de onderduikers

Plaats een reactie

Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :frownno: _/-\o_ :+ :shocked: :yes: :zapped: :bonk: :/ :r :full:
Bekijk meer smilies

BBCode staat AAN
[img] staat AAN
[url] staat AAN
Smilies staan AAN

Voorafgaande berichten
   

Weergave uitklappen Voorafgaande berichten: de onderduikers

Re: de onderduikers

door Gast » 28 dec 2008, 17:39

Heel erg bedankt voor uw reactie ik heb er heel erg veel aan gehad!!
_/-\o_

Onderduikers en illegale krantjes

door asjemenou » 28 dec 2008, 16:44

Gast schreef:Hoeveel mensen doken er tijdens de oorlog onder?
Volgens onder vermelde website is niet precies bekend of hoeveel mensen gedurende de oorlog waren ondergedoken. Wel een schatting. Zij vermoeden dat er zo'n 14.500 Joden gedurende WOII in Nederland waren ondergedoken. Een andere bron meldt 27.995 onderduikers en mogelijk nog enkele duizenden meer. Op zich niet zo vreemd dat er geen exact getal van bestaat. Onderduiken was illegaal en werd dus veiligheidshalve ook niet geregistreerd. (bron: http://www.vecip.com/default.asp?onderwerp=1295 )
Gast schreef:Welke maatregelen nam de bezetter om onderduiken tegen te gaan?
Echt tegen gaan kon de Duitse bezetter dit niet, wel bemoeilijken. Zo moest elke Nederlander ouder dan 14 jaar een persoonsbewijs hebben. En elke Nederlander (ook kinderen) een distributiestamkaart. Met een distributiestamkaart kon men levensmiddelenbonnen verkrijgen.
De distributiestamkaart werd overigens al voor de oorlog door de Nederlandse regering ingevoerd. Onderduikers hadden dus geen distributiestamkaart en konden dus ook geen levensmiddelenbonnen krijgen. Vandaar dat persoonsbewijzen e.d. werden nagemaakt en dat er overvallen door het verzet werden gepleegd op de distributiekantoren van de levensmiddelenbonnen.
Gast schreef:Wat werd er nog meer illegaal gedrukt en geschreven?
Met illegale kranten bedoel je vast; Trouw, Het Parool e.d. Maar er waren er nog veel meer. Sommigen waren niet meer dan een enkel simpel getypt en gestencild velletje met een oplage van slechts enkele tientallen. In mijn woonplaats had je bijvoorbeeld het krantje; "Voor God en Koning". Zo heb ik in mijn verzameling een vlugblad die ook maar enkele oplagen groot was. De inhoud van dit vlugblad bestaat uit de nieuwsberichten die men opving van de Britse radio. Na het kopiëren van dit vlugblad werd het verspreid onder de kennissenkring zodat men op de hoogte was van de werkelijke oorlogstoestand. Tenslotte kon niet iedereen naar de Britse radio luisteren. Hoe simpel deze vlugblaadjes ook waren, het in bezit hebben ervan was levensgevaarlijk. Degene van wie ik dit vlugblad ooit kreeg, vertelde mij dat nadat zo'n vlugblad was doorgegeven de laatste het vlugblad altijd moest vernietigen. Op de één of andere manier is dit met mijn vlugblad dus niet gebeurd. Degene van wie ik dit vlugblad kreeg, vond 'm lang na de oorlog terug in een oud boek. Het vlugblad dateert van oktober 1944. Bij een mogelijke Duitse inval konden dit soort dingen beter niet in je huis worden aangetroffen. Een interessante website over illegale kranten; http://www.trouw.nl/redactie/illegaletr ... etrouw.nl/

Gast schreef:Hoe werd de illegale pers door de bezetter bestreden?
Eigenlijk op dezelfde manier als alle andere zaken die toen als illegaal golden. Wanneer er een illegale verspreider van dit soort kranten werd ontdekt dan was er meestal wel sprake van verraad.
Een maatregel van de bezetter was dat officiële drukkerijen hun papiervoorraad moesten verantwoorden. Drukkerijen waarvan men vermoedde dat er illegaal drukwerk werd gedrukt werden uiteraard in de gaten gehouden of gewoon gesloten.
Zo was er in mijn woonplaats ten tijde van de oorlog een kleine handelsdrukkerij die zich ook bezighield met het drukken van illegale krantjes. Dit was niet zo eenvoudig voor hen om te doen. Overdag kon men deze illegale krantjes niet drukken omdat er personeel en klanten in de zaak aanwezig waren. Het moest dus altijd 's avonds of 's nachts gebeuren. Maar ook dit was lastig omdat het risico bestond dat het drukken zou worden opgemerkt door het geluid van de drukpersen.
In 1943 liepen de twee broers, die eigenaar waren van deze drukkerij, tegen de lamp. Het is tot op de dag van vandaag nooit helemaal duidelijk geworden of hoe de Sicherheitsdienst er achter was gekomen dat zij illegale kranten drukten. Ook hier vermoed men wel dat er verraad is gepleegd. Eén van de broers werd veroordeeld tot anderhalf jaar tuchthuisstraf, de andere broer kreeg twee jaar tuchthuisstraf. Beiden hebben de oorlog niet overleefd. Zij zijn bezweken aan vlektyfus en uitputting.

de onderduikers

door Gast » 28 dec 2008, 14:45

Hallo

Ik heb een paar vragen waar ik zelf geen antwoord op weeet misschien kunnen jullie mij helpen..

Hoeveel mensen doken er tijdens de oorlog onder?

Welke maatregelen nam de bezetter om onderduiken tegen te gaan?

Wat werd er nog meer illegaal gedrukt en geschreven?
(nog meer dan kranten want dat heb ik al :lol: )

Hoe werd de illegale pers door de bezetter bestreden?


alvast bedankt

Omhoog