Op zoek naar familiegeschiedenis

Algemene vragen over de Tweede Wereldoorlog; ook bedoeld voor ongeregistreerde forumbezoekers.

Moderator: rood

sylvia verkerk

Op zoek naar familiegeschiedenis

Berichtdoor sylvia verkerk » 19 sep 2017, 13:54

Hallo,

Mijn naam is Sylvia Verkerk en nieuw op het forum, al enige tijd probeer ik te achterhalen hoe het leven van mijn opa en zijn broer er tijdens de tweede wereld oorlog in Duitsland uit zal hebben gezien, uiteraard zoals de meeste sprak ook mijn opa er niet over, hij is inmiddels ook overleden, mijn interesse was opnieuw aangewakkerd door een doosje oude foto's die ik gevonden heb van hem, dit zijn foto's van de begrafenis van zijn broer in oberndorf am neckar, foto's van hem en zijn kameraden van zijn kamer (de vijf van zimmer 26c neckarheim) in Duistland enz aan de hand van deze foto's heb ik wel gevonden dat de broer van mijn opa daar dus is overleden en begraven is en op het ereveld in Frankfurt ligt, via internet lees ik dat de dwangarbeiders daar in de Mauser fabriek werkte en of op het terrein van Mausser sliepen en de 'untermenschen' in een kamp verderop. Het enige wat mijn opa wel vertelde was dat hij daar lijken moest opruimen, daarbij komt ook nog dat mijn opa invalide was geworden ruim na de oorlog, dit zou een gevolg geweest zijn van de oorlog, hij is onder het puin terecht gekomen en geopereerd waarbij ze wervel weg hebben gehaald en daardoor is het mis gegaan...afijn...ik speur wat af op het internet maar kom niet verder en wordt niet veel wijzer, dus of ik doe iets verkeerd of zoek op de verkeerde plekken of er is doodgewoon geen info...
Zo heb ik bijvoorbeeld grote pasfoto's met een bordje eronder met een nummer, en zou ik willen weten of je via zo'n nmr terug kan vinden wie deze mannen waren of is deze info vernietigd na de oorlog?
Ook zou ik graag willen weten hoe dat verhaal van lijken ruimen past bij mijn idee dat hij bij de Mausser fabriek heeft gewerkt (ik kan geen andere dwangarbeid plek vinden in oberndorf am neckar) en zou hij uberhaupt wel bij Mausser gewerkt en 'gewoond' hebben of zouden ze in dat 'untermenschen' kamp Arbeitserziehungslager oberndorf-aistag gezeten hebben, daar kwam je namelijk ook terecht als je bijvoorbeeld had geprobeerd te ontsnappen.

Eigenlijk zoek ik dus nieuwe aanknopingspunten en wegen om mijn zoektocht te vervolgen, op internet stuit ik steeds op dezelfde sites en verhalen en daar kom ik niet mee verder, wellich dat iemand op dit forum voor mij een goed advies heeft of een tip en kan ik daar weer mee aan de slag.
Misschien dat het heel simpel ligt en dat ik het van de verkeerde kant bekijk, en is dit een domme vraag maar ook dan ben ik geholpen als iemand me dan de juiste richting kan wijzen.

Bijvoorbaat dank!
Groeten Sylvia Verkerk

Gebruikersavatar
asjemenou
Moderator & Beste Avatar 2009
Moderator & Beste Avatar 2009
Berichten: 3915
Lid geworden op: 26 apr 2005, 16:35

Re: Op zoek naar familiegeschiedenis

Berichtdoor asjemenou » 24 sep 2017, 01:51

Hallo Sylvia,

Begrijp ik goed uit je verhaal dat je opa en je oudoom in de oorlog te werk zijn gesteld in Oberndorf am Neckar in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg?
Het is goed mogelijk dat zij daar dan te werk werden gesteld in de Mauser wapenfabriek. Dit was toen en is nog steeds de grootse werkgever van Oberndorf. Tegenwoordig is dit de Rheinmetall wapenfabriek.
Nabij Oberndorf lag inderdaad het Arbeitserziehungslager Oberndorf-Aistaig. Oorspronkelijk was dit een heropvoedingskamp voor alcoholisten, werkschuwen en asocialen.
Zie; https://nl.wikipedia.org/wiki/Arbeitser ... rf-Aistaig . Gedurende de oorlog verbleven in dit kamp ook Poolse, Russische en zelfs Nederlandse gevangenen.
De nazi's zagen de Polen en Russen als minderwaardige rassen. Zij waren de zg. Untermenschen en werden dan ook als dusdanig (slecht) behandeld.
Blijkbaar is het niet helemaal duidelijk voor je waar je opa en oudoom in Oberndorf verbleven.
Van de Wikipedia pagina over het Arbeitserziehungslager Oberndorf-Aistaig begrijp ik dat aan het einde van de oorlog de administratie van het kamp werd vernietigd net als het kamp zelf. Hier kom je dus niet verder mee in je zoektocht.
Wat als eerste van belang is in je zoektocht is dat je over de juiste personalia van je opa en oudoom beschikt. Mocht je deze niet exact weten dan kun je bij het Centraal Bureau voor Genealogie kopieën van hun persoonskaarten opvragen; http://cbg.nl/diensten/uittreksels-pkpl/ .
Tevens heeft het CBG ook een themapagina over familieleden in de tweede wereldoorlog; http://cbg.nl/kennis/themas/de-tweede-wereldoorlog/ .
Zij verwijzen je op deze webpagina al min of meer naar het oorlogsarchief van het Rode Kruis. Wellicht kunnen zij je ook verder helpen in je zoektocht; https://www.rodekruis.nl/hulp-in-nederl ... gsarchief/ .

Succes.
Ga serieus om met het WOII forum. Dan houden we het forum voor alle leden interessant!


Terug naar “Algemene vragen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast