Helm Restaureren?

Plaats een reactie

Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :frownno: _/-\o_ :+ :shocked: :yes: :zapped: :bonk: :/ :r :full:
Bekijk meer smilies

BBCode staat AAN
[img] staat AAN
[url] staat AAN
Smilies staan AAN

Voorafgaande berichten
   

Weergave uitklappen Voorafgaande berichten: Helm Restaureren?

Re: Helm Restaureren?

door Grunniger » 28 mei 2017, 18:54

Idd is het mooi als je iets ouds in zijn oorspronkelijke staat kan terug brengen en als dat niet lukt het zoveel mogelijk te conserveren in de staat waarin het verkeerd.

Ik had het helmen topic al gevonden, bedankt voor het meedenken. Het is mij al wel duidelijk dat er (buiten de originele kleuren) tig kleur varianten zijn ontstaan in de loop der jaren, ontstaan al tijdens de oorlog, door in gebruik name door bv (bedrijfs)brandweer dan wel door amateur restaurateurs.

Het liefst zou ik de helm in zijn oorspronkelijke staat terug brengen maar dan met behoud van zijn patina, leuk om te doen maar ik ben bang dat dat nogal een klus gaat worden.

Ik heb vorig jaar een Kabar mes bemachtigd (gevonden in een veld bij Grave waar Market Garden plaats vond) die ook helemaal roestig was en de foudraal kurkdroog, die heeft een aantal dagen in de lampolie gelegen waardoor nagenoegen alle roest los liet en het leer weer soepel werd.

Al met al een leuke hobby! :)

Re: Helm Restaureren?

door asjemenou » 27 mei 2017, 01:56

Je beweegreden begrijp ik wel, hoor.
Zelf heb ik ook wel eens iets opgeknapt. Dit was een WOII Duits MG munitiekistje. Het kistje was afkomstig van iemand die hem direct na de oorlog in een Duitse bunker had gevonden. Het kistje had bij hem jarenlang dienst gedaan als spijkerbak. Het kistje was zelfs overgeschilderd in de eerste de beste kleur groene verf die bij hem op dat moment in de schuur stond.
De groene verflaag kon ik er achteraf niet meer afkrijgen zonder de onderliggende originele verflaag te beschadigen. Er zat niets anders op dan het kistje blanco te maken en over te spuiten. Ik heb zelfs voor de juiste kleur een blik verf laten mengen. Het kistje ziet er weer mooi uit maar waarde heeft het op deze manier niet meer. Een echte verzamelaar wil toch een MG kistje hebben welke nog in de originele verf zit.

Met jouw helm is het eigenlijk precies hetzelfde. Probeer om de onderliggende originele verflaag te behouden.
Je kunt eens gaan zoeken op dit forum naar topics die gaan over het restaureren van Nederlandse M27 en M34 helmen. Misschien is dit een interessant topic voor je; viewtopic.php?f=80&t=15434&start=750 .

Re: Helm Restaureren?

door Grunniger » 26 mei 2017, 23:27

Hallo Asje

Bedankt voor de welkom en je reactie.

Ik heb een beetje ervaring met hobby matig restaureren/opknappen van allerhande dingen.
Is een soort van hobby van mij om bv oude gereedschappen die een ander weg zou gooien weer bruikbaar te maken.
Hier gebruik ik meestal lampolie voor, daar laat ik dan het object een aantal dagen in weken. Een helm is daar wat te groot voor helaas. :lol:

Ik zal binnenkort eens een flesje poetsolie ophalen en zien hoe dat uitpakt, bedankt voor de tips over de olie en de stuiver.

Om antwoord te heven op je vragen, ja, er zit her en der wat (vaal/gebroken/smerig?) wit onder de groene verf. Niet onder alle schilfers zit wit, op sommige plekken zit ook een andere kleur groen lijkt het.

Het restaureren met originele onderdelen wilde ik doen met 'goedkopere' helmen van MarktP. af, je ziet gek genoeg veel oude helmen voorbij komen die voor een habbekrats van de hand gaan. Ik zou dan bv een binnenwerk van zo'n helm kunnen overzetten mits ze qua fabricage datum een beetje bij elkaar in de buurt liggen. Een binnenwerk uit 1964 hoort niet thuis in zo'n helm vind ik.

Ik ben pas begonnen met verzamelen, deze helm leek mij een leuk stukje vaderlandse geschiedenis.

Re: Helm Restaureren?

door asjemenou » 26 mei 2017, 19:28

Allereerst welkom op het forum. De helm die je daar hebt is inderdaad een M27 helm.

Je zou kunnen proberen of het mogelijk is om de verflaag (met verfdruipers) aan de buitenzijde er af te krabben. Als men houtverf heeft gebruikt dan wil dat nog wel eens lukken. Doe dit dan met een koperen stuiver, poetsolie en een poetslap. Als dit niet lukt dan wordt het echt lastiger. Ik zou dan niet zo snel een goede oplossing weten.
Wat voor een kleur verf zit er onder de toplaag? Is dit een witte verflaag of lijkt dat maar zo?
Voor de binnenzijde, kijk of je de roest kan wegwrijven met ook weer die poetsolie. Ga in ieder geval niet aan de slag met schuurpapier, staalwol o.i.d. Daarmee maak je de schade alleen maar erger.
Overspuiten als laatste optie kan natuurlijk altijd nog maar origineel wordt de helm er nooit meer van.

Je hebt het over het eventueel gebruiken van onderdelen uit een donorhelm.
Je kunt jezelf afvragen of de helm dit allemaal waard is. Originele onderdelen zullen niet goedkoop zijn lijkt mij.
Zelf zou ik er geen grote bedragen aan uitgeven. Beter is het dan om het bedrag uit te geven aan een mooi exemplaar. Tenminste als je een M27 helm wilt hebben.

Helm Restaureren?

door Grunniger » 26 mei 2017, 16:03

Hoi hoi,

Sinds een paar dagen heb ik deze mooie helm in mijn bezit.
Ik zoek alleen nog wat meer info over de helm en vroeg mij af of jullie mij daar bij konden helpen.

Voor zover ik (als leek) kan zien is het een M27 helm, de M34 heeft een hogere bolling in de rand zitten, als je hem op een vlakke ondergrond zet kan je bij een M34 je vinger er onder steken en bij deze M27 niet.

Zoals je op de foto's kan zien is de helm een x over geverfd, je ziet op de foto met de koperen plaat heel duidelijk dat er verf over de randjes heen is gekomen en irl zie je heel duidelijk druipers op de helm.

Het binnenwerk is helaas niet compleet en het gedeelte wat er nog in zit is niet echt in top staat om het zo te zeggen.
Ook is de binnenkant roestig, al is dit slechts oppervlakte roest.

Volgens mij zie ik aan de binnenkant nog wat restjes originele verf zitten, het zgn appeltjesgroen.

Ik zit er over na te denken om hem in zijn oude glorie te herstellen, aangezien hij niet in een top staat verkeerd kan je hem moeilijk 'verkl*ten'.

Kortom, wat ik eigenlijk van jullie wil weten is "wat is wijsheid"?

Zo laten en evt de roest wat behandelen zodat hij niet verder vergaat, of herstellen met originele onderdelen uit die tijd door bv donorhelmen te gebruiken?

Mochten jullie meer info, op of aanmerkingen hebben dan verneem ik die graag.

Alvast bedankt voor het meedenken.....

Gr. M

IMG_4317.JPG
IMG_4316.JPG
IMG_4314.PNG
IMG_4312.PNG
IMG_4334.JPG
Bijlagen
IMG_4313.PNG

Omhoog