vraag verzet.

Algemene vragen over de Tweede Wereldoorlog; ook bedoeld voor ongeregistreerde forumbezoekers.
Plaats reactie
Gast

vraag verzet.

Bericht door Gast »

Hallo, ik moet voor school een presentatie houden over verzet in Nederland, in de tweede wereldoorlog.
Nu heb ik twee vragen: :|

- Wat voor effect had het verzet dat de Nederlanders pleegden?
- Hoe werden mensen die verzet pleegden door de Duitsers opgespoord?


alvast bedankt,
Monique :)
Gebruikersavatar
RoBBy
Lid
Berichten: 344
Lid geworden op: 06 mei 2005, 12:11
Locatie: overijssel

Bericht door RoBBy »

Ze werden meestal door veraad opgepakt.
bijv door mensen die deden dat ze in de groep zaten maar later de aderessen
vertelden aan de duitsers.
Gebruikersavatar
Nick
Lid
Berichten: 2204
Lid geworden op: 10 apr 2004, 20:32

Bericht door Nick »

Wat voor effect had het verzet dat de Nederlanders pleegden?

(Belangrijke) Duitse officieren werden vermoord, (munitie)treinen werden ontspoort, verraders werden vermoord, overvallen op distributiekantoren etc. Dit had natuurlijk groot effect op de Duitse bezetter. Ze waren, zeg maar, bang. En ze wilden dit natuurlijk hard aanpakken, door vergelding.

De Duitsers pakte daarvoor onschudlige burges op en schoot ze dood.
Misschien heb je wel eens gehoord van de "Silbertanne" moorden. Deze sluipmoorden werden gepleegd naar aanleiding van de liquidatie van onderandere generaal Seyffardt en andere collaborateurs.

Ook van Putten heb je waarschijnlijk wel eens gehoord. Zie hier voor meer informatie over Putten: http://www.oktober44.nl/html/stichting_ ... _razz.html
Infanterie: Königin aller Waffen!
Gast

Bericht door Gast »

bedankt :)
Gebruikersavatar
militairmuseum
Lid
Berichten: 51
Lid geworden op: 31 jan 2006, 15:54

verzet

Bericht door militairmuseum »

Het Nederlandse verzet heeft een hoop te betekenen, zoals nick al zei dat ze allerlei liquidaties enz uitvoerden.Niet dat de Duitsers hier bang van waren en de acties waren vaak klein en op zigchf nietveelzeggend maar alles bij elkaar een strategisch oponthoud voor de Duitsers, een kraaienpoot op de weg waardoor een band klapt die in een half uur gemaakt is zegt opzig niets maar alsdaardoor een heel convooi nadat dit 20 keer op een weg gebeurd een halve dag te laat zou komen bij een gevecht wel,dan telt iedere seconde.Maar ook moet niet vergeten worden dat het verzet een legeronderdeel was:de stoottroepen, zei begonnen met gevechten terwijl het geallieerde leger naderde, zo is in bijvoorbeeld Zeeland en de bossen van breda hevig gevochten en heeft het verzet zo ook het Duitse leger er opgehouden zodat ze niet ingezet konden worden op andere plaatsen, en natuurlijk hielp het verzet ook met het verslaan/bevrijden.Om verder te gaan op Nick, ze stalen bijvoorbeeld Duitse uniformen en halftracks/panzerwagens etc. en stormden zo door blokkades om distibutiekantoren te overvallen voordat de duitser groot alarm konden slaan, de bonnen gingen meestal naar ondergedokenen(Joden maar meestal ook mensen die ondergedoken zitten omdat ze anders in Duitse oorlogsfabrieken moesten werken).Ook zaagden ze bomen om en legeden deze op de weg om duiste konvooien vertraging te brengen en soms in te sluiten en aan te vallen.
Gebruikersavatar
militairmuseum
Lid
Berichten: 51
Lid geworden op: 31 jan 2006, 15:54

Bericht door militairmuseum »

Vervolg:(ik was de 2e vraag vergeten)
De verzetsstrijders werden meestal opgepakt omdat een overval op een distributiekantoor vekeerd afliep of doordat de duitsers de radiosignalen oppikte die van en naar Londen kwamen/gingen.
Ook gaven kenissen en familie vaak iemand aan omdat ze hier ongeveer 10 of 11 euro voor kregen(niet veel geld maar vaak wel nodig om te eten).Ook infiltreerde veel nsbr's/duitsers de verzetgroepen omdat men niet zorgvuldig omging en mensen hoogte kregen van de veretgroepen, de vijand wist dus waar ze moest zijn om te infiltreren, zo werden geregeld hele groepen opgepakt.
Overigens was het in Nederland niet gebruikelijk om mensen te executeren zodat verzetsstrijders zichzelf zouden aangeven.Het is misschien hoogstens 3 keer voorgekomen, dit soort praktijken is gebruikelijker door SS divisies aan het oostfront.Ook veegde zo'n divise bijvoorbeeld oradour-sur-glane(frankrijk) van de kaart na een aanval van het verzet als vergelding.die diviese is trouwen een mooi voorbeeld van oponthoud door het verzet want de divisie deed er bijna een maand over om vanaf midden frankrijk naar het gevecht in Normandie te komen,dit doordat het verzet bomen op de weg legde en telkens aanviel, dit soort acties gebeurde dus ook in Nederland.
Gebruikersavatar
Sjoerd
Lid
Berichten: 3362
Lid geworden op: 28 nov 2002, 11:28
Locatie: Dronten (Flevoland)

Bericht door Sjoerd »

Je moet voor de aardigheid de volgende link eens aanklikken. Dit is de site van het tv programma 'Andere Tijden'. Deze aflevering gaat over Duitse militairen in Nederland.
Dan krijg je ineens een heel ander beeld van de impact van het verzet in Nederland. Lang niet zo ingrijpend als in veel boeken wordt beweerd.

http://geschiedenis.vpro.nl/programmas/ ... /22243771/

Rechts op het scherm klik je op de tekst onder het kopje video.
'The past is a source of knowledge, and the future is a source of hope. Love of the past implies faith in the future. '
Stephen E. Ambrose
Plaats reactie