SS opleiding

Plaats een reactie

Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :frownno: _/-\o_ :+ :shocked: :yes: :zapped: :bonk: :/ :r :full:
Bekijk meer smilies

BBCode staat AAN
[img] staat AAN
[url] staat AAN
Smilies staan AAN

Voorafgaande berichten
   

Weergave uitklappen Voorafgaande berichten: SS opleiding

Re: SS opleiding

door Gast » 15 mei 2009, 12:07

Er was feitelijk verschil tussen elke Kampfgruppe simpelweg omdat elke gevechtsgroep "purpose build" was. In die zin dus geen specifiek verschil tussen Waffen-SS en Heer.

De Kampfgruppe die jij beschrijft is wel enigszins vergelijkbaar met bijvoorbeeld Kampfgruppe Peiper tijdens het Ardennenoffensief: Friebe leidde duidelijk een Kampfgruppe die veel slagkracht moest hebben en daarom alle beschikbare tanks bevatte (een Panzer-Regiment en een schwere Panzer-Abteilung, die Tigers waarschijnlijk omdat het Panzer-Regiment niet op volle sterkte was) plus gemechaniseerde infanterie. Zoals ik hierboven al schreef had Peiper een soortgelijke groep (Het Panzer-Regiment van de Leibstandarte met Panthers en PzKfw IV, de schwere SS-Panzer-Abteilung 501 met Tigers plus de gemechaniseerde infanterie van III./SS-PGR2, gemechaniseerde Pioniers, artillerie, Flak, etc.)

Een Kampfgruppe kon verkenningselementen bevatten maar dat hoeft natuurlijk niet. Zie ook de Ardennen waar voor een offensieve taak twee aanvalsgroepen werden geformeerd (Peiper en Hansen) met de (met extra pioniers en artillerie versterkte) Aufklärungsabteilung in een apart "Schnelle Gruppe" om die aanvalsgroepen te ondersteunen. Daar was het verkenningsbataljon dus geen integraal onderdeel van een aanvalsgroep en dat was in het geval van Panzerkampfgruppe Friebe mogelijk ook niet het geval. Interessant zou zijn om te zien of er naast Friebe op dat moment nog andere Kampfgruppen actief want grote kans dat de Aufklärungsabteilung van de 8. Panzer-Division daarbij was, als Schnelle Gruppe, als Kampfgruppe of als onderdeel van een grotere Kampfgruppe. Ik kan mij voorstellen dat de Aufklärungsabteilung van de 8. Panzer-Division als Schnelle Gruppe met Friebe samenwerkte om zijn hoofdmacht af te schermen en van inlichtingen te voorzien (om verrassingen te voorkomen). De acties van Friebe ware defensief maar natuurlijk wel zoveel mogelijk mobiel van aard: bij vertragingsacties hoorden meestal ook (kleinschalige) tegenaanvallen.

Een Kampgruppe kon bij elkaar blijven tussen enkele uren en enkele weken, afhankelijk van het doel van de formatie en het verloop van de strijd.

Re: SS opleiding

door Doornewaard » 15 mei 2009, 11:54

Hoelang bleef zo'n Kampfgruppe eigelijk bij elkaar?.

Re: SS opleiding

door Nick U » 15 mei 2009, 11:47

LEO schreef:Met het risiko om wat off-topic te zweven ( want het gaat hier over de SS opleiding) nog even dit over de Kampfgruppen.

Geeft niets, ik vind het zelf ook wel intressant !

Re: SS opleiding

door LEO » 15 mei 2009, 10:02

Met het risiko om wat off-topic te zweven ( want het gaat hier over de SS opleiding) nog even dit over de Kampfgruppen.Komt ook uit het boek van J.J. Brouwer en bevestigd Gast zijn aanvullingen.

" Een voorbeeld van een Kampfgruppe was de Panzerkampfgruppe Friebe. Deze groep werdt eind maart 1944 gevormd en stond onder leiding van Friebe, de commandant van het 74ste Panzergrenadiere Regiment van de 8ste Panzer Division met halfrupsvoetuigen. Hij bracht met zich mee zijn regimentshoofdkwartier en het 1ste Bataillon van de 8ste Division met 57 Pantertanks.
Daaraan was een aantal losse eenheden van de 8ste Division, de 9de Division van het korps en leger waartoe deze divisies behoorden, toegevoegd aan de Panzerkampfgruppe. Het betrof onder andere :
- Een Bataillon van 34 Tigertanks
- 18 zware raketwerpers
- 105 mm houwitsers
- Een eenheid vlammenwerpers
- communicatie-en genie-eenheden.
De totale Kampfgruppe had een omvang van 2.908 man. Deze geduchte gevechtseenheid voerde met recht de naam Panzerkampfgruppe en opereerde in de periode van 22 maart tot 17 april 1944 in de omgeving van Brody en later Tarnapol in de Sovjet-Unie. De eenheid werdt vooral gebruikt voor vertragingsacties en tegenaanvallen. Het vernietigde in deze periode 74 tanks, 108 stukken geschut en een dozijn mortieren van het Rode Leger. In mei werd de eenheid ontbonden en werden de verschillende elementen ter versterking bij andere eenheden ondergebracht.

Blijven me twee vragen aan Gast;
- Ontbreekt hierboven geen 'Aufklarungs Abteilung' of werdt die niet gebruikt in een defensieve opstelling ?
- Was er verschil in samenstelling van een Kampfgruppe tussen Heer- en SS divisies ?

Re: SS opleiding

door Nick U » 15 mei 2009, 07:23

Gast schreef:ruimteaapje ad live punt nl

Heb je toegevoegd ;).

Re: SS opleiding

door LEO » 15 mei 2009, 01:54

Bedankt voor de toevoegingen, GasT.

Re: SS opleiding

door Gast » 14 mei 2009, 21:23

ruimteaapje ad live punt nl

Re: SS opleiding

door Nick U » 14 mei 2009, 21:12

Gast schreef: Nick, ik ben pas sinds 1997 met dit onderzoek bezig en ken pas sinds 2001 veteranen.
Okey, het werpt z'n vruchten af zo te zien!! Ik weet niet of je msn hebt... maar als je het hebt zou ik je graag willen toevoegen ;) Ik ken geen andere mensen die zoveel kennis over dit onderwerp hebben als jij ;)

Re: SS opleiding

door Gast » 14 mei 2009, 20:47

Nee, niet als hij pech had. Per saldo was een Kampfgruppe niets meer en niets minder dan een samenwerking tussen diverse onderdelen om de ideale mix van wapens te hebben voor een gevechtsactie. Dat konden groepen zijn die van tevoren bedacht werden voor een operatie maar ook groepen die ad hoc gevormd werden tijdens een operatie. Kampfgruppen werden gevormd voor de meest uiteenlopende doelen. Dit hoorde voor de soldaten van alle Duitse divisies tot de praktijk. Zoals ik hierboven al aangaf: voor offensieve en defensieve acties en als je naar mijn voorbeeld kijkt van de Leibstandarte in de Ardennen: twee aanvalsgroepen, een snelle groep die gevechten moest vermijden om op het juiste moment in een bliksemactie de bruggen over de Maas te veroveren, plus een ondersteunende Kampfgruppe die achter de rest aanhobbelde om ondersteuning te geven als dat nodig was. Defensieve voorbeelden zijn er ook te over: precies zoals je zegt, voor het dekken van een terugtocht of het bezetten van frontsectoren. Feitelijk voelt een Kampfgruppe voor een soldaat veiliger. Want als je in actie komt maak je door samenwerking tussen verschillende wapens meer kans in je opdracht te slagen en dus op overleven. Uiteraard werden de Kampfgruppen naar het einde van de oorlog steeds meer ad hoc en steeds kanslozer maar dat stond los van dit systeem - op dat moment waren Duitse formaties sowieso vrijwel kansloos, of het nou Kampfgruppen waren of niet.

Nick, ik ben pas sinds 1997 met dit onderzoek bezig en ken pas sinds 2001 veteranen.

Re: SS opleiding

door LEO » 14 mei 2009, 19:55

@ GasT,

Bedankt voor de aanvulling ivm de kampfgruppe. Stak nogal logisch in mekaar zo te lezen. In feite kon iedereen uit de divisie ingedeeld worden bij een kampfgruppe als hij pech had. Want zoals ik het begrijp werdt een kampfgruppe samengesteld om een doorbraak met een bepaald doel te forceren of werden ze ook gebruikt om defensief op te treden bv, het dekken van een terugtocht van een eenheid of divisie ?

Re: SS opleiding

door Nick U » 14 mei 2009, 17:03

Bedankt weer voor deze intressante stukjes.

Heb je Bobby Woll ooit ontmoet? en wat is er met Wittmann zijn medailles gebeurt? Zijn deze nog in een museum gekomen of zijn deze meegegaan in het graf?

Re: SS opleiding

door Gast » 14 mei 2009, 14:49

Vaak werden Kampfgruppen inderdaad ter plekke gevormd uit beschikbare restanten van eenheden maar het waren niet per definitie ad hoc oplossingen om een eenheid op gevechtssterkte te houden. In praktijk zien we door de hele oorlog duizenden Kampfruppen ontstaan op de hierboven beschreven wijze maar net zo vaak werden zij bewust van tevoren gevormd als het leger zich klaarmaakte voor een offensief of voor het defensief.

Het idee van Kampfgruppen is in principe vergelijkbaar met het Amerikaanse "Task Force" idee uit de oorlog: je mengt de elementen van een divisie dusdanig dat er kleinere maar zelfstandige gevechtseenheden ontstaan. Wat infanterie, wat genie, wat artillerie, een beetje luchtafweer en ter ondersteuning wat tanks of anti-tank voertuigen. Elementair zat het verschil in de uitvoering: de Amerikanen werkten met hun Task Forces met van tevoren bedachte combinaties. Op papier stond al vast hoe een divisie werd opgesplitst moesten er gevechtsgroepen geformeerd worden. Dit was niet afhankelijk van de taken die zij moesten vervullen en niet flexibel.

De Duitsers koppelden dit echter aan een flexibeler structuur: in principe stond niets vast, pas als het nodig was gevechtsgroepen te formeren werd besloten hoe sterk en groot elke groep zou worden. Dit afhankelijk van de taak van elke groep. Tijdens het Ardennenoffensief zag je dit duidelijk in praktijk gebracht: het aanvalsplan was de basis van de gekozen groepen. De Leibstandarte had zo twee aanvalsgroepen met de grootste slagkracht: Peiper met alle tanks en de gemechaniseerde infanterie en pioniers en Hansen met infanterie en alle gemechaniseerde anti-tank wapens (Jagdpanzers). Deze Kampfgruppen moesten met hun brute kracht de doorbraak naar de Maas forceren. Daarachter Knittel met een Schnelle Gruppe: de lichte, snelle voertuigen van het verkenningsbataljon (pantserwagens, halfrupsvoertuigen en Schwimmwagen) die als opdracht hadden achter de aanvalsgroepen te blijven tot zij de Maas naderden om dan het een snelle stoot de bruggen over de rivier te veroveren. Tot slot Sandig: een Kampfgruppe met voornamelijk infanterie die achter de rest bleef maar die belangrijke punten bezet moest houden op de aanvoerroutes (om de bevoorrading te waarborgen) en eventueel extra slagkracht kon leveren als de aanvalsgroepen vastliepen. De structuur was identiek bij de kampgruppen van de HJ Division, de 2. Panzer-Division (Heer), de Panzer Lehr Division en de andere divisies die de doorbraken over het hele front moesten bewerkstelligen.

Nick, niet met een boek wel met zoveel mogelijk over deze eenheid op papier zetten voordat het te laat is. Wat betreft het samenkomen: inderdaad praten ze onderling niet veel meer over de oorlog. Na ruim zestig jaar hebben ze alles wel zo'n beetje besproken. Maar ze hebben wel die onderlinge band van oude kameraden en daarom kwamen ze nog samen zolang het nog kon.

Bobby Woll is overigens in 1996 overleden.

Re: SS opleiding

door LEO » 14 mei 2009, 10:29

In verband met een Kampfgruppe.

Het concept van een kampfgruppe droeg vaak bij aan het opmerkelijke regeneratievermogen van het Duitse leger in gevechtsomstandigheden. Niet zelden werdt een kampfgruppe samengesteld uit de overlevende onderdeelen van divisies die zware verliezen hadden geleden.
Als een commandant (meestal van de grootste eenheid binnen het geheel), genoeg officieren voor een tijdelijke staf, voldoende manschappen en materieel kon inzamelen, dan kon een kampfgruppe worden samengesteld en bleef de inzetbaarheid als gevechtseenheid gewaarborgd. Met andere woorden: de vorming van een kampfgruppe voorkwam dat de gevechtseenheid van een gewapende macht werdt gereduceerd tot een gewapende bende.
De aldus geformeerde kampfgruppe gebruikte alle wapens waar men de hand kon op leggen, inclusief buitgemaakte wapens. De verschillende onderdelen - regimenten, bataljons enz. dienden in hun eigen behoeften te voorzien.
Deze kampfgruppen waren geen langer leven beschoren dan een paar weken : tegen die tijd waren ze ofwel vernietigd ofwel hadden ze dit overleefd, werden gehergroepeerd en opnieuw opgenomen in de bestaande eenheden. Het gebruik van kampfgruppen nam na 1943 toe en droeg aanzielijk bij aan de veerkracht van het Duitse leger.

Bron : Schaduwen over de woestijn. J.J.Brouwer ISBN 90-808109-1-6

Re: SS opleiding

door Nick U » 13 mei 2009, 22:01

Mijn intresse word alsmaar meer gewekt...!Ik denk dat je bezig bent met een boek of niet?

Ik vind het wel apart eigenlijk! Je zou zeggen dat de oorlog het voornaamste bespreekpunt is op zó'n ontmoeting.
Maar eigenlijk doen ze precies hetzelfde als wij( de jeugd) en dat is samenkomen... alleen zij doen het anders.

Hoe ben je hier verzeild in gekomen?

ik heb het boek van patrick agte nog niet uit, maar ik weet dat Bobby Woll de oorlog overleefde maar leeft hij vandaag de dag nog?

Re: SS opleiding

door Gast » 13 mei 2009, 21:34

Ik kan er natuurlijk alleen over oordelen als ik er zelf bij ben geweest. In dat geval ging het gewoon om een bijeenkomst van de paar overgebleven veteranen van de 2. Kompanie die nog willen en die fysiek en geestelijk nog kunnen. Een handvol. Er zijn er nog wel meer maar de leeftijd speelde hun parten en inmiddels is ook besloten dat het Truppenkameradschaft van de 2./AA LAH niet meer bij elkaar komt.

Ja, hoe gaat zo'n Treffen. Ze kwamen sinds de jaren vijftig samen in hetzelfde hotel in het midden van Duitsland en dan spraken ze over vroeger maar vooral over nu: wie zijn er gestorven, wie zijn er ziek, wie heeft zijn vrouw verloren, wie was te zwak om te komen, wie verhuist er naar een verzorgingstehuis, wie hebben er ruzie, de laatste nieuwtjes en roddels. Dat soort zaken. En ondertussen gaan ze dagelijks een beetje toeren in de omgeving, bezoeken een brouwerij, dat soort dingen. Er is een koude lunch in het hotel en een maaltijd in de avond, en vanaf de namiddag gaat er bier door. En na een paar dagen gaan ze weer naar huis. Bijeenkomsten waar ze lui als Agte weren. Die kwam nog wel naar het jaarlijkse grote treffen van de veteranen van de Leibstandarte en de HJ (samen het I. SS-Panzerkorps) maar ook daar weren ze hem al een vijftal jaren.

Wij waren met z'n tweeën de enige "jonkies", de enige buitenstaanders en nog buitenlanders ook. Maar gelukkig horen zij dan van de veteranen die je al kent dat het goed zit en op hun uitnodiging aanwezig bent. Doorvragen doe je op zo'n bijeenkomst niet, het gaat puur om netwerken, contacten leggen. Het is vooral gezellig. Veel verhalen gehoord, veel contacten aangeknoopt met mannen die mij in de maanden daarna graag en in detail via correspondentie en aan de telefoon verder hielpen met mijn onderzoek, maar ook schuine blikken van mannen die het maar verdacht vonden en ons af hielden. En daar tussenin veteranen die wel een keer wat willen vertellen of opschrijven maar geen zin hebben in een uitgebreid contact. En gelukkig kennen ze allemaal wel veteranen die niet naar het Treffen kwamen maar waarvan zij vinden dat je die nodig moet aanschrijven omdat die vast meer weten over wat je vraagt. En dan is het natuurlijk een perfecte binnenkomer dat je in zo'n brief aan een jou onbekende veteraan kan schrijven dat je zijn adres van die en die kameraad van hem hebt die je onlangs op het Treffen hebt gesproken, dat schepte vertrouwen, breekt het ijs. Feitelijk was het bezoeken van één zo'n bijeenkomst ook voldoende.

Daarnaast zijn we erg vaak met een kleiner groepje op pad geweest maar dat was dan specifiek omdat zij zin hadden met ons af te spreken in de Ardennen, meestal rond de tijd dat het offensief weer zijn "verjaardag" vierde. Gezellige middagen in een plaatselijk restaurantje waarin veel meer gedetailleerde informatie voorbij kwam dan op een grote bijeenkomst. Soms ook met een rondrit door de omgeving om wat locaties te bezoeken uit 1944. Afgesloten met een prettige maaltijd en dan weer huiswaarts. Vaak kregen wij dan nog wat opdrachten mee: of ik het één en ander kon uitzoeken voor ze aan de hand van mijn archiefmateriaal. Wat dan weer stof was voor nieuwe brieven en nieuwe telefoontjes.

Omhoog