Norg

Plaats een reactie

Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :frownno: _/-\o_ :+ :shocked: :yes: :zapped: :bonk: :/ :r :full:
Bekijk meer smilies

BBCode staat AAN
[img] staat AAN
[url] staat AAN
Smilies staan AAN

Voorafgaande berichten
   

Weergave uitklappen Voorafgaande berichten: Norg

Re: Norg

door Gerrit72 » 06 apr 2015, 12:54

Een andere Norger gebeurtenis die 8 april 2015 al weer 70 jaar geleden is voorgevallen, heb ik hier beschreven;

http://www.go2war2.nl/artikel/4329/Exec ... n-Norg.htm

Woensdag aanstaande is er bij beide monumenten een herendenking van deze tragische gebeurtenis. De topic starter heeft een aantal andere onderwerpen aangehaald, waar ik mogelijk ook wat over ga schrijven. In de eerste post staat het slordig en niet correct verwoord, maar wel zijn het gedenkwaardige gebeurtenissen, waar een indrukwekkend verhaal achter schuilt.

Re: Norg

door Gerrit72 » 05 sep 2013, 20:23

Ook al is het een oud topic (zelf liep ik er struinend zoekend naar Sanner tegen aan), ga ik toch even antwoorden op de vraag van SAS.

Het boekje over Norg in de oorlog heet; MONUMENT voor gisteren, vandaag en morgen (de jaren '40 - '45 in de gemeente Norg).
Het is uitgegeven door het comite 4 en 5 mei Norg.

Een ander boek over Peest (dichtbij Norg) dat vele onderwerpen rond het vliegveld beschrijft is;
SCHIJN BEDRIEGT... Duits vliegveld bij Peest: dure mislukking voor vriend en vijand.
Een uitgave van de Historische Vereniging Norch / Werkgroep Vliegveld Peest.
Na de oorlog werd munitie uit de hele regio naar Peest gebracht, om daar vernietigd te worden.
Door ondeugdelijke ontstekingen, is er een hele dure ruimings-actie door de EOD aan te pas gekomen,
om de resten op te ruimen (waaronder de vele niet ontplofte ontstekingsmechanismen).
In kraters en sloten werd na de oorlog oorlogstuig gedumpt en na mislukte/slecht uitgevoerde pogingen het
op te blazen, er zand overheen gedaan. Vanaf de oorlog tot de laatste ruimingsactie, werd er daardoor door
'schatgravers' van alles naar boven gehaald (tot aan anti-tankmijnen toe).

In dit topic staan een aantal 'Norger' oorlogsgebeurtenissen beschreven. Na het lezen van beide boeken, zul je zien
dat er veel meer is gebeurd. Mocht je er dan nog niet genoeg van hebben, dan is er ook nog;
EEN IN DE OORLOG, een boek dat de oorlogssituatie rond Een (nabij Norg) beschrijft. Het dorp was een veilige thuishaven voor
vele onderduikers en een bolwerk van verzet.

Johan K, bedankt voor de info mbt Sanner. In vele stukken kom je Amsterdam tegen. Aangezien ik ook over hem ga schrijven,
ga ik die 'fout' (onzorgvuldigheid) niet maken.

Re: Norg

door rotman » 05 apr 2009, 09:56

halo ik ben nardus rotman woon in gasselternijveen
heb in peest wel veel lantmijnen opge graaven

Re: Norg

door Johan K. » 26 aug 2008, 22:37

Sanner is niet afkomstig uit Amsterdam. Hij woonde in de oorlog in een dijkhuisje in Ouderkerk aan de Amstel. Hij is geboren en getogen te Dordrecht.

Bron: persoonskaart van G. Sanner.

Re: Norg

door special air service » 15 jun 2008, 17:27

even dit oude topic omhoog.

er is ooit een boekje uitgegeven over norg in de oorlog. de beste wouter die dit topic is begonnen heeft dat boekje ooit gekregen van de eerder genoemde veteraan maar weet niet meer hoe het heet en waar het is. wie o wie kan mij helpen aan de naam van dat boekje??

alvast bedankt!

door joho » 26 mei 2005, 19:31

Ik ben ook nog op 4 mei bij de herdenking in Norg geweest. Ik moest de engelse namen voorlezen van de slachtoffers ik heb die lijst met alle 71 namen nog steeds misschien dat iemand er wat aan heeft :) En ik heb kennis gemaakt met een engelse veteraan!. ( een broer van Chris Christianson) hij was voorschutter in een stuart tank
Afbeelding

door Tim Y. » 26 mei 2005, 17:56

Interressant verhaal, hier in kerkrade zijn ook verscheidene vliegtuigen neergeschoten. Waaronder ook een Lancaster die door flak werd neergeschoten zo'n 200m van mijn (groot)oma's huis.

door Edgar » 26 mei 2005, 17:24

Interessant, bedankt voor het delen!

door thedutchdevilo » 26 mei 2005, 16:04

Bedankt voor dit stukje geschiedenis van Norg.
Ik kwam er vroeger altijd een keer per jaar naar een concert van Normaal kijken..... :P

Norg

door joho » 25 mei 2005, 19:26

Ik woon zelf in norg en dus wil ik daarom wat vertellen wat er in de Gemeente norg gebeurt is :

Er is een B-17 ''flying fortress'' 500m Van mijn huis neer gestort maar gelukkig was de bemanning ontsnapt en onder gebracht in een boerderij. Maar een Lancaster ( een engelse bommenwerper) overleed 4 bemmanings leden : Bruce MacPherson , Eric Brington , Chris Christianson and Thomas Spencer. Ook landde in een bos hier niet ver vandaan (''Het para bosje'') ongeveer 15 a 18 parachutisten. Ze vermoedde dat een NSBer hun had gezien en dus klopte ze bij hem aan en schoten hem dood. De paras hadden zich gevestig rond een schuur. Die dag daarna ging de broer van de overleden NSBer een grafkist ophalen, toen hij opeens soldaten rond een schuur zag lopen waarschuwde hij meteen de duitse soldaten die vervolgens geen moment wachten en ernaartoe gingen. De duitser staken de schuur in vuur en 6 paras kwamen daar aan het eind van hun leven . De rest kon ontsnappen . :cry: Verder is er ook nog een vliegveld hier ooit geweest. Er is ooit een vliegtuig proberen op te stijgen maar de boorde zich de grond in ( kwam door de zachtte grond) en er is er 1 proberen te landen en die overkwam hetzelfde :P . En dan Villa Nijenhof die brengt ons een slechte naam
Villa Nijenhof, het Scholtenhuis van Norg

Dick Heuvelman


Villa Nijenhof in de bossen bij Norg. Het huis werd in de oorlog gebruikt als martelplaats.(c) Foto: Marcel Jurian de Jong
norg/groningen - De Tweede Wereldoorlog is inmiddels 60 jaar geschiedenis. De generaties die hem bewust hebben meegemaakt zijn aan het uitsterven. Maar wat zijn de sporen die achterbleven? Jeroen Wielaert, journalist van na de oorlog (1956) en radiomaker voor onder meer Radio 1, zocht er een aantal op en heeft zijn fascinerende ervaringen afgedrukt in het boek Oorlogspad - de bezetting voorbij. Een van zijn sporen leidde naar Norg, naar Villa Nijenhof. Tijdens de laatste maanden van de oorlog een soort Scholtenhuis van Noord-Drenthe.

Over de oorlog zijn we nog lang niet uitgesproken en uitgeschreven, profeteert Wielaert. "Zeker, er is al heel veel over gezegd en geschreven, maar ook nog heel veel niet." Hij is veel bij het pad, door heel Nederland, en tuk op oorlogsverhalen."Ik mag dan wel van na de oorlog zijn, het houdt me wel buitengewoon bezig. Het zal ook niet bij dit ene boek blijven, deel twee van Oorlogspad is op komst."

In deel een is een van de hoofdstukken gewijd aan Norg en directe omgeving. Zoals Peest, waar talrijke Drenten hebben meegewerkt aan de aanleg van een vliegveld voor de Duitsers. De zompige ondergrond voorkwam echter dat het vliegveld, in de volksmond Hitlerring geheten, ooit heeft gefunctioneerd. De Hitlerring is er nog steeds, als kunstmatig oorlogswaterwerk.

Wielaert kwam ook uit op de Langeloërweg, in Villa Nijenhof om precies te zijn. Daar wonen tegenwoordig wat wel wordt genoemd import-Drenten, afkomstig uit Noord-Holland. Toen Wielaert bij hen aanklopte en de historie van hun fraaie, inmiddels grondig verbouwde woning vertelde, waren ze stomverbaasd.

Er speelden zich in de finale van de oorlog tal van gruwelijke taferelen af, het was het Scholtenhuis (het beruchte SD-huis aan de Groninger Grote Markt) van Norg. Ook hier werden mensen mishandeld en gemarteld, zij het niet door de Duitse bezetters maar door Nederlandse Landwachters. Zij zijn bekend geworden als de Norger Bloedploeg.

De 'grote' mannen van die bloedploeg heetten Geert Sanner, een Amsterdamse beton- en grondwerker en zijn kompaan/beul Piet Burgman. Zij waren op Dolle Dinsdag, 5 september 1944, op de vlucht geslagen voor de bevrijders die vanuit het zuiden oprukten. Uiteindelijk kwamen ze in Norg terecht, waar ze eerst enkele zomerhuisjes confisqueerden. Later namen ze ook bezit van Villa Nijenhof, waar ze hun martelpraktijken er op na hielden. Onderdompeling in de badkuip was een van hun 'lievelingsmethoden'.

Een van hun slachtoffers was Emo Paapst uit Veenhuizen, die later in Neuengamme zou sterven. Op 13 april 1945, toen de Canadezen Norg veroverden, viel uiteraard ook het 'ploertenhuis' Nijenhof. Burgman werd nog dezelfde dag gearresteerd, Sanner ontsnapte maar kon na de oorlog alsnog worden opgepakt in Rotterdam. Hoewel hij een valse naam opgaf, baatte hem dat niet. Want eenmaal in gevangenis van Veenhuizen, werd Sanner alsnog herkend. Hij werd in 1947 terechtgesteld.

De oorlogsgruwelen in Villa Nijenhof maakten het huis voor de Norgers besmet. Ze wilden er voor geen goud wonen. Wielaert: "De huidige bewoners hebben er geen last van, die wisten van niets. Totdat ik ze dus een en ander heb verteld. Maar ze prakkiseren er niet over er weg te gaan. De vrouw des huizes is nog altijd blij met het huis. Voor haar is een huis in oorsprong toch maar een stapeling van stenen. Dat huis kan er niets aan doen dat het daar stond, zei ze."

Bron: Dagblad van het Noorden
Als ik meer weet dan zeg ik het wel dus dit was het voor even

Omhoog