Propaganda in de WO2

Algemene vragen over de Tweede Wereldoorlog; ook bedoeld voor ongeregistreerde forumbezoekers.
Plaats reactie
Chiel.

Propaganda in de WO2

Bericht door Chiel. »

Ik maak, samen met een vriend van me, mijn profielwerkstuk over propaganda in de tweede wereld oorlog.

Dit zijn onze deelvragen:
1. Waarom propaganda? Iets zeggen over Goebbels en het ministerie voor propaganda
2. Welke propaganmiddelen gebruikte Hitler en dan er een uitzoeken die juist typerend was voor het Hitlerregime (bijvoorbeeld film)
3. Beschrijven van die typerende propaganda (een film)
4. Wat waren de effecten van die propaganda op het Duitse volk.
5. Hoe liet de propaganda tijdens de WO 2 toen het minder ging met Duitsland. (Na de slag om Stalingrad, januari 1943)
6. Conclusies.

Kunt u mij hierbij een beetje helpen? En kunt u mij wat namen vertellen van belangrijke Duitse propaganda films?
Ik weet alleen: Der ewige Jude en documentaires van Leni Riefenstahl, alleen kan niet veel over hen vinden.

Alvast bedankt!
Opgeheven account 1427

Bericht door Opgeheven account 1427 »

Om je alvast een eindje op weg te helpen heb ik een paar links voor je:

http://www.go2war2.nl/artikel/1070
http://www.calvin.edu/academic/cas/gpa/
http://history1900s.about.com/gi/dynami ... ebbels.htm

De tweede, grote antisemitische film naast Der Ewige Jude was Jud Süss:
http://www.imdb.com/title/tt0032653/
Gebruikersavatar
Roel R.
Lid
Berichten: 5675
Lid geworden op: 21 sep 2003, 01:50
Contacteer:

Bericht door Roel R. »

Probeer het Nederlandse boek "Kriegsberichter" eens te vinden!
vincent
Lid
Berichten: 1022
Lid geworden op: 05 jun 2004, 18:26

Bericht door vincent »

Zoek je iets specifieks over Leni Riefenstahl?
Op propaganda vlak was er nog de Wochenschau, een journaal over het verloop van de oorlog en de vooruitgang van de Duitse militaire techniek http://www.wochenschau-archiv.de , als je je registreert (gratis) kan je ze zien. Verder waren er ook enkele propaganda bladen: Signal, Storm-SS, Der Adler, Die Wehrmacht en Kriegsmarine zijn de meest bekende.
Ik heb er geen kracht meer voor
Chiel.

Bericht door Chiel. »

Bedankt voor de reacties. Meer reacties zijn altijd welkom.

Ik heb dit al:

Waarom propaganda?

Het woord propaganda werd bijna vierhonderd jaar geleden voor het eerst gebruikt. Het beschreef een groep priesters, verantwoordelijk voor de verspreiding (of propagatie) van het Rooms-Katholieke geloof. Later ging propaganda niet alleen over het verspreiden van religieuze overtuigingen, maar ook van ideeën en principes. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was propaganda een oorlog met woordjes en plaatjes. Een strijd om harten en gedachten van mensen te winnen door hen ervan te overtuigen dat de ene kant goed was en zeker van de overwinning, terwijl de andere kant kwaad betekende en gedoemd te verliezen. Het was een gevecht om harten van mensen. Propaganda is een soort van reclame maken. Alleen zijn ze, in tegenstelling tot de meeste TV-reclames, vaak niet op uit om mensen waarheid te vertellen. Je moest proberen om zoveel mogelijk mensen te winnen, daarom werden er ook nogal eens vaak leugens verteld, om zelf in een goed daglicht te komen, of een ander in een slecht daglicht te zetten.
Hitler is op een legale manier aan de macht gekomen. Hij heeft daarvoor veel propaganda gebruikt. In 1929 begon een economische crisis in Duitsland, er waren veel werklozen. Juist op de tijd van die economische crisis kwam Hitler naar voren. Hitlers NSDAP hekelde het communisme, de democratie vonden ze slecht en ze wilden het individu ondergeschikt maken aan het staatsbelang. Hitler wou de werkloosheid laten verdwijnen. En wou dat de Joden verdwenen.
Door middel van propaganda via posters, radio en kranten werden die ideeën verspreid door heel Duitsland. Deze propaganda was gericht voor iedereen in de bevolkingsgroep, van jong tot oud. Daarbij bood de NSDAP ook nog eens een zondebok die de schuld kon krijgen van de slechte tijd in Duitsland: de Joden. De NSDAP groeide al snel uit tot de grootste partij van Duitsland. In 1932 kwamen er weer verkiezingen. Onder leiding van Goebbels werd campagne gevoerd voor de NSDAP. Over heel Duitsland werd de nationaal-socialistische propaganda verspreid door middel van allerlei soorten media.
Er werden propagandafilms gedraaid voor het nationaal socialisme, grammofoonplaten met Hitlers redevoeringen verspreid en grote bijeenkomsten georganiseerd. Met een vliegtuig bezocht Hitler in korte tijd 50 steden om de NSDAP te promoten. Hitlers propaganda werkte, Hitler kwam legaal aan de macht.
Om andere informatie te controleren, gebruikten de regeringen censuuur. Slecht nieuws over het rijk van Hitler werd niet uitgezonden, omdat Hitlers naam daar slecht van werd. Als er bijvoorbeeld een stad was gebombardeerd, konden ze dat gebruiken om aan te tonen hoe verdorven de vijand was door het doden van weerloze burgers.

Goebbels
Goebbels was Hitlers minister van propaganda. Hij werd op 1 maart 1933 benoemt als leider van de propaganda. Goebbels was nerveus en vond zichzelf nog erg jong, maar hij tekende toch, omdat hij Hitler dankbaar was voor het vertrouwen dat hij kreeg. Op 23 maart stelt Hitler een machtigingswet voor (hij krijgt vier jaar onbeperkte macht en gaat daarna weer weg). De wet werd aangenomen met een meerderheid van 357 stemmen. De hele staat lag nu in de handen van Hitler en zijn partij. Op 14 juli werd de oppositie verboden. De NSDAP vormde toen de enige partij in Duitsland.
Vanaf die dag bracht de radio alleen nog informatie over Hitler en zijn partij. Naast de media controleerde het ministerie van Propaganda ook kunst en boeken. Alles moest laten zien hoeveel goede ideeën Hitler had.
In mei 1933 vonden boekverbrandingen plaats op de binnenplaatsen van de universiteiten. In die tijd was Goebbels bezig om de nationaal–socialistische gedachten bij massa’s mensen in het hoofd te prenten. Zijn belangrijkste hulpmiddel was de radio. Goebbels moest er voor zorgen dat er voldoende ontvangsttoestellen waren, zodat het Duitse volk naar de uitzendingen kon luisteren. Hij beval een radio fabrikant om toestellen te ontwerpen waarvan de prijs zo laag was dat iedereen er een kon kopen. Dit lukte en aan het einde van 1933 konden ongeveer 24 miljoen mensen naar de uitzendingen luisteren. Maar in Duitsland woonden veel meer mensen. Daarom bedacht Goebbels dat er collectief moest worden geluisterd. Er kwamen installaties in cafés, restaurants en bij bedrijven, er kwamen luidsprekers op straat. Als er dan een belangrijke uitzending was moest iedereen stoppen met dat wat hij deed en luisteren. Zo ontstond er een grote luisterdichtheid en was de radio het belangrijkste propagandamiddel.
Elke speech die Goebbels deed bereidde hij uren voor: elke stembuiging, elke beweging, elk woord was wel overwogen. Hij bedacht alle massamanifestaties, de optochten met vaandels en de partijdagen. Hij zorgde voor hoe de stijl en de technkiek van het openbare vertoon van de partij werd uitgewerkt.
De waarheid stond niet centraal in de propaganda van Goebbels, alleen de geloofwaardigheid bepaalde of propaganda bruikbaar was of niet.Ik sta open voor kritiek. :)
Gebruikersavatar
Miesjel
Lid
Berichten: 3050
Lid geworden op: 07 dec 2003, 20:02

Bericht door Miesjel »

Een heel bekende Duitse Propagandafilm uit die tijd is Stuka.

Op http://www.qoop.nl worden regelmatig (Bij duitse militaria) kopies van duitse propagandafilms uit die tijd te koop aangeboden.
Misschien kunnen deze je ook nog wat verder helpen bij je pws.

Groeten, Michel.
Voor elk probleem is er een oplossing, dus dat is het probleem niet.
De oplossing, dat is het probleem.
Gebruikersavatar
Boroskov
Lid
Berichten: 411
Lid geworden op: 18 feb 2005, 12:23
Locatie: Vlaardingen

Bericht door Boroskov »

Probeer de volgende boeken te pakken te krijgen:
-Nazi Propaganda van Z.A.B. Zeman
-Nazi War Propaganda 1939-1945 van J.W. Baird
-The Goebbels Experiment (A study of the nazi propaganda machine) van D. Sington & A. Weidenfeld (dit boek is voor het eerst in 1943 gedrukt!).
Hic manebimus optime
Gebruikersavatar
Miesjel
Lid
Berichten: 3050
Lid geworden op: 07 dec 2003, 20:02

Bericht door Miesjel »

Er is ook een boek van 'de Roos' dat geweid is aan de propaganda in de tweede wereldoorlog bedenk ik me net.

Kzal even zoeken of ik er wat meer info over gevonden krijg.
Voor elk probleem is er een oplossing, dus dat is het probleem niet.
De oplossing, dat is het probleem.
Cas
Lid
Berichten: 975
Lid geworden op: 31 aug 2005, 13:09
Locatie: Margraten

Bericht door Cas »

Ook een echte film uit het Hitler tijdperk is bijvoorbeeld "Der Eeuwige Jude"de eeuwige jood waarin Joodse mensen oa vergeleken worden met ratten. Een antisemitsche film
Adoptant van:
T/5 Raymond Leon Miller 327th Glider Infantry Regiment 101st Airborn Division
Sgt Kurt Franzman 28th Inf. Reg 8th Infantry Division
John S. Williams 120th Inf. Reg 30th Infantry Division
Harrold Rogers 119th Inf. Reg 30th Infantry Division
Plaats reactie