Scheiding Vlaanderen en Wallonië? (splising uit WOI topic)

Plaats een reactie

Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :frownno: _/-\o_ :+ :shocked: :yes: :zapped: :bonk: :/ :r :full:
Bekijk meer smilies

BBCode staat AAN
[img] staat AAN
[url] staat AAN
Smilies staan AAN

Voorafgaande berichten
   

Weergave uitklappen Voorafgaande berichten: Scheiding Vlaanderen en Wallonië? (splising uit WOI topic)

door Ruben » 21 sep 2004, 20:05

Om ermee om te gaan zijn het misschien goeie jongens ( sommige onder hen). Maar ik heb er al gezien ( ik spreek uit ervaring) die nog altijd denken dat ze beter en groter zijn dan ons Vlamingen. En ons uit de stront gehaald hebben ze nooit gedaan, ermee staan lachen wel als we dieper wegzakten. Dus ieder zijn mening. Ik wil best dat er een einde komt aan deze onozele kwestie maar de liefde moet van twee kanten komen!

door Peter M » 20 sep 2004, 20:42

lapijntje schreef:Ik heb in mijn vorig antwoord gezegd dat de walen de vlamingen vroeger uit de stront gehaald hebben. Na de reactie van Antwerpx lijkt me dat deze uitspraak misschien te extreem was en dat ik waarschijnlijk mijn bronnen vroeger verkeerd begrepen heb. Mijn excuses daarvoor, Peter! :)
Geen excuses, ik heb ook geen bronnen vermeld :)

door lapijntje » 20 sep 2004, 19:53

Ik heb in mijn vorig antwoord gezegd dat de walen de vlamingen vroeger uit de stront gehaald hebben. Na de reactie van Antwerpx lijkt me dat deze uitspraak misschien te extreem was en dat ik waarschijnlijk mijn bronnen vroeger verkeerd begrepen heb. Mijn excuses daarvoor, Peter! :)

door Veteraan » 20 sep 2004, 07:10

jacob schreef:Ik heb me er nooit in verdiept en heb er ook weinig mee te maken maar wat is de officiele voertaal in Belgïe?...zekers 2 he?..frans en Nederlands?.......

Moest er niet aan denken dat wanneer ik in ut Nederlandse leger zat en bevelen kreeg in het Fries.

Maar ik heb de oplossing.......Iedereen gaat chinees leren.
3 Nederlands, Frans en Duits

door Peter M » 19 sep 2004, 18:33

lapijntje schreef:Toen hebben de walen de vlamingen uit de stront gehaald
Ik denk eerder dieper de stront ingedrukt....men wou geen frank teveel in Vlaandren steken. Indien het echt niet anders kon, werden er toch toegevingen gedaan. Enkele voorbeelden van die privileges:
- De Kennedytunnel in Antwerpen, absoluut noodzakelijk, anders geraakte je Antwerpen niet meer binnen. Na veel gezaag komt de tunnel er.........maar ho, Vlaanderen krijgt geld en Wallonië niet => het meest nutteloze bouwwerk van België wordt dan maar door Wallonië besteld: het hellend vlak van Ronqières......
- De universiteit van Leuven wordt Vlaams........goed, maar dan moeten er wel miljarden gepompt worden in Louvain-la-neuve......

door jacob » 19 sep 2004, 18:22

Ik heb me er nooit in verdiept en heb er ook weinig mee te maken maar wat is de officiele voertaal in Belgïe?...zekers 2 he?..frans en Nederlands?.......

Moest er niet aan denken dat wanneer ik in ut Nederlandse leger zat en bevelen kreeg in het Fries.

Maar ik heb de oplossing.......Iedereen gaat chinees leren.

door johan willaert » 19 sep 2004, 18:05

779arien schreef:2. Tijdens mijn 35 jaren bij het Belgisch leger, waarin ik o.a. twee jaar diende in een 'Waalse' eenheid, en voor de rest 'gewongen' werd om met Walen samen te werken, heb ik nooit enig communautair probleem gekend.

3. Ook tijdens manoeuvres, waar dikwijls Vlamingen tegenover Walen stonden, kan ik niet getuigen van enig probleem.

4. In een bepaalde eenheid in Duitsland (13 Artillerie) werd samengewerkt met Nederlanders, Duitsers en Amerikanen. Alle Belgische gevechtseenheden destijds, ook de Waalse, hadden een beurtrol om een bepaalde site in deze eenheid te bewaken. De voorheen genoemde buitenlandse militairen, die veelal van de tegenstelling Vlaming-Waal hadden vernomen, vroegen ons dikwijls om uitleg omdat de samenwerking tussen beiden zo vlot verliep.
779,

Dat was toen misschien zo, maar de tijden zijn ondertussen toch weer heel erg veranderd.
Ik ben het eigenlijk wel kotsbeu om (sedert de zoveelste hervorming van Defensie) aan de telefoon steevast in het Frans aangesproken te worden, zelfs door hogere officieren, tientallen ééntalig Franstalige nota's en emails te ontvangen van commando-organismen die deze nota-bene naar een ééntalig Nederlandstalige eenheid sturen, enz.......... En ik ben dan nog officieel tweetalig!! (voor de insiders: souligné).
Ik heb ook vele jaren in tweetalige eenheden gediend (6 Cie MP, InfanterieSchool, 4 Cie MP,....) en inderdaad waren er aan de basis geen problemen. Ik maakte er een gewoonte van om alle bevelen die ik als 'snot'-sergeant aan mijn sectie moest geven in het Frans te geven. Anders moest ik het zowiezo twee keer zeggen.Het lijkt wel dat hoe hoger men gaat, hoe Franstaliger het wordt... (tiens, tiens...... l'histoire se répète???)
Die andere Timo schreef:Ben ik de enige op dit forum waarop deze eeuwige Vlaams-Waalse tegenstelling volkomen zin-, rede-, nutte- en vooral eindeloos overkomt?
Ik kan mij best voorstellen dat het voor niet-Belgen raar overkomt, maar dit is voor veel Vlamingen niet zin-, rede-, nutte- maar jammer genoeg misschien wel eindeloos.

Ik ben eigenlijk voorstander van de doorgedreven federalisering van België, zowel op gebied van onderwijs, sociale zekerheid, openbaar vervoer, justitie, enz..... Voor mij part zelfs voor Defensie? Of wat er nu nog van overblijft...... Je hoeft alleen nog maar te kijken naar de inplanting van de Belgische kazernes en je ziet al uit welk landsgedeelte de Belgische Minister van Defensie afkomstig is......

Mijn mening.... en die van zovelen......

Johan

door Thomas » 19 sep 2004, 18:01

Afbeelding
lapijntje schreef:NU betalen wij vlamingen belastingen waar de walen alleen maar deugd van kunnen hebben, maar ik meen mij te herinneren (het spijt me dat ik het nog niet opgezocht heb hoe of wat) dat het vroeger anders was. Toen hebben de walen de vlamingen uit de stront gehaald, en ik zou het ook ongelofelijk egoïstisch en laf vinden als wij vlamingen nu onze kop in de grond zouden steken om toch maar niet te kunnen zien dat Wallonnië (sic) minder geld heeft dan Vlaanderen (in het algemeen toch).
Woeha.

"Vlaamse politici vertrekken steevast van het beginsel dat België niet
mag barsten. België zal nog lang niet barsten. Het barst op de dag dat
de Franstaligen één eurocent betalen aan de Vlamingen." Het is een
statement dat kan tellen, zeker als het komt van Juul Hannes, emeritus
hoogleraar in de Economische Geschiedenis van de Universiteit Gent en
de VUB. "Ik zoek al 40 jaar naar voorbeelden van de solidariteit van
het zuiden met het noorden. Ik heb er nooit gevonden
."


Frans Crols, http://www.trends.be/CMArticles/ShowArt ... ionID=1233

Zie verder de universitaire studie;
prof. J. Hannes, Met de fiscale bril bekeken. Vlaanderen in België, 1830-1914
http://www.liberaalarchief.be/Hannes.html
Hm, me misschien iets beter verdiepen in die zakens dus :wink:


Afbeelding
Maar voor de rest vind ik ook ongelofelijk belachelijk als Wallonnië en Vlaanderen apart zouden gaan.


,,Mentez, mentez, il en restera toujours quelque chose!'' - Voltaire

door Veteraan » 19 sep 2004, 17:04

gilles schreef:IK heb niets tegen de walen behalve 1 ding:

het zijn wij, de vlamingen, die wel altijd geld moeten betalen aan de walen!
Ik geef Gilles volledig gelijk, Vlaanderen en Wallonië hebben 2 verschillende talen en culturen, ze horen dan ook niet bij elkaar, ook historisch gezien niet. De 10 miljard euro die elk jaar van Vlaanderen naar Wallonië gaat kan niet langer als solidariteit aanzien worden maar is puur profiteren. De Walen hebben ons jarenlang onderdrukt en bv: tijdens WO1 moest een Vlaming om officier te worden Frans kennen maar een Waal moest geen Nederlands kennen, wat tot vele doden leide. Van de beloofde rechten voor onze meedewerking tijdens WO1hebben we nagenoeg niets gezien, na WO2 hetzelfde. Nog steeds word Vlaanderen gedomineerd door Wallonië, ook in interne zaken. Dit kan niet langer.
Verder ga ik hier over zwijgen want ik vind dit niet het geschikt forum voor dagelijkse politiek.

door lapijntje » 19 sep 2004, 16:32

Gilles, als je bedoelt dat de vlamingen rijker zijn dan de walen en dat de belastingen niet gesplitst zijn, sorry maar dan geef ik je absoluut geen gelijk met je stelling. NU betalen wij vlamingen belastingen waar de walen alleen maar deugd van kunnen hebben, maar ik meen mij te herinneren (het spijt me dat ik het nog niet opgezocht heb hoe of wat) dat het vroeger anders was. Toen hebben de walen de vlamingen uit de stront gehaald, en ik zou het ook ongelofelijk egoïstisch en laf vinden als wij vlamingen nu onze kop in de grond zouden steken om toch maar niet te kunnen zien dat Wallonnië minder geld heeft dan Vlaanderen (in het algemeen toch).

Over dat geld van die boetes, sja, daar kan ik eigenlijk niet over oordelen. Het is de eerste keer dat ik zoiets verneem. Ik dacht eigenlijk dat de Walen hun bedrag hadden in het algemeen, net zoals de Vlamingen hun bedrag hebben uit de Belgische kas. Dus leek het me aannemelijk dat ze hun geld wel in iets anders kunnen stoppen... Hm, me misschien iets beter verdiepen in die zakens dus :wink:

En wat die talen betreft, Vlaanderen staat nu eenmaal bekend omwille van zijn onderwijs waar talen zeer goed op punt staan (al zijn ze dit lekker aan het afbreken door systematisch minder talen en meer wiskunde in te lassen in het onderwijssysteem) en als ik me niet vergis heeft Wallonnië een toch verschillend onderwijssysteem. Wat niet wegneemt dat ik het ook egoïstisch vind van Wallonnië dat zij niet verplicht Nederlands op hun bord geschoteld krijgen. We leven nog steeds in hetzelfde land, dan lijkt het me toch normaal dat je de meest gesproken talen in je eigen land tenminste een beetje beheerst.

Maar voor de rest vind ik ook ongelofelijk belachelijk als Wallonnië en Vlaanderen apart zouden gaan. Wat een ongelofelijke onverdraagzaamheid zou dat niet zijn. België is amper een schop groot (bij wijze van spreken toch). In de plaats van de 'problemen' op te lossen en samen te werken kiezen we direct weer de gemakkelijkste oplossing: weglopen van het probleem. Tof hé. :(
Ach ja, we blijven optimistisch, 't is nog lang niet zover.

door Ruben » 29 aug 2004, 19:40

Nou... :roll: Het is inderdaad nutteloos. Ik denk dat iedereen wel weet dat er waarschijnlijk nooit geen oplossing zal komen voor deze kwestie. Laten we er geoon eens goed mee lachen....(met de Walen) euuhh grapje :mrgreen: :P

door Die andere Timo » 29 aug 2004, 19:35

Ben ik de enige op dit forum waaop deze eeuwige Vlaams-Waalse tegenstelling volkomen zin-, rede-, nutte- en vooral eindeloos overkomt?

door junior » 29 aug 2004, 19:25

Verklaar U nader Gilles?...
gilles schreef:het zijn wij, de vlamingen, die wel altijd geld moeten betalen aan de walen!

door gilles » 29 aug 2004, 19:18

IK heb niets tegen de walen behalve 1 ding:

het zijn wij, de vlamingen, die wel altijd geld moeten betalen aan de walen!

door junior » 29 aug 2004, 19:03

Heb je de dorpjes in de Ardennen al eens goed bekeken? Daar is 1 flitspaal genoeg hoor...

Omhoog