info gezocht over (nazi-) bordelen Wo II

Plaats een reactie

Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :frownno: _/-\o_ :+ :shocked: :yes: :zapped: :bonk: :/ :r :full:
Bekijk meer smilies

BBCode staat AAN
[img] staat AAN
[url] staat AAN
Smilies staan AAN

Voorafgaande berichten
   

Weergave uitklappen Voorafgaande berichten: info gezocht over (nazi-) bordelen Wo II

Re: info gezocht over (nazi-) bordelen Wo II

door 69 » 07 apr 2009, 10:14

Hee, Laura,

Ben je nog bezig met je WO2 Bordelen onderzoek?

Uit overlevering weet ik het volgende:
Er was zo'n bordeel gevestigd in "Huize Buitenzorg" aan de Stolperweg (Stolperweg 31) tussen De Stolpen en Callantsoog (Noord Holland). Later -na de oorlog- was dit volgens mij een bejaardentehuis of zo. Het pand is inmiddels na een brand gesloopt en heeft plaats gemaakt voor een appartementencomplex genaamd "Swanenwater" (Google-Earth coordinaten 52 58,879 - 4 43,298). Hier een link naar een foto van de brand in '79: http://www.zijpermuseum.nl/cgi-bin/nies ... 08b&iout=2

Als je nog meer (oude verhalen/annekdotes) wilt weten, kan ik wel eens in de buurt rondvragen of zo.

Succes!
69

Re: info gezocht over (nazi-) bordelen Wo II

door Jonny » 05 mei 2008, 14:34

Beste Laura !

Er bevinden zich gegevens over bordelen in dossiers van uitkeringsaanvragers (Vervolgeinsslachtoffers, welke onder de Wet Uitkeringvervolgingsslachtoffers (WUV) vallen. Mogelijk kun je toegang krijgen tot die gegevens, welke zich bij de UITKERINGSRAAD te Den Haag en bij de STICHTING 40-45 bevinden.
Veel succes !

Re: info gezocht over (nazi-) bordelen Wo II

door Olievat » 05 mei 2008, 14:06

ONDERZOEK BORDELEN van de Wehrmacht

Bron: Noordhollands Dagblad vrijdag 2 mei 2008

Door: Dimitri WALBEEK

GRONINGEN - Voor het eerst komt er een wetenschappelijk onderzoek naar sekshuizen die de Duitse bezetter exploeiteerde in de Tweede Wereldoorlog.

Het Instituut voor Cultuurwetenschappelijk Onderzoek Groningen heeft de Duitse onderzoekster Laura Fahnenbruck tot en met 2011 vrij baan gegeven om de Sexualitätspolitik en de Wehrmachtsbordelen langs de Hollandse kust in kaaert te brengen. Van Den Burg tot aan Wassenaar herbergden in de oorlog kustplaatsen sekshuizen waar Duitse soldaten terecht konden. In Den Helder moet er een gezeten hebben in de pastorie aan de Westgracht, De Stolpen (bij Schagen) zou huize Buitenzorg hebben moeten afstaan, Heilo had een Duits bordeel en de gemeente Velsen zijn zelfs drie plekken aangewezen als voormalige seksoorden (Forteiland, Villa Beau Soleil in Oud-IJmuiden en een pand aan de Driehuizerkwerkweg in Driehuis). Zandvoort, Heemstede en Wassenaar werden ook gefrequenteerd. Deze informatie komt bvan plaatselijke historische verenigingen.
De Hamburgse wetenschapster was stomverbaasd toen ze ontdekte dat in Nederland amper iets bekend is over de honderden prostitutiefabrieken doe de Duitsers in Europa hadden opgezet. Bij het Nederlandse Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) hing in het archief slechts een dun mapje over de bordelen. Lou de JONG ontkende in zijn standaardwerk over de Tweede Wereldoorlog het bestaan er van. Volgens hem waren er geen Wehrmachtsbordelen nodig vanwege het hoge gehalte aan "horizontale collaboratie". Een onterechte conclusie, meent Fahnenbruck. Zij vraagt zich af waarom Nederland zich het lot van de troostmeisjes in Azië zo massaal aantrekt, terwijl over de prostitutie dichter bij huis geen pen op papier is gezet.
Omdat er amper informatie over de bordelen inNederland voorhanden is, smeekt Fahnenbruck geuigen die de Wehrmachtbordelen hebben meegemaakt, zich te melden.

Opm.: Verder is er een publicatie in de "PLUS" bijlage van het Noordhollands Dagblad van zaterdag 3 mei 2008 Het grote zwijgen over nazi-bordelen

Re: info gezocht over (nazi-) bordelen Wo II

door Jim » 04 mei 2008, 11:17

Bij de Britten was het niet veel anders. Echter een ziekte oplopen was strafbaar. Sommige bordelen waren verboden.
De gecontroleerde bordelen werden de dames medisch gecontroleerd en geholpen door de militaire arts van de eenheid die zat.

Maar dit topic is geopend eind 2006! Lijkt mij dat enige bijdrage min of meer zonde van de tijd is.

Re: info gezocht over (nazi-) bordelen Wo II

door Rednas » 03 mei 2008, 10:50

Duitse troepen met een halfrond schild op de borst is inderdaad militaire politie, of zoals de Duitsers het noemden:"Feldgendarmerie".

Wat ik over het bezoek aan bordelen door Duitse troepen heb gelezen was dat het -in tegenstelling tot bij bv Engelse troepen- niet verboden was door het opperbevel. Het werd aan de lokale commandanten overgelaten of ze vonden dat de soldaten wel of niet naar een bordeel mochten, de meeste commandanten keurden het dan ook goed.
De reden erachter was dat soldaten sowieso wel naar bordelen zouden gaan, maar dat ze beter naar legale (en gecontroleerde) bordelen dan naar illegale (en dus niet gecontroleerd, waar veel geslachtziektens zouden zijn) bordelen zouden gaan.

Re: info gezocht over (nazi-) bordelen Wo II

door Berkhout » 02 mei 2008, 23:11

Beste Laura,

Van bordelen voor Duitse militairen in Nederland weet ik niets af. Dat klinkt misschien negatief voor jouw onderzoek, maar het volgende kan je misschien op weg helpen. Ik was oud genoeg tijdens de bezetting om te weten wat een bordeel was en waar het voor diende. Ook waar die zich in Den Haag bevonden (Geleenstraat, Groenewegje etc). Een ding weet ik zeker wat de Jong ook moge beweren. Door de buurt werd regelmatig gepatrouilleerd door een speciaal soort Duitse troepen. Ze droegen een halfrond metalen schild aan een ketting voor de borst. Je moet het onderdeel waartoe ze behoorden wel kunnen achterhalen. Ik denk iets in de zin van militaire politie of zo. Waar het omgaat is, dat zij daar liepen om toe te zien dat er geen Duitse soldaten een bezoekje aan een bordeel brachten. Heel vroeg tijdens de bezetting zouden ze de rij buiten hebben staan wachten op hun beurt en dat was natuurlijk het superieure Germaanse ras onwaardig. Dat zou er dus voor kunnen pleiten dat ze wel degelijk elders terecht konden (moesten)?

Vr. Groet Hans Berkhout

door lexiebabe » 08 dec 2007, 20:25

Toevallig kreeg ik vandag een exemplaar van Zijper Historie Bladen binnen, speciaal over de oorlog. Achterin vond ik het volgende: 12e jaargang, nummer 1: een artikel van Niek-Jan Grooff, 'Huize Buitenzorg ooit een Wehrmachtbordeel?'. Misschien kan je er iets mee!

door Laura » 14 nov 2007, 14:06

oh sorry, had nu pas gezien dat je de bronnen wel had vermeldt - bedankt nogmaals!!

door Laura » 14 nov 2007, 14:03

Van harte bedankt asjemenou voor de moeite die je hebt genomen om mij met informatie verder te helpen! Het is heel interessant wat jij (of de auteur - zou je mij misschien toch nog even de bron willen vermelden?) schrijft, en het komt ook overeen met wat ik tot nu toe weet of meen te weten. het is heel erg moeizaam om over dit onderwerp bronnen te vinden/ te verzamelen... Groetjes, Laura

Re: Documentaire Nederland en de tweede wereldoorlog

door Lucky-Angel » 11 nov 2007, 17:49

asjemenou schreef:
Lucky-Angel schreef:Nuttige info :)
Wat is de bron?
En staat er niet bij dat destijds de nederlandse vrouwen niet express mee gingen met duitse soldaten om die uit dienst te stellen?
De tekst komt uit "Documentaire Nederland en de tweede wereldoorlog". Deze serie is in 1989/90/91 uitgegeven door Wanders Uitgeverij in samenwerking met het (toenmalige) Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie. Wat jouw vraag betreft, dit gegeven wordt er inderdaad niet bij vermeld.
Oke bedankt :wink:

Documentaire Nederland en de tweede wereldoorlog

door asjemenou » 11 nov 2007, 15:51

Lucky-Angel schreef:Nuttige info :)
Wat is de bron?
En staat er niet bij dat destijds de nederlandse vrouwen niet express mee gingen met duitse soldaten om die uit dienst te stellen?
De tekst komt uit "Documentaire Nederland en de tweede wereldoorlog". Deze serie is in 1989/90/91 uitgegeven door Wanders Uitgeverij in samenwerking met het (toenmalige) Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie. Wat jouw vraag betreft, dit gegeven wordt er inderdaad niet bij vermeld.

door Rednas » 10 nov 2007, 18:26

Sommige vrouwen wisten dat ze een ziekte onder de leden hadden, maar ze gingen er prat op dat ze in korte tijd zoveel mogelijk militairen 'buiten gevecht' hadden gesteld.
Apparte manier van verzet plegen! :P

door Lucky-Angel » 10 nov 2007, 14:34

Nuttige info :)
Wat is de bron?
En staat er niet bij dat destijds de nederlandse vrouwen niet express mee gingen met duitse soldaten om die uit dienst te stellen?

Wehrmachtbordelen

door asjemenou » 10 nov 2007, 01:23

Dit is wat ik kan vinden over de Wehrmachtbordelen in Nederland;

Eén van de vele onaangename gevolgen van de Duitse bezetting was de sterke toename van het aantal geslachtsziekten. Vóór de oorlog kwam het onderwerp zelden ter sprake, maar de komst van grote aantallen Duitse soldaten bracht daar verandering in. Al tijdens de eerste oorlogsjaren nam het aantal besmettingsgevallen enorm toe: bij bepaalde ziekten zelfs meer dan driehonderd procent. Duitse soldaten staken Nederlandse meisjes aan die op hun beurt weer gezonde soldaten besmetten. het kwam wel eens voor dat vrouwen veertig tot vijftig soldaten infecteerden. Sommige vrouwen wisten dat ze een ziekte onder de leden hadden, maar ze gingen er prat op dat ze in korte tijd zoveel mogelijk militairen 'buiten gevecht' hadden gesteld. De Duitse legerleiding trof al snel maatregelen. In cafés waar zich verdachte vrouwen ophielden, vonden razzia's plaats. Van tevoren werd in overleg met de Feldgendarmerie (de militaire politie) en de Sicherheitsdienst een plan opgesteld, waarbij op een avond een aantal cafés werd bezocht. In Den Haag bijvoorbeeld pakte de Duitse politie op drukke zaterdagavonden soms wel meer dan honderd vrouwen op. In een ziekenhuis werden zij gecontroleerd. Wie ziek was, werd opgenomen en door de SD geregistreerd. In Den Haag, waar het hoofdkwartier van de SD was gevestigd, verzamelde men de gegevens vanuit heel Nederland. Wanneer een vrouw voor de derde maal besmet bleek, werd zij gearresteerd en naar een concentratiekamp gestuurd. In het begin wisten Nederlandse agenten van de zedenpolitie dit nog wel eens te voorkomen door vrouwen naar het speciaal voor 'asociale vrouwen' bestemde kamp De Klencke in Oosterhesselen te sturen. Zij werden daar bij boeren in de omgeving aan het werk gezet. Het kamp stond onder leiding van een Nederlandse vrouw en telde dertig plaatsen. Al snel was De Klencke helemaal vol. Vrouwen die bij de SD terecht kwamen, troffen het slechter. De Duitse legerleiding vond dat ze zich aan sabotage schuldig maakten door regelmatig Duitse soldaten aan te steken. Via de strafgevangenis in Scheveningen (het Oranjehotel) gingen dergelijke 'saboteurs' daarom naar het concentratiekamp Vught, waar ze een paar maanden of zelfs langer moesten blijven. Waren onder hen leden van de NSB dan kregen die de mogelijkheid voorgelegd om 'vrijwillig' in Duitsland te gaan werken. Op 20 september 1941 werden op last van de Duitsers alle bij de zedenpolitie bekende prostituées onder controle gesteld. Zij werden voorzien van een controlekaart waarop hun gegevens waren vermeld en die tevens voorzien was van een recente pasfoto. Met die kaart moesten 'publieke vrouwen' zich regelmatig melden voor geneeskundig onderzoek.
In 1943 werd de regeling uitgebreid: iemand die ziek was, werd nu ook verplicht om zich te laten opnemen. De Duitse verordeningen werden uit kerkelijke hoek meteen scherp bekritiseerd. Opmerkelijk genoeg gebeurde dat openlijk in de inmiddels onder censuur gebrachte kranten, zoals het hervormde dagblad De Nederlander en de gereformeerde De Standaard. 'Hier wordt van staatswege een categorie van eerlozen ingevoerd', betoogde De Nederlander. Door prostitutie onder staatszorg te laten vallen, werd 'deze ontucht' in feite door de overheid erkend. En dat terwijl, volgens De Standaard, de staat deze 'zonde overtreding van Gods gebod', juist moest bestrijden. De Duitsers trokken zich uiteraard van dit soort overwegingen niets aan. Het was in hun grootste belang om de gezondheid van de troepen niet in gevaar te brengen. Daarom ging in 1943 de SD in opdracht van de legerleiding over tot het inrichten van bordelen voor de Wehrmacht, de zogenaamde Puffs. Daarbij speelde ook een rol dat in de zogenaamde spergebieden bijna geen burgerbewoners meer aanwezig waren en het de daar gelegerde troepen verboden was het gebied te verlaten. De legeronderdelen in de spergebieden bestonden hoofdzakelijk uit Russische krijgsgevangenen, die vrijwillig voor de Wehrmacht hadden getekend. Ze opereerden als bewakingstroepen langs de kust van Nederland. Mede aanleiding voor de komst van de bordelen was de verkrachting van een vrouw door een aantal militairen in de buurt van Schagen. Na een onderzoek werden de schuldigen op bevel van de SD ter plekke gefusilleerd. Er werden twaalf Puffs (Wehrmachtbordelen) ingericht, die onder controle stonden van de SD: in Den Burg (Texel), Den helder, Stolpen (bij Schagen), IJmuiden, Zandvoort, Hoek van Holland, Doorn, Oostvoorne, Middelburg, Vere, 's Herenhoek en Goes. Na september 1944 kwamen daar nog bordelen in Wassenaar en Scheveningen bij. Meubelen en huisraad waren afkomstig uit huizen van gedeporteerde joodse families. Omdat onder Nederlandse prostituées niet veel animo bleek te bestaan, werden ze uit België, Frankrijk en Duitsland aangevoerd. Maar bijna allemaal gingen ze weer na het uitdienen van hun contract, dat op vier maanden was gesteld, weer naar huis. Daarna probeerde de SD Nederlandse meisjes die geen prostituée waren over te halen om in een Puff te gaan werken. Er werd vooral geronseld onder meisjes die veel met Duitse soldaten uitgingen. Ook kregen zij tegen een flink bedrag een contract van vier maanden aangeboden. Maar eigenlijk was er sprake van een noodgreep. De Duitsers vonden het onwaardig dat een vrouw van 'Germaanse stam' in een bordeel werkte dat bezocht werd door Russen die van 'niet Germaanse bloede' waren. Na Dolle Dinsdag, in september 1944, liep de hele organisatie van de Puffs in de war. Veel vrouwen liepen weg, zonder zich aan hun contract te storen. Bovendien was bijna de gehele administratie verbrand. Hierdoor werden de meeste bordelen na die tijd niet meer in gebruik gesteld.

door Laura » 09 nov 2007, 10:16

Hallo Lexiebabe! Dat zijn heel interessante nieuws, hartstikke bedankt voor de informatie! Interessant ook dat er dus bordelen voor de niet-Duitse soldaten ook zijn geweest! Ik zal zo meteen aan de vereiniging een emailtje sturen, misschien dat zij nog meer daarover weten te vertellen. Dank u wel nog eens voor de informatie!

Omhoog