Nederlandse piloten in de slag om England

Plaats een reactie

Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :frownno: _/-\o_ :+ :shocked: :yes: :zapped: :bonk: :/ :r :full:
Bekijk meer smilies

BBCode staat AAN
[img] staat AAN
[url] staat AAN
Smilies staan AAN

Voorafgaande berichten
   

Weergave uitklappen Voorafgaande berichten: Nederlandse piloten in de slag om England

door max » 20 jan 2005, 20:52

roel, deze Nederlandse helden vochten niet mee in de BoB

door Roel R. » 19 jan 2005, 18:39

Google maar eens op Bram van der Stok, Erik Hazelhoff Roelfzema, Great Escape , No.41 squadron, No.91 Spitfire Squadron, No.322 quadron,

door max » 19 jan 2005, 18:05

Dit is het enige wat ik er over weet dus als iemand info heeft zeer welkom
staat zo op battleofbritain.be


De Nederlandse luchtstrijdkrachten waren van bij aanvang van de inval in Nederland wel verslagen, maar nog geenszins overwonnen.
De instructeurs en leerlingen van de op het vliegveld Haamstede gevestigde Vliegschool waren via Frankrijk naar Engeland uitgeweken.Ook de meeste marinevliegtuigen en het bijbehorende personeel kwamen daar aan, terwijl voorts nog van allerlei kanten vliegers en grondpersoneel toestroomden.
Ze konden uiteraard dienst nemen bij de Britse Royal Air Force en al spoedig besloot men om aparte Nederlandse eenheden binnen de RAF te vormen.
De eerste eenheid was het 320e squadron, dat opgericht werd in de zomer van 1940 en werd uitgerust met negen uit Nederland ontkomen Fokker T.VIII-W vliegtuigen, dit squadron werd ingedeeld bij het kustcommando van de RAF en ging patrouillevluchten boven zee uitvoeren.
Een tweede, het 321e squadron, werd uitgerust met Avro Anson vliegtuigen, maar werd in 1941 samengevoegd met het 320e squadron, dat inmiddels helaas twee T.VIII-W vliegtuigen had verloren.
Vanaf 1941 werden er Lockheed Hudson bommenwerpers in gebruik
genomen en de taak werd toen ook offensiever, er werden onder meer aanvallen op schepen en kusten haveninstallaties uitgevoerd. Daarbij leed men helaas ook weer verliezen, die wat het personeel betrof werden aangevuld door uit alle delen van de wereld komende Nederlanders, door personen die uit het bezette Nederland waren ontsnapt (de zogenaamde Engelandvaarders) en personeel van de luchtstrijdkrachten dat bij de marine werd gedetacheerd.

door Roel R. » 19 jan 2005, 17:50

De man die ik ken was tijdens de slag om engeland in training, onderandere in canada. Hij heeft gevlogen in Engeland en Nederland. Neergestort in Zwolle ( ? twijfelpuntje van me ) en aldaar bevrijd.

door Wilco Vermeer » 19 jan 2005, 13:01

Volgens mijn gegevens zijn de Nederlandse piloten pas na de Slag om Engeland operationeel geworden binnen de RAF en hebben derhalve niet meegevochten tijdens de Slag om Engeland.
Ik heb het dan over Nedelrands epiloten die vanuit Nederland kwamen. Ik weet niet hoe het zit met diegenen die uit de VS of Canada kwamen (geemigreerde Nederlanders)

door max » 19 jan 2005, 11:42

Ik zou graag de namen van die piloten hebben, zodat ik ze kan vermelden op mijn website

En als die man een spitfire piloot is bedank hem dan van mij !!!

door Roel R. » 18 jan 2005, 22:56

Ik ken een Nederlandse Spitfire piloot persoonlijk. Vriend van Soldaat en Piloot van Oranje. Hij is niet digitaal, maar ik kan wel vragen aan hem stellen voor je..

door max » 18 jan 2005, 18:17

Ja dat boek lijkt me wel wat, het feitelijke probleem is dat ik een website heb over The Battle of Britain en daar info op wil over Nederlandse piloten die meevochten, moeilijk te vinden dus

Daarom dacht ik om hier de vraag te lanceren

M

door Brianlinden » 18 jan 2005, 12:22

Marcfire schreef:Ik heb onlangs dit boek gekocht:

Auteur: B. van der Stok, Oorlogsvlieger van Oranje. (deze man was Engelandvaarder, Spitfire piloot, ontsnap uit Stalag luftIII)

Dit gaat over een Nederlandse spitfire piloot in WOII, ik heb het echter nog niet gelezen, maar mischien is het wat voor je?
Zeer goed boek....

Welke druk heb jij, ik heb in groep 7 mijn boekverslag hierover gehouden :P...

door Marcfire » 18 jan 2005, 12:04

Ik heb onlangs dit boek gekocht:

Auteur: B. van der Stok, Oorlogsvlieger van Oranje. (deze man was Engelandvaarder, Spitfire piloot, ontsnap uit Stalag luftIII)

Dit gaat over een Nederlandse spitfire piloot in WOII, ik heb het echter nog niet gelezen, maar mischien is het wat voor je?

Nederlandse piloten in de slag om England

door max » 17 jan 2005, 23:45

Ik ben op zoek naar gegevens en namen van Nederlandse piloten die meevochten in de slag om England in 1940
Iemand meer info ?

Omhoog