Moffenmeiden

Algemene vragen over de Tweede Wereldoorlog; ook bedoeld voor ongeregistreerde forumbezoekers.
Plaats reactie
boston
Lid
Berichten: 4
Lid geworden op: 20 okt 2005, 10:11

Moffenmeiden

Bericht door boston »

De vrouwen/meisjes die een relatie hadden met een Duitse soldaat werden kaalgeschoren (behalve als ze tot een hogere maatschappelijke klasse behoorden...). Moesten zij ook nog voor bijzondere rechtbanken verschijnen? En zo ja, welke straffen kregen zij?
Gebruikersavatar
Bigshot
Lid
Berichten: 399
Lid geworden op: 12 sep 2005, 21:03
Locatie: Oldebroek
Contacteer:

Bericht door Bigshot »

Ligt geheel aan wat je hebt gedaan. Neem nou "Miep van Oranje" die is volgens mij ter dood veroordeeld...
Beste kinderen, jullie moeten later proberen de wereld zo mooi te maken als de gevallenen die voor jullie hadden willen maken! Prinses Wilhelmina (maart 1960)
hoppy

Bericht door hoppy »

werden kolabaratuers gefusieleerd
Opgeheven account 1427

Bericht door Opgeheven account 1427 »

Nee, over het algemeen werden collaborateurs niet gefusilleerd. Oorlogsmisdadigers werden soms wél gefusilleerd.
Gebruikersavatar
Timo
Lid
Berichten: 1836
Lid geworden op: 13 okt 2003, 20:55

Bericht door Timo »

Ik denk dat een openbare vernedering dmv kaalscheren bekogeld worden met alles en nog wat en noem maar op ook een flinke straf voor ze zal geweest zijn
Starting up again
Gebruikersavatar
posse
Lid
Berichten: 361
Lid geworden op: 09 dec 2004, 13:42
Locatie: België

Bericht door posse »

Timo schreef:Ik denk dat een openbare vernedering dmv kaalscheren bekogeld worden met alles en nog wat en noem maar op ook een flinke straf voor ze zal geweest zijn
Denk ik ook. Voor de burgers was het een soort van uitwerking van frustratie voor de vernedering die zij ondergaan hebben tijdens de Duitse bezetting.
Gebruikersavatar
lexiebabe
Lid
Berichten: 287
Lid geworden op: 08 okt 2003, 13:59
Locatie: Alkmaar

Bericht door lexiebabe »

Doorgaans werden de vrouwen kaalgeschoren, maar in meerdere gevallen werden er ook vrouwen overgebracht naar 'kampen'. In Amsterdam op de Levantkade was ook een verblijfplaats voor collaborateurs. Het regime was verschrikkelijk, de mensen die er zaten, konden alleen op basis van verdacht zijn (!) opgesloten worden en vervolgens mishandeld worden.

Zo ook met de 'Moffenmeiden': als iemand dacht dat een meisje het ooit had aangelegd met een Duitse soldaat, kon ze kaalgeschoren worden op basis van een opmerking van iemand. In veel plaatsen speelde natuurlijk de frustratie op van mannen die tijdens de oorlog niets hadden gedaan, maar na de oorlog het verzet in gingen.

Een deel van de vrouwen kon ontkomen, juist door zichj onder bescherming te stellen van bijvoorbeeld leden van het verzet, voormalige onderduikers, de BS, enzovoort. Overigens keek de politie meer dan eens 'per ongeluk' de verkeerde kant op. Het mag wel een wonder heten dat er zo weinig slachtoffers zijn gevallen!

Alex
Plaats reactie