Henk Feldmeijer vermoord of verongelukt?

Algemene vragen over de Tweede Wereldoorlog; ook bedoeld voor ongeregistreerde forumbezoekers.
Plaats reactie
IJsbrand
Lid
Berichten: 155
Lid geworden op: 16 apr 2006, 07:10
Locatie: Overijssel

Henk Feldmeijer vermoord of verongelukt?

Bericht door IJsbrand »

In de biografiën van de SS'er Henk Feldmeijer staat als doodsoorzaak beschreven dat hij is omgekomen op 22 februari 1945 door beschieting vanuit een vliegtuig door de geallieerden bij Raalte. Aangezien hier geen enkele foto of verdere beschrijving over bestaat is dit wel een 'roemloos' einde van zo'n omhoog geschoven SS'er.

De andere lezing is namelijk dat hij niet meer binnen de SS gelederen gewild was, vooral door de Silbertanne moorden waarbij vele onschuldige bekende Nederlanders zijn vermoord. Dit als represaille voor moorden op NSB'ers of Duitsers door het Nederlandse verzet. Doch de manier van deze sluipmoordachtige liquidaties en andere praktijken van Feldmeijer werden binnen de SS onder leiding van Schongarth niet langer getolereerd. Daarom zou hij op die datum op het Wechelerveld in de buurt van Schalkhaar met twee van zijn bewakers door een commando van de SD zijn omgebracht.
Nadien is hij opgebaard geweest op Paleis Het Loo te Apeldoorn en enkele dagen later begraven in Groningen.

Wie kan er over één van deze lezingen meer vertellen?
Gebruikersavatar
Roel R.
Lid
Berichten: 5675
Lid geworden op: 21 sep 2003, 01:50
Contacteer:

Bericht door Roel R. »

Via de RAF Flight records moet je in theorie terug kunnen vinden of er op die datum en plaats een voertuig aangevallen is.

Ik heb de Flight records van 322 Dutch Squadron ( RNAF ) van die periode thuis. Ik zal vanavond eens kijken of er een verwijzing in staat.
IJsbrand
Lid
Berichten: 155
Lid geworden op: 16 apr 2006, 07:10
Locatie: Overijssel

Bericht door IJsbrand »

Hallo Roel,

Fijn dat jij dat eventueel even wilt nakijken. In de krant De Stentor vond ik nog een artikel over een opgraving op het kerkhof in Raalte van vermoedelijk een Duitse soldaat.
Deze was op 24 maart 1945 om 3.00 uur op de Nijverdalseweg bij Raalte ook door beschieting vanuit een vliegtuig om het leven gekomen. Misschien kun jij dan in diezelfde zoektocht dit ook terug vinden, alvast bedankt.

Of zou het ene verhaal met het andere te maken kunnen hebben en kloppen de datums bij dit lijk niet?

Ik vind ene regel over de dood van Feldmeijer erg weinig en als het wel zo is, waarom niet meer foto's die zijn er ook van de aanslag op Rauter of de aanslag bij Putten. Dan was alles wat geloofwaardiger geweest.
Gebruikersavatar
Roel R.
Lid
Berichten: 5675
Lid geworden op: 21 sep 2003, 01:50
Contacteer:

Bericht door Roel R. »

Beste IJbrand, in het vluchtboek staan meerdere aanvallen op voertuigen in maar helaas allemaal in andere gebieden.
IJsbrand
Lid
Berichten: 155
Lid geworden op: 16 apr 2006, 07:10
Locatie: Overijssel

Bericht door IJsbrand »

Roel,

Bedankt voor de moeite, is door de vliegeniers alles wel genoteerd?

Of zullen er aanslagen naar vliegtuigen zijn doorverwezen, om zodoende represailles te voorkomen?

Het blijft een puzzel.
Gebruikersavatar
Auke
Beste Avatar 2007/2008
Beste Avatar 2007/2008
Berichten: 1531
Lid geworden op: 17 mar 2005, 21:11

Bericht door Auke »

Hallo IJsbrand,

In het boek Raalte in oorlogstijd '40~'45 door Richard Woolderink worden twee pagina's gewijd aan de dood van Feldmeijer (met onder andere vier foto's van Feldmeijer).

Samengevat staat daar het volgende (mocht je meer info willen, dan roep je maar):


Hoogste Nederlandse SS-er Obergruppenführer Henk Feldmeijer gedood op de Deventerweg nabij Raalte
"Op 22 februari 1945 werd Henk Feldmeijer, de hoogste Nederlandse SS-er, even buiten Raalte op de weg naar Deventer dodelijk getroffen door kogels uit een Geallieerd jachtvliegtuig. Hij is nog wel naar het Raalter ziekenhuis gebracht, maar dat baatte niet meer. Feldmeijer was op weg naar het front gedood zo stond de volgende dag in de kranten te lezen. (...) Behalve de auto waarin J.H. (Henk) Feldmeijer zat, had de vlieger het waarschijnlijk ook gemunt op een aantal Duitse vrachtwagens, die onder enkele bomen opgesteld stonden. (...) Door de schietpartij waren enkele kogels van het vliegtuig dwars door zijn huis gevlogen. Een van de kogels boorde zich in een kleerkast, en wel zo dat die ene kogel in alle kleren een gat maakte. (...) Enkele dagen later werd Henk Feldmeijer begraven in Esserveld bij Haren. Zijn begrafenis haalde veel kranten, want kopstukken zoals Rauter en de NSB-leider Anton Mussert waren naar de begrafenis gekomen."

Over Silbertanne staat er het volgende:

"Feldmeijer was de Nederlandse voorman van de Nederlandse SS. Op een gegeven ogenblik begonnen de Duitsers met wraakacties tegen Nederlanders. Om aanslagen op Duitse militairen te wreken. De opdracht voor die wraakacties werd gegeven aan Feldmeijer en zijn SS-ers. De codenaam van deze acties was "Silbertanne". De Sicherheitspolizei zou de acties ondersteunen. Dat gebeurde in de vorm van het beschikbaar stellen van wapens en munitie, rijdend materiaal en dergelijke. De SD zou voor een veilige aftocht zorgen na dergelijke ondernemingen, en ze wiste de sporen van de acties, zodat ieder onderzoek door de Nederlandse politie op een dood spoor zou lopen. Er werd een speciaal "Sonderkommando Feldmeijer" samengesteld. Dit doodde voor iedere door het verzet omgebrachte Duitser drie willekeurige Nederlanders. Na een terreuractie gericht tegen de bezetters, gaf de betrokken Aussendienststellenleiter van de SD daarover bericht aan de Befehlshaber der Sicherheitsdienst. Van laatstgenoemde kwam dan een bericht waarin stond "Silbertanne" met een getal. Dat duidde op het aantal personen dat gedood moest worden. Namen werden niet genoemd. Wel werd de instructie gegeven dat te doden personen tot de groep moesten behoren, waarvan aan te nemen was dat die iets met de terreuractie uit te staan hadden. (...) Het commando van Feldmeijer is vermoedelijk 23 keer actief geweest, waarbij meer dan 20 onschuldige Nederlanders het slachtoffer werden."


Niet volledig roemloos dus, en er wordt ook geen melding gemaakt van een eventuele aanslag van de SD. Ook het stukje over die vrachtwagens en die klerenkast doen mij sterk twijfelen aan die theorie.
Давайте жить дружно (laten we in vriendschap samenleven)!
IJsbrand
Lid
Berichten: 155
Lid geworden op: 16 apr 2006, 07:10
Locatie: Overijssel

Bericht door IJsbrand »

Ironclad,

Nog bedankt voor het toegezonden materiaal met foto's, jammer dat er geen foto's van de toestand ter plaatse zijn,
zoals de beschoten auto. Ook moesten er uit een getuigen verslag van Feldmeijers naaste medewerker Jansonius
nog 2 lijfwachten omgekomen zijn, welke niet in dit verhaal voorkomen.

Dat Feldmeijer toen dood gekomen is op die datum staat dacht ik wel vast, maar aangezien er meerdere
redelijk betrouwbare verhalen de ronde doen zal de discussie nog echt niet gesloten zijn.
Waarom zou het niet een complot kunnen zijn, was het wel Feldmeijer die daar aangeschoten naast de auto lag?
Het eerder genoemde Wechelerveld ligt dicht bij Schalkhaar waar de SD volop aanwezig was.

Al ben ik geen Feldmeijer aanhanger, doch het verhaal blijft interessant en binnen de hogere SS was hij
vanwege ondisciplinair gedrag eigenlijk ook wel uitgekakt.
Op een link naar de site van zijn kleinzoon Jeroen Otten is ook interessant om te lezen en zelfs te horen hoe
het zijn zoon en kleinzoon in de naoorlogse jaren is vergaan. http://www.henkfeldmeijer.nl
Plaats reactie