davidster

Algemene vragen over de Tweede Wereldoorlog; ook bedoeld voor ongeregistreerde forumbezoekers.
Plaats reactie
miekie

davidster

Bericht door miekie »

Hoi ik heb een vraag,
Ik zou graag willen weten welke rol de davidster had in WOII.
Ik wil dit weten omdat ik een werkstuk erover moet maken.
Alle andere informatie over de jodenvervolging is ook van harte welkom.

Alsvast bedankt,
Gebruikersavatar
Roel R.
Lid
Berichten: 5675
Lid geworden op: 21 sep 2003, 01:50
Contacteer:

Bericht door Roel R. »

hoi,

De davidster is al vanaf de 15de eeuw een symbool van het jodendom.

Waar komt de Davidsster vandaan?

Het oudste onbetwiste exemplaar van een Davidsster vinden we op een zegel uit de zevende eeuw voor de gangbare jaartelling. Het werd gevonden te Sidon en behoorde tot een zekere Jozua ben Asajahoe. Of de Davidsster eerder werd gebruikt weet niemand. In de tweede Tempelperiode werd het hexagram vaak gebruikt door Joden en niet-joden, net als het pentagram. Op de synagoge te Kapernaum is naast de Davidsster als versiering ook het pentagram en de swastika aangetroffen. Algemeen wordt aangenomen dat deze symbolen slechts als versiering werden gebruikt. Onze Messias Yeshua, die ondermeer in deze synagoge heeft gesproken, heeft over deze symbolen niets gezegd. Zou Hij minder geestelijk inzicht hebben dan sommige hedendaagse geestelijke leiders?

Afbeelding


De ster in de middeleeuwen

Pas in de vroege Middeleeuwen werd de ster ook als magisch teken gebruikt. Koningen gingen de ster gebruiken en vroege Byzantijnse en vele middeleeuwse Europese kerken eveneens. In Arabische geschriften werd het teken het “Zegel van Salomo” genoemd, dat weer werd overgenomen door Joodse groeperingen. In vele Hebreeuwse middeleeuwse geschriften werd de Davidsster gebruikt, zonder die naam er aan te geven. Vanaf de 13e eeuw tekende men dit ook in Hebreeuwse bijbelgeschriften in Duitsland en Spanje. Arabische magie gebruikte het door hen genoemde “Zegel van Salomo”. Er is sprake geweest van een “Schild van David” dat magische krachten zou hebben en dat oorspronkelijk niet verbonden was met de ster. Men weet niet of dit zijn oorsprong heeft gehad in Moslimcirkels of in Joodse magische tradities.

Tijdens de 17e eeuw

In de 17e eeuw werd het hexagram in de occulte alchemie gebruikt. Hier gaf het aan water door de naar beneden wijzende driehoek en vuur, door de omhoog wijzende. Dit had geen invloed op de toenmalige Joodse kringen. In de 19e eeuw ging het Jodendom van die tijd de ster gebruiken om ook een symbool te hebben, net als de kerken met het kruis als herkenningsteken. De Magen David werd in officiële cirkels gebruikt en op rituele voorwerpen. Bijna alle synagogen gingen het toepassen, op allerlei voorwerpen en als briefhoofd.

De 19e eeuw en daarna

Was het in de 18e eeuw nog zeer beperkt in gebruik, nu ging het wijd en zijd gebruikt worden. In 1822 werd het geborduurd op de wapenrok van de familie Rothschild. De dichter Heinrich Heine tekende vanaf 1840 niet meer met een handtekening, maar met de Davidsster. In occulte genootschappen wordt, ook heden ten dage, de Davidsster, althans twee driehoeken met punt naar boven en naar beneden, gebruikt. De Nazi’s hebben de ster gebruikt als teken van schaamte en afschuw jegens de Joden en om te tonen hoe verwerpelijk de Joden waren. Maar toen de staat Israël werd gesticht, werd het symbool gebruikt in de vlag en op allerlei voorwerpen, alhoewel het nationale symbool de menora is geworden.
bron: http://www.noachs-duif.nl/davidster.htm ( ik weet niet hoe correct deze vron is! )

kijk ook eens naar de vlag van israel!
Gebruikersavatar
Roel R.
Lid
Berichten: 5675
Lid geworden op: 21 sep 2003, 01:50
Contacteer:

Bericht door Roel R. »


Het hexagram, Davidster, Salomonszegel of zespuntige ster
Dit symbool bestaat uit twee in elkaar geschoven driehoeken en wordt de laatse decennia helaas geassocieerd met de Jodenster uit het Derde Rijk. Een symbool dat afkeer, schuldgevoelens en haat oproept. Dit oeroude en wijdverbreide symbool dat we tot in de verre oudheid terugvinden betekent echter heel wat anders. Wanneer we het hexagram goed bekijken onderscheiden we twee in elkaar geschoven driehoeken. De driehoek met de punt naar onder symboliseert de vrouw en het vrouwelijke. De driehoek met de punt naar boven symboliseert de man en het mannelijke. De vrouwelijke driehoek staat voor water, de delta. De mannelijke driehoek voor het vuur en het vurige.
Waarom werd dit symbool dan voor de Joden gebruikt? De zeshoekige ster werd door koning Salomon, zoon van David, vandaar Davidster of Salomonszegel, gebruikt om God te symboliseren. Zoals we weten kent het Judaïsme geen afbeeldingen of voorstellingen van God. De ster symboliseert Jahwe en werd gedragen door de koningen van Juda (door de koninklijke messiassen, niet door de profetische of de priesterlijke).
In de alchemie is de zes-ster het symbool van vuur water, lucht en aarde: zijnde de oermaterie. De tekens voor deze vier symbolen zijn dus als volgt: vuur is de driehoek met de punt omhoog, water met de punt omlaag, lucht met de punt omhoog en een horizontale streep door de punt, aarde met de punt omlaag en een horizontale streep door de punt. In de heksenreligie vinden we het aardteken als dusdanig of als omgekeerd kruis.
In de vrijmetselarij wordt het hexagram gebruikt als logezegel en symboliseert de totaliteit.

Afbeelding
bron ( beter als bovenstaande) : http://home2.pi.be/hlvb/het%20land%20va ... boliek.htm
Plaats reactie