copyright op foto's

Plaats een reactie

Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :frownno: _/-\o_ :+ :shocked: :yes: :zapped: :bonk: :/ :r :full:
Bekijk meer smilies

BBCode staat AAN
[img] staat AAN
[url] staat AAN
Smilies staan AAN

Voorafgaande berichten
   

Weergave uitklappen Voorafgaande berichten: copyright op foto's

door Wilco Vermeer » 12 jul 2004, 23:43

Verder kan je via IWM foto's opvragen over een bepaald onderwerp.
Beste is echter om zelf ooit eens bij het IWM te gaankijken.

door Miesjel » 12 jul 2004, 21:28

Ik zie net dat ik toch wat foto's kan bekijken op de site van IWM

door Miesjel » 12 jul 2004, 21:26

Bedankt voor de sites Sneevliet, Niod heeft een fijne site waarop je veel foto's kunt bekijken zie ik, bij IWM kan ik volgens mij alleen audio bestandjes luisteren..

door Roel R. » 12 jul 2004, 21:08

Dat is idd een bekend probleem. Lexiebabe heeft daar bv nu last van.

door Wilco Vermeer » 12 jul 2004, 21:05

Inderdaad, maar als je net die ene foto zoekt ter illustratie van je boek dan kan je hem net niet vinden op de verkoopsites.

door Roel R. » 12 jul 2004, 21:03

Tim schreef:Voor 20 euro kan je zelf al een mooie foto kopen waar er toch wel genoeg over te vertellen valt om op te nemen in een boek. Natuurlijk heb je dan niet de echt "speciale" foto's :)
Juist wel speciale foto's. Er worden nog iedere dag speciale foto's ontdekt. Ik heb al enkele keren auteurs helemaal opgewonden zien worden van een foto van me, (spreekwoordelijk)

door Wilco Vermeer » 12 jul 2004, 21:02

door Tim » 12 jul 2004, 21:01

Voor 20 euro kan je zelf al een mooie foto kopen waar er toch wel genoeg over te vertellen valt om op te nemen in een boek. Natuurlijk heb je dan niet de echt "speciale" foto's :)

door Miesjel » 12 jul 2004, 21:00

Hebben die ook sites toevallig.. nu begin ik best nieuwsgierig te worden naar de prijzen en zo..

Michel (die net ziet dat hij zijn 5e bolletje inmiddels verdiend heeft :))

door Wilco Vermeer » 12 jul 2004, 20:59

Reken maar dat je een aardige duit neer moet leggen. Het recht om foto's voor boeken te gebruiken moet je nl. altijd kopen. Dit gaag dan om bedragen van 20 tot 250 Euro per foto.

Goedkoper zijn het NIOD en IWM (Imp. War Museum) maar die vragen tog ook al snel meer dan 20 Euro per foto. Beter is altijd om mede verzamelaars te vragen. Die staan vaak foto's tegen geringe vergoeding wel af of tegen het vemelden van hun naam in je boek.
Ik werk meestal op de laatst emanier tenzij het echt commercieel is.

door Die andere Timo » 12 jul 2004, 20:58

Klopt, b.v. het NIOD en de BA-MA hebben keurig tarievenlijsten. Is afhankelijk van hoeveelheid foto's en de oplage waarin het boek or tijdschrift uitkomt. BAMA geeft foto's overigen alleen voor publicaties, niet voor privé gebruik.

door Miesjel » 12 jul 2004, 20:55

Dus als je bijv. een boek wilt gaan schrijven en daar foto's bij zoekt kun je bij hun vragen of ze (tegen een vergoeding) mooie foto's voor in je boek hebben?

(Intresse, ik ga geen boek schrijven of zo ;))

door Die andere Timo » 12 jul 2004, 20:05

Nog even nagekeken. TimePix eist 300 USD voor een illegale afbeelding op internet en 1500 USD voor een illegale afbeelding in een boek. Andere grote spelers in deze sector zijn b.v. het fotobureau Magnum, de BA-MA en British Pathé.

door Wilco Vermeer » 12 jul 2004, 20:02

Tsja, juridisch altijd heel interessant.
In de Nederlandse Wetgeving is copyright niet vastgelegd. Men spreekt van auteursrecht, namelijk het bezit door de auteur van foto, tekst, tekening enz.
Een ieder die iets maakt in tekst of beeld heeft vanaf het moment van maken het auteursrecht, tenzij dit geheel of ten dele wordt overgedragen aan een ander door sterfte van de auteur of verkoop van de rechten. Copyright is een uitvloeisel daarvan dat zegt dat je een object waar auteursrechten bij iemand anders liggen dan jezelf, je dit object niet mag kopieren.

Kortom gewoon gebruiken die foto als je zelf de originele foto hebt, laat iemand anders maar bewijzen dat hij of zij de eigenaar is.

Alleen als er expliciet op een website of in boek of wat dan ook vermeld staat dat de foto niet gebruikt mag worden, mag je er niets mee doen.

door Die andere Timo » 12 jul 2004, 20:00

De rechten liggen vaak (meestal?) bij de fotobureau's / opdrachtgevers. Zo heeft Timepics (Time Warner) een legertje advocaten die serieus optreden tegen piraterij. Letterlijk honderdduizenden negatieven zijn hun eigendom en het is duur. Op het AHF deze discussie al vaak gehad. Zal de betreffende thread even opzoeken.

Omhoog