Communisten

Algemene vragen over de Tweede Wereldoorlog; ook bedoeld voor ongeregistreerde forumbezoekers.
Plaats reactie
Joost

Communisten

Bericht door Joost »

Waarom richten de communisten zich op de arbieders en niet op de landbouwers?
Gebruikersavatar
Proos
Technisch beheerder
Technisch beheerder
Berichten: 8126
Lid geworden op: 28 jan 2002, 17:25
Gegeven: 13 keer
Ontvangen: 35 keer
Contacteer:

Bericht door Proos »

Ik weet niet wat je met "richten" precies wil zeggen, maar ik neem aan het verheerlijken van de arbeider?

De arbeidersklasse staat centraal in de theorie van Karl Marx. Hij gaf aan dat de arbeidersklasse uiteindelijk een revolutie zou veroorzaken. De communisten hebben zijn theorie gepakt en een beetje veranderd. Ze vonden dat ze een revolutie zelf konden opwekken en het niet spontaan door de arbeiders hoefde te komen. De arbeiders (die zware arbeid moesten doen in fabrieken, slechte omstandigheden en slecht loon) waren het symbool van de samenleving. De eigenlijke mens, die door het kapitalisme werd onderdrukt.

De boeren horen opzich wel bij deze klasse, maar het verschil zit 'm dus vooral in de relatie tot de "bazen" (kapitalisten) van die tijd, die relatie was minder slecht voor de boeren (die wat land leenden), dan de arbeider (met veel meer problemen).

De arbeider kreeg daarbij nog eens het symbool van de natie. Omdat de arbeider gelijk werd aan de bazen, dus een overwinning voor die klasse. Probleem was dat 't een beetje doorsloeg (werd overdreven) en meer aanzien had dan een landbouwer.
Those who cannot remember the past are condemned to repeat it. ~ George Santayana (1863-1952), The Life of Reason, Volume 1, 1905
Steun het forum | Forumregels | Gebruiksovereenkomst | FAQ | Zoek een moderator
Gebruikersavatar
paulstolk
Lid
Berichten: 711
Lid geworden op: 05 nov 2003, 21:19
Locatie: Ede, gelderland
Contacteer:

Bericht door paulstolk »

Proos schreef: De boeren horen opzich wel bij deze klasse, maar het verschil zit 'm dus vooral in de relatie tot de "bazen" (kapitalisten) van die tijd, die relatie was minder slecht voor de boeren (die wat land leenden), dan de arbeider (met veel meer problemen).
Rusland voor 1917 was een van de weinige landen waar nog slavernij plaats vond. Namelijk in de landbouw. De boeren hadden te maken met de zogenaamd "robot". Zij moesten een deel van hun tijd werken voor de landeigenaar zonder dat ze daar betaald voor werden. Het platteland van Rusland werd beschouwd als een "achterlijk" gebied.

De fabrieksarbeider daarentegen was het symbool voor de nieuwe tijd.

Dit zou een verklaring kunnen zijn.
Plaats reactie