SS/Waffen SS

Algemene vragen over de Tweede Wereldoorlog; ook bedoeld voor ongeregistreerde forumbezoekers.
Plaats reactie
Pètra..

SS/Waffen SS

Bericht door Pètra.. »

Weet iemand hier wat de SS/Waffen SS precies deed/inhield? En wat het verschil is tussen de SS en de Waffen SS? Alvast bedankt :)
Gebruikersavatar
Peter M
Lid
Berichten: 6271
Lid geworden op: 15 okt 2003, 18:09

Bericht door Peter M »

Misschien heb je hier iets aan? http://wiki.wo2.nl/index.php/SS
Pètra..

Bericht door Pètra.. »

Ja bedankt!
Opgeheven account 1427

Bericht door Opgeheven account 1427 »

Kort gezegd was de SS in het begin een kleine organisatie naast de SA, opgericht om Hitler te beschermen. SS staat voor Schutz Staffeln, beschermingstroepen dus. De SA was de Sturm Abteilung en waren de knokploegen van de Nazi-partij. Toen Hitler aan de macht kwam in 1933 groeide zijn wantrouwen naar de SA en hun leider, Ernst Röhm. Op 29 juni 1934 elimineerde Himmler, hoofd van de SS, in opdracht van Hitler de top van de SA.

Hierna groeide de SS in omvang en macht. De SS, ook wel 'Allgemeine SS', drong steeds dieper door in de samenleving. Onder de SS vielen namelijk ook organisaties als de SD (SicherheitsDienst) en de Gestapo (Geheimes Staats Polizei). In de 2e helft van de jaren 30 werd een militaire tak van de SS opgericht, de SS-VT of SS-VerfügungsTruppen. Zij vochten in Polen en zagen zichzelf als elite-troepen. In mei 1940 werd de SS-VT omgedoopt in de Waffen-SS. Vanaf dat moment groeide die explosief. Honderdduizenden mannen uit zowel Duitsland als de bezette gebieden meldden zich vrijwillig voor deze 'elitetroepen'. Zowel het leger als de SS hadden een vinger in de pap bij de beslissingen aan het front.

Maar de Waffen-SS had verder weinig met de Allgemeine SS te maken. Ze zagen zichzelf puur als gevechtstroepen en moesten vaak niets van politiek hebben. Wel waren er naar verhouding meer officieren overtuigd Nazi.

De Waffen-SS bouwde een geduchte reputatie op als bekwame gevechtstroepen. Door hun trouw aan het regime en veelal goede bewapening werden ze, met name aan het Oostfront, overal naar toe gestuurd waar het leger in de knel zat. Zo kregen ze de reputatie van 'brandweertroepen', ze blusten de brandjes aan het front.

Maar hun betrokkenheid bij enkele oorlogsmisdaden en hun link met de Allgemeine SS zorgde ervoor dat ze na de oorlog werden gezien als criminele organisatie. Er waren ook een aantal W-SS eenheden betrokken bij massamoorden en represailles, maar de echte criminelen waren de Einsatztruppen die verantwoordelijk waren voor het opruimen van de Joden en andere ongewensten.

Hopelijk heb je hier wat aan, heb je nog vragen, post ze gerust.
Pètra..

Bericht door Pètra.. »

Oke bedankt! :) Weet iemand ook het verband tussen de NSB en de SS? Want ik weet dat Mussert in september 1940 de Nederlandse SS had opgericht, maar verder?
Pètra..

Bericht door Pètra.. »

Nog een vraagje :oops: ..
Wat deed de Nederlandse SS?
verellen
Lid
Berichten: 256
Lid geworden op: 26 sep 2004, 14:25
Locatie: geel

Bericht door verellen »

zie hier eens, misschien helpt dit je al voort:
http://www.waffen-ss.nl/nederlandschess.php
Opgeheven account 1427

Bericht door Opgeheven account 1427 »

Dit is een goede site over de Nederlandse Waffen SS:
http://www.waffen-ss.nl/main.php
Plaats reactie