Brief uit Sennheim

Plaats een reactie

Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :frownno: _/-\o_ :+ :shocked: :yes: :zapped: :bonk: :/ :r :full:
Bekijk meer smilies

BBCode staat AAN
[img] staat AAN
[url] staat AAN
Smilies staan AAN

Voorafgaande berichten
   

Weergave uitklappen Voorafgaande berichten: Brief uit Sennheim

Re: Brief uit Sennheim

door abeau » 28 jan 2017, 23:53

Ik ben zelf op zoek naar meer informatie over deze 28e shiff-stam-abteilung, zodoende kwam ik deze post tegen. Mijn vader, heb ik na zijn dood ervaren, is begin Sep/Okt.44 in dit 28e bataljon geplaatst als nieuweling. Hij is naar eigen getuigenis eerst in Duisberg gebracht en is daar getraind. Daarna is het gedeeltelijk naar Schneidemuhl gestuurd ter versterking van de festung Schneidemuhl. Mijn vader is daar begin feb.45 gewond geraakt en in krijgsgevangenschap geraakt. In Scheidemuhl zijn er veel gevallen rondom deze periode, misschien heb je er wat aan.

Re: Brief uit Sennheim

door kwaad » 31 okt 2016, 16:54

patrickh schreef:Probeer hier eens:

http://www.volksbund.de/graebersuche.html
Die site heb ik ook al geprobeerd, helaas geen resultaat. Tevens staat hij niet in het Vermisstenbildlisten van het Duitse Rode Kruis. Ik vrees dat ik simpelweg zal moeten wachten tot ik toegang kan krijgen tot het Nationaal Archief ofwel bericht ga ontvangen uit Duitsland.

Re: Brief uit Sennheim

door patrickh » 31 okt 2016, 15:40

Re: Brief uit Sennheim

door kwaad » 30 okt 2016, 22:10

Bedankt patrickh! Die bron was ik ook al tegen gekomen. Echter vrees ik wederom vast te gaan lopen in mijn onderzoek. Ik begrijp uit bronnen dat deze eenheid een opleidingseenheid was. Ik vermoed dan ook dat Otto uiteindelijk is overgeplaatst naar een andere eenheid. Ook de datum van zijn overlijden versterkt mijn vermoeden op dit punt, in augustus 1944 was zijn eenheid zover ik kan vinden niet betrokken bij gevechtshandelingen. Uiteraard kan hij overleden zijn door oorzaken niet gerelateerd aan gevechtshandelingen. Ik vrees dan ook dat ik zal moeten wachten op antwoord uit Duitsland.

Re: Brief uit Sennheim

door patrickh » 30 okt 2016, 21:31

28. Schiffs-Stamm-Abteilung



1. Einsatz und Unterstellung:

Die 28. Schiffsstamm-Abteilung wurde am 15. Oktober 1943 in Sennheim im Elsaß für die Ausbildung von europäischen Freiwilligen für die Marine aufgestellt. Sie unterstand dem 2. Admiral der Nordsee, ab Dezember 1943 dem 6. Schiffs-Stamm-Regiment. Anfang 1944 lag die Abteilung in Varel bei Oldenburg, später in Wilhelmshaven. Im Oktober 1944 wurde die Abteilung aufgelöst. Das Personal wurde a das Heer abgegeben.



2. Kommandeure:

Oktober 1943 Korvettenkapitän M.A. Dr. Hermann Schneider

März 1944 Fregattenkapitän Wilhelm Schroeder



3. Gliederung:

unbekannt



4. Literatur und Quellen:

W. Lohmann, H.H. Hildebrand: Die Deutsche Kriegsmarine 1939 - 1945, Podzun-Verlag, Bad Nauheim, Band 2

Georg Tessin: Verbände und Truppen der deutschen Wehrmacht und Waffen-SS im Zweiten Weltkrieg 1939–1945. Band 4. Die Landstreitkräfte 15–30. 2. Auflage. Biblio-Verlag, Osnabrück 1976

Bernd Bölscher: Hitlers Marine im Landkriegseinsatz 1939 - 1945, 1. Auflage, Books on Demand 2015

Bron: http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Gli ... /SSA28.htm

Hierin zaten meer Nederlanders!

Re: Brief uit Sennheim

door kwaad » 30 okt 2016, 21:19

En letterlijk kort na plaatsen van dit bericht heb ik vermoedelijk de eenheid gevonden waarbij Otto diende, namelijk Kriegsmarine Schiffsstammabteilung 28. Uit bronnen blijkt dat deze eenheid gedurende de periode dat Otto zijn brief schreef inderdaad werden getraind in Sennheim. Tevens schrijft Otto in zijn brief dat hij waarschijnlijk na 5 weken zal worden overgeplaatst naar Wilhelmshaven. Wat logisch zou zijn als zijn eenheid onderdeel was van de Kriegsmarine. Ik ben dus denk ik weer een stap verder in mijn onderzoek naar het lot van Otto. Mochten er desondanks hier nog mensen zijn met aanvullende informatie betreffende deze eenheid dan verneem ik dat graag.

Brief uit Sennheim

door kwaad » 30 okt 2016, 20:31

Na het overlijden van mijn oma ben ik in het bezit gekomen van twee documenten betreffende haar broer (Otto Frederik Johannes Pluim) gedurende de oorlog. Het verhaal in de familie was altijd dat Otto actief was bij het verzet, gearresteerd was door de Duitsers en in gevangenschap zou zijn overleden.

Een van de documenten betreft een brief van de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente Tiel uit 1959. In deze brief staat te lezen dat Otto op 16-8-1944 in Duitsland zou zijn overleden. Verdere details over zijn overlijden of waar hij zou zijn begraven ontbreekt. Het andere document is een handgeschreven brief door Otto op 8-5-1944. In deze brief schrijft Otto o.a. over schaamte binnen de familie over zijn keuzes. Deze brief heeft hij geschreven in Sennheim (huidige Cernay, Frankrijk). Uit onderzoek naar de plaats Sennheim blijkt dat daar gedurende de oorlog het SS-Ausbildungslager Sennheim was gevestigd. De inhoud van de brief en de plaats van schrijven doet mij dus vermoeden dat Otto zich had aangesloten bij de Duitsers.

Naar aanleiding van deze informatie heb ik een aanvraag ingediend bij het Nationaal Archief tot inzage van het CABR. Tevens heb ik een aanvraag ingediend in Duitsland bij het Deutschen Dienststelle of Otto in hun archieven voor komt. Voordat de aanvragen tot enig resultaat zullen lijden ben ik waarschijnlijk enkele maanden tot mogelijk een jaar verder. Echter is er één onderdeel in de brief geschreven door Otto waarvan ik vermoed dat het mij mogelijk verder kan helpen. Otto sluit zijn brief af met gegevens waarmee de familie antwoord kan geven op zijn brief. Ik heb een scan van dit deel van de brief toegevoegd aan deze post. Voornamelijk de eerste zin, 6/28 S. St. A. (??), kan dit duiden op een eenheid?
Bijlagen
otto.JPG

Omhoog