John Daniel Baskeyfield

Algemene vragen over de Tweede Wereldoorlog; ook bedoeld voor ongeregistreerde forumbezoekers.
Plaats reactie
Jeroen Niels
Lid
Berichten: 1
Lid geworden op: 15 dec 2003, 09:35
Locatie: Arnhem

John Daniel Baskeyfield

Bericht door Jeroen Niels »

Op dit moment is er op het STIWOT forum (http://www.stiwot.nl) een discussie gaande met betrekking tot Lance Sergeant John Daniel Baskeyfield. Het doel van deze discussie is het scheppen van duidelijkheid over de door John Daniel Baskeyfield uitgeschakelde voertuigen op 20 september 1944.

In de officiële onderscheiding die postuum aan John Daniel Baskeyfield werd toegekend naar aanleiding van het ontvangen van het Victoria Cross staat vermeld dat John Daniel Baskeyfield verantwoordelijk was voor het uitschakelen van tenminste 2 Tiger-tanks en 1 Gemotoriseerd kanon.

In de afgelopen jaren zijn er vragen gerezen met betrekking tot het type en het aantal van de door John Daniel Baskeyfield uitgeschakelde voertuigen. Vooral het uitschakelen van 2 Tiger-tanks is met veel vraagtekens omgeven.

De enige twee Duitse eenheden die met Tiger-tanks in de omgeving van Arnhem/Oosterbeek opereerden ten tijde van operatie Market Garden waren Schwere Panzer-Kompanie Hummel en Schwere Panzer-Abteilung 506.

Schwere Panzer-Abteilung 506 arriveerde pas op 23 september in de regio, en het is naar onze mening dan onmogelijk dat John Daniel Baskeyfield een van de tanks van deze eenheid heeft uitgeschakeld aangezien zijn acties al plaats vonden op 20 september.
Een deel van Schwere Panzer-Kompanie Hummel arriveerde op 19 september bij de Rijnbrug en maakte achtereenvolgens deel uit van Kampfgruppe Brinkmann en Kampfgruppe Knaust. In deze hoedanigheid waren zij tot 21 september betrokken bij de gevechten om de Rijnbrug en later werden zij ingezet nabij Elst. Ook het uitschakelen van een van deze tanks door Baskeyfield is naar onze mening zeer onwaarschijnlijk.

Het enige voertuig waarvan we bijna zeker zijn dat het door John Daniel Baskeyfield is uitgeschakeld is een Sd.Kfz.142/1 Sturmgeschutz III van Sturmgeschutz-Brigade 280. Dit Gemotoriseerde kanon is op 20 september uitgeschakeld op de Benedendorpseweg. Deze locatie is vlakbij de kruising Benedendorpseweg-Acacialaan gelegen, dit is de kruising waar de anti-tankkanonnen van John Daniel Baskeyfield stonden opgesteld op 20 september. Van dit Gemotoriseerde kanon zijn ook vele foto’s bekend, enkele zeer duidelijke foto’s zijn te vinden in het boek “German armored units at Arnhem” op pagina 48.

Een tweede voertuig dat waarschijnlijk door John Daniel Baskeyfield is uitgeschakeld is een Sd.Kfz.10/4 Flak auf Selbstfahrlafette van 9.SS-Panzer-Division Hohenstaufen, SS-Panzer-Flak-Abteilung 9. Dit voertuig werd op 20 september nabij de spoorbrug uitgeschakeld door een 6 pounder anti-tankkanon dat stond opgesteld langs de Benedendorpseweg. Een foto van dit voertuig is te vinden in het boek “German armored units at Arnhem” op pagina 17.

Een derde voertuig dat misschien is uitgeschakeld door John Daniel Baskeyfield is wederom een Sd.Kfz.142/1 Sturmgeschutz III van Sturmgeschutz-Brigade 280. Dit voertuig zou uitgeschakeld zijn op de Acacialaan, en later zijn geborgen door de Duitsers. Van dit voertuig bestaan naar ons weten geen foto’s.

Ten aanzien van bovenstaande gegevens vragen wij ons af of bovenstaande lijst compleet en correct is. Indien u over nieuwe of aanvullende informatie beschikt zouden wij deze graag van uw vernemen. Ook informatie over nieuwe of aanvullende bronnen en foto’s zouden wij graag van u vernemen.


Bij voorbaat dank,
Jeroen Niels
Barry van Veen
Plaats reactie