WO2 en de koude oorlog

Algemene vragen over de Tweede Wereldoorlog; ook bedoeld voor ongeregistreerde forumbezoekers.
Plaats reactie
Liesbeth

WO2 en de koude oorlog

Bericht door Liesbeth »

Ik ben bezig met mijn profielwerkstuk. Ik maak mijn profielwerkstuk over de Berlijnse Muur. Maar nu wist ik eigenlijk niet precies wat de WO2 met de Koude oorlog te maken heeft.. Welk verband er tussen die twee ligt.. :?
En als er nog iemand Meer info heeft over de Berlijnse muur, mooie plaatjes, een goed werkstuk of een goede site.. Dan hoor ik het graag!
Gebruikersavatar
Mike.H
Lid
Berichten: 3298
Lid geworden op: 20 dec 2005, 21:54
Locatie: Apeldoorn

Re: WO2 en de koude oorlog

Bericht door Mike.H »

Liesbeth schreef:Ik ben bezig met mijn profielwerkstuk. Ik maak mijn profielwerkstuk over de Berlijnse Muur. Maar nu wist ik eigenlijk niet precies wat de WO2 met de Koude oorlog te maken heeft.. Welk verband er tussen die twee ligt.. :?
En als er nog iemand Meer info heeft over de Berlijnse muur, mooie plaatjes, een goed werkstuk of een goede site.. Dan hoor ik het graag!
na de 2e wereldoorlog is Duitsland in 2 delen gedeeld... de BDR (Bundes Republic Deutschland) = Kapitalistisch (Amerika, Frankrijk + Engeland en andere westerse landen) en DDR (Deutsche Democratische Republic) en dat was communistisch (Sovjet-unie)

site over berlijnse muur: http://nl.wikipedia.org/wiki/Berlijnse_muur
Go, tell the Spartans, stranger passing by,
That here, obedient to their laws, dead we lie. —
King Leonidas at Thermopylae
Gebruikersavatar
Zhukov
Lid
Berichten: 1308
Lid geworden op: 26 aug 2004, 00:05
Locatie: Spijkenisse
Contacteer:

Bericht door Zhukov »

Aan het eind van WOII werd Nazi-Duitsland van twee kanten veroverd. De Geallieerden (Amerika, Engeland, Frankrijk) in het Westen en de Communisten (Sovjet Unie) in het Oosten. Er waren afspraken gemaakt over de gebieden van Europa die na de oorlog onder Westers en welke onder Sovjet-bestuur zouden komen te liggen. Oost-Europa (inclusief Oost-Duitsland) werd bevrijd door de Sovjets en kwam in de Communistische invloedssfeer. West-Europa werd bevrijd door de Geallieerden en kwam in de kapitalistische invloedssfeer. Over Berlijn werd afgesproken dat het door de 4 grote machten zou worden verdeeld; de Sovjet Unie kreeg Oost-Berlijn, VS/UK/Frankrijk kregen West-Berlijn.

In de eerste jaren na de oorlog ging het nog redelijk tussen de Communistosche delen en de kapitalistische delen. Na verloop van tijd werd de spanning steeds erger, totdat de Sovjets in het centrum van Berlijn een Muur bouwden. West-Berlijn was echter nog steeds in handen van de Westerse geallieerden, wat het dus tot een kapitalistische enclave in het Communistische Oosten maakte.

Kort gezegd kun je dus stellen dat de verdeling van Europa in Communistisch Oost en kapitalistisch West in de Tweede Wereldoorlog werd beslecht. Zoek hiervoor bijvoorbeeld een op de conferenties van Potsdam en Jalta (Yalta). Hier werden de belangrijkste afspraken tussen de Sovjets en de Britten/Amerikanen over de verdeling van Europa gemaakt.
Вместе мы непобедимы
Liesbeth

Bericht door Liesbeth »

Dank dank dank!
Plaats reactie