Hoe werden Russische krijgsgevangenen in WO II behandeld?

Plaats een reactie

Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :frownno: _/-\o_ :+ :shocked: :yes: :zapped: :bonk: :/ :r :full:
Bekijk meer smilies

BBCode staat AAN
[img] staat AAN
[url] staat AAN
Smilies staan AAN

Voorafgaande berichten
   

Weergave uitklappen Voorafgaande berichten: Hoe werden Russische krijgsgevangenen in WO II behandeld?

door Marcfire » 24 mei 2004, 22:51

Als je het boek Enemy at the gates leest (Stalingrad, opmars en ondergang), dan lees je de verschrikkelijkste verhalen over wat er met de russische krijgsgevangenen gebeurde. Het beste wat ze kon overkomen was doodgeschoten worden lijkt wel.

Overigens werden de Duitse en italiaanse gevangenen net zo slecht behandeld door de russen.

Marc

door Peter M » 20 mei 2004, 20:08

Bij de bouw van de Atlantikwall werden er ook Russische krijgsgevangenen ingezet. Zij kregen de slechtst mogelijke behandeling: moesten buiten slapen, winter of zomer, kregen een zeer karige maaltijd, en de werkopzichters waren niet bepaald vriendelijk tegen hen. Dit in schril contrast met de meeste West-Europese dwangarbeiders aan de Atlantikwall

door J86 » 20 mei 2004, 19:36

YPPY schreef:In de film Escape from Sobibor zie je een groep Russische krijgsgevangenen (o.a. Rutger Hauer). Het is natuurlijk maar een groep, maar daar kun je zien hoe zij behandeld werden.
ik denk dat in deze film de gruweldaden tegen de joden/russen al goed worden getoond. Maar dit is nog niets vergeleken met the pianist of schindlers list

door J86 » 20 mei 2004, 19:31

Ze werden ook heel erg vernederd (net zoals de Joden) ze moesten ooit naakt marcheren door de kou of werden in kooien gestopt en de meeste werden ook nog eens geexecuteerd.

door J86 » 19 mei 2004, 22:18

Gastje schreef:Volgens mij werden de Russen niet alleen slecht behandeld omdat ze als untermenschen werden gezien, maar ook omdat Stalin een contract of iets (volgens mij bij de conferentie van Geneve) niet had getekend, en daarom 'mochten' ze slecht behandeld worden.

Nee dat is niet de rede want in 1929 werd het derde Verdrag opgesteld over de bescherming en behandeling van krijgsgevangenen en Hitler kennend begrijp je dat hij niet iemand was die zich iets van zo'n verdrag aantrok en daar rekening mee hield. Ze zullen het misschien als excuus na de oorlog hebben gebruikt. Trouwens de Duitsers hebben ook tegen Amerikanen en Engelse krijgsgevangen misdaden begaan (weliswaar in mindere mate) en deze hadden wel het contract ondertekend.

/edit proos: bbcode aangezet.

door Gastje » 10 mei 2004, 11:28

Volgens mij werden de Russen niet alleen slecht behandeld omdat ze als untermenschen werden gezien, maar ook omdat Stalin een contract of iets (volgens mij bij de conferentie van Geneve) niet had getekend, en daarom 'mochten' ze slecht behandeld worden.

door xXLindaXx » 06 mei 2004, 16:11

Ha Hanni,

Bedankt voor de tip! Ik ben overigens nog steeds bezig met het verwerven van informatie, denk dat ik het morgen uit ga werken. En bij jou?

Gr. Linda

door Peter » 04 mei 2004, 16:34

Omdat de strijd aan het Oostfront een ideologische strijd was, en de Slavische en Russische mensen door de Nazi's als een minderwaardig ras werden gezien werden de normale strijdconventies ( Geneefse conventie ) verworpen. Met het uitbreken van de oorlog vaardigde Hiter ( mondeling ) een bevel uit die bekend stond als "das Komissare-befehl" . Daarin werd bepaald dat de Russische krijgsgevangenen gefilterd moesten worden en de Bolsjewistische komissarisen zonder vorm van proces geëxecuteerd moesten worden, wat de rest van het Russische volk betreft: deze golden als untermenschen en moesten dienen als slavenarbeiders. Het gevolg was dat de Sowjet krijgsgevangenen maar ook burgers slachtoffer werden van de brute SS politiek in het Oosten, daar de bevolking op het laagst mogelijke peil moest leven. Heinrich Himmler heeft ooit verklaard dat ze in een uithoek van het Reich mochten verhongeren of mochten sterven door arbeid, en dat ze niet verder moeten kunnen tellen als tot tien.
De lampekappen e.d. zijn hier eerder besproken ik zou echter nog willen vermelden dat de eerste vergassingen in Auschwitz met zyklon B in Block 11 werden uitgevoerd op Russische krijgsgevangenen.

door Hanneke » 30 apr 2004, 17:25

Kijk dat weet ik dan weer... In de conventie van Geneve staan de regels voor het behandelen van krijgsgevangenen.. Wat die precies zijn kun je lezen op deze site: http://www.antiracisme.be/nl/wetten/vlu ... ventie.htm

Schiet t bij jou al een beetje op?

Doeidoei!

door xXLindaXx » 29 apr 2004, 15:40

Hallo allen!

Ontzettend bedank voor de reacties die jullie me tot nu toe gestuurd hebben en natuurlijk ook mijn dank voor de zeer bruikbare afbeeldingen! Ga zo door, hoe meer informatie hoe beter :)

Weet iemand van jullie een site waarop uitgebreid wordt verteld hoe de Russische krijgsgevangenen nou precies behandeld werden?

Aan LHek: Ik heb inderdaad ook gehoord van de Conventie van Geneve, maar ik weet helaas niet exact wat het inhoudt. Heb je een website waar ook dit uitgebreid uitgelegd wordt?

Wederom alvast bedankt!

Groeten,
Linda.

door Timo » 29 apr 2004, 11:41

Net zoals met joden in kampen die moesten bij voorbeeld dingen versjouwen in hun eentje die gewonen gevangenen met zn 2e mochten doen

door ironmarc » 29 apr 2004, 11:27

ja klopt zoals LHek al schreeft werden ze ellendig behandeld en mishandeld omdat ze gezien werden als untermensch. Ze werden dan ook in kampen gestopt waar vaak geen of weinig eten was en waar ook geen bescherming was tegen de strenge kou.

door Timo » 29 apr 2004, 09:34

Ik weet het niet precies maar er is me verteld dat ze heel erg slecht behandelt werden zeg maar een voorkeur om slecht te behandelen want het waren bosjewieken ofzoiets

door YPPY » 29 apr 2004, 09:13

In de film Escape from Sobibor zie je een groep Russische krijgsgevangenen (o.a. Rutger Hauer). Het is natuurlijk maar een groep, maar daar kun je zien hoe zij behandeld werden.

door okke » 28 apr 2004, 23:37

Hier een foto van attributen gemaakt van menselijk huid en andere delen, waaronder twee gekrompen hoofd van Russische krijgsgevangenen (link in plaats van foto, voor diegenen die de foto niet willen zien).

Afbeelding
Soviet krijgsgevangenen in Auschwitz-Birkenau. (SS foto)

Omhoog