Leven in België in WO2

Plaats een reactie

Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :frownno: _/-\o_ :+ :shocked: :yes: :zapped: :bonk: :/ :r :full:
Bekijk meer smilies

BBCode staat AAN
[img] staat AAN
[url] staat AAN
Smilies staan AAN

Voorafgaande berichten
   

Weergave uitklappen Voorafgaande berichten: Leven in België in WO2

door Peter M » 22 jun 2004, 14:42

Hm, ik denk dat we het over een ander boek hebben :)

Het boek dat ik bedoel is de beschrijving van de oorlogsbelevenissen van een 10-jarig jongetje in het Waasland, gaat van mei 1940 tot de bevrijding. Het voornaamste deel van de foto's gaat over de hele Tweede Wereldoorlog en er staat een tijdlijn in, leuk om al de gebeurtenissen in het boek meteen te kunnen situeren in tijd en ruimte!

door Tim » 22 jun 2004, 14:20

antwerpx schreef:'...en toen was het oorlog' van Julien van Remoortere. Waar gebeurd, geeft een prachtig beeld van de bezetting voor de gewone mens, en eens niet het leven van verzetslui en collaborateurs.
Die heb ik ook gelezen ! Inderdaad een aanrader. Dat was toch wel dat boekje met allerlei losse verhalen en anekdotes, ook oa van een soldaat die op Eben Emael stond bij de bekende aanvaal door Fallschrimjagers ?
Maar het meeste gaat idd over de gewone burgers.

door Peter M » 22 jun 2004, 14:12

'...en toen was het oorlog' van Julien van Remoortere. Waar gebeurd, geeft een prachtig beeld van de bezetting voor de gewone mens, en eens niet het leven van verzetslui en collaborateurs.

door Tim » 22 jun 2004, 14:03

"Het verdriet van België" van Hugo Claus speelt zich voor een stuk af in WO2 dacht ik. Maar dat is wel erg zware lectuur. "De aanslag" van Harry Mulisch, maar da's wel in Nederland. "Oorlogswinter" van Jan Terlouw kan ik me ook nog herinneren, leest erg vlot maar het is dan ook een jeugdboek, dat vond ik een heel mooi boek.

door Michael » 22 jun 2004, 12:37

Kan je me er messchien eentjes aanbevelen Tim?

door Tim » 21 jun 2004, 20:50

Kinderen betrokken de oorlog in hun spel ; er werd veel in bomkraters gespeeld, ze verzamelden hulzen enz.
Volwassenen waren eigenlijk vooral bezig met het overleven tijdens de oorlog ; veel werken dus en maken dat je aan eten komt.
Veel ontspanning was er denk ik niet voor de volwassenen ; denk maar aan alle sportwedstrijden die werden afgelast, radio's konden niet meer, ... Zoals Peter zegt werd er veel gelezen tijdens de momenten van rust (kranten waren erg belangrijk), en er was ook veel meer contact met de buren (kaartje leggen enz).
Als je er erg in geinteresseerd bent kan je altijd eens een fictieboek over het dagelijkse leven in die periode lezen, dat leest vlot en je leert er toch wat met bij.

door Peter M » 21 jun 2004, 20:24

Er werd steeds meer gelezen, de mensen begonnen konijnen aan de lopende band te kweken, de kinderen verzamelden oorlogssouvenirs. Dat soort dingen :)

Ik denk dat men veel luisterde naar onder andere Charles Trenet en de Ramblers.

Leven in België in WO2

door Michael » 21 jun 2004, 20:17

Hoe was het leven eigelijk in België in Wereld Oorlog 2(Buiten het politieke leven en de bloedige oorlog), wat was er 'in', naar welke muziek luisterde men,...

Michael

Omhoog