Vooruitgang ontwikkeling atoombom door Duitsland

Plaats een reactie

Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :frownno: _/-\o_ :+ :shocked: :yes: :zapped: :bonk: :/ :r :full:
Bekijk meer smilies

BBCode staat AAN
[img] staat AAN
[url] staat AAN
Smilies staan AAN

Voorafgaande berichten
   

Weergave uitklappen Voorafgaande berichten: Vooruitgang ontwikkeling atoombom door Duitsland

door Thorbecke » 02 jul 2007, 02:22

Rednas schreef: Amerika (die nog niet precies wist hoe hij gemaakt moest worden) nam zoveel mogelijk geleerden mee naar amerika en met hen bouwden ze de eerste atoombommen.
Je bent waarschijnlijk in de war met de Duitse (joodse) geleerden die aan het Manhattanproject meewerkten en de Duitse geleerden van Operation Paperclip
Het precieze verhaal weet ik niet meer, maar ze begrepen hoe het ongeveer zat, maar hun idee was in de praktijk waardeloos.
Duitsland's theorie over hoe een nucleaire bom werkt (of beter gezegd: hoe een nucleaire bom hoort te werken) was totaal anders dan de Amerikaanse. Ze hebben over de Amerikaanse theorie nagedacht maar kwamen tot de conclusie dat de mogelijkheden om met die theorie te experimenteren er destijds (1944/45) niet waren, deels omdat de hele theorie voor de Duitsers nogal krakkemikkig leek.

De Duitsers hebben over vrij veel theoriën nagedacht, maar geloofden het meest in de theorie van de "vuile bom", waarvan ze er ook daadwerkelijk eentje hebben laten ontploffen.

Je moet ook niet vergeten dat het Duitse nucleaire project niet te vergelijken is met het Amerikaanse. De VS heeft enorm veel tijd, geld, mankracht en kennis in het Manhattanproject gepompt. Het Duitse project was véél kleinschaliger, zonder één geconcentreerd gebied á la Los Alamos en met meerdere organisaties die zich ermee bemoeiden.

Een goed boek erover is Hitlers Bombe van Rainier Karlsch (ik geloof dat er ook een nederlandse versie van is?).

door gamer0004 » 01 jul 2007, 19:47

Ja ik ook. Maar dat bij zo'n grote hoeveelheid het juist niet zou werken dacht ik.

door Tovarisj » 01 jul 2007, 18:29

Ik dacht ook dat de Duitsers niet echt verder kwamen met hun project, omdat ze volgens hun berekeningen een zeer grote hoeveelheid plutonium e.d. nodig hadden.

En dan bedoel ik ook een zeer grote hoeveelheid. Het precieze aantal weet ik niet meer.

door BBB » 01 jul 2007, 08:54

bollebekboerke schreef: ergens in 1946 zou Duitsland mogelijks ook DE bom gahad hebben.
Dat is wat ik onlangs nog hoorde in de media.

door Hellmond » 01 jul 2007, 01:50

Maar hoe veel "extra" tijd zouden de Duitse geleerden nodig hebben om dan wél tot een werkende atoombom te komen?

door Moengoman » 27 jun 2007, 23:17

gamer0004 schreef: @Rednas, lijkt me niet, want ze waren al lange tijd bezig met het ontwikkelen van atoombommen. En een paar maanden zijn niet genoeg voor een dergelijk wapen, ze moeten ook nog uitgebreid getest worden.
Klopt. Het Manhattanproject onder leiding van Robert Oppenheimer begon al in 1943. Bron: Weidner/Sells, Elementary Modern Physics, third edition. blz 352.
gamer0004 schreef: @Hellmond: die vraag stelden de Geallieerden zich ook. Na enkele Duitse geleerden in gevangenschap o.i.d. hadden bespioneerd bleken ze op totaal het verkeerde spoor te zitten. Het precieze verhaal weet ik niet meer, maar ze begrepen hoe het ongeveer zat, maar hun idee was in de praktijk waardeloos.
Klopt ook. De Amerikaanse geleerden waren verbaasd, hoe ver de Duitsers achter lagen. Daarentegen lagen ze voor op het gebied van raketontwikkeling. Werner von Braun kreeg dan ook een gratis enkeltje VSA.

door BBB » 19 jun 2007, 23:42

die Duitse geleerden waren van nut in het raketten programma van de Nasa, ergens in 1946 zou Duitsland mogelijks ook DE bom gahad hebben.
De US had grondstoffen nodig, en die haalden ze oa uit een geënterde Duitse U-Boot die ergens eind april nog uitvoer richting Japan met verrijkt Uranium. aan boord ook 2 Japanse officieren, op 8 mei begaf de Duitse bemanning zich met hun boot aan de oppervlakte en gaf zich over (nadat de Japanners gevangen werden gezet), De 2 Jappanners pleegden zelfmoord, en het verrijkt Uranium (dat bedoeld was voor Japan) werd , OOO Ironie, gebruikt voor het vervaardigen van de atoombom.
2 stuks werden er dus gegooid, Japan gaf over in de veronderstelling dat Amerika nog een gans arsenaal staan had, wat dus niet het geval was.........

door gamer0004 » 18 jun 2007, 22:29

@Rednas, lijkt me niet, want ze waren al lange tijd bezig met het ontwikkelen van atoombommen. En een paar maanden zijn niet genoeg voor een dergelijk wapen, ze moeten ook nog uitgebreid getest worden.
@Hellmond: die vraag stelden de Geallieerden zich ook. Na enkele Duitse geleerden in gevangenschap o.i.d. hadden bespioneerd bleken ze op totaal het verkeerde spoor te zitten. Het precieze verhaal weet ik niet meer, maar ze begrepen hoe het ongeveer zat, maar hun idee was in de praktijk waardeloos.

door Hellmond » 18 jun 2007, 15:41

Ja zoiets had ik ook opgevangen. Dat het alleen nog maar een kwestie van aanvoer van grondstoffen geweest zou zijn eer ze de atoombom gehad zouden hebben

door Rednas » 18 jun 2007, 15:26

Ik hoorde het volgende een keer, de Duitsers hadden bijna een atoombom ontwikkeld (ze wisten iig hoe het moest), maar de oorlog eindigde voor hen. Amerika (die nog niet precies wist hoe hij gemaakt moest worden) nam zoveel mogelijk geleerden mee naar amerika en met hen bouwden ze de eerste atoombommen.

Vooruitgang ontwikkeling atoombom door Duitsland

door Hellmond » 18 jun 2007, 14:44

Dat Hitler aardig op weg was met de ontwikkeling van de atoombom is mij inmiddels wel bekend. Maar na allerlei documentaires en boeken gelezen te hebben rest mij nog steeds de volgende vraag.


Hoe ver was Hitler werkelijk?


Bij mijn eigen zoektoch kwam ik bijvoorbeeld bij de volgende site uit

http://huizen.daxis.nl/~mantveld/Atoombom.htm

Omhoog