verschil in propaganda tussen Rusland en Duitsland

Plaats een reactie

Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :frownno: _/-\o_ :+ :shocked: :yes: :zapped: :bonk: :/ :r :full:
Bekijk meer smilies

BBCode staat AAN
[img] staat AAN
[url] staat AAN
Smilies staan AAN

Voorafgaande berichten
   

Weergave uitklappen Voorafgaande berichten: verschil in propaganda tussen Rusland en Duitsland

door Tim » 21 apr 2004, 22:40

Interessant artikel, 149 kills in Stalingrad :shock: (als je dan nog bedenkt dat het voor een groot deel officieren zullen geweest zijn ...)
De film wijkt af van de werkelijkheid, maar ook in de film wordt er een Duitser gestuurd speciaal om de strijd aan te gaan met Vassili :) (is in de film een majoor dacht ik)

door Roel R. » 21 apr 2004, 22:31

door Tim » 21 apr 2004, 22:21

Roel R. schreef:poster van de russische scherpschutter, ben zijn naam kwijt
Bedoel je Vassili Zaitsev, uit Enemy at the Gates ?
Of was dat enkel een fictiefiguur :oops:

door Yorick » 21 apr 2004, 22:15

jah helden verering kan ook..
dat is wel een soort vorm van nationalisme dan? zo spoor je het volk dan namelijk aan om zelf ook een soort 'held' te worden en te sterven voor het vaderland enzo!

ik heb is beetje rondgevraagd wat de rest van de klas allemaal voor thema's hadden en dat zijn toch wel de simpelere: leger, economie, leiders, enz... best wel slechte thema's en ik denk dat die van ons behoorlijk goed zijn in vergelijking met de rest :P

door Roel R. » 21 apr 2004, 18:38

De helden verering van beide landen misschien? poster van de russische scherpschutter, ben zijn naam kwijt, en een bekende ritterkreuz drager?

door Peter » 21 apr 2004, 18:09

De doelen van propaganda zijn in alle gevallen gericht op de voorgaande punten zoals in dit topic beschreven. Ik denk dat de ideologie achter de propaganda het verschil maakt en niet zozeer de techniek waarop de propaganda gevoerd werd. De oorlog in het oosten was een ideologische oorlog, d.w.z. de Nationaalsocialisten tegen hun aartsvijanden het Bolsjewisme ( Communisme ). Beide regimes hebben zich echter op grote schaal schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid ( hoewel deze term pas opgang maakte bij het Neurenberg-Trbunaal ). Zo werd het massagraf bij Katyn ( Poolse officieren vermoord door de NKVD, de voorloper van de KGB ), die gevonden werd in ( naar ik me meen te herinneren, ) 1941 ruimschoots gebruikt door de Duitsers om de onmenselijkheid van het Bolsjewistisch beest aan te tonen. Anderzijds spoorde de Russische dichter en propagandist Ilja Ehrenberg het Rode leger aan vooral medogenloos te zijn tegen de Duitsers die in hun Moederland enorme slachtpartijen aanrichtten.
De propaganda methoden van de verschillende landen verschilden niet zoveel... ( Posters, radio, film etc... ) er werd vooral een beroep gedaan op de emoties hoewel bij totalitaire regimes met de waarheid vrij laconiek werd omgegaan. Maar bij alle propaganda geld: de eerste gesneuvelde is de waarheid.

door Yorick » 20 apr 2004, 17:15

lol voor idioom frans had ik een 2.7, maar idd.. wel blond dat ik dat niet doorhad..

maar back on topic nu weer aub :)

door Tim » 19 apr 2004, 22:14

de l' Est = van het oosten :)

door Yorick » 19 apr 2004, 21:11

owh lol... jah ik ken het boek niet, en het klonk frans vandaar! ;)

door Peter M » 19 apr 2004, 20:35

Daar staan toch 4 à 5 Russische propagandaposters in, daarom vermeldde ik het boek :)

door Yorick » 19 apr 2004, 20:33

jah maar het moet specifiek over Rusland en Duitsland gaan.. geen ander land

door Peter M » 19 apr 2004, 19:58

In het boek 'Le front de l'Est en images' is wel wat te vinden.

door Yorick » 19 apr 2004, 19:34

jah denk het ook.. vooral ook omdat je het niet kan lezen ;)

door Tim » 19 apr 2004, 19:28

Het zal wel wat moeilijker zijn om zo'n poster te vinden van Rusland. Misschien zijn er zo'n posters van in hun oorlog met Finland. Of je kan zoeken naar propagandaposters van in de oostbloklanden, maar de meeste zullen van na wo2 zijn.

door Yorick » 19 apr 2004, 18:51

we hebben de thema's iets aangepast:

demoralisatie van de vijand
okke heeft daar paar mooie posters van :)

verleden en mythen
spreekt voor zich...

nationalisme
we hebben fascisme, communisme, nationalisme, enz samengevoegd in een thema omdat het teveel op elkaar leek

manipulatie (van het bezette land)
de manier waarop beide landen andere door hun bezette landen probeerden te manipuleren en hun mening naar hun hand te zetten..



wat vinden jullie hiervan? deze thema's zijn iets pakkender en overzichtelijker, maar bieden inhoudelijk toch genoeg ruimte om te kunnen bewegen...

voor alle thema's hebben we al mogelijke posters, alleen voor de manipulatie(van het bezette land) hebben we nog minimaal 1 goede poster nodig van Russische makelarij, dus als je daar nog paar goede posters van weet: laat het horen :) *zelf zoeken we natuurlijk ook hoor!!*


enne: thanks voor alle nuttige posters die we nu al hebben, vooral dankzij Okke: hulde :D

Hunter

Omhoog