Bunkers en Flak posities 17 september 1944?

Plaats een reactie

Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :frownno: _/-\o_ :+ :shocked: :yes: :zapped: :bonk: :/ :r :full:
Bekijk meer smilies

BBCode staat AAN
[img] staat AAN
[url] staat AAN
Smilies staan AAN

Voorafgaande berichten
   

Weergave uitklappen Voorafgaande berichten: Bunkers en Flak posities 17 september 1944?

Re: Bunkers en Flak posities 17 september 1944?

door Erik » 22 sep 2016, 15:51

Het wordt voornamelijk bronnen zoeken via internet. Veel googlen. Wat is er te vinden:
- er bestaan sites waar je aan de kaarten uit september 1944 kunt komen.
- er is een week voorafgaand aan de operatie (MG) en tijdens de operatie gevlogen ten behoeve van luchtfotografie. Die luchtfoto's zijn te koop. Ook in febr 1945 is die vlucht gemaakt; ook die lufo's zijn te koop. Met name die laatste is interessant; je ziet veel loopgraven, verbrande gliders etc.
- Van Wolfheze is een oorlogskroniek verschenen, bestaande uit (krante)artikelen. Even zoeken in Wageningen (boekenhandel "de Beste") kan de moeite zijn!
- Van Ede is een kroniek verschenen van Boeree: Kroniek van Ede. Voor bewoners van deze hoek in het land bijna verplichte boekenkastvulling. Ook te koop bij "de Beste".
- op de site van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed staan ook de AMK en IKAW. Hierop staan ook gegevens! http://archeologieinnederland.nl/bronne ... mk-en-ikaw
- Jobbew heeft trouwens gelijk. Afgezien dat veel terrein archeologisch kwetsbaar is, is met name de gemeente Renkum (w.o. Oosterbeek) niet erg happig op detectorvolk!

Re: Bunkers en Flak posities 17 september 1944?

door jobbew » 22 sep 2016, 15:19

Voor de zekerheid: in arnhem mag je niet zoeken met een detector. (weet niet of dat je doel is). Arnhem heeft ook een beleid omtrent archeologie en tweede wereldoorlog, wat wil zeggen dat de gemeente dit beschermd en registreerd als erfgoed. ;-)

jobbe

Re: Bunkers en Flak posities 17 september 1944?

door wo2 collector » 19 mei 2016, 11:16

Bedankt, ik heb inmiddels verschillende Flak posities en bunkers ten noordwesten kunnen achterhalen met behulp van de coördinaten van de bombardementen. Het meeste is inderdaad rond vliegveld Deelen, maar omdat het alleen coördinaten zijn weet ik niet of het om bunkers of Flak posities gaat.

Wat voor type geschut stond er bij Oosterbeek? En waar kan ik militaire kaarten uit die tijd van de omgeving vinden?

Re: Bunkers en Flak posities 17 september 1944?

door Jim » 19 mei 2016, 10:38

Bunkers valt erg mee in die omgeving. Er liep door Wolfheze een smalspoor trein die aangelegd was om het vliegveld Deelen van munitie te voorzien. Bij dit vliegveld stond de nodige luchtafweer bij de verkeersbrug Arnhem, de zogenaamde bunker op de brug was een Flak toren waar de bemanning een machinegeweer kon gebruiken ter verdediging.
Bij de spoorbrug Oosterbeek was wat geschut, de bemanning was op de 17de gevlucht meen ik. Er zijn op de veluwe 3 radio posten / radar installaties in Bunkers Teerose 1,2 en 3 die geallieerde bommenwerpers volgden en de commando bunker Diogenes (enige van de 2 typen bunkers van dit soort in Europa en ook te bezichtigen! En grootste Nederlandse rijksmonument!). http://www.bunkerfotos.nl/schaarsbergen.htm

Verder was er voornamelijk licht geschut verspreid.in groepjes van 2 a3 stuks.Bij Arnhem station, onderlangs, zuiden van de rijn buurt van onderlangs, zuiden van de verkeersbrug.

Op de orginele gealieerde militaire kaarten uit dei tijd staan ze gewoon ingetekend.

Re: Bunkers en Flak posities 17 september 1944?

door faithless » 17 mei 2016, 14:40

Hoi,

Ik zou eens beginnen te zoeken op google, tegenwoordig kom je al op een heleboel sites met after action reports etc. terecht, desnoods instanties mailen om bepaalde informatie op te vragen.
Wellicht hebben de desbetreffende gemeente in hun archief deze info ook.

Bunkers en Flak posities 17 september 1944?

door wo2 collector » 17 mei 2016, 11:34

Ik ben op zoek naar de locaties van bunkers en Flak posities rond Wolfheze, Heelsum, Renkum, Oosterbeek en Arnhem op 17 september 1944.
Is er iemand die mij hierin verder kan helpen of tips heeft?

Omhoog