Wat was een NCO

Plaats een reactie

Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :frownno: _/-\o_ :+ :shocked: :yes: :zapped: :bonk: :/ :r :full:
Bekijk meer smilies

BBCode staat AAN
[img] staat AAN
[url] staat AAN
Smilies staan AAN

Voorafgaande berichten
   

Weergave uitklappen Voorafgaande berichten: Wat was een NCO

Re: Wat was een NCO

door Erik » 27 jan 2014, 10:12

laurens jan schreef:De rang korporaal is geen onderofficier/NCO maar valt onder de gewone manschappen.
Hoewel de korporaal wel leiding gaf en geeft aan een sectie of groep ,of in geval van oorlog en het gebrek aan NCO/officieren hele peleton's,valt hij onder de manschappen.
Dit is in Nederland bij de land- en luchtmacht het geval. Waarbij de korporaal strafrechterlijk overigens wel als onderofficier wordt behandeld. In Nederland geeft een Leidinggevend Korporaal overigens geen leiding aan secties en pelotons maar ten hoogste aan een groep. Een sectie in de KL is (bij de manoeuvre) een eenheid bestaande uit twee groepen of stukken.
De korporaal bij het korps Mariniers (KMARNS) is een groepscommandant en wel degelijk een onderofficier.
In het Engelse leger ben je NCO vanaf de rang van L/Cpl tot aan Warrant Officer (WO) De WOs vormen een eigen categorie, in tegenstelling tot het NLD leger waar de adjudanten onder de onderofficieren rangeren. Dat was zo in WO2 en tot op de dag van vandaag ongewijzigd.
Binnen het systeem van NAVO bestaat alleen verschil tussen officieren en "other ranks". De korporaal heeft als internationale rangsaanduiding OR-3, de kpl1 OR-4.

De grap zit 'm in het woordje "commission". De commissie is de bevoegdheid tot geldhandelingen, historisch gegroeid uit het feit dat de officieren de doorverstrekkers waren van de soldij. In het Engelse systeem is elke rangdragende een 'officer', het onderscheid zit 'm dus in of de bedoelde rang vroeger een commissie tot geldhandelingen had of niet. Non-commissioned betekende dus: wel een rang, geen geldhandelingenbevoegdheid.

Re: Wat was een NCO

door laurens jan » 26 jan 2014, 11:20

Graag gedaan!

Re: Wat was een NCO

door Bas ww2 » 25 jan 2014, 08:11

Bedankt! Laurens-jan.

Re: Wat was een NCO

door laurens jan » 24 jan 2014, 23:35

NCO betkent Non-commissioned officer of onder officier.
De rangen van onderoffcier zijn in volgorde

-Unterofficier
-Unterfeldwebel
-Feldwebel
-Oberfeldwebel
-Stabsfeldwebel

De rang korporaal is geen onderofficier/NCO maar valt onder de gewone manschappen.
Hoewel de korporaal wel leiding gaf en geeft aan een sectie of groep ,of in geval van oorlog en het gebrek aan NCO/officieren hele peleton's,valt hij onder de manschappen.

De uitrusting van een NCO ziet er in grote lijnen uit als een Koppel met daaraan: pistool holster, MP40 magazijntas, draadtang, broodzak met veldfles en een verekijker.
Natuurlijk is dit afhankelijk van het onderdeel waar de NCO deel van uitmaakt en uiterraad van wat voor voorkeur de NCO heeft.

Om in een NCO rang te komen kun je hiervoor de papieren halen tijdens je opleiding( als je wordt uitgekozen of als je de benodigde schooling hebt gehad).
Maar ook aan het front kon men als men genoeg ervaring had en een uitblonk als leider worden bevorderd naar een NCO rang. ( men moest dan officieel een korte opleiding volgen, maar vul zelf in hoevaak dit na gekomen werd)

Hopelijk heb ik zo een beetje uitgelegd wat een Duitse NCO is!

Leuk weetje: Duitse NCO's waren zelf verantwoordelijk om hun laarzen te kopen :P

Re: Wat was een NCO

door Jasper J » 24 jan 2014, 22:43

Gewoon een onderoffiecier korporaal sergeant enz.
De uitrusting was wel wat anders zo droegen de nco's de gewone koppels zoals de manschappen ,vaak waren ze uitgerust met het machinepistool.\
Ze waren de schakel tussen de gewone manschappen en het hogere kader zeer belangerijk voor het ordelijk verloop in gevecht.

Wat was een NCO

door Bas ww2 » 24 jan 2014, 22:32

In veel informatie boeken wordt over de term NCO gesproken (Non-commissioned officer) Ik lees dat dit de meest zichtbare leiding was voor de troepen ten velde, maar wat was een NCO precies en hoe werdt/ word je het,
Veder is mijn vraag of in het Duitse leger de uitrusting en kleding anders was dan die van een "gewone" officier.

Bij voorbaat dank

Omhoog