De Wilhelmus tijdens Wo2

Plaats een reactie

Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :frownno: _/-\o_ :+ :shocked: :yes: :zapped: :bonk: :/ :r :full:
Bekijk meer smilies

BBCode staat AAN
[img] staat AAN
[url] staat AAN
Smilies staan AAN

Voorafgaande berichten
   

Weergave uitklappen Voorafgaande berichten: De Wilhelmus tijdens Wo2

Re: De Wilhelmus tijdens Wo2

door PPL » 24 dec 2008, 06:30

Tijdens WO2 werd van het WIlhelmus ook vak het zesde couplet gezongen in plaats van het eerste.
DIt ondermeer om de zinsnede "Van Duytschen Bloet" te vermijden.
Mijn schild ende betrouwen
zijt Gij, o God mijn Heer,
op U zo wil ik bouwen,
Verlaat mij nimmermeer.
Dat ik doch vroom mag blijven,
Uw dienaar t'aller stond,
de tirannie verdrijven
die mij mijn hart doorwondt.

Re: De Wilhelmus tijdens Wo2

door Moengoman » 24 dec 2008, 03:56

special air service schreef:Geboren en getogen Tukker, woon nu alleen in de kop van Drenthe.
Je kraakt toch wel voor FC Twente? Eenmaal zullen we ....

Enigszins terug on-topic: de zinsnede "ben ik van Duitsen bloed" is hoe dan ook beter te verteren dan de racistische voorganger "Wien Neerlands bloed door d'aderen vloeit, van vreemde smetten vrij." Ik wil maar zeggen, het bloed van mijn zoon is voor 50% vreemd, in de zin van niet-Nederlands en niet-blank. Dat beschouw ik echter niet als een smet.

Re: De Wilhelmus tijdens Wo2

door special air service » 22 dec 2008, 16:19

Laatste oftopic dan maar...

Niks mis mee hoor vragen mensen me vaker.

Tja, hier snappen ze soms niks van mij. Zelfs met de normaalste woorden (voor mij dan) staan ze me hier met grote ogen aan te kijken.

Re: De Wilhelmus tijdens Wo2

door Ruimteaapje » 22 dec 2008, 16:08

Gewoon nieuwsgierigheid hoor. Ik zag Norg en lees dat je Twents spreekt :wink:

Re: De Wilhelmus tijdens Wo2

door special air service » 22 dec 2008, 15:34

Geboren en getogen Tukker, woon nu alleen in de kop van Drenthe.

Hoezo de vraag Ruimteaapje?

Re: De Wilhelmus tijdens Wo2

door Ruimteaapje » 22 dec 2008, 12:21

Je bent een Tukker uit Drenthe? I know, helemaal offtopic :yes:

Re: De Wilhelmus tijdens Wo2

door special air service » 22 dec 2008, 10:19

Kurt zo is het mij ook duidelijker geworden waarom Twents en Duits zo veel op elkaar lijkt. Ik hield het er altijd op dat het komt door dat het grensgebied is. Dit is duidelijker.

Vandaag de dag kun je nog steeds met Twents goed redden in Duitsland. Soms toch best makkelijk. :yes:

Re: De Wilhelmus tijdens Wo2

door sniper snoop » 21 dec 2008, 23:11

Ok dan, bedankt voor de antwoorden. Ik weet weinig van het volkslied (zelfs de onze :roll: :oops: ) maar dit moest ik toch eventjes weten.

Re: De Wilhelmus tijdens Wo2

door Moengoman » 21 dec 2008, 22:48

Dat hele couplet is bedoeld om te benadrukken dat Willem van Oranje-Nassau een internationale achtergrond heeft. Oranje verwijst immers naar de Franse stad Orange, waar zelfs stadhouder Willem III - King William - nog over regeerde. Ik denk dus niet dat Nederlanders tijdens WO-2 problemen hadden met de frase "ben ik van Duitse afkomst". Zie ook Prins Bernhard.

Re: De Wilhelmus tijdens Wo2

door Thom » 21 dec 2008, 21:38

Duitsch en Dietsch heeft ook internationaal nogal wat gevolgen gehad in de buitenlandse aanschrijvingen.
De Nederlandse taal staat internationaal gezien bekend als als Dutch. Dit komt dan weer wél af van het woord Diets. Wat inderdaad volks betekent, zoals hierboven al terecht wordt aangegeven.
Duutsch (wat dus van het Dietsch komt) is een verzamelwoord voor de algemeen gesproken taal in het Midden en het oosten van Nederland c.q. de taal die verstaan werd door de gemiddelde Nederlander. Oorsprongkelijk liep de Dietsche-lijn langs de Kromme Rijn.
Duutsch kan dus eigenlijk gezien worden als het ABN van de 16e en in mindere mate ook 17e eeuw. Hierbij vielen ook Kleve en Bentheim in Duitsland. Dit waren ook Duutschers omdat de meeste Nederlanders ook hun taal kon verstaan..

De grenzen van het Diets waren tot ongeveer 1730 nog niet strict. Er was nog niet zo'n groot onderscheid tussen landen, dus "Duuts(ch)" sloeg op iedereen die je kon verstaan als je je eigen, gewone, taal sprak. Pas met de komst van het Nederlandse koningshuis en de opkomst van het vroege nationalisme, is men het Duutsch binnen de republiek als Nederlands gaan zien. De overige streken waar nog het oude Duutsch werd gesproken, was Duutschland. De mensen hier waren Duutschers. Wat nu nog steeds Duitsland en de Duitsers zijn.

Echter, de Engelsen waren niet onder de indruk van deze -toen nog vooral gevoelsmatige - splitsing, en is de Nederlandse taal altijd Duutsch blijven noemen. Maar dan op hun manier. Dutch.

Of de gemiddelde Nederlander zich voor de tweede oorlog afkeerde van de term "ben ik van Duitschen bloed" heb ik sterk mijn twijfels.
De Boeren Oorlog, waarin de Britten veel Nederlandse emigranten om zeep hebben geholpen, en hebben verjaagd van hun land, heeft ook in Nederland veel kwaad bloed gezet. Tijdens de besprekingen van Versailles, waarin onder andere Bastenaken Sankt Vith en Malmund (Malmedy) aan Belgie zijn toegewezen, heeft het belgische landsbestuur gehamerd op annexatie van Zeeuws-Vlaanderen, Zuid-Limburg en Brabant. Dit omdat de Nederlandse regering Duitse troepen via Steyn over Nederlands grondgebied liet terugtrekken. Een niet bindend referendum weest uit dat alleen de Maastrichtenaren liever bij Belgie hoorde dan bij Nederland. Zeeuws-Vlaanderen versterkte de band met Holland met een speciaal lied waarin de leus "Ben ik van Duitschen bloed" ook naar voren kwam. Engeland wimpelde het protest van Belgie af als onredelijk. Bang voor het idee dat Nederland door de Boerenoorlog Duits georienteerd zou raken.

Re: De Wilhelmus tijdens Wo2

door special air service » 21 dec 2008, 17:57

Hier dan nog even de 'oude tekst'.

Wilhelmus van Nassouwe
Ben ick van Duytschen bloet,
Den Vaderlant getrouwe
Blyf ick tot in den doot:
Een Prince van Oraengien
Ben ick vrij onverveert,
Den Coninck van Hispaengien
Heb ick altijt gheeert.

Re: De Wilhelmus tijdens Wo2

door Jim » 21 dec 2008, 11:33

sniper snoop schreef:Dus als ik goed begrijp, was de volkslied compleet niet correct voor de Nederlanders die tegen de Duitsers waren? Had ik wel verwacht.
Het betreft ook een volkslied en geen anti-duits lied. En daarbij is dit stukje slechts 1 (het eerste) couplet. Het volledige lied bestaat uit 15 coupletten. Geschreven in een tijd dat de grenzen in Europa er geheel anders uitzagen, ongeveer 450 jaar gelden. België bestond nog niet. De heersende koning was die van Spanje en hij beschouwde Nederland en Vlaanderen als een soort kolonie. Nederland had geen koningshuis.
Het is pas het officieel volkslied geworden in 1932.
Het zingen van dit betreffende couplet wordt beschouwd als verzet tegen de Duitsers. Dus in die zin gezien als "anti-Duits".
De Nederlandse nationaal socialische beweging had blijkbaar geen probleem met het Wilhelmus maar het eerste couplet werd schijnbaar niet gezongen. Ze hebben het in iedergeval in een van hun zangboekjes gepubliceerd.
De oorspronkelijke geschreven oud nederlandse tekst en de later aangepaste tekst.:
http://www.wilhelmus.nl/tekst.html

Re: De Wilhelmus tijdens Wo2

door sniper snoop » 21 dec 2008, 07:49

Dus als ik goed begrijp, was de volkslied compleet niet correct voor de Nederlanders die tegen de Duitsers waren? Had ik wel verwacht.

Re: De Wilhelmus tijdens Wo2

door Ruimteaapje » 21 dec 2008, 00:22

Het gaat wel degelijk om Duitsen bloed. De tekst gaat nu eenmaal over Wilhelmus van Nassaue, beter bekend als Willem van Oranje. Van geboorte een Duitse edelman uit Dillenburg (deelstaat Hessen). En omdat het lied in de Eerste Persoon geschreven is zingt "Wilhelmus" dat hij van "Duitschen bloet" is. "Diets" is een middeleeuws woord voor volks en dat was Willem van Oranje niet.

Wilhelmus van Nassouwe
ben ik, van Duitsen bloed - ik ben Willem van Nassau van Duitse afkomst
den vaderland getrouwe
blijf ik tot in den dood - het (Hollandse) vaderland blijf ik tot de dood trouw
Een Prinse van Oranje
ben ik, vrij onverveerd, - ik ben een moedige prins van Oranje
den Koning van Hispanje
heb ik altijd geëerd. - de koning van Spanje toon ik de eer die hem als mijn vorst toekomt

Overigens is het het Wilhelmus (en niet de). Het "van Dietschen bloet" is voor en na de oorlog (tot midden jaren vijftig) inderdaad een tijdje gezongen uit afkeer tegen de nazi's maar daarna keerde het Duitschen bloet al snel weer terug in de tekst.

Re: De Wilhelmus tijdens Wo2

door iknowdintoo » 20 dec 2008, 23:26

Het komt origineel van Dietsen, wat gewoon Nederlands betekent, voor zover ik heb begrepen. Of men dit in WO2 ook wist, is de vraag..

Omhoog