Twente/veluwe

Plaats een reactie

Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :frownno: _/-\o_ :+ :shocked: :yes: :zapped: :bonk: :/ :r :full:
Bekijk meer smilies

BBCode staat AAN
[img] staat AAN
[url] staat AAN
Smilies staan AAN

Voorafgaande berichten
   

Weergave uitklappen Voorafgaande berichten: Twente/veluwe

Re: Twente/veluwe

door Deaddecal » 05 jul 2013, 01:40

Ik woon in het prachtige Almelo(Twente). In deze prachtige stad kun je veel uit de grond halen, ook zeker wat de Tweede Wereldoorlog, bij mij in de buurt was er in de oorlog bijvoorbeeld een bunker, daar hebben mijn broertje en ik verschillende hulzen, hele kogels(of delen ervan) gevonden. Bij mijn oma in de straat(de rietstraat) is er in de oorlog vrij hevig gevochten(net als bij het station De Riet). In de omgeving in Almelo is ook hier en daar wat te vinden(ook uit andere tijdperken). Helaas zit er ook veel troep in de grond, maar daar zul je altijd last van hebben :P .

Groet, Deaddecal

Re: Twente/veluwe

door Erik » 06 jun 2013, 08:50

jjk101 schreef:ik heb vroeger in putten gewoond, dan ga ik van de vakantie maar vragen of ik in deakkers mag zoeken, misschien vind ik nog wat.
Beste tijd is als het gewas van de akkers is, dan zie je op de kale grond. Succes!

Re: Twente/veluwe

door jjk101 » 05 jun 2013, 20:36

ik heb vroeger in putten gewoond, dan ga ik van de vakantie maar vragen of ik in deakkers mag zoeken, misschien vind ik nog wat.

Re: Twente/veluwe

door Erik » 05 jun 2013, 13:59

jjk101 schreef:ik vind een eigen verzameling ook mooi, maar als je al ik zeg maar wat 20 88 mm granaten hebt, hou je geen ruimte over ;)
Nee, dat klopt, maar dan ben je ook niet aan het verzamelen, dan is het 'vergaren' geworden ofwel: hoe krui ik mijn hut vol met meuk. Tenzij je natuurlijk alle verschillende opschriften op de hulsbodems van 88MM-hulzen wilt verzamelen, maar dan weet je van te voren ook waar je aan begonnen bent!
Ik verzamel geen munitie, deze 20 mM hulzen zijn een leuke herinnering aan mijn jeugd. En als ik er nog eentje vind houd ik 'm ook, maar de laatste die ik op het veld vond is ook al weer tien jaar geleden (akkergebied bij station Putten)

Re: Twente/veluwe

door jjk101 » 05 jun 2013, 07:00

ik vind een eigen verzameling ook mooi, maar als je al ik zeg maar wat 20 88 mm granaten hebt, hou je geen ruimte over ;)

Re: Twente/veluwe

door Erik » 04 jun 2013, 22:19

jjk101 schreef:Hebben die kinderen geluk, weet je wel niet hoeveel je voor zo'n 2 cm huls kunt krijgen op marktplaats!?!
een euro of 5 per stuk.
(ik verzamel verschillende kalibers hulzen, dus vandaar).
Ik heb ze als kind ook veel gevonden langs de spoorbaan Amersfoort-Zwolle, ik heb ze nooit verkocht. Dan is de aardigheid eraf. Ook eens een heel nest met 9 mM parabellum hulzen uit de oorlog, veel mauser geweerhulzen ook trouwens. Ook de 2 cM granaatjes ben ik vaak tegengekomen, vroeger als kind en veel later toen ik als amateur-archeoloog opgravingen deed in Putten en Ermelo.

Re: Twente/veluwe

door jjk101 » 04 jun 2013, 21:35

Hebben die kinderen geluk, weet je wel niet hoeveel je voor zo'n 2 cm huls kunt krijgen op marktplaats!?!
een euro of 5 per stuk.
(ik verzamel verschillende kalibers hulzen, dus vandaar).

Re: Twente/veluwe

door Erik » 04 jun 2013, 20:58

jjk101 schreef:..., is het wel eens mogelijk om te graven op plekken waar wat is gebeurt? of moet ik gewoon domweg zomaar een beetje door het bos lopen?
In veel gevallen het laatste omdat bijna de gehele Veluwe onder de één of andere APV valt. Hetzij wegens archeologische bescherming, hetzij door inderdaad munitierestanten.
Lopen dus en weten waar je loopt (wat er gebeurd is) en goed kijken. Kinderen uit Oosterbeek hebben er een neus voor; zonder detector halen ze van alles uit de grond. Op de oudere oefenterreinen ('t Harde bijvoorbeeld) levert dat nog wel eens oorlogshulzen op, van vliegtuigen e.d.

Re: Twente/veluwe

door jjk101 » 04 jun 2013, 17:55

dank, ik woon niet in de randstad, maar in vriezenveen (twente) en ik weet wel waar de schaapskooi is.
maar even een vraagje, is het wel eens mogelijk om te graven op plekken waar wat is gebeurt? of moet ik gewoon domweg zomaar een beetje door het bos lopen?

Re: Twente/veluwe

door Erik » 04 jun 2013, 16:57

jjk101 schreef:als je op de hei bij Ermelo zoekt, wat kan je naast schapenkeutels vinden?
Randstad zeker? :wink:
De Ermelose heide is al vrij lang militair oefenterrein. Heel lang. Er liggen zelfs de restanten van een Romeins marskamp uit de 3e eeuw!
Daarnaast wordt er al duizenden jaren begraven. Het terrein is vergeven van de grafheuvels.
Munitierestanten zijn in vrijwel alle gevallen van na eind jaren veertig: blanks .303, 30-06 en natuurlijk veel kunststof blanks 7,62. De laatste 20 jaar jaar ook veel koper 5,56. Daarnaast alle vormen van blanks 9 mM. Op de heide zelf is het verboden te graven (archeologisch beschermd) In het boscomplex "Sparrendaal" mag vrijelijk worden gespit. Op de zandplaat nabij de heiderand ligt een Sherman onder het zand (er stonden er vier, als oefendoel voor brandflessen. Drie zijn afgevoerd naar Wezep, eentje is in een grote kuil gemikt.)
In de bosrand veel gare caravans, verlopen volkstuintjes, lege bierflessen en blikken, vuilnis, ofwel: campings.

Schapekeutels gratis af te halen bij de schaapskooi aan de Postweg. Swienekeutels moet je voor betalen. Moar bent wa lekker!

Re: Twente/veluwe

door jjk101 » 04 jun 2013, 16:28

als je op de hei bij Ermelo zoekt, wat kan je naast schapenkeutels vinden?

Re: Twente/veluwe

door Erik » 02 jun 2013, 18:59

Marcello schreef:Ik denk dat het ook niet heel verstandig is om naar minutie te gaan zoeken, je weet van te voren nooit of er een lege huls of een intacte granaat ligt....
Dát is dus de ellende.
Langs de spoorbaan Amersfoort-Zwolle is tijdens de oorlog duchtig gebombardeerd en veel geschoten met 20 mM granaten. Die vind je bij bosjes en zijn gewoon gevaarlijk.
Daarnaast is de hele Veluwe 'zo'n beetje als knikkerput gebruikt door de Duitse artillerie, die schoot vanaf 't Harde en Harskamp. De bossen bij Apeldoorn zijn ook vergeven van de munitie. De APVs bestaan er niet voor niets.

Re: Twente/veluwe

door Marcello » 01 jun 2013, 16:47

Ik denk dat het ook niet heel verstandig is om naar minutie te gaan zoeken, je weet van te voren nooit of er een lege huls of een intacte granaat ligt...
Je kunt wel in de omgeving op zoek gaan naar lege akkers en de boer vragen of je op het land mag zoeken, echter zul je in de zomer weinig lege akkers aantreffen.

Re: Twente/veluwe

door Erik » 30 mei 2013, 16:36

jjk101 schreef:onder andere, ik verzamel verschillende kalibers hulzen van onder andere geweren, pistolen, artillerie en tanks.
De laatsten zul je niet op de Veluwe vinden.
Er zijn op de Veluwe verschillende munitiedumps, vandaar ook de vele APV's! Gevaarlijk om daar te graven. Ook bij Ermelo liggen die. Maar je wilt hulzen vinden!
Ten Noorden van Harderwijk (het gebied Frankrijk) was ten tijde van WO2 een FLAK-schietterrein. Het gebied ten Zuiden van Harderwijk (waar langs de A28 nog een soort bunkertje in het weiland staat) was na de oorlog een schietbaan voor .50 mitrailleurs en er stond een handgranatenbaan bij.
Ten oosten van Harderwijk, langs de betonbaan bij de kynologische club (iets met honden) was de garnizoensschietbaan van Ermelo-Harderwijk. De schijvenloods staat er nog en is in gebruik bij de kynologische bende. De banen zijn nog een beetje herkenbaar (lagere begroeiing) Hier val je ook niet op met je detector. De kogelvangers zijn deels afgegraven.
Op het Beekhuizerzand (daar vlakbij) stond een handgranatenbaan (de ruïne van de bunker staat er nog) Op dit terrein is het echt verboden voor detectors vanwege de archeologische waarde van het terrein. Je mag natuurlijk wel met je ogen zoeken.
Joep schreef:@Erik; Nee ik ben geen Veluwenaar :lol:
Je kunt ook niet alles mée hebben in het leven... :wink:

Re: Twente/veluwe

door jjk101 » 29 mei 2013, 21:12

onder andere, ik verzamel verschillende kalibers hulzen van onder andere geweren, pistolen, artillerie en tanks.
verder vind ik eigenlijk alles wel mooi wat je kan vinden, zolang het maar met het leger te maken heeft.

Omhoog