Dwangarbeid en mortieren

Algemene vragen over de Tweede Wereldoorlog; ook bedoeld voor ongeregistreerde forumbezoekers.
Plaats reactie
karell
Lid
Berichten: 401
Lid geworden op: 31 mei 2006, 11:56

Dwangarbeid en mortieren

Bericht door karell »

ik heb ergens gelezen dat in munitiefabrieken waar mensen uti het oostblok dwangarbeid moesten verrichten, ze soms in plaats van kruit en dergelijke zand in de mortieren deden.
weet iemand tot in hoeverre dit klopt?
pionier
Lid
Berichten: 2104
Lid geworden op: 22 jun 2005, 20:49

Bericht door pionier »

Ja dat kan.Oa de vergeltungswaffen werden door oostblok gevangenen gemaakt. Regelmatig werden ze gesaboteerd met een massa exicutie als gevolg.
Bij mortieren zal het hetzelfde geval geweest zijn.
Gebruikersavatar
militairmuseum
Lid
Berichten: 51
Lid geworden op: 31 jan 2006, 15:54

Bericht door militairmuseum »

nog een voorbeeld van arbeiders die de boel saboteren:

In Nederland werden ook arbeiders aan het werk gezet om verdedigingen aan de kust te bouwen, deze realiseerden zich dat, als ze hard zouden werken ze voor zichzelf de kans op bevrijding zouden verkleinen(ze wisten bijv. niet dat Nederland niet via de kust zou worden bevrijd, maar het was een mogelijkheid, de kust moest sowieso bewaakt worden), de arbeiders probeerden dus op allerlei manieren de bunkers etc. zoveel mogelijk te verzwakken en vertraging in de bouw te krijgen.

En nog een voorbeeld uit een film: waarschijnlijk heb je schindlers list gezien, die ging op het laatst ipv emaille waren munitie maken, hij kreeg van het Duitse leger de klacht dat de kogels niet goed waren, waarschijnlijk omdat ze de machines niet goed afgesteld hadden.De machines waren zoals schindler zelf al aangeeft, inderdaad verkeert afgesteld omdat hij niet wilde dat hij kogels maakte waarmee door de duitsers gedood werd.
Plaats reactie