mein kampf ??

Plaats een reactie

Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :frownno: _/-\o_ :+ :shocked: :yes: :zapped: :bonk: :/ :r :full:
Bekijk meer smilies

BBCode staat AAN
[img] staat AAN
[url] staat AAN
Smilies staan AAN

Voorafgaande berichten
   

Weergave uitklappen Voorafgaande berichten: mein kampf ??

door MightyV » 21 sep 2003, 16:56

Wat een gedoe om dat boek! Ik ben her er ook niet mee eens dat het verboden is, maar aan de andere kant, zo `erg`is het ook weer niet.
(Overigens ben ik er helemaal niet zo zeker van dat de Nederlandse Regering altijd juist is. Dat voorbeeld met dat stoplicht vergelijken met het Mein Kampf verbod snijd natuurlijk geen hout!)

Als je het boek leest begrijp je Hitler echt niet zo in ene hoor! Kan je beter de tweedelige mega-biografie van Hitler door Ian Kershaw lezen als je dat wilt.
Mein Kampf is een slecht geschreven boek (daar is iedereen het er wel over eens geloof ik), saai en bovendien is het volledig anachronistisch om het NU, met retrospect op WO2 en de Holocaust, te gaan lezen. In de jaren `20 waren de ideeen helemaal niet zo radicaal, sterker nog Mein Kampf was een enorme bestseller. Het is nu dus totaal zinloos omdat de maatschappij volledig anders in elkeer zit (aangezien Mein Kampf niets anders is dan Hitlers maatschappij kritiek versmolten met wat rare anecdotes). Net zoals dat Das Kapitaal (Marx) helemaal verouderd is en vrijwel geen raakvlakken meer heeft met ons post-modern informatie tijdperk cum kennis/diensten economie.

door Lord_Vetinari » 20 sep 2003, 22:24

Willem ter Haar schreef:Maar hij is en blijft verboden om te bezitten.
Voor zover ik weet is het niet verboden het te bezitten. Het is wel verboden het te verkopen.

Mein kampf for kids

door hcokmot » 04 sep 2003, 11:04

Hoi Allemaal!
Willem ter Haar schreef: Een paar jaar geleden heb ik een echt boek in mijn vingers gehad.
Deze was van een verzet strijder die het had gevonden in Arnhem tijdens operatie Market Garden.
Ik heb laatst een soort mein kampf voor kinderen gekregen van mijn oma. Hij is gedrukt in 1942 te Amsterdam en heeft de ziekelijke titel: Mama, vertel mij nog eens wat meer over meneer Hitler (of zoiets). Hij is dan ook bijna even dik als de originele mein kampf!

door Willem ter Haar » 09 aug 2003, 15:23

Sjoerd schreef: maar we kunnen niet naar de Bibliotheek gaan om het boek zelf eens te lezen.
Die mogelijkheid is er wel. Alleen kom jij er niet mee van je leestafel vandaan. En je zult naar een grote bibliotheek moeten gaan.
Wat blijft er dan over van je vrijheid van Meningsuiting?
Helaas blijft het niet altijd alleen bij meningsuiting. En er is een verschil tussen meningen en discriminatie.
Bovendien is het draagvlak voor extreem rechts in Nederland kennelijk zo 'groot' dat ze niet eens een partij in de Tweede Kamer kunnen krijgen, waarom verbied je het boek dan?
Dat is gelukkig sinds een paar jaar het geval. Helaas was dat enkele jaren daar voor niet het geval. Denk maar eens aan de partij van Jan Maat.
En het verbod heeft er misschien ook voor gezorgt dat het draagvlak zo 'groot' is geworden?
En als 'Mein Kampf' wel verboden is, waarom de Bijbel dan niet?
De bijbel vertelt dat je je medemens moet lief hebben als je zelf. Zij vertelt niet dat je tegen iedereen die niet gelooft meteen een heilige oorlog moet gaan beginnen.
Mein Kampf vertelt dat er maar 1 ras de echte is. De andere moeten worden vernietigt.
En ja in de bijbel staan ook dingen waar je je vraag tekens bij kunt zetten. Dat is ook zo met de Thora en de Koraan en elk ander religie.
P.S. Ik ben zelf GEEN Neo-Nazi ofzo, maar ik vind dat een overheid zich niet mag bemoeien met de meningsvorming van haar onderdanen als zij pretendeert een vrij land te vertegenwoordigen.
Ieder mag zijn eigen mening hebben daar doet de overheid niks aan, maar als die een gevaar gaan vormen voor andere, omdat het niet bij een mening blijft, dan zal de overheid die in de gaten moeten gaan houden en zo nodig ingrijpen.

Je kunt zelf zien wat voor slachting er is geweest omdat er 1 persoon een mening heeft gehad en die over liet gaan tot actie. Daar gaat deze hele site over, als waarschuwing voor de mensen die nu leven.

Zoals het gevaarlijk is om door rood licht te rijden. Ook al is jouw mening dat het best kon.
Zo is het gevaarlijk bevonden om de gedachte van Hitler te lezen in het boek Mein Kampf. Omdat in het boek opgeroepen word om zijn mening tot actie over te laten gaan.
En om te doen wat er in de bijbel staat is nog niemand in gevaar gebracht. Maar dan moet je hem wel geheel en goed lezen. Maar helaas zijn er mensen die dingen gaan verdraaien en weg laten om er zelf beter van te worden.

door Sjoerd » 09 aug 2003, 12:01

Willem ter Haar schreef: De Nederlandse regering heeft ook bepaald dat je niet door een stop licht mag rijden. Bepaal je dan ook of je dat niet zal doen of wel? Bellen met mobiel zonder handsfree in de auto is ook door de Nederlandse regering verboden om ons te beschermen. Bepaal jij dan ook of het goed voor je is?
De voorbeelden van regels die jij hierboven geeft belemmeren mij niet bij het vormen van ideeen/het vergaren van feiten om een mening op te funderen. Ze zijn gewoon nodig om het dagelijks leven orderlijk te laten verlopen. Ik heb in een ander topic al aangegeven dat ik vind dat die regels nodig zijn.

Bovendien is de kans dat je op straat wordt doodgereden door een automobilist die met hele andere dingen bezig is dan autorijden (zoals bellen) vele malen groter als de kans dat meer als 50% van de Nederlanders ineens Nazi sympathien gaat koesteren.

Het verbieden van boeken om wat er in staat geschreven staat haaks op alles waar Nederland voor staat.

Op dit moment is het zo dat ik (en iedereen) maar moet geloven dat wat er in 'Mein Kampf' staat fout is, maar we kunnen niet naar de Bibliotheek gaan om het boek zelf eens te lezen en er een eigen oordeel over te vormen. Dat is toch geen gezonde situatie?

Natuurlijk zijn er mensen die vatbaar zijn voor de ideeen die in dat boek geschreven staan, maar omdat wij vinden dat het slechte ideeen zijn mogen we ze toch niet verbieden? Wat blijft er dan over van je vrijheid van Meningsuiting?

Bovendien is het draagvlak voor extreem rechts in Nederland kennelijk zo 'groot' dat ze niet eens een partij in de Tweede Kamer kunnen krijgen, waarom verbied je het boek dan? Als zo vast staat dat alles wat erin staat fout is, dan mag je er toch vanuit gaan dat iedereen die het leest tot dezelfde conclusie moet komen?

En als 'Mein Kampf' wel verboden is, waarom de Bijbel dan niet? In beide boeken wordt een gedachtengang onder woorden gebracht, waarom mag de ene groep zijn gedachtengang wel op papier zetten en publiceren, en de andere niet? Omdat de overheid denkt/zegt dat de ideeen van de Bijbel beter voor haar burgers zijn dan die uit 'Mein Kampf' zonder de burgers gelegenheid te bieden om zelf tot die conclusie te komen?

P.S. Ik ben zelf GEEN Neo-Nazi ofzo, maar ik vind dat een overheid zich niet mag bemoeien met de meningsvorming van haar onderdanen als zij pretendeert een vrij land te vertegenwoordigen.

door Willem ter Haar » 08 aug 2003, 20:24

Sjoerd schreef: Nou, ik vind het anders een knap ongezonde situatie dat de Nederlandse overheid wel ff zal bepalen welke boeken er voor ons geschikt zijn om te lezen.
De Nederlandse regering heeft ook bepaald dat je niet door een stop licht mag rijden. Bepaal je dan ook of je dat niet zal doen of wel? Bellen met mobiel zonder handsfree in de auto is ook door de Nederlandse regering verboden om ons te beschermen. Bepaal jij dan ook of het goed voor je is?

Soms is het toch beter om naar een overheid te luisteren om wille van je eigen veiligheid en die van de mensen om je heen.

Een keus die jij maakt kan grote gevolgen hebben voor iemand aan de andere kant van de aarde. Zie mijn onderschrift maar. Snap je misschien wat ik bedoel.

door Sjoerd » 07 aug 2003, 19:16

Willem ter Haar schreef:Onze regering zal niet zonder reden een boek verbieden.

Dit boek is verboden in ons land om het Nederlandse volk te verhoeden voor zulk onsmakelijke ideën.
Nou, ik vind het anders een knap ongezonde situatie dat de Nederlandse overheid wel ff zal bepalen welke boeken er voor ons gechikt zijn om te lezen. Gaan we straks alle exemplaren van 'Mein Kampf' op de Dam vebranden?
Ik vind dat iedereen zelf moet kunnen bepalen welk boek hij/zij wilt lezen, we zijn een 'vrij' land dus het zou hier moeten kunnen.
Als de overheid mensen verbied om een bepaald boek te lezen moeten de Amerikanen hier ook maar ff langs komen, want dan zijn we geen haar beter als regimes van Castro, Hitler en Hoessein. (We hebben weliswaar geen olie in de grond, maar aardgas is toch ook wat waard? :wink: )

Bovenstaande zin svp met een korreltje zout nemen, het klinkt wat extreem maar die regimes bepalen/bepaalden ook wat burgers wel en niet mochten lezen, als we echt boven hen (willen) staan (en dat beweren we toch met zijn allen) mag er hier, volgens mij, geen enkel boek verboden worden. Dat is het punt wat ik wil maken.

door Willem ter Haar » 07 aug 2003, 17:30

Onze regering zal niet zonder reden een boek verbieden.

Dit boek is verboden in ons land om het Nederlandse volk te verhoeden voor zulk onsmakelijke ideën.

door Zeeland » 06 aug 2003, 21:12

Vind het gewoon zwaar overdreven dat het boek niet vrij te verkrijgen is, ook is een nederlandstalige versie op internet volgens mij nergens te vinden, mocht iemand toch een link hebben waar je de NL versie kunt downloaden zou ik hem graag willen. Ben zeer geinterreseerd in dingen die met de 1e W.O. en de 2e W.O. te maken hebben.

door monmax » 03 aug 2003, 23:25

In reactie op Sjoerd.

Maar als je discrimineert onder het mom van een of andere godsdienst is het wel weer toegestaan, dan valt het onder godsdienstvrijheid. Zie de uitspraak van een rechter in Rotterdam die een Imam die homo's discrimineerde vrijsprak van discriminatie. (Let wel in mijn ogen discrimineerde, de rechter vond van niet).

Blijkbaar is er in de verschillende grondwetartikelen dus een rangorde. En blijkbaar gaat vrijheid van geloof dus boven vrijheid van meningsuiting. Hierop doorredenerend, als ik gelovig zou zijn (wat ik niet ben) mag ik allerlei vuilbekkerij uitkramen zonder hiervoor de consequenties te hoeven dragen. Dus mag een gelovige meer dan een niet gelovige? Hebben wij hier dan twee soorten burgers? Misschien wat zwart/wit maar zo zie ik het wel.

On topic. Blijkbaar vertrouwd de Nederlandse overheid het oordeelsvermogen van haar burgers zo slecht dat zij meent dit boek te moeten verbieden.

Bij mijn weten is dit het enige boek dat in Nederland verboden is, of zijn er meer?

door lapijntje » 30 jul 2003, 17:46

Om eerlijk te zijn durf ik het boek niet echt lezen. Nadat ik ontdekt heb dat iedere mens wel donkere kanten heeft die hij / zij wellicht nog niet gevonden of ondervonden heeft, ben ik bang om Hitler te begrijpen. Misschien een kromme redenering maar ik geloof wel dat ik niet de enige ben die met dezelfde gedachtengang zit.
Ik wil het boek wel eens lezen, later, wanneer ik ouder, meer ervaren en minder beïnvloedbaar ben. Want al denk ik niet dat ik op dit moment erg beïnvloedbaar ben, ik geloof wel dat je dit boek niet mag lezen voordat je zeker bent dat je er helemaal klaar voor bent, dat je je niet zult laten beïnvloeden door dit boek.
In elk geval zal het lezen ervan volgens mij (voor pacifisten en dergelijke toch) wel een schok opleveren...

door Sjoerd » 27 jul 2003, 23:03

monmax schreef:Een van de eerste artikelen van onze grondwet is vrijheid van meningsuiting. Hoe kun je een afgewogen oordeel vellen als dit boek niet vrij te lezen is?
Uiteraard ben ik het met je laatste zin eens. Maar wat de eerste zin betreft: In diezelfde grondwet staat ook dat het verboden is om te discrimineren, en dan is het ineens wel terecht dat het boek verboden is. Er zal dus altijd een afweging gemaakt moeten worden tussen meerdere grondwet artikelen.

door Willem ter Haar » 27 jul 2003, 16:07

Misschien een beetje laat.
Sommige ouderen hebben Mein kampf nog thuis staan.
Een paar jaar geleden heb ik een echt boek in mijn vingers gehad.
Deze was van een verzet strijder die het had gevonden in Arnhem tijdens operatie Market Garden.

Dus als je oude boekhandels langs ga of rommelmarkten heb je een kleine kans dat je er 1 vind.

Maar hij is en blijft verboden om te bezitten.

door monmax » 22 jul 2003, 22:36

Een van de eerste artikelen van onze grondwet is vrijheid van meningsuiting. Hoe kun je een afgewogen oordeel vellen als dit boek niet vrij te lezen is? De mensen die er kwaad mee willen, hebben het idee bij voorbaat al denk ik.

Naar verluidt is het een bar slecht geschreven boek.

Ik houdt mij aanbevolen trouwens voor een kopie. Ik ben wel eens benieuwd hoeveel er in staat wat hij later allemaal heeft laten gebeuren, m.a.w. hoe consequent Hitler was.

door Maximus » 20 jul 2003, 16:28

okke schreef:Wat wil je er mee gaan doen, Maximus?

gewoon lezen, ik wil graag weten hoe je tot zoiets in staat kan zijn.

wat nou de aanzet was tot de haat en dergelijke.

Omhoog