appeasement politiek (verzoeningspolitiek)

Algemene vragen over de Tweede Wereldoorlog; ook bedoeld voor ongeregistreerde forumbezoekers.
Plaats reactie
..wil..

appeasement politiek (verzoeningspolitiek)

Bericht door ..wil.. »

ik wilde graag weten hoe de verzoeningspolitiek tussen engeland en frankrijk bij heeft gedragen aan het ontstaan van de tweede wereldoorlog. En dan met name wat de gevolgen voor frankrijk waren.
Gebruikersavatar
Martijn
Lid
Berichten: 2268
Lid geworden op: 28 jan 2002, 21:14
Locatie: Eindhoven
Contacteer:

Bericht door Martijn »

Ik heb "appeasment politiek" bij de zoekmachine google in gevoerd en dit (klik hier) eruit gerold. Denk dat je er wel iets over kan vinden.
Afbeelding
"Wie leest die onderschriften eigenlijk?"
Gebruikersavatar
PPL
Lid
Berichten: 1889
Lid geworden op: 24 okt 2002, 17:21
Locatie: Amsterdam

Bericht door PPL »

Door de Appeasement politiek kreeg Nazi-Duitsland het Tsjechische Sudetenland in 1938 in feite op een presenteerblaadje aangereikt.
Je zou kunnen stellen dat de exapnsionistiche politiek van Nazi-Duitsland werd 'beloond' en dat in hun ogen hun fascitische opvattingen van 'lebensraum' in het Oosten van Europa nu internationaal werden gelegtimiseerd.
Een en ander kan een factor hebben gespeeeld bij de beslissing tot de inval in Polen in septmeber 1939.
Dat is eigenlijk de gebeurtenis waarmee WO2 start.
Vanaf dat ogenblik gaan Engeland en Frankrijk en ENgeland zich roeren en laten ze de verzoeningspolitiek los.

Wat betreft gevolgen voor het verloop van WO2.
Als Engeland en/of Frankrijk eerder hadden ingegrepen had Nazi-Duitsland hoogstwaarschijnlijk minder matreieel gehad om later in mei 1940 de Blitz naar West Europa uit te voeren.

Cover up your face, you can't run the race.
The pace is too fast, you just won't last.
Gebruikersavatar
Lord_Vetinari
Lid
Berichten: 561
Lid geworden op: 20 sep 2003, 22:18
Locatie: Oss

Bericht door Lord_Vetinari »

PPL schreef: Wat betreft gevolgen voor het verloop van WO2.
Als Engeland en/of Frankrijk eerder hadden ingegrepen had Nazi-Duitsland hoogstwaarschijnlijk minder matreieel gehad om later in mei 1940 de Blitz naar West Europa uit te voeren.
Sterker nog: Als Frankrijk bij de bezetting van het Rijnland door Duitsland onmiddellijk had aangevallen, was Hitler na de enorme nederlaag van Duitsland waarschijnlijk heel snel van het toneel verdwenen.
Hij, die niet leert van de geschiedenis, is gedoemd deze te herhalen... / Si non confectus non reficiat / Fighting for peace is like making love for virginity
Moengoman
Lid
Berichten: 838
Lid geworden op: 21 okt 2006, 05:07
Locatie: Moengo, Suriname

Re: appeasement politiek (verzoeningspolitiek)

Bericht door Moengoman »

Ik durf zelfs wel te stellen dat WO-II vermeden had kunnen worden als Chamberlain niet naar München was gegaan in 1938 en vierkant achter Tsjechoslowakije was gaan staan. Dat land had het beste - niet het grootste - leger van Centraal Europa en was zeker niet zo gemakkelijk onder de voet gelopen als Polen een klein jaar later. Hitler wist dat.
Wie Appeasement zegt moet ook onmiddellijk de Franse militaire doctrine noemen: geheel op verdediging en loopgraven gebaseerd. Frankrijk was niet in staat tot enig offensief. Daarom was elk bondgenootschap met Frankrijk een wassen neus. Dat wist Hitler niet.
Plaats reactie