Slachtoffers WOII

Algemene vragen over de Tweede Wereldoorlog; ook bedoeld voor ongeregistreerde forumbezoekers.
Plaats reactie
Gast

Slachtoffers WOII

Bericht door Gast »

Ik ben bezig met een werkstuk voor het vak geschiedenis. De vraag luidt: Noem redenen van zowel technologische als ideologische aard, waarom de Tweede Wereldoorlog meer slachtoffers kostte dan welke andere oorlog dan ook?

Een technologische reden die ik kon bedenken was de atoombom. Deze werd tijdens de eerste wereldoorlog voor het eerst ingezet en kostte natuurlijk duizenden slachtoffers.

Een ideologische reden is het antisemitisme.

Ik moet nog een ideologische en een technologische reden vinden. Kunnen jullie mij helpen? En kloppen de door mij genoemde redenen?
Gebruikersavatar
Zhukov
Lid
Berichten: 1308
Lid geworden op: 26 aug 2004, 00:05
Locatie: Spijkenisse
Contacteer:

Bericht door Zhukov »

Technologisch; voor het eerst werd er op grote schaal gebruik gemaakt van tanks en gemotoriseerde divisies. Blitzkrieg werd geïntroduceerd.

Ideologisch; aan het Oostfront woedde er een strijd tussen Fascisme en Communisme, dit zijn twee compleet tegenovergestelde ideologiën, die elkaar hadden uitgeroepen tot aartsvijand.
Вместе мы непобедимы
Gebruikersavatar
Nick
Lid
Berichten: 2204
Lid geworden op: 10 apr 2004, 20:32

Re: Slachtoffers WOII

Bericht door Nick »

Anonymous schreef: Een technologische reden die ik kon bedenken was de atoombom. Deze werd tijdens de eerste wereldoorlog voor het eerst ingezet en kostte natuurlijk duizenden slachtoffers.
De atoombom is toch pas in 1945 voor het eerst gebruikt?
Infanterie: Königin aller Waffen!
Dean-
Lid
Berichten: 920
Lid geworden op: 20 feb 2005, 14:37
Locatie: Noordwijk
Contacteer:

Re: Slachtoffers WOII

Bericht door Dean- »

Nick schreef:
Anonymous schreef: Een technologische reden die ik kon bedenken was de atoombom. Deze werd tijdens de eerste wereldoorlog voor het eerst ingezet en kostte natuurlijk duizenden slachtoffers.
De atoombom is toch pas in 1945 voor het eerst gebruikt?
Inderdaad:
De eerste kernsplijtingsbommen werden gemaakt in de VS, waar in 1939 een project (het Manhattanproject) was gestart om ze te ontwerpen en om voldoende splijtbaar materiaal te produceren. Het Los Alamos-laboratorium, of Project Y, werd begin 1943 voor slechts één doel opgezet: een atoombom ontwerpen en bouwen. Amerikaanse wetenschappers haastten zich om de kracht van het atoom te ontsluiten. Er werd gevreesd dat ook nazi-Duitsland aan een kernbom werkte. Dit project is, hoewel er aanzetten toe waren gedaan, echter nooit goed van de grond gekomen.

De eerste testontploffing (met de Trinity) vond op 16 juli 1945 om 5:29:45 plaats in de woestijn van New Mexico. De explosieve kracht bedroeg 20 tot 22 kiloton. In het team dat de bom ontwierp werkten de allerbeste wetenschappers, onder wie veel die ook bij een groter publiek bekend raakten, zoals Enrico Fermi, Robert Oppenheimer, Richard Feynman, John von Neumann, Murray Gell-Mann en Edward Teller. Een twintigtal medewerkers aan het Manhattanproject heeft ooit (voor de oorlog of erna) een Nobelprijs gewonnen. Behalve deze kern van geniale wis- en natuurkundigen was het Manhattanproject ook een enorme industriële onderneming; de benodigde opwerkingsfabrieken en de investeringen daarvoor waren kolossaal.

De later ontwikkelde waterstofbom heeft een nog veel grotere vernietigende kracht. Bovendien komt bij de ontploffing veel radioactiviteit vrij in de vorm van directe radioactieve straling, maar ook in de vorm van langlevende isotopen die zeer schadelijk voor de gezondheid zijn. Dit zijn de redenen dat de beide supermogendheden, de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie, bij de wapenwedloop tijdens de koude oorlog wel veel atoombommen produceerden, maar afzagen van het voeren van een directe oorlog. Dit noemt men de afschrikkende werking van kernwapens.
Volgens voorstanders van kernwapens is door deze dreiging het gevaar van een grote oorlog sterk verminderd. Anderen vrezen echter dat er ooit een kernoorlog uitbreekt, met de vernietiging van de mensheid tot gevolg.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Atoombom#Geschiedenis
''Man hat uns zwar die welt genomen aber beim himmel hat man es nicht geschafft''
Gast

Bericht door Gast »

De atoomboom werd inderdaad pas in de Tweede Wereldoorlog pas voor het eerst gebruikt, maar het gaat ook om de Tweede Wereldoorlog, in die zin over de atoombom in mijn eerste bericht heb ik me vergist. Mijn fout.

In ieder geval al bedankt, Zhukov! :)
Gebruikersavatar
YPPY
Lid
Berichten: 2031
Lid geworden op: 24 okt 2002, 19:56
Contacteer:

Bericht door YPPY »

Valt de uitvinding van zyklon-b niet ook onder technisch? En de vergassingsruimtes? Daardoor konden er snel veel mensen vermoord worden. Door treinen konden ze relatief snel en goedkoop bij elkaar gedreven worden.
En is het registratiesysteem waarmee bijgehouden werd wie joods waren niet iets technisch? In Nederland heeft dat toch wel invloed gehad.
Voor lieve berichtjes, schattige dieren of wat anders leuks kun je altijd mailen.

*Weer alleen*
Gebruikersavatar
Miesjel
Lid
Berichten: 3050
Lid geworden op: 07 dec 2003, 20:02

Bericht door Miesjel »

Er is natuurlijk tijdens de tweede wereldoorlog een heel scala aan nieuwe wapens in productie genomen. Hier is inderdaad de atoombom wel het duidelijkste voorbeeld van. Maar je kunt ook denken aan de V1 en V2 bommen.

Laat het maar horen als je je keuze gemaak hebt en nog specifiekere informatie nodig hebt ;)

Michel.
Voor elk probleem is er een oplossing, dus dat is het probleem niet.
De oplossing, dat is het probleem.
Gebruikersavatar
Sjoerd
Lid
Berichten: 3362
Lid geworden op: 28 nov 2002, 11:28
Locatie: Dronten (Flevoland)

Bericht door Sjoerd »

Ook kan je benoemen dat tijdens de Tweede Wereldoorlog voor het eerst veel grootschalige bombardementen tegen burgerdoelen werden uitgevoerd. In de WOI werden vooral loopgraven, fabrieken en bruggen gebombardeerd, maar tijdens de WOII werden hele steden in de as gelegd.

De Luftwaffe begon hiermee en experimenteerde voor het eerst met deze zogenaamde 'bommentapijten' tijdens de Spaanse Burgeroorlog. (Zoek maar eens op Google naar 'Guernica 26 april 1937'.)
In het begin van de oorlog legde de Duitse Luftwaffe steden als Warschau, Rotterdam, Londen en Coventry in de as. Later in de oorlog werd deze 'tactiek' overgenomen door de Engelse en Amerikaanse luchtmacht. Je kan ook zoeken naar informatie over de steden Dresden, Hamburg en Berlijn die in de oorlog zeer zwaar getroffen zijn.

Door dit soort bombardementen vielen er in totaal (Duitse en Geallieerde bombardementen bij elkaar opgeteld) meer doden dan door de twee Atoombommen samen.

Tijdens de WOII kwamen meer burgers om het leven dan tijdens enig ander conflict dat er aan vooraf ging.

Dit had nog een reden:

De oorlog was mobieler geworden. Tijdens de WOI werd tijdens de eerste paar jaar nog gestreden op aparte slagvelden langs een vrij statisch front. Dit kwam doordat beide partijen zich hadden ingegraven. (De 'loopgravenoorlog'.) Als er tijdens de WOI op één dag een paar honderd meter terreinwinst werd geboekt was dat veel.

Zoals Zhukov al aangaf werden tijdens de WO2 voor het eerst op grote schaal gemechaniseerde divisies ingezet waardoor de legereenheden veel mobieler waren geworden. Zodoende kon het front zich op één dag vele tientallen kilometers verschuiven. (Aan het oostfront op een zeker moment meer als 200 km binnen een week.) Daarbij werden dorpen en steden niet ontzien.
Sterker nog: vooral aan het oostfront werden dorpen en steden geplunderd door de strijdende partijen omdat de logistiek (vervoer van munitie, brandstof en voedsel) de voorhoede's niet kon bijbenen. Doordat de voedselvoorraden werden geplunderd stierven duizenden burgers in Rusland de hongerdood.

Als je wat verder gaat Googelen met informatie uit dit stukje kom je een heel eind denk ik. :)

Voor wat betreft de ideologische factoren heb je de belangrijkste denk ik wel te pakken met Antisemitisme en de strijd tussen Fascisme en Communisme. Het is wellicht nog interessant om eens te kijken welke rol de propaganda hierbij heeft gespeeld...
'The past is a source of knowledge, and the future is a source of hope. Love of the past implies faith in the future. '
Stephen E. Ambrose
Plaats reactie