg Luxemburg. De rechterflank zou om Parijs heentrekken en Parijs isoleren zodat Frankrijk geveld werd. Door een verkeerde uitvoering van dit plan (o.a. door het overlijden van von Schlieffen en het verzwakken van de rechterflank ten gunste van het centrum en de linker flank) mislukte dit.

Het originele plan voor Fall Gelb was nagenoeg een kopie van dit plan, met uitzondering dat in dit geval Nederland wel bezet zou worden. Echter in september of oktober 1939 kwam de latere veldmaarschalk von Mannstein met het lumineuze idee om dwars door de Ardennen op te trekken met een pantserstrijdmacht (dus met de klok mee). Hij werd in dit plan gesteund door Guderian. De top van de Wehrmacht zag aanvankelijk niets in dit idee, daarom gingen van Mannstein en Guderian rechtstreeks naar Hitler. Deze voeldde veel voor dit idee en aldus werd besloten. Het defensieve plan van de Fransen en Britten voorzag in een aanval á la von Schlieffen. Direct na het overschrijden van de grenzen door de Duitsers trokken Franse en Britse troepen dan ook Belgie binnen. Het Franse tweede korps trok zelfs op tot Breda. Zodoende maakten ze de weg vrij voor de over links komende Duitse troepen.

De uitvoering van Fall Gelb ging volgens het boekje. Na doorkruisen van de Ardennen stormden de troepen af op Sedan. Hier werd een lichte bocht naar rechts gemaakt en gingen de pantsertroepen via een rechte lijn langs de Somme richting de Kanaalkust. Zodoende werden het BEF (British Expeditionary Force) en een belangrijk deel van de Franse troepen ingesloten samen met de Belgische troepen en de restanten van het Nederlandse leger. Door het tot twee keer toe ongelukkig tussenbeide komen van Hitler tijdens de opmars van de pantsertroepen waren de Engelsen in staat het gros van de BEF een een groot aantal Fransen te laten ontsnappen uit Duinkerken. Na de val van Duinkerken werden de pantsertroepen gereorganiseerd voor de verdere opmars in Frankrijk (het al genoemde Fall Rot).

door Proos » 24 mar 2004, 18:50

lllllll!!!!!!!llllllll schreef:Ja, en niet alleen de Belgen beschouden het als onneembaar, de rest van de wereld ook. :)
De Duitsers anders niet hoor :)

door lllllll!!!!!!!llllllll » 24 mar 2004, 18:18

Proos schreef:Ja, de aanval op Eben Emael was noodzakelijk om snel door te kunnen stoten richting Frankrijk en was onderdeel van de operatie. De Belgen beschouwden het fort als onneembaar, waardoor de val van het fort als erg belangrijk kan worden beschouwd. Het gebied achter het fort lag open voor de Duitse opmars en ook het moraal had eronder te lijden lijkt me.
Ja, en niet alleen de Belgen beschouden het als onneembaar, de rest van de wereld ook. :)

door Brodie » 23 mar 2004, 17:03

ja je heb gelijk von schlieffen

door Zwikbeer1 » 23 mar 2004, 16:46

Anzac16 schreef: bij mijn weten was dit het Von sliefen plan
maar het kan zijn dat het een code naam had ik kan zo 1 2 3 het niet vinden maar ik ga er achter aan
Ja ook dit is correct :) , alleen de naam moet anders geschreven worden, heb de correcte versie niet bij de hand :(

door Brodie » 23 mar 2004, 16:27

;) schreef:
Anzac16 schreef:klopt als een bus
(zelf ik als WO1 kenner weet het)
Dat is eigenlijk best logisch, omdat het plan uit de WO 1 stamt. Een Duitse generaal had het bedacht, maar hij ging dood (of er gebeurde iets anders)en er kwam een plaatsvervanger voor in de plaats, en die plaatsvervanger vond het niet nodig om Nederland aan te vallen. Daarom is Nederland neurtraal gebleven in WO 1. Het plan was zo goed dat het in de WO 2 bijna onveranderd werd gebruikt.
bij mijn weten was dit het Von sliefen plan
maar het kan zijn dat het een code naam had ik kan zo 1 2 3 het niet vinden maar ik ga er achter aan

door Proos » 23 mar 2004, 15:42

Ja, de aanval op Eben Emael was noodzakelijk om snel door te kunnen stoten richting Frankrijk en was onderdeel van de operatie. De Belgen beschouwden het fort als onneembaar, waardoor de val van het fort als erg belangrijk kan worden beschouwd. Het gebied achter het fort lag open voor de Duitse opmars en ook het moraal had eronder te lijden lijkt me.

door gilles » 23 mar 2004, 15:38

Behoorde de aanval op het Belgische fort eben emael ook tot operatie geel?

greeetz
gilles

door ;) » 23 mar 2004, 15:31

Anzac16 schreef:klopt als een bus
(zelf ik als WO1 kenner weet het)
Dat is eigenlijk best logisch, omdat het plan uit de WO 1 stamt. Een Duitse generaal had het bedacht, maar hij ging dood (of er gebeurde iets anders)en er kwam een plaatsvervanger voor in de plaats, en die plaatsvervanger vond het niet nodig om Nederland aan te vallen. Daarom is Nederland neurtraal gebleven in WO 1. Het plan was zo goed dat het in de WO 2 bijna onveranderd werd gebruikt.

door okke » 23 mar 2004, 11:56

Miesjel schreef:Het bombardement op Rotterdam hoorde toch ook bij operatie fall gelb ?
correct. Oparatie Geel was bedoelt om Nederland, België en Frankrijk op de knieën te krijgen. Nederland capituleerde nadat Rotterdam gebombadeerd werd en met het bombardement van Utrecht en ... (Den Haag?) gedreigd werd.

door Miesjel » 23 mar 2004, 09:47

Het bombardement op Rotterdam hoorde toch ook bij operatie fall gelb ?

door Brodie » 22 mar 2004, 19:28

klopt als een bus
(zelf ik als WO1 kenner weet het)

door Wilco Vermeer » 22 mar 2004, 18:56

Operatie Geel is inderdaadf de minder bekende Nederlandse vertaling van Fall Gelb. De operatie eindigde overigens niet op 22 juni 1940, maar op 5 juni, de dag na de val van Duinkerken
Op 5 juni gaf het Duitse opperbevel de opdracht om aan te vangen met Operatie Rood of beter bekend als Fall Rot, de vernietiging van de overgebleven Franse troepen ten zuiden van de lijn Somme-Aisne.
Deze operatie eindigde met de tekening van het verdrag op 22 juni.

door ironmarc » 22 mar 2004, 18:44

aha!
van operatie Geel had ik nog nooit gehoord

Omhoog