Hoe is het woord mof ontstaan?

Plaats een reactie

Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :frownno: _/-\o_ :+ :shocked: :yes: :zapped: :bonk: :/ :r :full:
Bekijk meer smilies

BBCode staat AAN
[img] staat AAN
[url] staat AAN
Smilies staan AAN

Voorafgaande berichten
   

Weergave uitklappen Voorafgaande berichten: Hoe is het woord mof ontstaan?

Re: Hoe is het woord mof ontstaan?

door Moengoman » 16 jan 2008, 04:01

Laat ik dan ook eens flink off-topic gaan.
Het woord Gallië is taalkundig verwant aan Galicië (ligt zowel in Spanje als in Polen/Oekraïne) en Galatea (in Turkije). Alledrie zijn weer verwant aan het woord Kelt en raad eens welk volk het meest voorkwam in Europa buiten het Middellandse Zee gebied tot 200 voor Christus?

Re: Hoe is het woord mof ontstaan?

door Erik » 09 jan 2008, 12:16

gast-historicus schreef:Er zijn wel gebieden die vernoemd zijn naar haar inwoners, maar dat geldt dus niet voor Germanie, denk bijvoorbeeld wel aan Friesland(land waar de Friezen wonen), de latere term Frankrijk(rijk van de Frankische stam).
Overigens zijn de Franken een Zuidduitse stam en niet gerelateerd aan het gebied Gallië waar de Galliërs woonden. Het woord Frankrijk is van later datum en wordt geacht het gebied te zijn dat onder controle zou staan van de Frankische heersers.
Overigens is de landsaanduiding "Germania" wel degelijk afkomstig van "broeders" of "verwanten" in de zin van "land der Verwanten". Nu weten we dat die "verwanten" een hele verzameling was van verschillende stammen, waaronder de Friezen en Saksen.

Leuke uitleg trouwens, dat over het ontstaan "mof". Hoewel ik zelf ooit voor leraar geschiedenis studeerde en nog bijna dagelijks met de (Vaderlandse) geschiedenis bezig ben, kende ik het niet! Bedankt!

Re: Hoe is het woord mof ontstaan?

door karell (ben niet ingelogd) » 08 jan 2008, 23:19

een mof is een rol van bont waar je aan beide kanten je handen in kunt doen om ze warm te houden, een soort want dus.
het wordt mof, in de zin van het benoemen van een Duitser, komt van het beleg van Groningen (1568).
Het was een strenge winter en de Duitse troepen(uit Münster) droegen allemaal moffen, men sprak dus van: daar komen de moffen aan, wanneer men de hele groep met moffen aan zag aankomen, al snel werd dit een populaire geuzennaam voor Duitsers, die zijn opleving in de 2e Wereldoorlog kreeg.
Mij is vroeger ook verteld dat de Duitseers het gebruikte voor het warm houden van de handen.

Re: Hoe is het woord mof ontstaan?

door gast-historicus » 08 jan 2008, 18:29

ik probeerde net aan te tonen dat het een aanduiding is voor een gebied, en dat de inwoners naar dat gebied zijn genoemd, niet het gebied naar de inwoners.
van Germanen was eerst nog geen sprake, er waren allerlei verschillende stammen, pas toen het gebied en naam kreeg (groot rijk aan de andere kant van de grens/rivier de donau en de rijn), werden de inwoners zo in het algemeen genoemd.
Kijk de naar de Vandalen, de naam van een stam, ze trokken plunderend rond, daarom noemen wij mensen die tegenwoordig iets vernielen een vandaal, het is dus niet andersom gebeurd, dat men iemand die iets vernield een vandaal noemde en daarom die stam zo is gaan noemen.

Kijk naar Nederland,ook hier woonden stammen, de naam Nederland is niets meer dan het lage land (als je de kaart bekijkt zoals vroeger,waar de zee het laagste punt was en richting Italie steeds hoger).
germania inferior(neder-germania) ligt op de kaart zoals wij hem kennen boven germania superior(hogergelegen-germania).
Nederland is dus het Neder-land(het laagst liggende land op de kaart van het vaste land), als het dus naar de inwoners genoemd was woonden hier de Nederlanders, maar die stammen heette niet zo.

Er zijn wel gebieden die vernoemd zijn naar haar inwoners, maar dat geldt dus niet voor Germanie, denk bijvoorbeeld wel aan Friesland(land waar de Friezen wonen), de latere term Frankrijk(rijk van de Frankische stam).

maar we gaan hier wel te ver off-topic, mijn 1e bericht was in eerste instantie bedoeld voor het woord mof, en de rest was reactie op wat ook vermeld werd.

Re: Hoe is het woord mof ontstaan?

door gamer0004 » 08 jan 2008, 15:28

Ehh ja, maar waar komt de naam Germanië dan vandaan? Misschien komt dat wel omdat er Germanen woonden :P

Re: Hoe is het woord mof ontstaan?

door gast-historicus » 08 jan 2008, 13:23

een leuke visie(op pagina 1), echter wil ik een andere kant, zoals die door veel historici word gebruikt en gedoceerd word op geschiedkundige opleidingen, ook weergeven:

een mof is een rol van bont waar je aan beide kanten je handen in kunt doen om ze warm te houden, een soort want dus.
het wordt mof, in de zin van het benoemen van een Duitser, komt van het beleg van Groningen (1568).
Het was een strenge winter en de Duitse troepen(uit Münster) droegen allemaal moffen, men sprak dus van: daar komen de moffen aan, wanneer men de hele groep met moffen aan zag aankomen, al snel werd dit een populaire geuzennaam voor Duitsers, die zijn opleving in de 2e Wereldoorlog kreeg.

Het woord Germaan komt uit de Romeinse tijd en was toen kwa betekenis niets meer dan het aanwijzen van een persoon uit een bepaald gebied: Germania Magnus (het grote rijk aan de andere zijde van de grens), net als dat de Romeinen Gallia Cisalpina en Gallia Raetia gebruikten(land aan deze zijde van de alpen, land aan de overzijde) en Gallia was een verzamelnaam voor wat nu Frankrijk is(het was groter dan het huidige gebied) dat ook weer bestond uit delen(gallia celtica(land van de Kelten),gallia belgica(land waar belgische stammen wonen), germania inferior(neder-germania), germania superior(hogergelegen-germania etc.). Germania en Gallia zijn dus namen die in de betekenis van land moeten worden gezien.

Het woord Germaan komt dus niet van een schreeuwer, maar van inwoner van Germania magnus, net als dat Gallier niet komt van toverdrankdrinkers(Asterix en Obelix) maar van inwoner van Gallia, en Belg niet van dom(ter voorbeeld) komt maar van inwoner van Belgie, Nederlander komt niet van handelaar(vb.) maar inwoner van de lage landen.

door Erik » 12 dec 2007, 14:56

zero schreef:Het is zeker komkommertijd hier op het forum.
Om topics van drie jaar oud weer na boven te halen om wat leven hier te brengen lijkt mij geen goed idee. :shock:
:)
Tuurlijk wel!

Overigens is het woordje "Germaan" zeer waarschijnlijk eerder afkomstig van het latijnse "Herman" wat zoveel als "broeder" of "verwante" betekent.
De Germanen zelf hadden geen overkoepelende naam voor al die volkeren die onder deze "stam" vallen. De Romeinen wel: alles wat boven de rivieren in het Frankische en Friese deel vielen ongeveer (met nog wat andere volkeren). Zij werden "broeders" of "verwanten" genoemd, later verbasterde dat tot Germans/Germanen.

door zero » 11 dec 2007, 16:00

Het is zeker komkommertijd hier op het forum.
Om topics van drie jaar oud weer na boven te halen om wat leven hier te brengen lijkt mij geen goed idee. :shock:

internet

door dyannne » 11 dec 2007, 14:44

ik wil weten hoe interne is ontstaan :) :arrow: :lol:

door Peter » 08 okt 2004, 21:36

Toch humor!! :)

door marloes » 04 okt 2004, 17:14

oh ja!
oops

door marloes » 04 okt 2004, 17:07

oh ja!
oops

door Dodo » 04 okt 2004, 17:05

enkele berichten hierboven stond dit ook al :)

door marloes » 04 okt 2004, 14:14

"Volkeren zijn inventief in het verzinnen van scheldnamen, zo leert een kleine rondgang langs buitenlandse kennissen. De Britten noemen de Duitsers ‘Jerry’, de Amerikanen en Australiërs noemen hen ‘Krauts’, de Fransen ‘Boche’. Even dacht ik dat Duitsers minder schelderig waren. Maar het Goethe Instituut weet desgevraagd dat in het Duits de Britten ‘Tommy’ heten, Amerikanen ‘Yankees’ of ‘Ami’s’, Nederlanders ‘Käseköpfe’, Italianen ‘Spaghettis’, en Russen ‘Ivans’. Het schelden is dus Europees in evenwicht.
Veel lezers voeren dit soort terminologie terug op de Tweede Wereldoorlog. Maar veel scheldnamen zijn al ouder. ‘De bijnaam mof wordt al in de zestiende eeuw gebruikt’, weet Peter Hofstra (Utrecht). ‘Het komt van Muff, nog steeds een Duits woord voor een chagrijnig persoon.’
Volgens Bas Gobets is het verwant met het Middelnederlandse woord ‘moffelen’, ‘een grote mond opzetten’. Dat is waarschijnlijk een letterlijke vertaling van het woord ‘Germaan’. ‘De oorsprong daarvan ligt vermoedelijk in het Oud-Ierse gairm of het Welsh garm dat schreeuwen of roepen betekent. 'Germaan” betekent dus schreeuwer.’
‘Vooral in de Gouden Eeuw werd er veel gescholden’, schrijft Hofstra. ‘Duitse gastarbeiders voorzagen toen in onze vraag naar goedkope arbeid. Uit die tijd is een aantal “moffenkluchten” overgebleven, waarin de Duitsers als onbeschaafde wezens werden neergezet. De term 'mof' kreeg in het westen van Nederland al snel een bredere betekenis. Iedereen die 'voorbij Zwolle' woont, werd 'mof' genoemd. De Tweede Wereldoorlog heeft de betekenis van het woord 'mof' weer aangescherpt.’ "

door junior » 30 sep 2004, 21:09

Alssok: Marine Ohne Fahrzeug.

Omhoog